Miro je u pravu. Laptop je nužno zlo. Mala skućena tipkovnica, mali monitor od kojeg me boli glava. Klaustrofobičan uređaj. Trnci me prolaze kada moram koristiti touchpad.

Pa i nisam baš siguran da je većina klinaca tako bedasto jer se i dalje uzimaju igrači desktopi koji su puno jeftiniji od laptopa. Meni je osobno danas substandardno to da ne mogu više odabrati dobar CRT jer je proizvodnja gotovo pa prestala u potpunosti, niti jedan LCD mi ne može dati kvalitietu i točnost boje koji stari CRT nudi. Razlika između mog polu-profi Samsung SyncMastera i iznad-prosječnog LCD-a je dan i noć i ne postoji osoba koja bi me nagnala da radim nešto u photoshopu na LCD monitoru (za nekoliko godina da ili kad mi CRT monitor ode u vječna lovišta za što se nadam da neće biti tako skoro :). Laptop je stvoren normalno za jednu stvar a to je portabilnost, ako se 90% vremena ne mičeš od kuće desktop je ono što ti treba ali ako mijenjaš mjesta stanovanja, često ideš na konferencije itd. snažni laptop je i dalje dobra alternativa. Recimo danas dosta nešto boljih hotela u inozemstvu ima na radnim stolovima u sobi i 20" monitore koji nisu baš nešto ali je dobra stvar kada staviš u extended display mod, i dalje neudobno ali puno bolje od 14 ili 15" a za 5+1 danas ima mnogo laptopa koji imaju dobru audio karticu a ako je i nema ima PCMCIA Creative Labs kartica sa 5 +1 zvukom pa ako se nose vrlo vrlo skupe i nezgrapne 5.1 slušalice http://tinyurl.com/8kv5w može se uživati u skoro kristalnom zvuku svugdje gdje jesi u svijetu.
Desktop ima svoju primjenu koja nikad neće izgubiti funkciju čak i sa cloud computingom i ostalim novotarijama.

Ni za ni protiv..moj stari IBM (bez touchpada)..to mi je za brod, za navigaciju, za napisat neki text, spržit frendu muziku da me ne gnjavi kad dođem doma..900Mhz, 80GB, sasvim dosta i trajaće i služiće još godinama. Smrznem se kad vidim kakve prijenosnike imaju na drugim ribaricama...sve wide screan, sve neki Lenovo, Asus..Dual core,vidia mobile..12000kn i onda su na čudu kad im rikne za mjesec dana. Ispod časti im je uzet starog IBM, crko bi jedino da mi padne u more..prijenosnik je za posao, desktop je računalo..sve drugo je mlaćenje prazne slame, bolje reći bacanje para

Pa i nisam baš siguran da je većina klinaca tako bedasto jer se i dalje uzimaju igrači desktopi koji su puno jeftiniji od laptopa. Meni je osobno danas substandardno to da ne mogu više odabrati dobar CRT jer je proizvodnja gotovo pa prestala u potpunosti, niti jedan LCD mi ne može dati kvalitietu i točnost boje koji stari CRT nudi.

Desktop rules-i nemam kaj nadodati!

al jedva čekam vremena kada će se usavršiti bežični prijenos energije (mislim na struju) tad će počet prave bitke između noteboka i desktopa za jedno 20 godina

Pa i nisam baš siguran da je većina klinaca tako bedasto jer se i dalje uzimaju igrači desktopi koji su puno jeftiniji od laptopa. Meni je osobno danas substandardno to da ne mogu više odabrati dobar CRT jer je proizvodnja gotovo pa prestala u potpunosti, niti jedan LCD mi ne može dati kvalitietu i točnost boje koji stari CRT nudi.

2016. je godina i sličnu sam stvar, možda uz malo više frustracija, napisao na svom FB-u. Miro mi je skrenuo pažnju na ovaj tekst koji nikad nisam pročitao, pa eto - tu sam da potvrdim kako se ništa nije promijenilo.
Laptopi su i dalje smrt!
moram priznati da se ne slažem s vama, jer današnji laptopi (ne mislim na one za 3500kn) mogu raditi sve što i desktopi i jednako dobro.
danas postoje diskovi do 400GB na 5400rpm ili 250GB na 7200rpm pa kome šta treba neka bira (performanse ili storage)
procesori su dvojezgreni s podrškom za 64 bit instrukcije
memorija ide do 4GB, a s novim laptopima dolazi i do 8GB (barem tako najavljuju)
baterija se uvijek može uzeti ddoatna (veca i jaca od standardne
mislim da na laptopu (npr. HP 6715b, 4GB RAM ili R61 s 4GB RAM) i 64 bit OS sve radi jednako kao i na desktopu:
office
development
database
obrada slike
.....
točnije, jučer sam upravo na jednom takvom laptopu maksimalno iskoristio i 4GB RAM i 2 jezgre CPU-a (iz Excela 2007) za neke reporte! taj laptop je zgazio jedan server koji ima 2 Xeon CPU-a (doduše stara, ali opet!)
i tih je i ne zauzima prostor i ima lijepu rezoluciju (1680×1050) i ima vanjski miš i super!
ne vidim potrebu za nekih terabajtnim storageima u računalima osim u nekim serverima, jer ako je riječ o poslovnom računalu teško mi je povjerovati da 160GB, 200GB ili 250GB nije dovoljno!