tintin čet 26.11.2020 22:08

Imam na openmediavaultu u dockeru pokrenut nginx.

Folder u kojem je xml datoteka koju želim "servirati" u nginxu je povezan sa nginx dokerom.

Folder na omvu je server i u njemu je xml fajl, a na nginx dockeru veza je /docker/nginx_server.

Kako i koje postavke podesiti u nginxu da mogu nakon što upišem IP adresu servera i putanju do xml fajla isti otvoriti u web browseru?

 

 

ihush pet 27.11.2020 14:07

ako je ip-mrežni servis, tad browser treba upravo to, tj ip-path adresu, ostalo radi server-servis, to može npr u hosts listu ili u browseru (nekad postojalo sad nisam siguran, interno hosts lista, tj ip-name jer ne postoji DNS koji bi ba preveo kad umjesto broja ip koristiš naziv kao adresu). -No nejasno da neki server-app (što već radi nginx..) traži tako ručno neku stvar, tj to je za očekivati kao dio installera da obavi ili je u ručnom-man-uputama, kao i naziv servisa-usera-grupa i sl jer da bi imao pravo pristupa moraš biti i user itd. itd

-docker kao i ostali mrežni servisi ili web koristi localhost: npr 8080.. što je 127.0.0.1 ili ip tog računala, ako je u hostsu tad browser ima ime-ip i pronađe, .. dok klasično pod linuxom većinu moraš ručno odraditi (pod win većinu odradi automatika-app takvih postavki, kao i prijavu u regfile itd.).

-kad to postaviš neovisno koji sadržaj ili xml .. tj možda za start mora imati naziv index i sl. .. a nije baš jasno što i kako želiš otvoriti u browseru, npr jesi li upalio browser, unio ručno adresu (neovisno ip-path-name) i došao jednom do sadržaja koji želiš? ako jesi, napraviš favorit-link .. to je to, može biti u browseru a može i link na desktopu, koji će tad pokrenuti browser i sadržaj u browseru itd.

tj link je ono što može pokrenuti nešto, kao i skripta-batch ili cmd-terminal.. tj klik-user nešto, a sam link ili skripta može biti izvršna, tj ono što pod win znači 'exe' ili bat-com itd.. jer svaki file je file a što radi ili hoće li se izvršiti ovisi kako ga kreiraš tj koje properitiese mu daš, izvršne, user-adminske itd kao što je tipkanje u terminalu ili tipkanje sa sudo za admin-root potrebne izvršne naredbe.

 

-možda .. path do filea kao index, tj početna stranica weba, je relativni path, tj path do filea na disku ovisi gdje ga fizički držiš na disku, oznaka-folder-podfolder.. dok je kao servis-server-web to root, od kojeg je sve ispod interno-pathovi-struktura i za seb stranicu su pathovi dijelova realtivni unutar te web stranice, ne u odnosu na računalo-disk-path fizički sotrage. Ono što je pod win npr disk c: ili neko drugo slovo, dok svaki folder možeš mountati kao neki novi path ili mrežni path .. ili virtaulni disk itd. taj interni index-startni file, xml ima te web pathove, relativne i samo za svoju web stranicu, ne za računalo-disk npr gdje se nalazi slika ili button stranice-objekt koji vidiš u browseru.

to su dvije različite staze-pathovi, tj path do filea, kao link ili web kao favorit za stranicu i njen sadržaj mada može referirati i na neke linkove koji vode na path do nekog tvoj user foldera na lokalnom računalu (to izbjegavati jer kad digneš na server tad to fali.. pogrešan path, dok radi na tvom računalu a to za server nije smisao.. pa takvi folderi-sadržaji trebaju biti unutar roota-weba-stranice relativni na web-sadržaj, ne računalo-fizički path).

Entry Point uto 1.12.2020 14:44
tintin kaže...

Imam na openmediavaultu u dockeru pokrenut nginx.

Folder u kojem je xml datoteka koju želim "servirati" u nginxu je povezan sa nginx dokerom.

Folder na omvu je server i u njemu je xml fajl, a na nginx dockeru veza je /docker/nginx_server.

Kako i koje postavke podesiti u nginxu da mogu nakon što upišem IP adresu servera i putanju do xml fajla isti otvoriti u web browseru?

 

 

 Na serveru se vrti docker i file je na serveru?

 

Možeš kopirati file u kontejner. Ako se dinamički mijenja onda mountaš file pute volume-a i postaviš nginx configuraciju da servira sve gdje je mountan volume. Možeš ga mountat i u defaultni /var/www pa ne trebaš mjenjat konfiguraciju. Ako imaš neku kompleksniju situaciju prilagoti nginx conf prema tome.