Memorije

DDR5 CORSAIR VENGEANCE problem

eXpl0it uto 28.1.2025 01:18

Pozz svim članovima foruma....Nisam dugo godina naišo na problem koji stvarno nisam mogo izguglat pa riješit bez problema,međutim ovaj me baš izjeda.
Naime kupio sam u ADM-u novu konfiguraciju sljedece komponente:

AMD Bundle Ryzen 9 7950X3D Promo, MSI MAG X670E Tomahawk WIFI, DDR5 64GB (2x32) G.Skill, 6000MHz, AMD EXPO, Trident Z5 NEO RGB Black, Arctic Liquid Freezer III 360 Black

Naknadno uzeo

DDR5 64GB (2x32) Corsair, 6000MHz, Vengeance RGB, CL30, AMD EXPO, CMH64GX5M2B6000Z30

Seagate 20TB 3.5", 7200rpm, 256MB, Exos X20, SATA, 512e/4Kn, 6Gb/s, ST20000NM007D

Napajanje Corsair 1000W HX1000i, 2023, Full modular, 80 PLUS Platinum, ATX 3.0, CP-9020259-EU
2 X Samsung SSD 2TB 990 PRO M.2, PCIe 4.0 x4, MZ-V9P2T0BW, 1200TBW
Kućište ANTEC Performance 1FT, Full Tower, E-ATX, crno, bez napajanja

Imao užasne  post boot tajmove prilikom paljenja kompa,nekako uspjeo nadogradit bios međutim i dalje užasno sporo.
Prilikom sastavljanja svega gore dole 10 puta uspjeo sam slomiti jedan pin na podnožju procesora pa odlučio kupit novu plocu Asus ProArt X870E-CREATOR WIFI
Složio sve nazad međutim i sa tom plocom ista identicna stvar ko sa prošlom....Bilo kakve preinake u BIOSU sa memorijom rezultiraju u beskonačna čekanja da komp uopce posta a i kad posta kaže da je bios loadao safe postavke.
Čitao sam raznorazne postove ljudi koji imaju slične probleme di su spominjali ukljucivanje memory context restore opcije u biosu no međutim nije tko zna šta pomoglo.

U prilogu slike svega,bio bi zahvalan ako netko ima kakav daljnji savijet/preporuku šta dalje da radim da podijeli samnom.
Hvala unaprijed!

Luka123 uto 28.1.2025 02:06

Okay onda ti je RAM najvjerojatnije.

Mislim da matična radi na 128GB samo na određenom RAM-u kojeg ćeš morati provjeriti na stranici od matične.

Znači ako ostaviš 2x32 GB trebalo bih raditi. (Nažalost 64GB Max).

Boris grozni uto 28.1.2025 02:09

Uvijek veselo s tim AMD-om
Svakako probaj jedan stick u odgovarajuci utor, i na slici izgleda da ti je jedan pin na ploci ostecen/fali na socketu ili kao da mu je vrh puknuo pa pogledaj to malo podrobnije!
Posudi takoder drugi ram modul od nekokoga samo za probu!
Dali se taj ram nalazi na listi kompatibilnosti, hrpa ploci rikava s 4 sticka!
Updejtati zadnji bios pa onda napraviti clear cmos.
Loadati expo postavke pa probati.
itd, itd

eXpl0it uto 28.1.2025 02:17
Boris grozni kaže...

Uvijek veselo s tim AMD-om
Svakako probaj jedan stick u odgovarajuci utor, i na slici izgleda da ti je jedan pin na ploci ostecen/fali na socketu ili kao da mu je vrh puknuo pa pogledaj to malo podrobnije!
Posudi takoder drugi ram modul od nekokoga samo za probu!
Dali se taj ram nalazi na listi kompatibilnosti, hrpa ploci rikava s 4 sticka!
Updejtati zadnji bios pa onda napraviti clear cmos.
Loadati expo postavke pa probati.
itd, itd

Pin što fali je slika stare matične kupljene uz bundle u ADM-u,zamjenio sam je novom Asusovom Creator x870

Mako 2 modula i spustio na 3200mhz ram....muka mi je od AMD-a dosla

Boris grozni uto 28.1.2025 08:21
eXpl0it kaže...
SolidSnakeCRO kaže...
Za AM5 nije preporuka imati 4 sticka rama.

sva sreća pa su koštali samo 300€ 

Jbga tako ti je to s AMD od Ryzen serije, mozda da si rekao ovima u ADM mozda bi te upozorili trebali bi to znati

torrente ned 9.2.2025 07:28

Evo i mene.

