Trumpova administracija izuzela iz carina mobitele
Vezano uz: Trumpova administracija izuzela iz carina mobitele

Covjek pokusava podignut konkurentnost svojih proizvoda u odnosu na proizvode zemalja gdje zaposlenike placaju kikirikijem i time ruse cijenu (uz to sto pola toga sto prodaju je krada intelektualnog vlasnistva) i ljudi ga sprdaju samo zato sto ne pripada "njihovom kampu". Da nismo u EU i da imamo takvog politicara kod nas, danas bismo jeli domaci mladi luk, domaci krumpir, voce i povrce i ne bismo jeli grah iz Kine jer bi njegova cijena bila jednaka ili visa od nasega. Ali, eto, onaj tko danas pokusa svoju drzavu uciniti konkurentnijom je idiot. Naravno, ako je pripada nasem kampu. Kada je isto radio Obama i opravdavao to istim razlozima, to je bilo super!

Lik to radi na štetu svojih potrošača. I je li misliš da bi iPhone made USA bio igdje u cjenovnom rangu iPhonea made in China? Mada iskreno me zaboli ona stvar za Amerikance i njihove probleme, ali nisu mi jasni ovi cuckoldi koji navijaju za narančastog idiota iako radi na štetu privredi zemlje u kojoj žive.

Radi kratkorocnu stetu dok se proizvodnja ne preseli u SAD. I da, mislim da je za americko gradanstvo bolje ako se iPhone proizvodi kod njih i u konacnici kosta jednako kao i iPhone iz Kine uz carine. Jer tada ga rade zaposlenici u SAD-u sto potice gospodarstvo, povecava prihod od poreza, smanjuje nezaposlenost, itd. Ne razumijem sto je tu nejasno ili kontroverzno?
Edit: da li mislim da bi iPhone made in USA mogao biti iste cijene kao i iPhone made in China? Da, tome upravo i sluze carine. Ponovi malo srednjoskolsko gradivo o poanti carina.

Znači ameri će šivat majice i lemit mobitele Ili će to raditi ilegalni imigranti

Napisao sam što ni nije jasno:
nisu mi jasni ovi cuckoldi koji navijaju za narančastog idiota iako radi na štetu privrede zemlje u kojoj žive.
Ono što radi "za" Ameriku čisto me zaboli, iako ovo što si ti napisao ne funkcionira kako ti misliš.

Skote, skot si, a i glup. Opci s MAGArcima.

Aj ne govori gluposti jer vi Trumpofili i Putinofili očito živite u nekom paralelnom svemiru. Privremene i ograničene carine nisu loša stvar ako želiš razvit određeni sektor u vlastitom gospodarstvu (naglasak na privremene) ali ovo što je on napravio da uvede svim državama kvazi glupave carine bez ikakvog smisla ne pomažu nikome i najmanje domačoj proizvodnji. Jer da se neta kompanija i odluči preselit proizvodnju u USA, to je projekt koji traje minimalno 7-10 godina, plus to da trebaš imat dovoljne radne sile tamo gdje otvaraš tvornicu, a amerika bez ilegalne i jeftine radne snage iz Meksika i drugih država bi zatvorila polovicu svojih tvornica (slično kao i EU). Tako da sa ovim potezom on je najviše naštetio onima koju ovuk naj...u, običnim ljudima, a korporacije zbog njegovog neuračunljivog ponašanja niti ne razmišljaju da bi išta selile u ameriku jer nitko nezna šta debilu sutra može past na pamet.
Uz to par činjenica, i ne mišljenja, stopa nezaposlenosti u USA je 4,2% (HR ima 4,5%) što znači da u biti skoro svatko tko želi radit več ima posao, tako da potencijalna radna sila za nove tvornice u SAD ne postoji bez uvoza (kojeg žutoglavi ne želi), i tvoj primjer Iphona ako bi ga željeli proizvodit u SAD njegova cijena bi bila oko 3 puta veća, skok sa 1200$ nad 3.500$ jer kao prvo amerika nema niti blizu razvijen proizvodni sektor za visoku tehnologiju kao što ga Azija ima (R&D da ali proizvodnja ne), večinu materijala bi još uvijek uvozili i nemaju kvalificirane radne sile jer fakultete u americi završavaju samo bogatuni.... dok je Kineza oko 1,5 milijardu i bazen visoko kvalificiranog kadra je neusporedivo veći kod njih i u cijeloj Aziji nego igdje drugo na svijetu.
https://edition.cnn.com/2025/04/09/tech/apple-iphones-cost-tariffs-impact-intl-hnk/index.html
Uglavnom tvoja utopija da ovo Trumpovo baljezganje ima nekog smisla, drži vodu samo ako ne poznaješ niti osnove ekonomije, geopolitike i globalnog gospodastva, i si još uz to zabiti redneck u američkoj pripiz...i

