Linux

Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena droga

Nix sri 12.2.2025 12:17

Osam godina kako sam presao sa dualbot Win/Ubuntu, na iOS. Međutim svakodnevno radim na aplikacijama pogonjenim na LEMP / LAMP  docker kontejnerima. Zanima me kakva je trenutna ponuda distribucija za široke mase? Kakva je podrška za nove grafičke?

syncmaster245b sri 12.2.2025 12:25
Nix kaže...

Osam godina kako sam presao sa dualbot Win/Ubuntu, na iOS. Međutim svakodnevno radim na aplikacijama pogonjenim na LEMP / LAMP  docker kontejnerima. Zanima me kakva je trenutna ponuda distribucija za široke mase? Kakva je podrška za nove grafičke?

S obzirom da si tu ( na ovoj temi), dovoljno te zaskakljalo do si odlucio upitati.

Za pocetak, definiraj sto podrazumijevas pod "za siroke mase" (naveo si da imas vec iskustva pa je to sada malo vec fleksibilno)

Nix kaže...

Kakva je podrška za nove grafičke?

AMD, plug'n play. 

nVidia malo stuca sa Waylandom ali ostatak vise manje bez problema.

syncmaster245b sri 12.2.2025 12:35
Nix kaže...

Mislim na desktop distre. Hoću nećakinjama pokloniti laptop sa linuxom :D

Kada odlucis pokloniti rodbini racunalo za Linuxom, onda si prvenstveno mislio na sebe

Ja sam do ~2010 (ne mogu se vise tocno sjetiti) imao kod sestre i roditelja Windowse.

Nije bilo obiteljskog druzenja a da se nije dogodilo "e' kad si vec tu pogledaj sto mi se ovo tu izbacuje...."

Nakon sto sam instalirao im Linux (prvo Kubuntu, a onda Debian), konacno mogu doci do njih na rucak i casu vina bez da moram izgubiti 30tak minuta prije na njihovom racunalu.

Rekavsi to, ukoliko necakinje prelaze sa Windowsa, bilo koja distra sa KDE DE ce im biti dovoljno prijateljska bez da dozive PTSD (dakako ovisi i o njihovom uzrastu, sto su mladji, prelazak je laksi).

U zadnjih par godina toliko su sve distre napredovale da pomalo postaje besmisleno ih izdvajati po tom pitanju.

pqweasdyxc pet 14.2.2025 18:18
syncmaster245b kaže...
XyA kaže...

Ubuntu pro I garudu, ni arch Linux nije los. 

Nisam ni skuzio da Ubuntu Pro postoji.

Mozes li podijelti neke dojmove iz prve ruke, a da su prednosti (naglasak iz prve ruke) u odnosu na "obican" Ubuntu?

To je običan ubuntu s dužom podrškom i live kernel patchingom. Enterprise i server namjena

syncmaster245b pet 14.2.2025 18:41
pqweasdyxc kaže...

To je običan ubuntu s dužom podrškom i live kernel patchingom. Enterprise i server namjena

To si opisao LTS.

Meni koji dolazi iz svijeta Debiana, nema smisla ni malo, a da bi se nazivalo "Pro" proizvodom.

Jedino sto mi ima smisla je Red Hat-ov pristup gdje placas support/uslugu, i to cijenim apsolutno (imao sam jednom interakciju sa njima, doduse indirektnto, gdje sam nakon njihove intervencije rekao, "aaaa! zato oni to naplacuju, naklon do poda i hvala!")

Jel to na tragu RH poslovnog modela?

Ivan M. pet 14.2.2025 18:54

Ubuntu Pro je namijenjen poslovnim korisnicima koji trebaju dugoročnu podršku i dodatnu sigurnost. Ima 10 godina podrške za više od 25.000 paketa, usklađivanje sa sigurnosnim standardima poput NIST, FedRAMP i PCI-DSS..., ima i Livepatch za primjenu sigurnosnih zakrpa na kernelu bez ponovnog pokretanja.

https://ubuntu.com/pro

syncmaster245b pet 14.2.2025 19:07
Ivan M. kaže...

Ubuntu Pro je namijenjen poslovnim korisnicima koji trebaju dugoročnu podršku i dodatnu sigurnost. Ima 10 godina podrške za više od 25.000 paketa, usklađivanje sa sigurnosnim standardima poput NIST, FedRAMP i PCI-DSS..., ima i Livepatch za primjenu sigurnosnih zakrpa na kernelu bez ponovnog pokretanja.

https://ubuntu.com/pro

Hvala na odgovoru.

Od svega toga navednog jedino sto ima smisla je (a navedeno je tek 4. po redu):

Add 24/7 phone & ticket support

Get phone and ticket support for troubleshooting and bug fixing whenever something breaks in your environment.

Ako su povoljniji od Red Hata, onda ima smisla, ali otatak  "prednosti" je u maniri Microsofta, izmilsjanja tople vode kako bi mogao isprati neugodan miris (ne zelim u temi koju sam ja otvorio dodavati olfaktorne senzacije koje dozivljavam na ime Microsoft)