Intel 5 ultra i 2x 32 gb sa deklariranih 6000.

Ništa nije dirano, dva dana pokazivalo 4800 kako i treba.

Odem vidjeti taj xpm, te sa auto postavke stavim na ponuđeni profil 1.. i to se navodi kao 6000.

Beskonačan boot i na restartu piše 3600.

Odem na vraćanje..auto.. ništa.

Cijeli bios na početne postavke, ništa.

Ostalo 3600. Nema više ni 4800.

I bootanje 3 minuta.

ihush ned 9.2.2025 10:51

-clr_cmos .. ili izvadiš bilo koju kritičnu-važnu kompnentu, koja tad izazove automatsku rekonfiguraciju-detektiranje-izmjenu postojećih postavki (npr ignorira fastboot, a fastboot se isključuje kad se ovakve hw stvari rade-mijenjaju jer preskače inicijalizaciju-detekciju npr količine dostupnog rama..).

-kod clr ili reseta.. ovisno o automatici.. o mbo-verziji-proizvođaču.. ponekad samo treba pričekati, nekoliko sekundi, nekoliko rebootova.. automatika je inače glupava-jednostavna pa može u par prolaza dok sve posesi-testira.

+ i kao primjer da ne treba previše vjerovati reklami i xpm profiima, .. tj mbo i automatika zapravo vrlo dobro rade, provjere i prilagode max moguću brzinu komponentama.. često bolje-optimalno nego ručno, tj za ručno i finetuning je potrebno iskustvo + besmisleno osim za one kojima je to primarni posao kao oc s dušikom i sl...

torrente ned 9.2.2025 11:02

Javim se tokom dana.

Sastavio sam pc ima 48h. Sve je prošlo glatko. Nisam ni ulazio u bios prva dva dana jer je aplikacija od Asrock matične pregledna tj iščitava sve dok si u windowsima.

E sad.. fast boot mi je bio ugašen prvi dan jer eto, iz višegodišnje navike, volim imati sistemski disk enkriptiran veracryptom. Bitlocker mi je paradoksalan jer enkripcijski ključ stoji kod njih u oblaku.

No to je nebitno.. veracrypt iz predostrožnosti zbog iznimki, predlaže da ona pri instalu ugasi fastboot.

I jest, no to se ništa ne primjeti. Posebno ovaj ssd 990pro.

Stvar je zapela jutros kada sam išao uključit ta intelova čudesa xpm.

I sada, kao što kažeš..nakon 3-4 reboota, nestalo usporavanje.  Ta automatika je onda nepredvidiva bolesna stvar. Frustrirajuće. Zavisi na koju nogu će se ustat.

Još nešto čačkam, pa se uskoro javim.. jel se još što automatiziralo 

btw pročitah..ovo intelovo i amd-ovo bustanje rama ne radi ako imaš sva 4 slota ispunjena. I nigdje nije obrazloženo zašto. (kod mene su dva)

ihush ned 9.2.2025 11:14
torrente kaže...

..

No to je nebitno.. veracrypt iz predostrožnosti zbog iznimki, predlaže da ona pri instalu ugasi fastboot.

...

I sada, kao što kažeš..nakon 3-4 reboota, nestalo usporavanje.  Ta automatika je onda nepredvidiva bolesna stvar. Frustrirajuće. Zavisi na koju nogu će se ustat.

..

-svaki install, promjena, .. bilo što takvog, preporučuje isključivanje fastboota (nije vezano za enkripciju ili verac.. svi imaju isto pravilo, jer se hw mora reinicijalizirati, tj fastboot preskače tu detekciju i time ubrzava, prečica.. a kad se nešto mijenja tad prečice ne postoje, ..)

-nije automatika nepredvidiva, nego je tako.. recimo 'spora' kao i složenije matematičke operacije koje moraš u nekoliko koraka obaviti, procedura-redosljed.. iskustvom-znanjem možeš 'prečicom' skratiti taj put, dok s razlogom postoji dio testa-čekanja, koji juzer ne vidi, npr testiranje ram-a.. pa mu izgleda da bezveze stoji, no to je s razlogom a juzer to ne mora znati tj u tome je razlika majstora-juzera.

