sasa sri 20.8.2008 15:59
GeForce kaže...
sasa kaže...

moram priznati da se ne slažem s vama, jer današnji laptopi (ne mislim na one za 3500kn) mogu raditi sve što i desktopi i jednako dobro.

danas postoje diskovi do 400GB na 5400rpm ili 250GB na 7200rpm pa kome šta treba neka bira (performanse ili storage)

procesori su dvojezgreni s podrškom za 64 bit instrukcije

memorija ide do 4GB, a s novim laptopima dolazi i do 8GB (barem tako najavljuju)

baterija se uvijek može uzeti ddoatna (veca i jaca od standardne

mislim da na laptopu (npr. HP 6715b, 4GB RAM ili R61 s 4GB RAM) i 64 bit OS sve radi jednako kao i na desktopu:

office

development

database

obrada slike

.....

točnije, jučer sam upravo na jednom takvom laptopu maksimalno iskoristio i 4GB RAM i 2 jezgre CPU-a (iz Excela 2007) za neke reporte! taj laptop je zgazio jedan server koji ima 2 Xeon CPU-a (doduše stara, ali opet!)

i tih je i ne zauzima prostor i ima lijepu rezoluciju (1680×1050) i ima vanjski miš i super!

ne vidim potrebu za nekih terabajtnim storageima u računalima osim u nekim serverima, jer ako je riječ o poslovnom računalu teško mi je povjerovati da 160GB, 200GB ili 250GB nije dovoljno!

sve je to tocno i naravno da laptop moze bit jaci od desktop racunala samo je pitanje kolko ce takav laptop kostat. ovo sta si ti naveo za laptop 4 gb ram-a i core2duo   to nije ispod 10 000 kn a ti za 10 000 kn slozis desk koji ima core2quad, podrsku za 8 gb ram-a i neku ultra dobru grafu. tako da svoj glas dajem isto desktop racunalu
 prije oko 6000kn, a ne 10000kn!
Miro sri 20.8.2008 16:47

Mayo kaže...
Miro je zapravo ljut što je uzeo (pretpostavljam) Asus EEE-a ili nešto slično, mislim ti ultra prijensonici su dobri kao ideja koja može biti zanimljiva kada progutaš njihov marketing ali kada ga uzmeš u ruke i počneš nedaj Bože tipkati po tome, katastrofa!!! Nove 10" verzije još možeš kolko-tolko progutati ali ove 8" koje danas nalaziš su katastrofa i nisu niti za djecu a kamo li za profesionalce kojima je tipkovnica kruh svagdašnji.

he, he - zanimljivo je kako se i ovako benigna tema može pretvoriti bojno polje sukobljenih "stavova" :)

Istina je, koristio sam i jedno malo prijenosno računalo s Linuxom, ali i jedno drugo malo veće s Vistom, no nije to poanta i glavni povod za moj osvrt! Kao što sam napisao, cijele godine koristim paralelno i notebook i desktop (potonji ipak 90% vremena) i to mixanje nije nikakav problem. No, htio sam samo ukazati na to kako svi skupa doživljavamo normalnim da se danas pri kupnji novog računala, a još više pri kupnji prvog računala, sve više ljudi odlučuje za prijenosnike jer im to izgleda kao da se radi o odluci da li kupiti LCD ili CRT televizor! Kada se dođe u neku prosječnu prodavaonicu računala (i bijele tehnike :(() na polici se danas nalazi 20 prijenosnika i možda 5 desktopa (na žalost još uvijek u ružnim kućištima), pa nije ni čudno da nam već to šalje poruku - koji izbor je "pametniji"...

Neke nove generacije odrastat će na prijenosnicima i možda neće ni imati priliku iskusiti što znači raditi s G15 tipkovnicom (prva mi je pala na pamet jer baš gledam u nju :), monitorom od 22" ili 24", imati pravi vanjski subwoofer, da druge detalje ne nabrajam... Njih mi je žao... To je kao da cijeli život spavate u krevetu 190x80cm, a u njega ste legli prvi put dok ste bili visoki 160 i poslije ste narasli recimo do 180 cm - navikli ste na taj krevet i trpite ga, jer je eto vaš... I kada doživite da legnete u 200x100 (btw - čuo sam da je to u Njemačkoj standardna dimenzija kreveta, sve manje ispod je izvan standarda!) odjednom vidite da postoje i daleko ugodnija rješenja za trenutke na koje se potroši - trećina života!

