stirko55 sub 8.3.2025 03:17

Vidim da se kolega om-prat nadovezao na moju 1. pa 3. poruku. 3. poruka je bila vezana uz 2. i ocito si prema onome sta pises shvatio moju poantu. Uvidija si sta je najbolja opcija za tebe i odabra tu opciju, nisi osta plakat kako je sve oko tebe smece i kako se cili grad triba prominit i vlast i sta ja znam sta ne nego si ti onda sebi prominija okolinu i uvijete, a ovdje ima dosta ljudi koji se zale na sve i svasta a nece da ista promine sa svoje strane nego bi da se sve oko njih promijeni prema njima. Sry na nesporazumu, nisam nikome sigurno isao govorit sta i kako da napravi. Pisem sa moba pa nisam povata kako da povucem ovo citiranje necijeg odgovora pa se pogube poruke i kontekst

konjRR sub 8.3.2025 08:55
stirko55 kaže...
Vidim da se kolega om-prat nadovezao na moju 1. pa 3. poruku. 3. poruka je bila vezana uz 2. i ocito si prema onome sta pises shvatio moju poantu. Uvidija si sta je najbolja opcija za tebe i odabra tu opciju, nisi osta plakat kako je sve oko tebe smece i kako se cili grad triba prominit i vlast i sta ja znam sta ne nego si ti onda sebi prominija okolinu i uvijete, a ovdje ima dosta ljudi koji se zale na sve i svasta a nece da ista promine sa svoje strane nego bi da se sve oko njih promijeni prema njima. Sry na nesporazumu, nisam nikome sigurno isao govorit sta i kako da napravi. Pisem sa moba pa nisam povata kako da povucem ovo citiranje necijeg odgovora pa se pogube poruke i kontekst

Zar se grad nebi trebao prilagodavat svojim gradanima/stanovnicima? 

nike098 sub 8.3.2025 16:42
jocommb kaže...
Evo i sam si si odgovorio odmah... kao smjeo si rec da ti je mirovina tako mala da nemos prezivjet... sad smjes to stavit i na bilboard, jesi smjeo onda?
Kao i milion drugih stvari.. lazete sami sebe....
Nista bolji nisu bili od bilo kojeg ideoloskog rezima...

Ne da si mogao nego su se snimale serije i filmovi, pogledaj seriju Inspektor vinko gdje se kritizira vlast da posteni radnik ne moze doci do stana " i posteni su dolazili ljudima se pomagalo"..... Tako moglo se kritizirat i u seriji bolji zivot je prikazan nacin zivota, a i u velo misto. Nisi se smio misat u vlast kritizirat druga Tita i vrjedat miliciju, mogao si ici u crkvu ja sam isao, krstio,pricestio,krizmao sve u bivsoj jugi i dosao na red za dobit stan....

picajzla0707 sub 8.3.2025 18:05
nike098 kaže...

Ne da si mogao nego su se snimale serije i filmovi, pogledaj seriju Inspektor vinko gdje se kritizira vlast da posteni radnik ne moze doci do stana " i posteni su dolazili ljudima se pomagalo"..... Tako moglo se kritizirat i u seriji bolji zivot je prikazan nacin zivota, a i u velo misto. Nisi se smio misat u vlast kritizirat druga Tita i vrjedat miliciju, mogao si ici u crkvu ja sam isao, krstio,pricestio,krizmao sve u bivsoj jugi i dosao na red za dobit stan....

odlična serija, meni se ko klincu svidjela zato jer je i moj stari bio bivši kaskader

ako se ne varam, negdje sam pročitao da je bila emitirana samo jednom, baš zato jer je partija procijenila da ipak malo previše pokazuje

moglo se i kritizirat, ali ovisno kad i gdje, u ranijim godinama ljudi su znali nestati preko noći, kasnije je to malo olabavilo

za razliku od istočnih zemalja kod nas je socijalizam bio daleko ljudskiji i opušteniji, pogotovo malo kasnije

