S Windowsa 10 na Linux zbog pet ključnih prednosti
Vezano uz: S Windowsa 10 na Linux zbog pet ključnih prednosti

Svi znamo da linux ima svoje nedostatke kaj se tice profi alata. Ima recimo photoshop alternativna, al meni jednostavno to nije to. Istu stvar nisam mogao napravit jednako kvalitetno i brzo u gimpu kao u PS-u.
No moras bit zbilja malouman da seres po linuxu. Imas sposoban OS potpuno besplatno sa hrpom alata za koristenje potpuno besplatno. Nema nikakvih kvaka nit ne ovisi o nekakvoj mega korporaciji.

Preko 10 godina na macOS-u, prije nekog vremena kupio thinkpad sa windowsima kao backup laptop za nedajbože, i ajde idem ja kao setupirati to pa da vidim kako radi... uglavnom, ljudi ja ne znam tko normalan više može koristiti windowse, možda je stvar navike ali kao što su neki spomenuli iznad, to piljenje sa glupostima je nevjerojatno, čak i linux mi izgleda bolja opcija, to u što su se pretvorili je dno! Da ne pričam da sam programer pa za neke osnovne stvari treba izmišljati toplu vodu. Uglavnom, kao što mi je nekad dok sam bio na win osjećaj korištenja linuxa bio mazohizam, sad mi je tako sa windowsima, ludilo.
E da, za ove koji kažu da linux nikad neće prestići windowse, pa to se odavno dogodilo, Android je Linux, a brojke je glupo i uspoređivati jer win je to davno izgubio.
Ukoliko nisi primjetio govorimo o PC OS ne o mobilnom OS-u?
Sa tim da te google i apple na isti način siluju sa svojim os-om kao i windows na pc-u ako nisi primjetio. I to je zato jer 99% krajnjih korisnika želi samo upalit uređaj i radit, i to ti iOS, MacOS i Android omogočuju, razne distribucije Linuxa nažalost ne, jer ne postoji još uvijek niti jedna koju može korisnik bez imalo tehničkog znanja postavit da radi out-of-the-box! Da možeš ga postavit mami, sestri, prijatelju.... ali šta kad nešto ne bude radilo kako treba, tebe iz nekog razloga nema.... koju korisničku podršku da zovu i da govore Rvacki?
Da, logično je da ovde na forumu Linux nije bau bau, ali 99% nas ovde ima beskonačno više i znanja i volje sa zaj... sa Linux distrima nego Marica sa blagajne u Kauflandu. I dok se to ne promjeni Linux će ostat tu gdje je od početka, marginalni OS namjenjen tehno frikovima poput nas (a ni mi nismo svi odušljevni sa njime tako da neznam kako će bit Marica)
Moj otac, penzić, srednja stručna sprema, radio je u nabavi nešto bezveze tablice i pokoji dokument, danas sam instalira Mint koji mu za sve što treba - radi out of the box, a ako mu nešto dodatno zatreba, bez frke nađe u software manageru. Instalirao sam mu Mint pred par godina, malo objasnio i danas sve što je prosječnom korisniku potrebno može sam.

Koliko se promijenila situacija od onda?
2026 will be the year of Linux
To citam od 1986 ;) Isto kao da ce pc nestati a sve ce se vrtiti u cloudu preko terminala...

To citam od 1986 ;) Isto kao da ce pc nestati a sve ce se vrtiti u cloudu preko terminala...
Meni su te price komicne. Ko da linux uopce mora oduzet veliki dio kolaca MS-u.
Linux zivi i bez toga. Reko bi nikad bolje

Kad smo kod Marice i blagajni, Konzum već dosta dugo na blagajnama ima RHEL. PSK je (dok sam bio s tim upoznat) sve vrtio na linuxu (i poslovnice i servere).
Sigurno svatko zna pokoji primjer.
Ja u poslovne svrhe koristim linux više od 20 godina, od toga na prijenosniku barem 15. Ista instalacija Arch-a zadnjih 9 godina (pri promjeni laptopa clone na novi disk).
Kad sam imao više vremena znao sam odigrati Metro, Stellaris i Euro Truck simulator, ali stvarno više ne stignem (Steam).
Nisam pobjegao od Windows-a, ali na mojem laptopu nikad više, moji serveri nikad više - ne radi novaca, nego živaca i vremena.
Reboot samo kad je kernel ili FW/UEFI/BIOS nadogradnja. I recimo - printanje radi nakon nadogradnji iz ladice koju sam odredio!!!!

pa da.....
svaki windowsas zna da postoji alternativa. linux. i uglavnom nisu zainteresirani. kako, zasto, nebitno.
i bas kako su jehovini svjedoci "alternativa" mainstream religiji, tako i linuksasi kucaju na vrata i donose dobre vijesti, o "alternativi".....
kog briga.....
A zašto su prvo onda "windowsaši" skočili na ovu temu kenjati ako ih tako nije briga i nisu zainteresirani?

