Kućišta i napajanja

Napajanja za vašu konfiguraciju (P&O)

dani00 ned 9.3.2025 15:52

asrock steel legend 850w ili be quiet power zone 2 850w?? Kupujem lokalno tako da su mi ovo dvije opcije uz corsair rm850x koji je ipak 30+ eura skuplji ali ga nisam otpisao jer je ipak kvalitetniji od ova dva nabrojana. al me ipak zanimaju te dvije opcije

kiwi_91 ned 9.3.2025 22:13

dani00

Vjerojatno ne bi pogriješio s niti jednim od ta dva, ali dao bih prednost be quiet!-u. FSP ima malo bolji renome u proizvodnji platforme nego HEC, a i za be quiet! bih rekao da traži bolje standarde kvalitete od ASRocka i podrška je vjerojatno isto tako bolja (za slučaj da naše trgovine zakažu...). Evo i još neke prednosti koje bih izdvojio za jedno i drugo napajanje:

Power Zone 2

+ pasivni način rada ventilatora šireg raspona opterećenja (+ veći vremenski razmak između paljenja i gašenja ventilatora -> manje iritantne/neugodne buke)

+ kvalitetan ventilator (Pure Wings 3)

+ određeni kablovi su veće debljine

+ bolja učinkovitost

Steel Legend

+ kraća duljina kućišta

+ svi japanski kondenzatori

+ prekidač za odabir načina rada ventilatora (pasivni + aktivni / samo aktivni).

Ako mislimo na jednaku trgovinu (Links), be quiet! je 5 € jeftiniji pa je i to prednost, a i ASRock je dosta skup u Linksu jer ga je u drugim trgovinama moguće pronaći za nekih 15 - 20 € manje.

Čisto informativno, na njemačkom Amazonu ima NZXT C850 ATX 3.1 (bijeli) za 141 € uz besplatnu dostavu, a on ima vrlo sličnu platformu kao i Corsair RMx pa je dobra kupnja. Imaju i crni, ali trenutno piše isporuka za 1 mjesec pa je pomalo upitno hoće li ga zaista moći isporučiti.

Recenzije / testovi:

Power Zone 2 850 W - 12

Steel Legend 850 W - 12

dani00 pon 10.3.2025 15:44

Hvala. I da links je u pitanju i evo baš od danas i imaju akcije za corsair napajanja i rm850x je 165e. Tako da ce bit možda on a ako ne onda power zone

edit: sad vidim da je u pitanju shift varijanta a to mi ne odgovara baš. premali prostor između napajanja i vratiju kucista.

crosshair uto 11.3.2025 07:28

Power Zone 2 je također Atx 3.1 standard,ja sam ga uzeo prije neki dan ali model od 1000w,najjači za ovaj model napajanja

Napajanje je vrhunsko nema šta,garancija od 10 godina također odlično

Samo mi smeta meni osobno nakon nekog vrimena kada se igra vent se ne pali uopće dok ne dođe do neke određene temp,kasnije pali vent dosta jako i glasno iako to traje 2 sekunde.Možda prođe nekih par min dok opet ne upali vent da se čuje al ne znan nisam siguran koliko točno

Prva dva dana mi je bilo malo čudno i neobično ali več sam se nakvika tako da više ne obraćam pažnju na to,ako se odlučiš za ovo najapanje mogu ti reč da je vrhunsko i da sa njim definitvino nećeš pogriješiti,eto nadam se da sam barem malo pomoga

kiwi_91 pon 17.3.2025 09:37

MatunTrumpeto

Za tu konfiguraciju bi bilo dovoljno i napajanje od 550 W, no ako s razlogom ciljaš 750 W, onda evo nekoliko modela do cca. 150 €:

Adata XPG Core Reactor II 750 W ATX 3.0 (od 114 €; 10(?) god. jamstva)

NZXT C850 ATX 3.1 (142 €; 10 god. jamstva)

Seasonic Focus GX 750/1000? W ATX 3.1 (132 €; 10 god. jamstva)

Corsair RM850x ATX 3.1 2024 (od 149 €; 10 god. jamstva)

FSP Vita GM 850 ATX 3.1 (od 118 €; 10(?) god. jamstva)

be quiet! Power Zone 2 750 W ATX 3.1 (od 125 €; 5/10 god. jamstva)

XPG, Vita i Power Zone su najracionalniji izbor, a od njih jedino be quiet! zaostaje po pitanju kvalitete kondenzatora (tajvanski Elite vs japanski Chemi-Con, Rubycon, Nichicon...), no mogli bismo reći da kvalitetniji ventilator i podrška be quiet!-a to kompenziraju.

