Linux

Linux - pitanja i odgovori

Entry Point sub 15.8.2015 16:27
arius kaže...

Imam jedan problem koji me strasno nervira jos gore je sto sam veliki fan filmova ali eto par dana nisam niti jedan film pogledao,problem je sto nisam bas ni sam siguran do cega je problem.Imam usb od 8gb koji je vez duze vrijeme kod mene,sistem je ubuntu 14.04.3 i tv philips.Problem je sto mi tv ne prepoznaje usb pa nisam bas nacisto koja od ovih tri stvari zeza.Usb je formatiran u fat32 i kad ukljucim u laptop normalno ga prikaze sa svim sadrzajima ali kad taj usb ustekam u tv samo mi se otvore folderi ali nigdje niti jednog filma,slike sasvim normalno pokazuje pa ako ima ko pametno rjesenje molim pomoc.

To je do televizora. Jesi provjerio da li podržava format u kojem je film kodiran? Tipa avi etc.

ihush sub 15.8.2015 16:49
arius kaže...

Imam jedan problem koji me strasno nervira jos gore je sto sam veliki fan filmova ali eto par dana nisam niti jedan film pogledao,problem je sto nisam bas ni sam siguran do cega je problem.Imam usb od 8gb koji je vez duze vrijeme kod mene,sistem je ubuntu 14.04.3 i tv philips.Problem je sto mi tv ne prepoznaje usb pa nisam bas nacisto koja od ovih tri stvari zeza.Usb je formatiran u fat32 i kad ukljucim u laptop normalno ga prikaze sa svim sadrzajima ali kad taj usb ustekam u tv samo mi se otvore folderi ali nigdje niti jednog filma,slike sasvim normalno pokazuje pa ako ima ko pametno rjesenje molim pomoc.

-USB priključak ne znači baš ništa..

stvar je u softwareu tj konkretnom playeru koji može ili ne mora podržavati nešto, slike, video + formati-standardi..

u specifikacijama TVa provjeri što podržava, to jedino može.

-gledati filmove na TVu kao ekranu možeš s PCja.. tad to radi PC.

mario.L_hr sub 15.8.2015 17:20
arius kaže...

TV ocitava samo mp4 format i samo skidam filmove sa Yify i do nedavno nisam imao problema.....

Po kojme standardu je napravljen USB u TV-u (često puta ovi stariji znaju zezati s novijim stickovima) i da li je ikada TV očitavao ovaj USB stick?

Probaj malo prokopati po postavkama TV-a i vidjeti što je postavljeno za USB.

Nakon drugog čitanja sam siguran da je problem u codecu.

mario.L_hr sub 15.8.2015 17:29
arius kaže...

OK.Sta se pod tim podrazumjeva i kako je prije moglo bez problema a sada nece

Jednostavni odgovor bi bio taj da su filmovi kodirani novijim kodekom ili različitim od onoga kojeg podržava tvoj TV.

Prouči dokumentaciju koje kodeke podržava tvoj TV i dawnloadaj samo te (ili koristi Format factory).

Djuro von Prekoplotovich sub 15.8.2015 21:21
arius kaže...

Philips 3500 series LED TV 46PFL3507 ovo je tacan naziv tv-a a ne mogu naci koji format mi tacno treba

Imam jedan model iz 5000 serije već neko vrijeme. 

99% sam siguran da taj tvoj ne prepoznaje codec.

A na ovom mom u slučaju da ti i prepozna sadržaj, nakon što odgledaš više od pola sata shvatiš da slika i zvuk nisu sinkronizirani i što dulje gledaš sve više se pogoršava.

Pokušao s nekoliko stickova i eksternim diskom, rezultat isti.

Čim mu daš neki zahtjevniji format iskaču problemi.