Preko 10 godina na macOS-u, prije nekog vremena kupio thinkpad sa windowsima kao backup laptop za nedajbože, i ajde idem ja kao setupirati to pa da vidim kako radi... uglavnom, ljudi ja ne znam tko normalan više može koristiti windowse, možda je stvar navike ali kao što su neki spomenuli iznad, to piljenje sa glupostima je nevjerojatno, čak i linux mi izgleda bolja opcija, to u što su se pretvorili je dno! Da ne pričam da sam programer pa za neke osnovne stvari treba izmišljati toplu vodu. Uglavnom, kao što mi je nekad dok sam bio na win osjećaj korištenja linuxa bio mazohizam, sad mi je tako sa windowsima, ludilo.
E da, za ove koji kažu da linux nikad neće prestići windowse, pa to se odavno dogodilo, Android je Linux, a brojke je glupo i uspoređivati jer win je to davno izgubio.
Ukoliko nisi primjetio govorimo o PC OS ne o mobilnom OS-u?
Sa tim da te google i apple na isti način siluju sa svojim os-om kao i windows na pc-u ako nisi primjetio. I to je zato jer 99% krajnjih korisnika želi samo upalit uređaj i radit, i to ti iOS, MacOS i Android omogočuju, razne distribucije Linuxa nažalost ne, jer ne postoji još uvijek niti jedna koju može korisnik bez imalo tehničkog znanja postavit da radi out-of-the-box! Da možeš ga postavit mami, sestri, prijatelju.... ali šta kad nešto ne bude radilo kako treba, tebe iz nekog razloga nema.... koju korisničku podršku da zovu i da govore Rvacki?
Da, logično je da ovde na forumu Linux nije bau bau, ali 99% nas ovde ima beskonačno više i znanja i volje sa zaj... sa Linux distrima nego Marica sa blagajne u Kauflandu. I dok se to ne promjeni Linux će ostat tu gdje je od početka, marginalni OS namjenjen tehno frikovima poput nas (a ni mi nismo svi odušljevni sa njime tako da neznam kako će bit Marica)
Nebitno o čemu govorimo, sve je to računalo samo u drugom obliku i ljudi ih koriste za svakodnevni rad.
Što se applea i gugla tiče sam si se pobio odmah "I to je zato jer 99% krajnjih korisnika želi samo upalit uređaj i radit" i to je to, windowsi više nisu to, možda se čovjek navikne ali meni koji sam ostavio windowse tamonegdje na win7 ovo strašno živcira.
Druga stvar, linux bez problema možeš instalirati prosječnom korisniku, jer prosječni korisnik sve aplikacije koje mu trebaju sad može koristiti iz browsera, ništa drugo ne treba. Ali kako sam rekao prosječni korisnik ionako već koristi linux jer za sve sad koristi mobitel dok mu veliki ekran treba samo ako piše neki seminar ili slično što 99% prosječnih korisnika kod kuće više ne radi. A ovo o zvanju korisničke podrške... ja ne znam nikog tko je ikad zvao microsoft korisničku podršku, uvijek se pili "onaj što zna s konpjuterima" i on rješava stvar ako do tog ikad dođe.

ne znam za njih, ja sam samo rekao da su linuxasi kao jehovini svjedoci..... ;)
mozda i jesu u pravu, ali brate, dosadni su :)

ne znam za njih, ja sam samo rekao da su linuxasi kao jehovini svjedoci..... ;)
mozda i jesu u pravu, ali brate, dosadni su :)
Svi fanbojevi su dosadni, kratkovidni i upitnih intelektualnih sposobnosti

tocno to, ali ja cijenim fanboja bilo koje pripadnosti, sve dok svoje prakticira u tisini... daleko od mene.....
a cim mi netko napise "i slijepi ce progledati uz linux", prestajem slusati.... :)

Imam jedan desktop stroj koji vrti Windows 10 , i na njemu igram igrice.
te drugi desktop stroj na njemu se vrti Linux Debian, na njemu programiram u pythonu, i koristim LibreOffice.

