Projekt Europa: 200.000 eura za tehnološke startup
Vezano uz: Projekt Europa: 200.000 eura za tehnološke startup

Ako EU stvarno želi konkurirat amerima, mora bit spremnijia na kudikamo više rizika, izgubljene love, propalih firmi i privuć postojeći sektor u EU
Napravit ono što je davno napravila Irska: poreze na minimum za tehnološke kompanije koje tada same pokucaju na vrata. Problem je što EU (u globalu) visoko oporezuje od igle do lokomotive.

privuć postojeći sektor u EU
Apsolutno se slažem da treba smanjit poreze da bi se privuklo strane kompanije, ali samo recimo u prvih 5 godina (možda sam u krivu)
U suprotnom se takva politika u jednom trenu pretvara u ektra-profit strane kompanije kojoj ostaje sva zarada (primjer banaka u HR)
Priča sa poreznim tax haven-om je uvjek čupava. Baš neki dan čitam "Ireland has dropped its cornerstone low-tax policy".
Cilj je stvorit vlasitite kompanije koje su dio EU tržišta, znači protekcionizam.
Kalifornija recimo uopće nema male poreze, ali ima iznimno poslovno okruženje.
Možda treba biti lukav kao Kina sa malim porezima i 50 posto vlasništva.

ja sam prije 4 godine imao intervju sa uk firmom oxbotica, tako su se tad zvali, malo sam istrazivao o njima, i imali su neke investicije oko 1 milion. dok sa druge strane najbliza konkurencija firma iz kalifornije je za jako kratko vrijeme dobila preko 8 miliona.
ovo 200k je sto eu daje je smijurija, i nekad tacno mislim da imaju dosta americkih spijuna i da namjerno sabotiraju europu sa svojim idiotarijama i birokracijom.

EU je prava pravcata FASISTICKA kreacija.
Ogranicavati ista po godinama, spolu, vjeri i sl. je cisti SOVINIZAM ilitiga FASIZAM.
Danas klincima drzava placa 50% davanja, shodno tome imaju vece place i manje doprinose nasem drustvu. Sto je sa nama rodjenim samo dekadu i pol prije? JADNICI!!!!
Oni koji su isli raditi u njemacku ili isrku, sada mogu otvoriti firmu/obrt i dobiti lovu, ali eto stalni rezidenti na to NEMAJU PRAVO!
Pa sada ovakvi fondovi za nesposobnu decicu, ali eto, ciko od 4 banke, nema ppravo pokrenuti svoj biznis, jer je on stari cica koji pojma nema, da ima, vec bi bio bogati BAUSTELAC ili VLASNIK NARODNOG DISKACA di se PALE gosti za dobru vecer, poput ovog u Makedoniji...
Europe is all about being. America is all about becoming ( work to live vs live to work)
U Europi jednostavno nisi blizu vatri kao u Americi (čast izuzecima)
Amerikanci su opsjednuti lovom jer im je sigurnost jednaka nuli. Social saftey net je smijurija.
Cali je prijestolnica tech sektora, a sve vrvi beskućnicima.
Community college je vesplatan ali ako nemaš high gpa kao da nisi ništa ni završio. Puno je pametnih i optimističnih ljudi (možda i malo naivnih, barem iz mog iskustva) i svi rade ko mazge.
Soma dolara u LA-u jedva je dovoljno za preživjet par dana,investitore nije teško za nać (tech kompanije su forte SoCal) networking je odličan, ali 94 posto startupova propadne u prvih 5 godina.
To je onaj downside cijele priče. Puno ljudi je izvuklo deblji kraj a nekolicina i dalje drži American dream živim.
Europa ima totalno drugačiji pristup i okruženje. Mindset nije isti, velike firme su na ovaj ili onaj način povezane sa državom, sve je podređeno društvu, a u Americi poslodavcu i businessu. I kod nas lova pjeva, ali ni približno kao preko bare.
200k je u današnje vrijeme kikiriki za startup - dovoljno samo da nekog tko se nećka uvuče u rabbit hole entrepreneurshipa.
Ako EU stvarno želi konkurirat amerima, mora bit spremnijia na kudikamo više rizika, izgubljene love, propalih firmi i privuć postojeći sektor u EU