NZXT i Corsair su tu negdje po kvaliteti i testovima, a Corsair je malo tiši i ventilator je brendiran kao njihov pa pretp. da je kvalitetniji tako da bih njega vidio kao najboljim, no razlike u odnosu na NZXT su jako male tako da ne bi pogriješio ni s njime ako preferiraš NZXT kao brend ili ti se više sviđa vizualno. Seasonicova nova platforma nije tako dobra na testovima, ali je jedina sa, u pravilu, superiornijom full bridge topologijom (ostali su half bridge) i ima nekonvencionalno rješenje s vertikalnim PCB-om na primarnom dijelu za bolje hlađenje komponenti i manje naguranu primarnu ploču pa nije ni to loše napajanje, a na Amazon stranici je nejasno dobije li se 750 W ili 1000 W pa ako je 1000 W, to ti je veća vrijednost za novac (potencijalno korisno ako ćeš ga u budućnosti prodavati).

Recenzije:

Corsair RM850x

XPG Core Reactor II 850

Seasonic Focus GX 850 W

FSP Vita GM 850 W

NZXT C1000

be quiet! Power Zone 2 850 W

Evo i nekoliko modela od 650 W s kojima bi potencijalno uštedio koji dodatni euro:

Asrock Steel Legend 650 W ATX 3.1 (od 115 €; 10 god. jamstva) 

Corsair RM650e ATX 3.1 (od 93 €; 5/7 god. jamstva)

FSP Vita GM 650 W ATX 3.1 (od 107 €; 10 god. jamstva)

Grinch pon 17.3.2025 16:12

Koje bi bilo neko najjeftinije napajanje od 500-600W kojem bi se moglo povjeriti konfu koja ne bi trebala vući preko 400W max?

Pretpostavljam da Xilence napajanja ne vrijede puno, kakva je situacija s Deepcool i Cougar napajanjima vrijede li ona nešto?

kiwi_91 pon 17.3.2025 20:29

Grinch

Konfiguraciju koja bi mogla zahtijevati 400 W (npr. Ryzen 5 ili i5 i 4060 Ti ili RX 7600), osobno ne bih stavio na napajanje bez DC-DC, a ova što smo nabrojali sva imaju DC-DC dok ovi Cougar nemaju (+ platforme i kondenzatori su low end ranga). Za Gigabyte, i možemo spomenuti potpuno modularni White Shark General 2 750 W (od 65 €), ne nađem nikakvu recenziju pa ne znam što je unutra, ali jamstva su 2 ili 3 god. tako da u tom smislu nije bolja kupnja od onih prethodno nabrojanih. *Ako ih netko ima, bilo bi super kada bi pokušao fotografirati unutrašnjost ili ako ima pristup neispravnom, da ga rastavi.

Ostalo ispod 60 € bih otpisao za takvu konfiguraciju, ali ne i za neke slabije budžet gaming i office konfiguracije.

kiwi_91 uto 18.3.2025 11:50

Osobno ne bih išao na taj TT jer ne znam tko radi tu platformu, a MSI-eva je od CWT-a, korištena u zadnjih 10 godina u raznim napajanjima od tadašnjih 400 - 600 kn. Kondenzatore također ne mogu raspoznati pa su isto tako vjerojatno upitne kvalitete, a MSI-evi također nisu nešto posebno (ChengX) jer do prije par godina sam ih viđao samo u napajanjima ispod 40 €, a sad ih i MSI, Deepcool, XPG (Kyber) i drugi bolji proizvođači stavljaju u neke svoje srednje rangirane serije napajanja pa su se možda poboljšali, ali osobno bih prije volio vidjeti Teapo, Elite, Su'scon, Samxon, Capxon nego njih. Poznati recenzent napajanja Aris Mpitziopoulos iz HWBustersa je bio u njihovoj tvornici (link) i navodno oni surađuju s nekim japanskim proizvođačima kondenzatora pa su valjda podigli nivo kvalitete.

Tu platformu iz BX3 ima i BM3 model, ali tamo su malo drugačije komponente (npr. japanski primarni kondenzator).

TT BX3 - slika korisnika s Amazona / video test - youtube.com/watch?v=PBrQhNPocw8

TT BM3 - recenzija

Što se tiče ATX 3.1, FSP-ovi modeli imaju ATX 3.0, ali ta napajanja vjerojatno neće pogoniti konfiguraciju s komponentama koje bi mogle imati neke koristi od ATX 3.x specifikacije tako da to nije nužno potrebno. Seasonic ima zgodnu tablicu usporedbe zadnjih nekoliko ATX-ova - link.