OK, kužim da te te stvari smetaju ali po mom iskustvu windowsi nisu nikad bili stabilniji i sigurniji nego što su danas.
Nikad stabilniji, a malo malo se sve zbrejka kada izađe neki update.
Evo nedavno baš meni se skršio cijeli komp tj nenadano se samo pojavljivao BSOD svako malo jer sam imao WD SSD i bio je neki glitch sa cacheom ili cime vec. Pa cekao dok ne izadje FW update, pa stavi stari ssd da se ne resetira komp na novom usred update-a... Daleko je to od stabilnog...
Evo, sad ce me dosta ekipe popljuvati, ali davnih dana meni je Vista radila odlicno, dok je drugima bila cisto
Zadnji BSOD sam imao na widowsima XP i to sa nekim SIS chipsetom ima dvadesetak godina, a koristim stalno aktualne windowse, mijenjam hardver i mijenjam laptope.
Da mi se ikad išta zbrejka PC išao u kantu za smeće, kao što je išao taj na kojem sam zadnji puta dobio BSOD.

Mislim da Linux nikad neće u potpunosti zamijeniti Windows, barem ne za prosječnog korisnika. Većina popularnih programa i igara još uvijek je razvijena prvenstveno za Windows, pa mnogi ljudi ne žele prelaziti na nešto gdje im omiljeni softver možda neće raditi ili će raditi s problemima. Ljudi su navikli na Windows, pa im prelazak na Linux često predstavlja dodatni napor i potrebu za učenjem nečeg novog, što većina izbjegava. Proizvođači hardvera i dalje najviše podržavaju Windows, pa se često dogodi da neki uređaji ili periferije ne rade odmah ili zahtijevaju dodatno podešavanje na Linuxu. Linux je besplatan, ali vrijeme koje potrošimo da ga natjeram da radi nije besplatno. Podrška zajednice je ok, ali često samo kažu da je odgovor već negdje na forumu iz 2009. godine i da je to sigurno već bilo riješeno. Linux je za entuzijaste i one koji vole eksperimentirati, ali za širu masu i dalje ostaje u sjeni Windowsa.
Ne bih se složio da Linux neće u budućnosti parirati Windowsima po udjelu, jer debelom dijelu korisnika treba samo browser. Pogotovo sa ovim cutoff-om hardvera koji je podržan od Winsa 11, ja ću prvi svojoj mami staviti Linux na komp, samo je pitanje koju distru.
Problem je što sam, kad sam prešao na Linux, trebao usvojiti primarni način konfiguriranja u terminalu, a to "napredniji" korisnici Windowsa vjv neće htjeti jer im se ne da i to je razumljivo.
Ali za programere je Linux sve atraktivniji i atraktivniji, te vidim sve više kolega na istome.
I onda user zatreba neku web aplikaciju koja kaže instsaliraj to i to i user se zablene "a šta sad" jer eto na Windowsima je to u tri klika a na Linuxu nemoguća misija za usera koji nije tome vičan a onaj ko ga je migriro je instaliro linux distribuciju koju korisnikova banka, certilia i ko već ne podržava i šta sad? Baš je kod Linuxa zbog razgranatosti svega veća papzjanija nego sa Windowsima za prosječnog korisnika.
Mene mater zove svakih mjesec dana, za support za Windowse, jer joj pri bootanju žele uvaliti Edge i Office 365, i ne može se izvući do desktopa bez klikanja. Tj boji se toga ko ja napredno operirat po Git repozitoriju.
Toliko o supportu samo za Linux. A te reklame i sada nezaobilazan MS account, preko kojega vam trackaju aktivnosti, sretno vam bilo.
Mene će vidjeti samo dok igram Starcraft i uz Cubase, za sve ostalo je Linux prva liga.

Jesi li probao Ardour?

Maaa, mislim da čak Cubase i može raditi s Linuxom, Davinci Resolve npr odnedavno radi.
Ali driveri za zvučnu karticu postoje samo za Winse i Mac OS, tak da mislim da sam tu na nula bodova. Tj to nisam ni probao.