Problem riješen tako što sam ga spojio na računalo preko HDMI-a.

arius ned 16.8.2015 18:06

Problem mi je sto nemam racunar sa hdmi kablom nego mi je neki stari laptop sa mojim ubunticem koji to lijepo vrti,pa sad razmisljam da uzmem kakav blu ray player ili neki media player sa izlazom sa usb pa da vise nemam problema,posto gledam da vise ti playeri nisu na cijeni a ionako bi se isplatilo posto gledam puno filmove

Sadmir01 pon 17.8.2015 18:41

Koju verziju Ubuntu-a da instaliram na 4GB rama i Cor2Duo 2.4

Jel ova "Ubuntu 14.04.3 LTS" verzija trenutno zadnja stabilna verzija?Sta je sa ovom 12.04 probao sam obje,pa mi ova 12.04 nekako dosta bolje radi nego ova 14.04.Sta gubim ako instaliram ovu stariju verziju,sto je ona losija od ove 14.03?

Bladepu pon 17.8.2015 18:51
Sadmir01 kaže...

Jel ova "Ubuntu 14.04.3 LTS" verzija trenutno zadnja stabilna verzija?Sta je sa ovom 12.04 probao sam obje,pa mi ova 12.04 nekako dosta bolje radi nego ova 14.04.Sta gubim ako instaliram ovu stariju verziju,sto je ona losija od ove 14.03?

Sve releasane verzije ubuntua spadaju u "stabilne" verzije. I 12.04 i 14.04 i 15.04 su stabilni releasevi, razlika je u tome što su 12.04 i 14.04 LTS (long term support) verzije. One imaju službenu podršku 5 godina, dok ostali non-LTS releasevi (poput 15.04) imaju nešto više od pola godine. 

Ubuntu 12.04 LTS i dalje ulazi u službeni support i tako će biti do kraja 2017 godine, stoga slobodno možeš i tu verziju koristiti ako ti bolje radi od 14.04. 

arius pon 17.8.2015 21:15

Kod mene je trenutno instalirana 14.04.3 i pravo mi je dobra kao i sve koje sam do sad probao mada mi je na ostalim verzijama znalo prilikom podizanja sistema izbaciti 3-4 prozora na kojima mi je nekakvo upozorenje na ovoj sve podmazano tako da je dugo vremena necu zamjeniti.

bunkermax pon 17.8.2015 22:05
Sadmir01 kaže...

Na starom ubuntu bus dobio stare softvere tj starije verzije mnogih programa...   Mozes ti sam dodati repoe za tebi bitne aplikacije ali  nije to to ....   Novi kernel nosi i novije drajvere pa bolje provrti vise raznih distri novijeg datuma...   Fedora 22 mate sa compizom odlicno izgleda a nije zahtjevna...   Uskoro ce i novi opensuse...   Kaosx je sve bolji iz verzije u verziju...   I netruner je ok ....   

Sadmir01 uto 18.8.2015 01:25

Ipak sam instalirao 14.04 verziju,sve je OK sem jedne stvari,kad pokusam da restartujem racunar nakon klika na restart pojavi se crni ekran i nista se ne desava,cekao sam 15 minuta i ugasio na dugme,nalazio sam po netu neke komande valjda sto idu u terminal,kao kucas to i popravljeno,probao sam sa "sudo update-grub" i ako ne znam sta je to :),uglavnom nije pomoglo...Zna li neko rjesenje? :))

arius uto 18.8.2015 11:01
hrvooje kaže...
arius kaže...

Kod mene je trenutno instalirana 14.04.3 i pravo mi je dobra kao i sve koje sam do sad probao mada mi je na ostalim verzijama znalo prilikom podizanja sistema izbaciti 3-4 prozora na kojima mi je nekakvo upozorenje na ovoj sve podmazano tako da je dugo vremena necu zamjeniti.

Jesi probao riješiti te fail poruke

http://itsfoss.com/fix-update-errors-ubuntu-1404/

nazalost nisam ali eto sa ovim novim nemam tih problema pa cu se njega drzati

Sadmir01 sri 19.8.2015 01:45
Sadmir01 kaže...

Ipak sam instalirao 14.04 verziju,sve je OK sem jedne stvari,kad pokusam da restartujem racunar nakon klika na restart pojavi se crni ekran i nista se ne desava...

Problem se sam rijesio...

