d666sermek sub 5.7.2014 15:19

savrsena torrent masina :D
trosi struje na kapaljku, ne grije se, necujno... moglo bi posluziti i kao media centar al se bojim da ce za neke naprednije stranice ili neki HD video ipak trebati jaca konfiguracija 

ranko091 sub 5.7.2014 15:52

ma ovo je za cisti server i držanje podataka, i eventualno media centar...

trenutno za solidan media centar je AM1 od amd-a, sve integrirano pod jednim čipom. tdp nekih 35 wata. čisto savršenstvo. hoćeš bolje, samo kupiš novi proc (apu)...

Bastardo ned 6.7.2014 14:46

Ovakva stvarcica je definitivno malo slaba za media centar. Moj Pi je imao problema sa fajlovima vecim od 3-4Gb preko XBMC-a. Moguce da ce ovdje biti vise snage i da ce video reprodukcija raditi savrseno.

Media centar mi je malo nategnut za ovu kutijicu, ali kao sto Ranko kaze, kakav servercic i torrent masinica - dusu dalo. Odavno planiram na moj PI staviti web kamericu i senzor za temperaturu i preko weba vidjeti screenshot iz stana sa vanjskom temperaturom. Samo jos da je vremena ...

southy ned 6.7.2014 18:40

Ovo zvuči dosta mocnije od Pi-a, bilo bi zanimljivo isprobati. Sto se tice ovog komentara za hobiste stvano ne kuzim sto bi trebao znaciti, mozda covjek misli da je Win8 vrhunac profesionalnosti?

nikidr ned 6.7.2014 19:17

Kada smo vec kod arm boardova trebale su biti spomenute daleko mocnije i opremljenije alternative slicne cijene, jer ovaj board ne nudi dovoljno za cijenu koja se trazi. Postoje alternative poput cubieboard-a 2, mars board-a 2, olinuxin-a a20, banana pi-a od dvojezgrenih sa sata podrskom.

Ima cak i cetverojezgreni odroid u3 sa samsung exynos chipsetom za 59 dolara jedini minus mu je sto fali sata podrska.

Svi nabrojani su daleko snazniji i graficki a i procesorski te imaju vrlo solidnu softversku podrsku.

I jos jedna stvar u dogledno vrijeme ce izaci i cubieboard 8 sa osmojezgrenim allwinner chipsetom te vrlo vjerojatno ne pretjerane cijene, a linux podrska za allwinner je uvijek bila dobra.

Pozdrav

Djuro von Prekoplotovich ned 6.7.2014 20:53
Bastardo kaže...

Ovakva stvarcica je definitivno malo slaba za media centar. Moj Pi je imao problema sa fajlovima vecim od 3-4Gb preko XBMC-a. Moguce da ce ovdje biti vise snage i da ce video reprodukcija raditi savrseno.

Na Cortexu A8 uredno sam ganjao puni Ubuntu desktop 10.04 i nekakav HD demo video.

SATA nije radio baš najbolje (objašnjenje malo niže), pa sam dizao sistem sa SD kartice ili USB diska.

Ovo bi trebalo biti jače pošto se radi o Cortex-A9 procesoru.

One male kineske kutijice koje se spajaju na TV kao nekakav plejer i pogoni ih Android uglavnom imaju A9, pa možete otprilike procijeniti i performanse.

Pošto sam kroz ruke propustio podosta ovakvih igračaka - relativno je nova ploča, pa ne bih kuupio odmah, nego pričekao koji mjesec dok se ne istjeraju i ne potvrde svi hardverski bugovi. Nisam do sada vidio niti jednu ploču koja nakon početka prodaje nije imala barem dvije-tri revizije hardvera.

Freescale na Linuxu (još uvijek) ima problema sa SATA kontrolerima, iako po git repozitorijima vidim da su nešto malo više krpali za i.MX6.

Na ovakvim jeftilen pločama ekipa obično sfuša ili PMIC driver ili pripadni hardver, pa onda ploča ili ne radi punom snagom, ili ima nekakav drugi problem s povr menadžmentom (pregrijava se, boot ne prođe baš svaki put i slično).

Bastardo sub 12.7.2014 16:56

Ma sve je to ok, ali ako uzmes najjaci model za 100$ i dalje imas arm baziran komp koji je samim time podosta limitiran. 140$ i imas intel NUC s dual core celeroncicem na 2.x GHz ... ubacis 2Gb memorije i kakav stariji laptop sata HDD i imas zvijer ... a takodjer malo trosi. NUC takodjer dolazi s gigabitnom mrezom kao i integriranom wifiN karticom ... po meni bolji izbor za te novce. Svi se kace kao alternativa pi-u koji je odlicno racunalo za svoj cijenovni rang ...