Mislim da Linux nikad neće u potpunosti zamijeniti Windows, barem ne za prosječnog korisnika. Većina popularnih programa i igara još uvijek je razvijena prvenstveno za Windows, pa mnogi ljudi ne žele prelaziti na nešto gdje im omiljeni softver možda neće raditi ili će raditi s problemima. Ljudi su navikli na Windows, pa im prelazak na Linux često predstavlja dodatni napor i potrebu za učenjem nečeg novog, što većina izbjegava. Proizvođači hardvera i dalje najviše podržavaju Windows, pa se često dogodi da neki uređaji ili periferije ne rade odmah ili zahtijevaju dodatno podešavanje na Linuxu. Linux je besplatan, ali vrijeme koje potrošimo da ga natjeram da radi nije besplatno. Podrška zajednice je ok, ali često samo kažu da je odgovor već negdje na forumu iz 2009. godine i da je to sigurno već bilo riješeno. Linux je za entuzijaste i one koji vole eksperimentirati, ali za širu masu i dalje ostaje u sjeni Windowsa.
Ne bih se složio da Linux neće u budućnosti parirati Windowsima po udjelu, jer debelom dijelu korisnika treba samo browser. Pogotovo sa ovim cutoff-om hardvera koji je podržan od Winsa 11, ja ću prvi svojoj mami staviti Linux na komp, samo je pitanje koju distru.
Problem je što sam, kad sam prešao na Linux, trebao usvojiti primarni način konfiguriranja u terminalu, a to "napredniji" korisnici Windowsa vjv neće htjeti jer im se ne da i to je razumljivo.
Ali za programere je Linux sve atraktivniji i atraktivniji, te vidim sve više kolega na istome.
I onda user zatreba neku web aplikaciju koja kaže instsaliraj to i to i user se zablene "a šta sad" jer eto na Windowsima je to u tri klika a na Linuxu nemoguća misija za usera koji nije tome vičan a onaj ko ga je migriro je instaliro linux distribuciju koju korisnikova banka, certilia i ko već ne podržava i šta sad? Baš je kod Linuxa zbog razgranatosti svega veća papzjanija nego sa Windowsima za prosječnog korisnika.
Mene mater zove svakih mjesec dana, za support za Windowse, jer joj pri bootanju žele uvaliti Edge i Office 365, i ne može se izvući do desktopa bez klikanja. Tj boji se toga ko ja napredno operirat po Git repozitoriju.
Toliko o supportu samo za Linux. A te reklame i sada nezaobilazan MS account, preko kojega vam trackaju aktivnosti, sretno vam bilo.
Mene će vidjeti samo dok igram Starcraft i uz Cubase, za sve ostalo je Linux prva liga.
Hm, ne znam šta si zajebo al ja se ne sjećam kad mi je zadnji put ponudilo edge i taj o365, možda od zadnje velike nadogradnje jesenas... A "nezaobilazni MS account"... ono, instaliram Win sa jednim "blesavim"MS accountom, iz njega kreiram lokalni i pobrišem taj MS account i taj PC maknem sa MS accounta i gotovo, ni 2 minute posla da se riješim toga ako neko baš neće MS account. A ne vidim baš neki razlog da se guram na Linux dokle god nemam nijedan program koji traži linux a koristim hrpicu toga što traži Windowse... Eto i ti imaš razlog da koristiš Windowse... a Linux je tu samo da se možeš hvaliti kako je linux tako cool :)

Hm, varaš se, nije samo cool, to je na neki način i društveno koristan OS, jer je open source. Kad doniram open-source developerima pare, osjećam se kao da sam donirao humanitarno, a kad kupim Windowse, ili ne daj Bože neki SW na pretplatu, osjećam se otprilike ko da kupujem iPhone. Nije to vrijedno tih para.
I baš iz tog razloga pišem s LInuxa, praktički sve osim video editinga i gaminga radim s Linuxa, na 5x jeftinijem laptopu od Maca koji mi nažalost skuplja prašinu, jer mi je gušt!
To dal neki program traži Windowe, to nit je kriterij, nit je više istina, jer većina programa sada već podržava Linux, osim Officea koji ima besplatnu zamjenu, i Teamsa npr, i blizzardovih igara.
Mijenjaju se stvari, po meni na bolje.

