Linux

Debian 10 kako instalirat network drivere

ihush ned 11.7.2021 12:52

driver moraš imati, preduvijet za mrežu-internet.. sve ostalo može ali ne mrežni driver, kvaka-22..

ali mrežni driveri su poznati, generički, nepromjenjivi godinama.. najmanji problem tj samo nešto najnovije za što još nije u distribuciju uključen driver može biti problem ili da linux verzija nije dostupna iz bilo kojeg razloga.. jer to je stvar vlasnika-licence-copyrght dok foss kasni jer normalno treba vrijeme za nešto napraviti.

-problem može biti najnovije-nedostupno ili suprotno nešto staro što se izbaci kao legacy.. no deb ima jak support, ne pomodno kao ubuntu-mint.. tj inertnost, pa možeš upravo tako i riješiti problem, bootaš neku distru npr ubuntu koja možda ima uključen dirver.. (live) i obaviš potrebno tj pribaviš driver, dalje nastaviš s deb.

 

-deb je 'ozbiljna' distra, ne bolja-lošija nego stabilna-konzervativna + linux je jedan-isti, ovisi koji je razlog izbora debiana, možda ti je primjerenija recim o mint ili standardni ubuntu (ili drerivati xubuntu-kubuntu) dok praktički svaki može isto, samo ovisi što sve dolazi u paketu tj deb ima razne install kombinacije, minimal-internet ili cd ili dvd .. i zapravo ti ne treba sve tj to što je 'veći' ne znači bolji, tj tad u tim dodatnim paketima može biti i npr driver.. ti setovi install medija služe tome inače su 'smeće' (nepotrebno, uvijek možeš skinuti sve što želiš.. osim kad iz nekog razloga ne možeš.. recimo zatvoren sustav bez intereneta).

-nije moderna juzerska distra nego 'klasična', možda zato za početak pogrešna tj tek kad nešto znaš o distrama tad imaš pravi kriterij koju izabrati za svoje potebe, prikladna, ne najbolja jer ne postoji i jer je sve isti linux.

ihush ned 18.7.2021 18:14
memyselfandi kaže...

Postoji li link na neki ISO fajl Debian Buster koji sadrži sve potrebne drivere? 

 -ne.

 

očigledno nisi 'napredniji korisnik' pogotovo klasične linux distribucije kao debian.. pa evo 'pravila' ili pitanja..

-kako si došao do debian-distre (na računalu).. jednako tako dođeš do svega potrebnog, naravno možeš imati recimo lan-driver za mrežnu samo ako postoji (ili da ga sam napraviš ili netko treći.. to radi proizvođač mrežnog chipa). Mrežna kartica-chip je obično integrirana na matičnoj ploči, u računalu (ili dodatna diskretna kartica, zapravo isto..), tad tražiš driver na str. proizvođača mbo-računala ili kartice (kao gigabyte, ausu, msi, hp, lenovo..) ili na str proizvođača samog chipa (kao što su realtek, intel, broadcom..) tj oem-proizvođači mbo ne proizvode driver nego ga samo upakiraju i daju support dok je driver samo jedan-isti pravog proizvođača chipa.

-problem.. kad je nešto novo, npr najnovije mbo-chipset, možda i najnovija mrežna-chip .. time i driver, tj proizvođač proizvodi i driver a prvo se potrude za win, mac, pa za lin, pa dok to distribucija uključi, prođe vrijeme, recimo do 6mj.. tj to je stvar supporta i tržišta, kašnjenja. Možda trenutno ne možeš ništa a možda samo ne znaš što-gdje tražiti.

-za korištenje nekog osa nije potrebno neko posebno znanje, npr upališ-surfaš.. ali za driver ne možeš biti čisti početnik, moraš znati gdje-što-kako.. + problem jer sve ostalo osim mrežnog drivera možeš pronaći na internetu jer tad radi mreža.. dok ne radi, dok nemaš mrežni driver ne možeš ga mrežom-internetom pribaviti ... i samo zato taj driver moraš imati ''u ruci'' (na nekom mediju, cd-usb... ili instlall mediji distribucije ako ga sadrže ali ne mora biti u distri uključen..).

 

-driveri su isti, kumulativni, no moraš znati koji driver, za koji os.. pa u slučaju linuxa i koji rmp-manager-paket, tj kad pronađeš support vidjet ćeš da se nude driveri recimo za win-mac-lin.. za win ćeš vidjeti recimo xp-win7-10 i 32-64bit .. za linux ćeš vidjeti recimo ubuntu, debian, redhat, .. različiti paket-manageri, načini kako se instalira.. ili generički-terminal.. koji radi na svima, tj kad imaš internet, pa je mrežni driver jedini onaj koji ne možeš tako .. jer nema mreže :)

-to je problem tj da možeš iskoristiti terminal za install apt-get.. kao za ostalo (npr audio, video, programi..) tad bi jednostavno dobio text koji trebaš copy-pasetati u terminal.. no za mrežni driver moraš ga baš pribaviti npr na drugom računalu i snimiti na npr usb stikić .. a da bi ga instalirao moraš znati za koju distru, u ovom slučaju debian tj 'deb-paket'.. tad takav driver instaliraš pokertanjem kao što se inače bilo što instalira. Baš ništa ti neki 'buster' ne pomaže.. osim što bi na njemu mogao biti i taj driver, no to je više za win.. tj smeće-malware i početnike koji ništa ne znaju sami.. tj tad nisi na odgovarajućem osu, jer deb nije za početnike nego onog tko zna i koristi kao napredniji korisnik, geek, nešto .. tj linux juzer te klase se podrazumijeva da ne koristi računalo samo appse nego da zna dovoljno o osu i svim ovim problemima.. tj kako se što radi ili kako riješiti driver.

