Gallu pet 18.4.2025 10:54
stirko55 kaže...

Jel stvarno niko ne vidi licemjerje u ovome sta se Trumpa osuduje za uvodenje carina dok drugi rade istu stvar?

Pa baš i ne, jer ostale su zemlje prema USA radile ustupke tipa prihvaćanje njihove valute kao rezervne i time ih direktno financirale, a USA je zauzvrat otvorila svoje tržište i garantirala stabilnost.

Ovaj bi sada da drugi plaćaju sve.

Old Iggy pet 18.4.2025 11:51
stirko55 kaže...

Jel stvarno niko ne vidi licemjerje u ovome sta se Trumpa osuduje za uvodenje carina dok drugi rade istu stvar?

Nitko ne radi istu stvar. Koliko znam, nikad nitko u povijesti nije izvalio ovakvu glupost s "carinama" kao Trump.

steelman pet 18.4.2025 11:52

I koje vozilo sad kupit? Skupo njemacko u kojim firmama pol ljudi nist ne radi a dobivaju ogromne place ili jeftino(skupo) kinesko gde pol para ide drzavi? Radnici u drzavama ko Hrvatska izgleda najvise najebu u tome svemu.

Gallu pet 18.4.2025 12:21
steelman kaže...

I koje vozilo sad kupit? Skupo njemacko u kojim firmama pol ljudi nist ne radi a dobivaju ogromne place ili jeftino(skupo) kinesko gde pol para ide drzavi? Radnici u drzavama ko Hrvatska izgleda najvise najebu u tome svemu.

Ova mjera se odnosi samo na najjeftinija kineska vozila, tako da što se ostale ponude tiče - kupuj što god hoćeš.

NEW_MAN pet 18.4.2025 12:36

Znaci EU nema odgovora na Kinesku najezdu pa rade na Kartelu kako Kinezi ne bi mogli imati povoljnije proizvode od EU proizvodaca. https://hr.wikipedia.org/wiki/Kartel

Skuzili su da je kineski proizvodac spreman prodat auto sa debelim gubitkom kako bi dobio udio na trzistu i sad ih pokusavaju ograniciti. Nisu uspjeli sa carinama pa sad idu na formiranje limita ispod kojih ne bi smjeli ici, tj. osnivanje Kartela na stetu EU gradana.

BTW to znaci da VW moze aute made in China prodavat bez carina u EU sa unaprijed dogovorenim marzama sa EU parlamentom = imaju nas za budale!

Jedva cekam da Kinezi otvore tvornice u EU te zaobidu carine i sva ostala sranja koja namece EU. 

Old Iggy pet 18.4.2025 12:58
NEW_MAN kaže...

Skuzili su da je kineski proizvodac spreman prodat auto sa debelim gubitkom kako bi dobio udio na trzistu i sad ih pokusavaju ograniciti.  

Naravno, ja bi ih skroz zabranio s takvom politikom.

picajzla0707 pet 18.4.2025 13:32
NEW_MAN kaže...

Skuzili su da je kineski proizvodac spreman prodat auto sa debelim gubitkom kako bi dobio udio na trzistu i sad ih pokusavaju ograniciti. Nisu uspjeli sa carinama pa sad idu na formiranje limita ispod kojih ne bi smjeli ici, tj. osnivanje Kartela na stetu EU gradana.

BTW to znaci da VW moze aute made in China prodavat bez carina u EU sa unaprijed dogovorenim marzama sa EU parlamentom = imaju nas za budale!

Jedva cekam da Kinezi otvore tvornice u EU te zaobidu carine i sva ostala sranja koja namece EU.  

a što drugo napraviti s nekim tko ti dampingom pokušava uništiti tvoju industriju, da bi kasnije imao gotovo pa monopol

jedino budala može podržavat takvu politiku, jer šteta za eu građane ima dalekosežnije posljedice od toga što kratkovidni new_man nemere danas kupiti jeftiniji automobil

neka otvore tvornice, to im ntko ne brani, na taj način će poslovati u eu po istim uvjetima kao i vw, zapošljavati u eu, plaćati porez u eu kao i ostali

carine su nametnute da bi se zaštitilo vlastitu industriju, najbolje da im dozvolimo da unište sve 

steelman pet 18.4.2025 14:33
NEW_MAN kaže...

Skuzili su da je kineski proizvodac spreman prodat auto sa debelim gubitkom kako bi dobio udio na trzistu i sad ih pokusavaju ograniciti.

Ja vam garantiram da nije samo to u pitanju. Kinezi su daleko efikasniji kaj se tice proizvodnje. Znaci dok vi kupujete njemacki auto onda financirate ogroman dio ljudi koji su necija rodbina ili ljubavnik itd. koji samo sjede u uredu i pobiraju lovu. Takoder tu ima i razno raznih sefova koji stvaraju izmisljene poslove da bi zadrzali svoju poziciju.

Svakakav pet 18.4.2025 14:49

Dali sam ovo dobro shvatio?