-griješiš.. opet, 'samo što nije' + ni neće :)
-svaki os je odličan, radi, dok klasičnu navijačku grešku rade svi koji u startu onaj drugi os vide kao loš, npr win-bsodovi.. o kojima pričaš bez da zapravo znaš, jer ih praktički nema, odnosno ako ima tad je to 'tvoja krivica' jer nešto radiš pogrešno ili hw-kvar, no tebi je krivac-uzrok svih problema ms-win, soft i to os, mada je on ekšli savršen (skoro) :) ..
-ne možeš kvalitetno kritizirati ono o čemu nemaš dovoljno znanja-iskustva, tj imaš dovoljno znanja za linux, ali nemaš za win a tek kad takvo znanje imaš možeš nešto kvalitetno.. usporedi s npr davincijem (za kojeg jednako ne znaš da je odavno, od početaka na lin, samo što je od početka za win dostupna i free verzija, dok su ostale free (ne studio-licenca) kasnije došle za mac-lin.. + sama licenca je onima koji se time bave bagatelna u odnosu na sve ostalo i vrlo rado je plate jer su oduševljeni blackmagicovim radom koji je sve olakšao i pojeftinio za nulu ostalu opremu koja je u desetcima tisuća eura.. .. radi li davinci? radi.. ali na win ima i nvidia-cuda, na lin tek nedavno uz sam problem drivera-supporta, no to nije ms-win, to je nvidia, hw+dirver treće strane, kao što cpu-ram-matična-disk.. nisu ms-win i ni jedan driver kao ključan-nužan dio softa koji to povezuje.. to što ne vidiš-brljaš nije os..
opet, članak-tema.. npr cijena licence win, sitnica kad se pogleda cijena bilo čega-ostalog, hw+sw i to ne os dio, pa do tog da je i win besplatan tj nije više trial-demo ograničen aktivacijom-gašenjem nego radi i bez aktivacije najnormalnije osim onemogućene customizacije. Tako cijena uopće nije kriterij tj ili se sve može plaćati i biti besplatno ili govorimo o kvaliteti, ne o cijeni itd.. no ne može se objektivno mixati kriterije kako u kojoj rečinici nekome odgovara i držati tad kriterij cijene kao minus win u odnosu na lin .. dok je najbolji primjer free softa 7z, kojeg možeš ako želiš i prodavati, distribuirati, zarađivati.. licenca dozvoljava, osim naravno zadržava vlasnika-autora i copyright-licencčni uvjet kao i uvjet da moraš recimo navesti rar uvjet itd.. ako prekršiš taj uvjet tad kršiš licencu, .. koja dozvoljava praktički sve i skoro da je nemoguće kršiti je :) .. tj moraš dođi u domenu 'krađe' kad izbaciš npr autora 7z i njegovu licencu iz uvjeta, no dok to poštuješ, do tad možeš što želiš.. prodavati, naravno ako je netko dovoljno 'blesav' platiti, no ne plaća se samo soft-licenca, ponekad je paket-usluga ono važnije što se plaća pa tako plaćamo parking, sladoled, netflix, mobitel.. nužno i manje nužno, godišnje više od licence nekog softa, win ili davinci.. pri čemu je sve to 'samo' soft, no soft je ono što pokreće računala, tj hw bez sw je hrpa željeza, soft je sve, od biosa nadalje.. a os je samo jedan dio karika u lancu kao i user-interfejs dio u kojem juzer radi-snalazi se.. i tu linux ima problem, tj lako je kad znaš put, kad je nepoznato, 'mrak' .. tad juzer ne može ništa, pri čemu prvo mora znati da postoji x-raznih x11... gui-frontendova i da svaka app ovisi o sys dijelu, kodecima, fontovima, dllovima.. ono što na mac-win donosi os + driver, dok na lin.. divlji zapad, tisuće istih-sličnih stvari no i različitih, pri čemu jedno može i ne mora biti kompatibilno s drugim, tj smisao x86 platforme je kompatibilnost, dok linux 'sam sa sobom' nije kompatibilan, između distri.. tj ono što je ms desetljećima od početka, dosa, win, radio .. bio unazad kompatibilan 'sam sa sobom' pa tako appsi stari desetljećima rade.. do relativno nedavnih gašenja-abandanja-onemogućavanja .. pri čemu je novi vrhunac kriterij za win11 kao tpm koji s radom osa i računala skoro da nema nikakve veze.. itd. ms radi obrnuto, ubija unazad.. dok lin nije nikad ni imao.. (kompatibilnost) .. kao da imamo tisuće šarafa-matica, svaka drugih dimenzija ili oblika glave i potrebnog šarafcigera.. tj koliko kućnih juzera popizdi kad nema odgovarajući šarafciger... dok majstor može imati odgovarajući set... u čemu je razlika? resurs kao alat + znanje.. tj juzer korisnik na računalu ili bilo čemu drugom, npr auto i problem kad moraš zamieniti recimo žarulju fara što je nekad bilo lako, posao od minute, no sad na većini auta moraš pola auta rastaviti da bi došao do pristupa žarulji.. za što trebaš i alat + prostor, znanje gdje se što na kojem autu skida.. odnosno upravo ono što većina juzera bilo čega nema, ni alat ni znanje pa ni želju, jer ne možemo svi raditi sve, posotji specijalizacija, pa tako ni ne sijemo svi žito, ne čuvamo kokoši i svinje, ne kujemo potkove.. radiš svoj posao, portira-liječnika-sladoledara.. ostalo radi netko drugi, tko zna i ima resurse kao alat.. a tad može i win-lin-mac tj mac je outofbox hw+sw, upališ-radi, kao mobitel, tv, mikrovalna-vešmašina.. win i lin su samo soft, i to samo os, ne ostalo. .. nisu hw, nisu driver, nisu računalo, nisu bios, nisu medij kao disk-ram.. nisu cpu.. ništa osim cigle-betona-šarafa.. dio, karika u lancu, pri čemu za lošu gradnju kuće može biti loš majstor, no neće biti kriva loša cigla ili cement.. a upravo tako optužuješ win dok hvališ lin.. pri čemu previđaš da ono što ti znaš ne znaju drugi, kao kuharica kad kaže za recept samo napraviš zapršku i posoliš.. kuharica zna, ja ne.. meni mora objasniti sve pa i koliko je to soli, malo-puno.. a to traži iskustvo, koje juzer u definiciji nema, tj radi nešto drugo, živi, ima hobije, peca.. ne bave se svi računalima i njima to nije lako kao meni-tebi, tj kao kad gledamo baletne plesače ili gimnastičare kako oni to 'lako' rade, lebde, skakuću.. izgleda lako.. izuzetno je teško i traži godine vježbe, a tad samo izgleda lako..
