Linux

input is out of range

nurofeg sri 21.4.2010 14:19

Imam linux ubuntu server na kojeg povremeno spojim monitor, međutim zadnji put kad sam spojio monitor dobio sam poruku "input is out of range", znači nemogu ništa viditi na monitoru ??? Kako riješiti ovaj problem ???

Na drugom kompjuteru imam putty i webmin preko kojih ulazim u linux, pa dali se može preko njih ikako riješiti ovaj problem ???

Unaprijed hvala

macak sri 21.4.2010 14:34

Nisam neki stručnjak za linux, ali svojevremeno sam koristio par distribucija i javio mi se isti problem.

Ako se dobro sjećam, rješava se editiranjem datoteke xorg.conf u koju je potrebno unijeti rezoluciju i frekvenciju koju ti monitor podržava.

BLOGERX4 sri 21.4.2010 14:43

Ja sam svojevremeno imao slican problem na Debianu 5 gdje mi je odman pri loginu pisalo da je rezolucija out of range. To sam trenutno mogao podesiti kombinaijom tipki [ctrl] [alt] [±] sto xorg podesava na odredenu frekvenciju(ali mi se to opet kasnije vracalo), tako da treba nesto prckati po xorg.conf konfiguraciji. Slicno je to pisalo i na jednoj stranici(bilo je to davno) http://www.debianhelp.org/node/13034 pa ako ti pomogne...

nurofeg sri 21.4.2010 14:53

bilo bi najjednostavnije preko webmina, ali ja nisam uspio pronaći gdje se to mjenja, pa sasm mislio da netko zna napamet. Probao bih tipkom ctrl-alt barem da mogu prvi put pristupiti kompjuteru pa ću lako ja sam smanjiti rezoluciju na njemu, ali me buni koji je to znak iza ctrl+alt ???

xorg.conf ću pogledati, ali mislim da je to prekomlicirano za mene.