Edit: da li mislim da bi iPhone made in USA mogao biti iste cijene kao i iPhone made in China? Da, tome upravo i sluze carine. Ponovi malo srednjoskolsko gradivo o poanti carina.
Nekad jednostavno za ovakvu raspravu treba poznavati osnove.
Samo razmisli zašto se proizvodnja zadnjih desetljeća preselila van SAD (a i EU i drugih razvijenih država).
I kako bi tome "pomogle" carine.

Naivna pretpostavka: zuti je htio cariniti kineske mobitele. Naknadno mu je netko obajasnio da je iphone takoder kineski mobitel. Ergo predomislio se.

Trumpova doktrina nudi jednostavne odgovore na kompleksna pitanja. Ona rezonira u dijelu javnosti koja se osjeća napuštenom i prevarenom liberalnim poretkom. Ali ekonomska stvarnost rijetko tolerira jednostavne odgovore. Povrat radnih mjesta iz 1990-ih je iluzija. Umjesto povratka u prošlost, izazov je oblikovati budućnost. Carine stvaraju umjetnu konkurentnost, ali bez sustavne industrijske politike – uključujući ulaganja u R&D, obrazovanje i zelenu tranziciju, carine mogu malo pomoći. Međutim simptomatično je, da je Trumpu po stupanju na dužnost, jedna od prvih uredbi bila ukidanje Ministarstva obrazovanja. S Trumpove pozicije to je potpuno logično, jer je njega i izabrala neobrazovana publika. Obrazovaniji ne glasaju za Trumpa, zbog toga mu niti ne treba Ministarstvo obrazovanja.

jedan od razloga raspada titoslavije je i carine...pa ljudi u trst po kupovinu traperica i kinder jaja...i ta trump...kako jabuka svira trump pleše...ča nije rekao javno da svaki merički kapitalist koji ne želi povratak u meriku je peta kolona i izdajnik...jerbo je i on kapitalist...a to znači zarada što veća...odnosno prihodi što veći a rashodi što manji...trump i svi koji glasaju i drže mu leđa su pravi magaRCI

Skaces si u usta. Odi korak dalje, uzmi motiku i stihacu i napravi si vrt. Pa ces imati domaceg luka, domaceg krumpira, posadi vocnjak pa ce biti i domaceg voca. Okopavaj vrt pa ce biti povrca, beri grah, susi ga, trijebi pa neces jesti grah iz kine, spanjolske, egipta ili tamo neki spricani na trznici. Ne samo da je cijena graha toliko niska da se ne isplati kupovati, ravna je 0, nula, NULA ako ga sam posijes, okopavas i spremis. Ali eto, tko danas pokusa imati vrt je idiot....
Ali ne, lakse ti je filozofirati, ti i tebi slicni se trebaju primiti motike i manje srati ako ne zelite jesti jeftinu hranu.