Europski potrošači će i dalje nastavit kupovat automobile koji su 90% sastavljeni od kineskih djelova, samo što će sad razlika u cijeni jeftinih automobila iz kine (nova dogovorena cijena minus "dumpinška") odlazit kinezima umjesto u EU kasicu ??

stirko55 pon 21.4.2025 07:27

Znaci gore iznad ste me posrali za komentar i onda ste davaoi iste izjave koje daje i trump, samo sta je on to uveo za sve a EU za sada samo za aute i to kineske jer im drugi nisu trenutno prijetnja. Isto su napravili i za ostale kineske jeftine stvari. Znaci jedina razlika je u tome sta americi i europa rusi cijenu jer su jednostavno jeftiniji od US pa je carina uvedena za sve. Zar vi stvarno mislite da EU nebi napravio slicne poteze da zapravo imaju veci opus djelatnosti u kojima im druge drzave ruse cijenu? Samo sta EU to nema jer se uglavnom bazira na pizdarije. Ja nisam rekao da je trumpova politika dobra samo da je EU licemjeran sa osudama iako bi u slicnoj poziciji postupili slicno

Entry Point pon 21.4.2025 09:55

Ne znam jel ljudi imaju amneziju od jeftinih kineskih proizvoda, ili jednostavno ne znaju, ali Kina je svojedobno bila svjetski prvak u carinama. Što nisu ljudi kmečali kad su imali 200% carina na europske automobile? Dobro, možda je bilo malo "predavno" u prošlosti da bi novokomponovani fanovi Kine to znali.

Amerika je u mnogočemu u krivu, ali su savim u pravu što se tiče Kine i njihovih trgovinskih praksi. Od carina, dampinških cijena, skrivenih udjela partije u Kineskim korporacijama, krađe intelektualnog vlasništva itd.

I zato svatko tko navija za uništenje europske autoindustrije od strane Kine je a) Kompletni idiot, b) Luđak. Jer uništenje te industrije nije samo uništenje VW-a, BMW-a itd, nego tisuća kompanija i obrta u opskbnom lancu, što je jednako milijuni i milijuni izgubljenih poslova. Da ne pričam o strateškoj sigurnosti, ali to su teme koje rijetko tko može povezati.

Cijene europskih automobila se ne rješavaju uništenjem industrije i predvanje vanjskim silama, nego se rješavaju na druge načine. Opcija ima, samo je druga strana medalje što smo naučili biti ovce koje šišaju glupavi socijalistički potkapacitirani birokrati.

Entry Point pon 21.4.2025 10:04
NEW_MAN kaže...

Moš misliti kako će otvoriti tvornice. Da otvaraju toliko tvornica van Kine, amerika bi ih bila puna. Skladišta da, jer, ono, fer igrači čija su usta puna WTO-a, ali tvornice ne baš. Posebice ne visokotehnološke tvornice. I pod tvornicu ne mislim sklapaonicu djelova proizvedenih u Kini.

I nije stvar tvornica, treba napraviti cijelu mrežu predstavništva, servisa itd. To se mjeri u desetljećima ne godinama.

konjRR pon 21.4.2025 12:58
Entry Point kaže...

Ne znam jel ljudi imaju amneziju od jeftinih kineskih proizvoda, ili jednostavno ne znaju, ali Kina je svojedobno bila svjetski prvak u carinama. Što nisu ljudi kmečali kad su imali 200% carina na europske automobile? Dobro, možda je bilo malo "predavno" u prošlosti da bi novokomponovani fanovi Kine to znali.

Amerika je u mnogočemu u krivu, ali su savim u pravu što se tiče Kine i njihovih trgovinskih praksi. Od carina, dampinških cijena, skrivenih udjela partije u Kineskim korporacijama, krađe intelektualnog vlasništva itd.

I zato svatko tko navija za uništenje europske autoindustrije od strane Kine je a) Kompletni idiot, b) Luđak. Jer uništenje te industrije nije samo uništenje VW-a, BMW-a itd, nego tisuća kompanija i obrta u opskbnom lancu, što je jednako milijuni i milijuni izgubljenih poslova. Da ne pričam o strateškoj sigurnosti, ali to su teme koje rijetko tko može povezati.

Cijene europskih automobila se ne rješavaju uništenjem industrije i predvanje vanjskim silama, nego se rješavaju na druge načine. Opcija ima, samo je druga strana medalje što smo naučili biti ovce koje šišaju glupavi socijalistički potkapacitirani birokrati.

Dok su kineske trgovinkse prakse jos "ludje" nego trumpove, to ne znaci da americke nisu "lude".

Za "unistenje" europske autoindustrije tesko da itko u eu navija (osim par poremecenih pojedinaca ), ali da treba drasticna promjena u organizaciji, korumpiranosti, nepotizmu i sl. treba.

Bitna stvar je i da glupavi potkapacitirani EU birokrati nisu ni u kojem slucaju socijalisticki nego crony kapitalistiki pokvareni beskicmenjaci. Slicno nesto kao i americki. Dapace isti 

picajzla0707 pon 21.4.2025 13:28
Entry Point kaže...