 

-početnicima je primjerenija distra kao ubuntu ili mint.. mada je sve 'isto'.. ubuntu ima najjači support i time veća šansa da je driver već uključen u intall.. tj upališ-radi, dok za deb ide obrnuta filozofija tj koristi se kao klasična distra-temelj i implicitno tad moraš znati što želiš-trebaš tj sasvim suprotno od ubuntu filozofije ako nešto ne instaliraš tog tad nema.. mada možda ima ali recimo nisi znao da i to treba dodati, kao npr boot manager-meni.. (grub).. + kao stabilna-klasična distra recimo tako da 'kasni' za novim fičerima tj driverima dok sve testiraju-uključe prođe vrijeme. Novo računalo može biti problem dok recimo godinu starije ima sve.. to je tako.

 

-npr ako imaš neki live-stikić s recimo mintom.. i ako mreža radi kad ga bootaš, možeš skinuti potreban driver za debian i dalje nastaviš na tom računalu u debianu..

-ako nemaš drugo računalo ili live koji prepozna mrežnu, tad ne možeš do drivera dok nitko ne drži dvd-usb i sl medije s driverima za razne oseve tj odavno to ne treba nitko pa ni za win.. tj sve je online-dostupno, samo je problem kad nemaš mrežu :) -snađi se, nema druge...

ihush ned 18.7.2021 18:18
memyselfandi kaže...

Trebam drajvere za Acer Nitro 5

 -laptop.. tad imaš wlan (bežično) i lan.. (žica).

-ako ti ne radi wlan, probaj lan.. ako radi, nastaviš dok ne riješiš wlan ..

+ postavke biosa, wlan omogućen.

+ fizički prekidač ako postoji, uključeno + driver/soft opcije.. tj da bi radilo mora biti 'uključeno' (ne isključeno).

- često linux soft ne postoji.. tad dok nemaš dirver-soft .. nemaš.

 

+ btw, klasične početničke greške tj misliš da čitamo misli .. :) .. da bi nešto konkretnije mogli, moraš navesti podatke, kao što je acer-nitro .. 5.. nije dovoljno 5 .. trebaš seriju-model.

-vidi acer support.. i vidi, dalje.. nude za win10x64.. ne za druge oseve. (izaberi drugi model.. ovo je 'pogrešan'.. tek kao primjer).

-to znači da se moraš snaći nekako.. ili izabrati kompatibilan os.

 

** ili 'kako se snaći ako nema na acer-stranici.. (to je prvo mjesto gdje tražiš).

-drugo mjesto? prvo koji je chip-mrežni, .. nešto AMDovo ili treća strana? .. neki podatak moraš imati, pročitati. npr ax200..

... tad tražiš kod proizvođača chipa za linux-debian..  ili na 'konkurenciji' npr lenovo-dell ima dobar support pa tamo skineš, mada je drugi brand driver je u osnovi isti..

+.. problem jer uz wlan obično ide dodatni soft klasika pod win.. a pod lin upitno, moguće da se ne želi instalirati, mada driver mora biti isti i trebaš samo driver .. no što ako ovisiš o takvoj app kao pod win za paljenje-kontrolu.. + wlan je zajedno s bluetuthom + avio mod + štednja itd.. i sve je upakirano kao jedan soft mada je samo dio toga driver.

 

ako ti radi lan.. tad imaš internet, tad može google+ naziv chipa-wlana + debian.. i pronađeš terminalski apt-get.. kopiraš i to je to, nakon tog će raditi wlan, možeš odspojiti žicu i probati.

syncmaster245b uto 20.7.2021 15:09
memyselfandi kaže...

Probat cu danas sa MX Linuxom. On je ionako baziran na Debianu, pretpostavljam da su i Packet Manageri isti

 Isti je, da.

 

Nego znas sto, koliko vidim pocinjes tek istrazivati linux i primjecujem da ti nije previse bitno koja je distra (osim mozda grane, vidim da spominjes debian stranu).

Mozda ne bi bilo lose da krenes sa Mintom. Baziran je na Debianu, iznimno user firendly, i dolazi sa dva desktop managera (Cinnamon i Mate) i po defaultu su ukljuceni proprietary driveri u instalaciju.

 

Mislim da je vrijedan makar isprobavanja.

 

 

siketa sri 21.7.2021 09:48
syncmaster245b kaže...

 

Mozda ne bi bilo lose da krenes sa Mintom.

Slažem se.

Mislim da je to idealna prva distribucija za ekipu koja prelazi s Windowsa, kao što je elementary OS za Mac ekipu.

Kasnije slijedi nešto poput Debiana, Archa/Voida i Gentooa. :)