idemo za početak prestati s*ati gluposti o krađi intelektualnog vlasništva... khm khm Gates - Xerox - Jobs...
https://www.wipo.int/en/ipfactsandfigures/patents
pogledaj malo podatke iz stvarnog svijeta, a ne internet trač rubrike reka mi je mali Mate...
dakle, ti dragi moj Scott nemaš blage veze o ekonomiji i gospodarstvu. ono što je fascinantno je što si našao svrsishodno pisati o tome. otprilike kao da ja pišem o najnovijem napretku u dentalnoj medicini i iznosim svoje mišljenje.
mene su još kao malog naučili onoj "ispeci pa reci", tebi je to izgleda promaklo.
recimo hipotetski da napravi što drobi:
- za napraviti tvornice i cijelu prateću infrastrukturu trebaju godine. ok, to je još i izvedivo, ali sad dolazimo do glavnog problema zašto te tvornice u samom startu nisu bile u SADu.
- tko će to raditi u tim tvornicama? imigranti kojima prijeti? fetivi Amerikanci? za 4-5$ sat?
- uzmi da imaš slugu doma cijeli svoj život, a sada odjednom sluge više nema i ti moraš sam sve raditi što je on do sada radio... hmmm... ne bu išlo.
- zamisli jedan Apple kao stup kapitalizma, kako se odriče 80% profita kako bi mogao platiti američku radnu snagu. njušim li ja to komunizam u Trumpovoj viziji.
- pa kad shvatimo da se kapitalisti neće odreći profita dolazimo do sljedeće računice, a to je da će ovakve mjere pokrenuti inflaciju i baciti gospodarstvo u recesiju. izračunao je jedan ekonomista da će amerikanci sada imati priliku kupovati iPhone za 3500$ po komadu. neka, nema veze, MAGA.
- pa idemo dalje, sa idiotarijama koje plasiraju Trump i onaj njegov "ministar" kojeg je doslovno pronašao na amazon.com preko knjige u kojoj taj vrli stručnjak citira navode drugog vrlog stručnjaka, koji gle čuda ne postoji jer ga je dotični izmislio.
- brojevi vezani uz carine, odnosno postoci, su IZMIŠLJENI. je li ti to jasno? lik ih je izvukao iz dupeta.
- deficit je normalna stvar, radi milijon razloga. kladim se da si i ti u deficitu sa svojim stomatologom. znači li to da mu kod sljedeće posjete trebaš zaprijetiti da više nećeš dolaziti kod njega ukoliko u istom iznosu on ne kupi tvoje usluge? na što te to podsjeća? hint: "I'm gonna make him an offer he can't refuse"
- kaže Trump da je dosta bilo da ih je ostatak svijeta pljačkao, i onda vidimo na jednoj strani SAD, a na drugoj Vijetnam, Bangladeš i slične države. Pitam se gdje li su ti vijetnamski lopovi sakrili te silne ukradene dolare.
- je li tebi jasno da Amerika štanca dolare kako ih pukne, a onda ostatak svijeta prodaje svoje usluge i proizvode za te dolare, pa sad ti vidi tko tu koga pljačka
- ali tu nije kraj apsurdu, imamo države tipa Singapur s kojima su američani u suficitu, ali Trumpeta im je svejedno opalio dodatnu carinu, onako reda radi.
- lik posta "sad kupujte" i onda objavi da pauzira carine, a veliki patrioti i MAGA ekipa pune džepove
- tl;dr Trump je tipični siledžija, koji je naučio ucjenama i prijetnjama postići svoj cilj. Isto i sada radi, kao razredski bully kad pronađe žrtvu pa mu kaže od sutra je svaki tvoj sendvič moj, pa ako se malo pobuniš nakon nekon vremena ti on to smanji na 2/3, a ti cijeli sretan jer ti je ostala 1/3. Okupio je oko sebe ekipu koju bi netko angažirao kad poželi nešto potpuno uništiti. Tko to ne vidi taj ima ozbiljnih problema sa razumijevanjem i logikom.

bile su vijesti o cijeni iPhone-a ako bi se cijeli proizvodio u Americi - 30 do 100 tisuća dolara komad, i još bi maksimum bio par milijuna komada

bile su vijesti o cijeni iPhone-a ako bi se cijeli proizvodio u Americi - 30 do 100 tisuća dolara komad, i još bi maksimum bio par milijuna komada
Ne bi, no problem je što se u SAD jednostavno ne može proizvesti. Nedostaje previše tvornica, tehnologija, sirovina...
Samo kamera je skoro pa neprelazan problem.

Samo kamera je skoro pa neprelazan problem.
Nije to bas skoro...

I da naprave tvornicu i ima ljudi za zaposlit kolko bi im trebalo da imaju efikasnost kao tvornice u kini
China je već zabranila izvoz rjetkih metala za elektroniku, trebala bi zabranit izvoz sve elektronike (ionako je izvoz u SAD samo $124 mlrd iliti 0,65% kineskog GDP-a) pa nek se MAGArci vesele, a EU bi trebala već danas opalit FAANG-u "10% baseline tariffs" koje EU plaća od 5.4. i investirat u vlastiti IT. Šonjasti birokrati s jedne strane i ocvali stari prdonja s druge