-automatika je dobra, jer su je napravili profesionalci proizvođači, koji vjerojatno znaju najbolje za svoj hw.. odnosno, ako ti calculator da neki odgovor i juzer s ceste različit, kome ćeš povjerovati u točnost izračuna? :) .. calculator ne griješi, tj ili je ispravno ili kvar.

Zaporožac ned 9.2.2025 11:58

Kad sam prije godinu dana kupio novu ploču za socket 1700 uvalio sam dvije pločice rama u prva dva lijeva utora, jer sam ranije ubadao za dual chanel ili u lijeve utore ili u desne (bilo je apsolutno svejedno).

Odjednom su windowsi poludjeli, plavi ekran, malo malo se nešto događalo, no nije više od dva dana jer sam skontao po upisima na webu  u čemu je keč.

U matičnu se sad više ne smije kod dual bota staviti dvije pločice u lijeve utore, (novije ploče) već moraju biti u desnim (zašto, kad je ranije bilo svejedno hoću li ubosti u lijeve utore, ili desne.) 

Sad ako si ti popunio sva četiri utora možeš imati komplikacije zbog toga.

Ostaviti samo dvije pločice u desnim utorima i probati. Odn. ne u A1 i B1, već u A2 i B2 .

Kao na slici

torrente ned 9.2.2025 12:11

Pošto nisam 7g ništa sastavljao, mnogo je novina.

Najveći smor mi je bio jučer.. kako pogasit sve sijalice i dugine boje.

Ugasim pc, odem spavat..sve i dalje svijetli.

U papirima od ploče sam to pročitao što navodiš.

A2 I B2 se kombiniraju za dual i ostale čarolije. Tako sam i postavio. Mogu ti reć da to i nije loše. A1 ostaje slobodan, a on je prvi do coolera. Vlasnici Noctue će biti zahvalni.

Evo sada samo od sebe sve uredno. Piše 4800. A cijelo jutro unutar 5-6 restarta pisalo 3600.  Sada sam "ispeglao" cijeli OS po svom ukusu i trebalo ga je radi drugih potreba restartat.

Očito je to godilo automatici i sama je vratila na 4800.

Što je ovo gore desno, cpu 80 quality?

Edit:

i onaj senzor na cca 20cm kabela.. ima mjesto gdje ga ubodem i što onda? Ti odlučiš gdje ćeš mu ugurat onu glavicu? Na neki dio ploče koji smatraš da se skuplja toliji zrak i prisloniš ga na nešto? Prvi put se susreo s tim, a u papirima nema niti riječi.

ihush ned 9.2.2025 20:29
torrente kaže...

..

i onaj senzor na cca 20cm kabela.. ima mjesto gdje ga ubodem i što onda? Ti odlučiš gdje ćeš mu ugurat onu glavicu? Na neki dio ploče koji smatraš da se skuplja toliji zrak i prisloniš ga na nešto? Prvi put se susreo s tim, a u papirima nema niti riječi.

- nekad se senzor stavljao npr na HDD.. sad gdje želiš, npr mbo-chipset ili napajanje a može i za temp u kućištu samog zraka ..

-pravila za raspored dimmova rama; intel, svaki drugi-par, amd po redu-par.

-u pravilu se brojanje započinje od cpu, jer je svaka kraća staza 'sigurnija'.. dok u jednom trenutku nisu okrenuli-udaljili zbog temperature a ponekad oem-proizvođač ima svoje sheme i bijesne gliste pa i pogrešno-kontradiktorno navedeno-označeno u manualu-quicku i na mbo oznakama.. uz hybrid koji daje dual s neparnim brojem modula ili različitih modula-kapaciteta-specki.. tako da postoji '53560' kombnacija :)) ok, ovo je karikirano pretjerivanje..

-dodatna sitnica koja zna zbunjivati je oznaka 1-2 i kad kreće od nule 0-1.. a to zna biti različito za mbo i manual.. ili zbog komponenti skriveno-teže vidljivo pa se nagađa ili čudi kako u uputama piše jedno a bios prijavi drugo dok diag-util prijavi 'treće' pa vjerujemo onom što kaže demokratska većina i sve pomalo djeluje kao vjera i vjerska sekta.. što je opet u skladu s hw-fanatizmom prosječnog gejmera :)) (umjesto činjenica i binarne logike).

-najsmiješnije su server mbo po generacijama dual-triple-quad s više dimm utora (12-24) i shemom popunjavanja, koja počinje 'logično' od drugog utora :) ..