PS: Zna li neko kako ubrzati onaj tap-klik na touchped-u laptopa,tap-klik mi ima spor odziv iz nekog razloga,al samo tamo gdje treba kliknuti jednom,dvoklik je OK...

zerocool12 sri 19.8.2015 11:08
Sadmir01 kaže...
Sadmir01 kaže...

Ipak sam instalirao 14.04 verziju,sve je OK sem jedne stvari,kad pokusam da restartujem racunar nakon klika na restart pojavi se crni ekran i nista se ne desava...

Problem se sam rijesio...

PS: Zna li neko kako ubrzati onaj tap-klik na touchped-u laptopa,tap-klik mi ima spor odziv iz nekog razloga,al samo tamo gdje treba kliknuti jednom,dvoklik je OK...

Probaj s ovime : https://apps.ubuntu.com/cat/applications/gpointing-device-settings/

arius sri 19.8.2015 18:12

Ljudi pomagajte :) danas instalirao onaj windows 10 da vidim kako to sve funkcionise i radi i nije to za mene nikako skinem onda ubuntu 14.04.3 i universal usb installer i uradim sve kako treba nije mi prvi put ali problem slijedi kad restartujem pc i izaberem usb kao prioritet i pojavi mi se ikona ubuntu i krene da ga ocitaje i onda mi izbaci crni ekran sa nekakvim errorima i to je to,probao i sa linux mintom isti problem.....

ivek decembarski sri 19.8.2015 19:54
arius kaže...

Ljudi pomagajte :) danas instalirao onaj windows 10 da vidim kako to sve funkcionise i radi i nije to za mene nikako skinem onda ubuntu 14.04.3 i universal usb installer i uradim sve kako treba nije mi prvi put ali problem slijedi kad restartujem pc i izaberem usb kao prioritet i pojavi mi se ikona ubuntu i krene da ga ocitaje i onda mi izbaci crni ekran sa nekakvim errorima i to je to,probao i sa linux mintom isti problem.....

Malo više informacija stvarno ne bi škodilo, kao ni koja točka ili zarez.

O kakvim se errorima radi?

Jesi probao live cd?

Smrdi mi kao nekakva win zaštita

arius sri 19.8.2015 20:06

Nije se nista pokvarilo jer windows normalno radi,a sto se tice live cd u tome i jest problem izbaci logo ubuntua i nakon 2-3 sekunde nestane i pojavi mi se crni ekran sa errorima onda moram ugasiti laptop jer mu nista ne mogu....tako isto i sa mintom....

ivek decembarski sri 19.8.2015 20:33
arius kaže...

Nesto je slicno ovom samo kod mene je manje upozorenja :)

http://i.stack.imgur.com/BMAEl.jpg

Slično veliš...

Aj budem ja probao napisati nešto slično rješenju (nemam puno vremena, idem navijati za Albance)

kernel panic-not syncing vfs unable to mount root fs on unknown-block

Ak ti izbacuje ovak nešto onda je moguće da usb nema dobar filesystem. Probaj format (ali u fat32)

Također probaj prćkati sa legacyem u biosu.

ivek decembarski čet 20.8.2015 10:58
arius kaže...

ipak je u ovom problem nekakav busty box....posto u kuci imam 2 laptopa i 2 pc probao sam na svakom uređaju i na svakom mi je isto upozorenje izbacilo pa sad nisam bas nacisto na cemu sam.....nasao sam na netu slicnu sliku samo sto je kod mene novija verzija errora ;) neka 1.0 itd da li je moguce da mi je usb riknuo 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/Busybox_DG834Gt.PNG

Sumnjam da su ti baš 2 laptopa i 2 pca riknula.

Aj napravi live CD verziju pa pokušaj sa nje bootati ili formatiraj usb i pregledaj ga kak treba

ivek decembarski čet 20.8.2015 15:59
arius kaže...

Nasao sam u kuci cd sa mintom 10 i evo instalirao sam ga bez problema.....usb i dalje ne moze pokazuje mi isti problem.....evo malo nostalgije

Pokušaj iz minta preko usb image writera napraviti novi bootabilni usb pa onda vidi hoće ti stick odraditi boot.

Ako odvrti - super, ak ne onda upali čekić da vidiš jel on radi kak spada