šteta što je ekonomski propalo, da nije baš skorz ošlo sve u kujac, vjerojatno bi se mirno rastali, a vjerujem da bi i prelazak na kapitalizam bio manje divlji, uz više zadržavanja onoga što je bilo pozitivno u socijalizmu, poput odnosa prema radniku

konjRR ned 9.3.2025 12:24
picajzla0707 kaže...
... ošlo sve u kujac, vjerojatno bi se mirno rastali, a vjerujem da bi i prelazak na kapitalizam bio manje divlji, uz više zadržavanja onoga što je bilo pozitivno u socijalizmu, poput odnosa prema radniku

"oslo je sve u kujac" planski da bi se moglo popljackati sve i da se nebi provjeravalo porijeklo imovine. Tko misli drugacije je veoma naivan. Organizirana korupcija nije vidjeli drugi nastavak svoga djelovanja a zapad je to uvelike iskoristio za svoju dobit. 

Hrvat je bio kapitalista u jugi, stan i vikednica radom su bila nromalna pojava. Danas samo ako si nasljedio ili se bavis "aktivnostima". Radom nikako.

picajzla0707 ned 9.3.2025 14:16
konjRR kaže...

"oslo je sve u kujac" planski da bi se moglo popljackati sve i da se nebi provjeravalo porijeklo imovine. Tko misli drugacije je veoma naivan. Organizirana korupcija nije vidjeli drugi nastavak svoga djelovanja a zapad je to uvelike iskoristio za svoju dobit. 

Hrvat je bio kapitalista u jugi, stan i vikednica radom su bila nromalna pojava. Danas samo ako si nasljedio ili se bavis "aktivnostima". Radom nikako.

glupost, jednostavno su se zaduživali više nego su mogli vratiti, zato je sve skupa završilo u bankrotu

još ktome populistički nisu htjeli rezat ništa, a dobre firme su morale nositi teret onih loših, samim time postajale sve nekonkurentnije i na koncu ošlo sve u krasni kujac

nem tu nikakvih masona i cie, juga je ekonomski propala sama od sebe

Gajotres ned 9.3.2025 15:50

Juga se nije raspala planski.

Raspad Jugoslavije počeo je slabljenjem SSSR-a i njegovim zbližavanjem sa SAD-om. Jugoslavija više nije mogla balansirati između dva bloka, što je dovelo do presušivanja vanjske financijske pomoći.

Kao država, Jugoslavija je bila sastavljena od razvijenih republika i regija koje su bile na razini trećeg svijeta, poput Kosova. Tu su nastali problemi – nestašice i hiperinflacija. Dvije najrazvijenije republike počele su se pitati: "Zašto mi financiramo cijelu državu?" Dok je jedna odlučila reći: "Jebite se, mi smo glavni."

Inače, Slovenija je jedina zemlja na svijetu koja se obogatila bez klasičnog kapitalizma.

Glavni problem Hrvatske nakon rata nije bio sam rat, već neprovođenje lustracije – komunistička partijska ekipa jednostavno se prelila u HDZ.

Ako nekoga zanima barem djelić pravog osjećaja osamdesetih, CBS je fenomenalna serija koja prikazuje Jugoslaviju onakvom kakvom ja pamtim iz djetinjstva.

Izvrstan kanal https://youtube.com/@historyscope?si=FRpeOXDPfCpo7yGp

Tu imate jako dovar video zašto se Juga raspala.

konjRR ned 9.3.2025 19:13
picajzla0707 kaže...

glupost, jednostavno su se zaduživali više nego su mogli vratiti, zato je sve skupa završilo u bankrotu

To je laz i propaganda najobicnija vulgarna po programu ekipe koja "osvaja" drzave. Juga je bila samo jedna u slijedu koju je zadesila programirana "sudbina".

Siromastvo stanovnistva/radnika je samo posljedica ekonomskog programa koji se provodi. Nema tu nikakvih masona i zlih zavjera. To je samo "business as usual" rekli bi ameri. 