-pa što je to tebi, na linuxu, lako? .. npr preporučiti izbor distre? već u tome imaš početni problem, kriterij, za što se računalo misli koristiti, apps+korisnik .. kao što nije svaki šaraf za svaku maticu.. banalno i previđa se.
-što ako ostanemo na kriteriju npr davinci? no većina juzera ne koristi davinci.. trebaju li oni tad naš kriterij? po čemu je tad distra bolja-lošija ili primjerenija komu (juzeru) ili čemu (konkretnoj apps koja nešto traži..).. dok će 'prosječnom juzeru' (koji ne postoji kao konkretna definicija) biti dobra bilo koja distra, ubuntu-nadalje.. kao što će većina sladoleda biti ukusna većini juzera koji ga probaju, no i dalje će netko izabrati čokoladu drugi vaniliju ili jagodu.. jesu li tim izborom pogriješili? u čemu je razlika, sladoled ili os? šaraf, auto, žarulja.. svi rade sve? svi znaju sve? svi imaju sve gedore-šarafcigere pa i volju-želju za nešto napraviti ili žele koristiti, raditi.. ne brinuti o njima nepotrebnim sitnicama kao izgled ikone ili boja pozadine.. word-dokument ili browser, ovisi što taj juzer radi-treba, player koji nudi playliste za mp3 ili subtitlove za filmiće.. no ako to ne radi na računalu nego na tvu i sl. tad ga to ne zanima na računalu.. mada nekog trećeg može oduševiti itd.. tj tisuće takvih sitnica su ono što ekšli odlučuje o svemu u životu pa i osu .. 'samo što nije' je poštapalica koja je tu već par desetljeća.. i za sad je stanje-zaključak, ni neće.. jer ako do sad nije, sad neće jer je android-mibitel preuzeo lavovski dio.. u kojem je čak i ms pokušao no dobio po nosu od većih riba u oceanu it-a.. dok je posljednji 'uspjeh' smrt skypea koij je nekad bio sinonim za brbljanje online.. telefoniju. .. jednako danas više nitko nema 'kefu' pa čak ni fixnu liniju-uređaj..
-linux.. mrežni car, foss, većina free, .. ali ima i komercijale, tj appsi su komercijala, ne samo os-distra kao redhat-support, primarna komercijala su appsi, usluge.. a to nema skoro nikakve veze s osom, tj imalo je nekad s npr ebankingom i knjigovodstvom kad je win bio dominantan i iz tog razloga za firme-biz-knjigovodstvo-banking .. danas nije, uopće pc-računalo više nije, nego to radi mobitel-mtoken.. tj do sad je bio win glavni, dio supporta za mac-ubuntu, ostalo zanemarivo.. a sad je za android-mobitele.. pri čemu možemo reći da je i to nešto-kao-linux.. ili rođak, fork.. googleova distra, no možemo reći i da nije linux, .. jel tad po tom kriteriju android bolji-jači? .. ne, ne mora biti, može biti isti, može biti fork, može biti samo deklarativna razlika kako ćemo neki os klasificirati pa da je istovremeno and=lin tj jedan os ili dva.. pri čemu je linux-kernel.. pa lakše možemo reći da je to jedan-lin-os.. no naravno ako na njemu ne rade appsi, tad nije komaptibilan, tj ako je to jedan os, tad opet sam sa sobom nije kompatibilan.. tj ono što je u srži problema linux-distri, razmrvljenost-tisuće istog-različitog, standard tj jedan os s jednim šarafom, jednim šefom, jednim guijem za koji se radi jedan frontend o kojem apps koristi.. čim postoje dva tad postoji dodatni uvjet 'kompatibilnosti'.. pri čemu bi sve za x86 trebalo biti kompatibilno time i 'isto' tj varijacije na temu, kao boja auta ili ukus sladoleda, design čarapa-gaća.. tj kako ćemo što klasificirati, razlikovati, nazvati.. možemo ovako-onako.. subjektivno-objektivno.. do tog da je neki os navijački bolji, mada su 'isti'.. :).
-u tome ms win ima ogromnu prednost pred lin, čak kad sam ms ubija sve unazad, .. nema te gluposti koju ms može napraviti a koja će prebaciti juzere s win na lin.. tj na kraju priče kao ms-roadmapa-cilja.. je i to, tj sam ms želi juzere na npr linuxu.. jer prelazi na naplatu usluge, cloud, ms365.. pri čemu ih ne zanima os-soft, računalo, samo to da juzer plaća pretplatu-uslugu, pri čemu im nije važno koji hw+sw, a za to im treba tpm čip tj identifikator kojim će nešto nekom juzeru dozvoliti, ako plaća.. jel to korištenje worda ili gledanje netflixa.. tome služi tpm. .. a to nije os, nego interes-cilj.. dok juzer treba npr browser i liniju, naravno i plaćati uslugu, dok istovremeno ms eliminira sve moguće dosadašnje troškove supporta, negativne kritike jer tad više nije ms-win dežurni krivac ako nešto ne radi.. a lin od tog opet nema ništa, tj ako u tom scenariju zamjeni win-desktop na računalima, što je time dobio, ne novac.. samo probleme, kritike, obvezu.. a sama distra koju netko danas izabere, možda 'savršena' sutra ne mora postojati tj projekt stane, guru ode u pustinju i dalje nema.. traž iduću i slaži dok sve što juzer u nekoj kombinaciji želi, dok drugi želi nešto sasvim drugo-treće.. apple mu proda ajfon, skupo, kupac je sretan, upali-radi.. gdje je tu linux, foss.. robinhoodovski idilično-đabe.. nema ni u stare babe, tj može nešto biti đabe no to prije-kasnije zamre iz bilo kojeg razloga.
-što je linux? gdje je glavni-car? ... mrežni soft, serveri, male nevidljive kutijice, koje upališ-podesiš, radi.. ne nešto što juzer čačka-koristi ili nešto bira-slaže.. tj ni aute ne sklapa juzer-vozač, kupi i vozi, tanka gorivo, plati poreze.. ne može ni it-soft biz biti nešto drugačije-različito.. a tad imati neki navijački poriv za ili protiv nekgo softa kao osa je besmisleno.. kao vikati na zid ili točnije pišati protiv vjetra :))