Moš misliti kako će otvoriti tvornice. Da otvaraju toliko tvornica van Kine, amerika bi ih bila puna. Skladišta da, jer, ono, fer igrači čija su usta puna WTO-a, ali tvornice ne baš. Posebice ne visokotehnološke tvornice. I pod tvornicu ne mislim sklapaonicu djelova proizvedenih u Kini.

i taj se problem riješi i to upravo kineskom metodom - carine na sve automobile, uključujući i one koji se proizvode tu, a nemaju bar 50% domaćih dijelova

to kinezi imaju i dan danas, a takorekuć donedavno nisu dozvoljavali stranom investitoru niti da bude vlasnik svoje tvornice u kini, nego je 50% vlasništva morao dati nekoj od kineskih firmi, najčešće u državnom vlasništvu + imati partijski komitet u firmi kao svojevrsni nadzorni odbor

a ekipa plače kak se eu loše odnosi prema kinezima...

konjRR pon 21.4.2025 18:22
picajzla0707 kaže...

a ekipa plače kak se eu loše odnosi prema kinezima...

Placu licemjerno. Brige njih za kineze. Samo zele platiti sto manje njihove proizvode. Iako to je posve kratkovidno predatorsko kapitalisticki. 

syncmaster245b pon 21.4.2025 18:33

Najgora stvar sto sve ovo nema veze sa Trumpom.

Trump samo pokusava ispraviti "krive Drine" njegovih prethodnika (zadnbjih 40 godina) na nacin da stane na livadu i siri ruke i dere se "zaustavi se vjetre". Dakle nema sanse.

Amerikanci su prosli "point of no return" po tom pitanju.

Trump jurisa na vjetrenjace.

Jedino sto Trump moze postici je da podigne svijest i uperi ljude gdje je stvarni problem.

Uostalom, jedan kinez je to najbolje objasnio (isjecak iz JudgingFreedom YT kanala):

https://youtu.be/mOnZ628-7_E?si=vEgWgxBQerPoRh8H&t=32

konjRR pon 21.4.2025 19:35
syncmaster245b kaže...

Najgora stvar sto sve ovo nema veze sa Trumpom.

Trump samo pokusava ispraviti "krive Drine" njegovih prethodnika (zadnbjih 40 godina) na nacin da stane na livadu i siri ruke i dere se "zaustavi se vjetre". Dakle nema sanse.

Amerikanci su prosli "point of no return" po tom pitanju.

Trump jurisa na vjetrenjace.

Jedino sto Trump moze postici je da podigne svijest i uperi ljude gdje je stvarni problem.

Uostalom, jedan kinez je to najbolje objasnio (isjecak iz JudgingFreedom YT kanala):

https://youtu.be/mOnZ628-7_E?si=vEgWgxBQerPoRh8H&t=32

Napises sto napises pa linkas ovaj "clip". Jeli ti to zajebavas  bezobrazno ili si stvarno intelektualno... maga glasac 

Trump je taj jebeni oligarh!!!

syncmaster245b pon 21.4.2025 22:34
konjRR kaže...

Napises sto napises pa linkas ovaj "clip". Jeli ti to zajebavas  bezobrazno ili si stvarno intelektualno... maga glasac 

Nazalost i ti ga napises samo da napises, jer sudeci prema tvom odgovoru nisi si ni dopustio pogledati klip.

Tko je sad od nas dvojice neposteniji, da nekazem MAGA glasac (koliko god to glupo zvucalo jer nit ti nit ja glasamo u USA, al ajd ako te veseli lijepiti etikete, neka ti je)?

No dobro sa cim se tocno ne slazes u onome sto sam gore napisao?

Ajd idemo prodiskutirati kao ljudi.

konjRR uto 22.4.2025 17:17
syncmaster245b kaže...
konjRR kaže...

Nazalost i ti ga napises samo da napises, jer sudeci prema tvom odgovoru nisi si ni dopustio pogledati klip.

Tko je sad od nas dvojice neposteniji, da nekazem MAGA glasac (koliko god to glupo zvucalo jer nit ti nit ja glasamo u USA, al ajd ako te veseli lijepiti etikete, neka ti je)?

Napises gluposti/budalastine pa kao podlogu stavis klip koji proizva te iste gluposti/budalastine. Pa bi onda raspravu? 

Molim definiraj prvo o cemu 

p.s. 

syncmaster245b uto 22.4.2025 17:42
konjRR kaže...
syncmaster245b kaže...
konjRR kaže...

Napises gluposti/budalastine pa kao podlogu stavis klip koji proizva te iste gluposti/budalastine. Pa bi onda raspravu? 

p.s. 

Ti još uvijek nisi pogledao klip.

konjRR uto 22.4.2025 17:54
syncmaster245b kaže...
konjRR kaže...
syncmaster245b kaže...
konjRR kaže...

p.s. 

Ti još uvijek nisi pogledao klip.

Ti bi raspravu o tome jesam li pogledao clip? 

Neznam kakve nocne more imas ali ne zelim sudjelovat