Mayo sri 20.8.2008 19:39

Pa i nisam baš siguran da je većina klinaca tako bedasto jer se i dalje uzimaju igrači desktopi koji su puno jeftiniji od laptopa. Meni je osobno danas substandardno to da ne mogu više odabrati dobar CRT jer je proizvodnja gotovo pa prestala u potpunosti, niti jedan LCD mi ne može dati kvalitietu i točnost boje koji stari CRT nudi. Razlika između mog polu-profi Samsung SyncMastera i iznad-prosječnog LCD-a je dan i noć i ne postoji osoba koja bi me nagnala da radim nešto u photoshopu na LCD monitoru (za nekoliko godina da ili kad mi CRT monitor ode u vječna lovišta za što se nadam da neće biti tako skoro :). Laptop je stvoren normalno za jednu stvar a to je portabilnost, ako se 90% vremena ne mičeš od kuće desktop je ono što ti treba ali ako mijenjaš mjesta stanovanja, često ideš na konferencije itd. snažni laptop je i dalje dobra alternativa. Recimo danas dosta nešto boljih hotela u inozemstvu ima na radnim stolovima u sobi i 20" monitore koji nisu baš nešto ali je dobra stvar kada staviš u extended display mod, i dalje neudobno ali puno bolje od 14 ili 15" a za 5+1 danas ima mnogo laptopa koji imaju dobru audio karticu a ako je i nema ima PCMCIA Creative Labs kartica sa 5 +1 zvukom pa ako se nose vrlo vrlo skupe i nezgrapne 5.1 slušalice http://tinyurl.com/8kv5w može se uživati u skoro kristalnom zvuku svugdje gdje jesi u svijetu.

Desktop ima svoju primjenu koja nikad neće izgubiti funkciju čak i sa cloud computingom i ostalim novotarijama.

micho0305 sri 20.8.2008 19:59

Ni za ni protiv..moj stari IBM (bez touchpada)..to mi je za brod, za navigaciju, za napisat neki text, spržit frendu muziku da me ne gnjavi kad dođem doma..900Mhz, 80GB, sasvim dosta i trajaće i služiće još godinama. Smrznem se kad vidim kakve prijenosnike imaju na drugim ribaricama...sve wide screan, sve neki Lenovo, Asus..Dual core,vidia mobile..12000kn i onda su na čudu kad im rikne za mjesec dana. Ispod časti im je uzet starog IBM, crko bi jedino da mi padne u more..prijenosnik je za posao, desktop je računalo..sve drugo je mlaćenje prazne slame, bolje reći bacanje paraNevinašce

naxeem sri 20.8.2008 20:19
Mayo kaže...

Pa i nisam baš siguran da je većina klinaca tako bedasto jer se i dalje uzimaju igrači desktopi koji su puno jeftiniji od laptopa. Meni je osobno danas substandardno to da ne mogu više odabrati dobar CRT jer je proizvodnja gotovo pa prestala u potpunosti, niti jedan LCD mi ne može dati kvalitietu i točnost boje koji stari CRT nudi.

Da, da, ali moj mali rođak nije ni pola osnovne prošao već žica laptop?! WTF?! Koji će njemu *** laptop?! - Eee, ali to ti je utjecaj marketinga i glupog okruženja koje pod njim nastaje i pumpa djecu glupostima.
Što se komentara o monitorima tiče, ne bih se složio. Zaviri malo u ponudu NEC-a i Eizo-a, a nemoj se zadržavati na smeću koje prodaju naše trgovine.
Mayo sri 20.8.2008 21:51
naxeem kaže...
Mayo kaže...

Pa i nisam baš siguran da je većina klinaca tako bedasto jer se i dalje uzimaju igrači desktopi koji su puno jeftiniji od laptopa. Meni je osobno danas substandardno to da ne mogu više odabrati dobar CRT jer je proizvodnja gotovo pa prestala u potpunosti, niti jedan LCD mi ne može dati kvalitietu i točnost boje koji stari CRT nudi.

Da, da, ali moj mali rođak nije ni pola osnovne prošao već žica laptop?! WTF?! Koji će njemu *** laptop?! - Eee, ali to ti je utjecaj marketinga i glupog okruženja koje pod njim nastaje i pumpa djecu glupostima.
Što se komentara o monitorima tiče, ne bih se složio. Zaviri malo u ponudu NEC-a i Eizo-a, a nemoj se zadržavati na smeću koje prodaju naše trgovine.

Tata kupi mi auto bicikl Eee romobil.... tata kupi mi sve!!! I kad mu roditelji kupe i mali skuži da k. nemože igrati na njemu imaš 2.5-3k kuna bačenih u vjetar. Čitava gama ovih UMPC-a i MID-ova nije za k., nit možeš normalno raditi na njemu niti je nešto ultra-portabilno.

Što se tiče Eiza i NEC-a, mogu reći samo Flexview. Mljac!

Danny_HR pet 23.12.2016 01:01

2016. je godina i sličnu sam stvar, možda uz malo više frustracija, napisao na svom FB-u. Miro mi je skrenuo pažnju na ovaj tekst koji nikad nisam pročitao, pa eto - tu sam da potvrdim kako se ništa nije promijenilo.

Laptopi su i dalje smrt!