Sjećam se te priče oko terminala, kao plaćaš onoliko koliko jako računalo želiš taj tren koristiti, viša cijena za veću brzinu. Isto tako se rado prisjetim planova da desktop CPU dolazi sa zaključanim jezgrama, a platiš otključavanje onoliko jezgri koliko želiš koristiti. Prisjetim se i predviđanja od prije kojih 15 godina da ćemo za kojih 2-3 godine da ćemo u potpunosti izbaciti miševe i tipkovnice iz upotrebe.

Hm, varaš se, nije samo cool, to je na neki način i društveno koristan OS, jer je open source. Kad doniram open-source developerima pare, osjećam se kao da sam donirao humanitarno, a kad kupim Windowse, ili ne daj Bože neki SW na pretplatu, osjećam se otprilike ko da kupujem iPhone. Nije to vrijedno tih para.
I baš iz tog razloga pišem s LInuxa, praktički sve osim video editinga i gaminga radim s Linuxa, na 5x jeftinijem laptopu od Maca koji mi nažalost skuplja prašinu, jer mi je gušt!
To dal neki program traži Windowe, to nit je kriterij, nit je više istina, jer većina programa sada već podržava Linux, osim Officea koji ima besplatnu zamjenu, i Teamsa npr, i blizzardovih igara.
Ti preporučaš Linux, ali imaš alternativu ako ti linux zakaže, tj ne podržava nešto. Većina korisnika, a pogotovo oni koji o računalima znaju malo, nemaju taj luksuz da se seljakaju s platforme na platformu.

Moram priznati da sam se nedavno iznenadio koliko mladi (od 12 do 20 godina) zapravo slabo znaju raditi na računalu. Naravno, ima i onih za koje se može reći da su rođeni sa tipkovnicom pod prstima (gameri, entuzijasti, geekovi itd.), ali čuo sam priće da kao čak studenti ne znaju kako primjerice kopirati datoteku na računalu ili nešto slično, potpuno banalno. Naime, jedan dio njih sad već dolazi iz onih generacija koje su s mobitelom u rukama od kad znaju za sebe. Očito nisu imali potrebe nikad koristiti računalo jer praktički sve odrade na smartfonu.

To ja govorim već "godinama"... Mobiteli i tableti su zlo. Nema koncepta file systema, sve je "app" (pa makar to bio link na PWA), podešavanja nema, personalizacija je vrlo ograničena a da ne govorimo o driverima, promjeni i nadogradnji hardvera ili čak osnovnom održavanju/servisiranju - kad istekne ugovor nakon 2 godine, stari uređaj ide idućem mlađem članu obitelji i uzima se novi koji magijom clouda ima sve podatke i accounte. Kakav backup, kakvo prebacivanje aplikacija i dokumenata, sve radi "samo od sebe".
Informatička pismenost je kriminalno niska i dolazimo do situacija da se novi zaposlenici ne znaju služiti PCjem.
Što se same time tiče, nemam komentara jer ovo pišem sa Maca dok u pozadini imam RDP prema jednom Windows stroju i otvoreno nekoliko SSH sesija prema raznim linuxima . OS je ništa, podloga, nešto u pozadini kao i procesor, RAM, disk, tipkovnica, UEFI što omogućuje da vrtim aplikacije koje trebam. Jel to windows, macOS ili ubuntu, nebitno, trenutni use case kaže da mi windows treba za neki kućni uradak od CMSa, linux da gdje imam pokretati bazu i web APIje a macos za Rider, termius, iterm i browser.