U svakom slucaju radniku ce stanovanje postajati sve skuplje i skuplje jer konkurira kapitalu koji po svim mjerama i zakonima ima prednost nad radom. Neizbjezno. 

Gajotres ned 9.3.2025 19:38

Tko izvana je to htio? Čisto meni za info. SAD i EU su na silu htjeli očuvati Jugoslaviju. Tko onda, Rusi i Kina?

Da, vanjski faktori su imali ulogu u raspadu Jugoslavije, ali nisu bili presudni – glavni razlozi su bili unutarnji ekonomski, politički i etnički sukobi.

### **Tko je htio očuvati Jugoslaviju?**
- **SAD i EU (posebno Njemačka i Francuska)** – Isprva su preferirali očuvanje Jugoslavije kako bi spriječili nestabilnost na Balkanu. Američki državni tajnik James Baker 1991. je jasno rekao da SAD ne podržava raspad Jugoslavije. EU je također zagovarala ostanak federacije, ali su kasnije Njemačka i Vatikan prvi priznali Hrvatsku i Sloveniju.
- **SSSR (do raspada 1991.)** – Moskva je tradicionalno podržavala Jugoslaviju, iako su odnosi nakon Staljina bili hladniji. Međutim, raspad SSSR-a 1991. značio je da Jugoslavija više nije imala velikog vanjskog zaštitnika.

### **Zaključak**
Vanjski akteri su u početku pokušavali sačuvati Jugoslaviju, ali su se kasnije prilagodili realnosti na terenu. No, ključni razlozi raspada bili su unutarnji – ekonomska kriza, etnički sukobi, jačanje nacionalizama i nesposobnost komunističke elite da reformira državu.

picajzla0707 ned 9.3.2025 21:54
Gajotres kaže...
Tko izvana je to htio? Čisto meni za info. SAD i EU su na silu htjeli očuvati Jugoslaviju. Tko onda, Rusi i Kina?

nemereš ti tu doći na čisto, imaš ekipu koja jednostavno ne podnosi da je išta u jugi moglo biti loše, pa onda kreću teorije zavjere

i džabe argumenti, možeš im linkat radove ondašnjih ekonomista poput branka horvata koji je predvidio ekonomsku sudbinu juge deset godina ranije i precizno naveo najveće probleme dogovorne ekonomije, možeš linkat grafove zaduživanja i gospodarskog rasta koji jasno pokazuju drastično razdvajanje od kraja 60-ih do kraja 70-ih i razlog bankrota čak i najvećem laiku, ali to je sve džaba - jer... vanjski i unutarnji neprijatelji i točka, na tome počinje i završava argumentacija teoretičara zavjera

konjRR pon 10.3.2025 17:35
picajzla0707 kaže...
Gajotres kaže...

nemereš ti tu doći na čisto, imaš ekipu koja jednostavno ne podnosi da je išta u jugi moglo biti loše, pa onda kreću teorije zavjere

i džabe argumenti, možeš im linkat radove ondašnjih ekonomista poput branka horvata koji je predvidio ekonomsku sudbinu juge deset godina ranije i precizno naveo najveće probleme dogovorne ekonomije, možeš linkat grafove zaduživanja i gospodarskog rasta koji jasno pokazuju drastično razdvajanje od kraja 60-ih do kraja 70-ih i razlog bankrota čak i najvećem laiku, ali to je sve džaba - jer... vanjski i unutarnji neprijatelji i točka, na tome počinje i završava argumentacija teoretičara zavjera

Problem dogovorne ekonomije u jugi je bio problem tko je dogovara. Korupcija je jednostavno uhvatila previse zamaha a po tom starom sistemu ta kolicina korupcije nije mogla vise prolazit kako je prolazila. Rijesenje za nastavka takve korupcije je bio rat i preoblikovanje. Dogodila se povijesna pljacka. Pa sto su imali ukrast ako je sve bankrotiralo? OK. Tebi je u jugi sve bilo grozno i mrak naroda i svasta nesto. Sad je super i odlicno. Ok. Drago mi je sto je tebi super. Ali brojevi neumoljivo pokazuju kako je vecini. Koliko god ti mastao da nije.