Sam sebi "skačeš u usta" :) "Nije to vrijedno tih para", a imaš Windowse zbog video editing i gaminga a to nije sve jer kažeš "praktički sve osim"... znači ima još stvari za koje trebaš windowse... čemu onda Linux kad na Windowsima možeš sve što i na linuxu... a ovako tjeraš neki multibooot zato da bi pokrenuo web browser na linuxu i piso kako je linux super po bug forumu a više manje sve korisno radiš na windowsima što se da izvući iz ovih par rečenica.

Ti preporučaš Linux, ali imaš alternativu ako ti linux zakaže, tj ne podržava nešto. Većina korisnika, a pogotovo oni koji o računalima znaju malo, nemaju taj luksuz da se seljakaju s platforme na platformu.
hehe, baš tako, preporuča linux kao savršenstvo a vrti multiboot sa windowsima ili ima čak posebno računalo sa windowsima... a eto korisnici windowsa uglavnom nemaju potrebu za nekim multiboot sustavom, zanimljivo. Mogo bi i ja slagat neki multiboot, al neda mi se zezat sa time. Zadnji put sam se ozbiljno zezo sa multibootom kada sam prelazio sa Win98SE na WinXPSP2... nisam pobriso Win98 dok mi nije radilo sve što trebam na WinXP. Poslije toga mi to više nije trebalo.

Onda znas kak je zadovoljan sa windowsom kad vrti multiboot. Ocito mora radi nekog programa koji mu je neophodan.
Cim sam prestao bit ovisan o win radi nekog programa prebacio sam se na linux.
Zalosno je kaj Microsoft radi od tog OS-a. Kakav potencijal ima, a svakim updatom je sve gori

meni još samo fali da microsoft uvede mogućnost paljenja i gašenja PC-a putem gamepada, poput konzole. Sve ostalo 10/10

Nedavno sam pričao sa nekim čovjekom koji radi digitalni marketing. Kaže da kada ti se nešto urodi, da treba generacijski marketing da se to iskorijeni. Primjer je što za tražilicu uvijek u principu kažemo Google ( nitko neće reći Bing ili nešto drugo), slično kao i asocijacija na Božić je kamion coca cole i to dijete u Indiji koje nema pristup vodi već zna. Da ne govorimo za internetski oglasnik je Njuškalo ( meni je Bug naravno, i svim ostalim forumašima je također =) ) , old habits die hard, a to što je Microsoft puštao xp da se vrti prije za đ je naravno urodilo plodom, ljudi se navukli i eto. Oosbno ne bih preferirao ni Linux, ni Ios, mada mogu reći da imam poznanike koji koriste Linux, i naravno, oni svako malo u govoru spomenu da koriste Linux. Isto kao što je Howard u Theory od big bang spominjao da je išao u svemir.

meni još samo fali da microsoft uvede mogućnost paljenja i gašenja PC-a putem gamepada, poput konzole. Sve ostalo 10/10
-to imaš cca 30 godina.. (ekšli, od atx-napajanja.. čak nije fičer osa nego tipkovnica-low-bios-level.. spavanje-gašenje kao i paljeje pokretom miša-tipkovnice ili mrežno.. sva mudrost je poslati scancode-key kombinaciju matičnoj-biosu a razlika je kao npr tipka F12-tab-printscr.. koju lako stisneš ako imaš, kad je nema mora neki soft poslati key kao npr tv-kartica ili mediaplayer-daljinski..).
-to naprosto nije fičer osa, mada uvođenjem uefija nestaje granica bios-os, no i dalje je to primarno intrinistički lowlevel, pa recimo ne traži neki driver kao što normalno radi tipkovnica..
-odnosno, što fali postojećem powerbutoonu na kućištu desktop-laptopa za to? bilo koja druga žica koju spojiš na jumper-pin će raditi isto dok kinezi prodaju i wlan adaptere koji to rade bežično kao pciex kartica u utoru..

Fali da se moram dizat iz kreveta da ugasim ili upalim PC. Ok imam bežični miš i tipkovnicu...ali bilo bi fora da radi na tipku prek kontrolera.