PzKpfw uto 11.3.2025 09:04

@mateo

Zkj?

Dolaze extermisti i na svaki spomen prošlih vremena, počinju etiketirati i vrijeđati. Oni ne žele raspravu.....

.....generacije koje se sada kuće, moraju ići izvana središta na periferiju živjeti, jer su u centrima stambeni kvadrati njima jednostavno preskupi.

Moja preporuka je da prije gledate južnu vertikalu od za Zagreba, odnosno južno od Zagreba, jer je pravac ZG-VG jedan od tri najjačih prometnih pravaca u Hrvatskoj.

A, gdje je promet, tamo se i nešto događa.

mateo uto 11.3.2025 15:36

Spomen prošlih vremena ovisi o kontekstu. Iz svega se da nešto naučit, posebno iz prošlih vremena, ali ako izvadimo iz konteksta samo ono što ide u prilog našoj tvrdnji to je gore od obične laži.

Kad ljudi govore da su dobili stan ne spominju da je otet nekome tko je život uložio u sticanje istoga.
Treba riješiti problem nekretnina, a može se riješit na SLIČAN način, ali ne isti. Može se oporezivati višak nekretnina i uvesti mjere koje onemogućuju gomilanje novaca jedne skupine ljudi na štetu druge, koja stvara nejednakost i izumiranje srednje klase. Naprimjer u slučaju Splita, spriječit apartmanizaciju na štetu društva. Ima raznih načina, a većina ne uključuje otimačinu.

Nejednakost koju danas vidimo je već prije viđena u svijetu. Uzrokovala je ratove u kojima su milioni ginuli, a kad je to završilo kod nas su došli na vlast ti koji su "davali stanove".
Onda se pokazalo da ni to nije bilo dobro, pa su ljudi opet ginuli (i usput istjerivali iz stanova one sa "sumnjivim prezimenima").
Sad opet imamo (u nastajanju) isti problem nejednakosti, a ti nemaš pametnijeg rješenja nego da opet ponovimo taj ciklus - jer je tebi i tvojima tada bilo dobro?
Da, svi koji na taj način veličaju prošle sustave vode nas ponavljanju istih grešaka, na isti način.
Radije šutite, sklonite se u neku knjižnicu di možete čitati i obrazovati se, dok netko pametniji ne riješi problem.

Btw. dodao bi da sam kupio nekoliko stanova od tih što su ih dobili - sve je bilo u onakvom stanju kao kad su u njih prvi put ušli. Od gadosti nisam mogao stati unutra. Zaključih da ljudi uglavnom ne cijene ono što nisu stekli, a kad dobiju nešto bez uloženog truda tada nemaju motivaciju baviti se korisnim radom. Samo postoje i čekaju da im se nešto opet pokloni.
Od njihovih potomaka je najbolje kupovati nekretnine, jer su odgojeni isto. Kad više ne mogu parazitirat, prodaju. Tada ih nije pretjerano briga koliko ce dobit i taj stan kupite ispod današnje cijene - jer za njih je svaka cijena čisti profit.

PzKpfw uto 11.3.2025 18:38

@Gajotres

Nisam vidio da si meni neposredno odgovarao.
Pa, sam išao ponovo gledati, pa sam skužio, da si me cimao kroz notifikacije...gle, nisam želio širiti temu, jer je ovo ipak tema o stanovanju. Možda je službena politika bila takva, al je odgovaralo stranim silama da raspiruju međunacionalnu mržnju.

Ono drugo kaj si sa drugim forumašima chatao, vezano za roditelje i Partiju, ...a, gle biti član Partije i biti nositelj crvene knjižice bilo je pitanje osobne časti. Naravno, da nije bilo isti biti član Partije za vrijeme rata i poslije,....., opet to je druga tema.

@mateo

Ovo za "otete" stanove sam iz svog kuta gledanja već objasnio.

Nekada je socijalna pravda bila jedna vrsta paradigme, a dns to ne postoji. Ljudi jednostavno, vele kak' im je bilo prije

Alfredo nr.2 uto 11.3.2025 19:43

Kako bi se riješilo pitanje priuštivosti stanovanja, potrebno je oporezivati bogate. Jedna korporacija poput Blackstonea posjeduje 400.000 nekretnina samo u Americi. U Hrvatskoj također postoji mnogo ljudi koji imaju po desetke nekretnina, i njih bi trebalo značajno oporezivati. Osobno ne bih uvodio nikakav porez na ljude koji imaju do tri nekretnine, a sve iznad toga bih proporcionalno oporezivao.

Cijene nekretnina umjetno se napuhuju od strane ljudi koji posjeduju mnogo nekretnina. Ti isti su protiv poreza i zagovaraju ideju da se treba više graditi kako bi se riješila kriza. Međutim, postavlja se pitanje: tko ima novac za kupnju novih stanova? Bogati, odnosno isti oni koji su protiv poreza i za gradnju, su upravo oni koji će kupiti nove stanove. To znači da se problem ne rješava, već samo bogati postaju još bogatiji, dok kriza ostaje.

Rješenje bi bilo uvesti porez na one koji posjeduju mnogo nekretnina, od privatnih osoba do korporacija, i tako adresirati problem. U Hrvatskoj je nedavno uveden porez na nekretnine koji se kreće od 0,60 do osam eura po četvornom metru. Međutim, ovaj porez ne razlikuje vlasnike prema broju nekretnina koje posjeduju, što bi moglo biti područje za buduće poboljšanje sustava.

Važno je napomenuti da velike korporacije poput Blackstonea često koriste svoju financijsku moć za brzo stjecanje velikog broja nekretnina, što može imati negativan utjecaj na lokalna tržišta i dostupnost stanovanja. Stoga bi progresivno oporezivanje bazirano na broju nekretnina moglo pomoći u ublažavanju ovog problema i osigurati pravedniju raspodjelu stambenog fonda.

jocommb uto 11.3.2025 20:55
Miro kaže...

U duhu miroljubive koegzistencije i nesvrstanosti, prepušta vam se (barem prividno) odluku:

Treba li dozvoliti da se ova rasprava nastavi ili zaključati temu:

Imam ja pitanje kad se vec dozvoljava rasprava... Zasto se dopusta velicanje kumunizma kad je jednako kao i fasizam ili nacizam? Tite koji je pobio isti ili veci broj ljudi od Pavelica recimo?

23. kolovoza je dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma. I rezolucija 1481 je donesena o tome...

mateo kaže...

Btw. dodao bi da sam kupio nekoliko stanova od tih što su ih dobili - sve je bilo u onakvom stanju kao kad su u njih prvi put ušli. Od gadosti nisam mogao stati unutra. Zaključih da ljudi uglavnom ne cijene ono što nisu stekli, a kad dobiju nešto bez uloženog truda tada nemaju motivaciju baviti se korisnim radom. Samo postoje i čekaju da im se nešto opet pokloni.
Od njihovih potomaka je najbolje kupovati nekretnine, jer su odgojeni isto. Kad više ne mogu parazitirat, prodaju. Tada ih nije pretjerano briga koliko ce dobit i taj stan kupite ispod današnje cijene - jer za njih je svaka cijena čisti profit.

Tocno ono sto sam i na pocetku rekao...

hudibitek sri 12.3.2025 08:48
Alfredo nr.2 kaže...

Kako bi se riješilo pitanje priuštivosti stanovanja, potrebno je oporezivati bogate. Jedna korporacija poput Blackstonea posjeduje 400.000 nekretnina samo u Americi. U Hrvatskoj također postoji mnogo ljudi koji imaju po desetke nekretnina, i njih bi trebalo značajno oporezivati. Osobno ne bih uvodio nikakav porez na ljude koji imaju do tri nekretnine, a sve iznad toga bih proporcionalno oporezivao.

Cijene nekretnina umjetno se napuhuju od strane ljudi koji posjeduju mnogo nekretnina. Ti isti su protiv poreza i zagovaraju ideju da se treba više graditi kako bi se riješila kriza. Međutim, postavlja se pitanje: tko ima novac za kupnju novih stanova? Bogati, odnosno isti oni koji su protiv poreza i za gradnju, su upravo oni koji će kupiti nove stanove. To znači da se problem ne rješava, već samo bogati postaju još bogatiji, dok kriza ostaje.

Rješenje bi bilo uvesti porez na one koji posjeduju mnogo nekretnina, od privatnih osoba do korporacija, i tako adresirati problem. U Hrvatskoj je nedavno uveden porez na nekretnine koji se kreće od 0,60 do osam eura po četvornom metru. Međutim, ovaj porez ne razlikuje vlasnike prema broju nekretnina koje posjeduju, što bi moglo biti područje za buduće poboljšanje sustava.

Važno je napomenuti da velike korporacije poput Blackstonea često koriste svoju financijsku moć za brzo stjecanje velikog broja nekretnina, što može imati negativan utjecaj na lokalna tržišta i dostupnost stanovanja. Stoga bi progresivno oporezivanje bazirano na broju nekretnina moglo pomoći u ublažavanju ovog problema i osigurati pravedniju raspodjelu stambenog fonda.

Mislim da je to oporezivanje po broju nekretnina još jedan promašaj jer se nekretnine pišu na mamu, tatu, dedu, babu, djecu... Na svakog staviš 2, 3 nekretnine i ispada jadna sirotinja. 

Zanima me zašto država ne gradi stambene zgrade i onda daje te stanove po normalnim cijenama za normalne kredite mladima uz naravno zabranu prodaje jedno 10 godina? Ne mislim na nikakvo poklanjanje stanova ili davanje ispod cijene da se posluje s gubitkom. Al pošto država nije sposobna ni vrtiće sagraditi ne znam kako bi uopće mogli riješiti ovaj problem.

Alfredo nr.2 sri 12.3.2025 17:42
hudibitek kaže...
Alfredo nr.2 kaže...

Mislim da je to oporezivanje po broju nekretnina još jedan promašaj jer se nekretnine pišu na mamu, tatu, dedu, babu, djecu... Na svakog staviš 2, 3 nekretnine i ispada jadna sirotinja. 

Zanima me zašto država ne gradi stambene zgrade i onda daje te stanove po normalnim cijenama za normalne kredite mladima uz naravno zabranu prodaje jedno 10 godina? Ne mislim na nikakvo poklanjanje stanova ili davanje ispod cijene da se posluje s gubitkom. Al pošto država nije sposobna ni vrtiće sagraditi ne znam kako bi uopće mogli riješiti ovaj problem.

Problem nefunkcionalnih i praznih nekretnina može se riješiti uvođenjem jasnih pravila i ograničenja vezanih uz vlasništvo nekretnina. Primjerice, moguće je propisati da pojedinac može posjedovati samo jednu nekretninu na koje ne plaća porez, dok uža obitelj može kolektivno imati najviše tri takve nekretnine. Takva regulacija, uz odgovarajuće zakonske mehanizme, mogla bi doprinijeti pravednijoj raspodjeli nekretnina.

Međutim, gradnja novih nekretnina neće riješiti problem postojećih praznih ili neiskorištenih objekata. Ključ rješenja leži u aktiviranju postojećih resursa – kroz sustav poreza i kazni za vlasnike koji ne prijavljuju najmoprimce ili drže nekretnine izvan funkcije. Takve mjere potiču odgovorno upravljanje imovinom i smanjuju broj praznih nekretnina.

Osim toga, pravedna distribucija bogatstva temelj je ekonomskog zdravlja svakog društva. Regulacija vlasništva nekretnina, uz sustave koji potiču transparentnost i odgovornost, može pridonijeti smanjenju socijalnih nejednakosti te osigurati pristup osnovnim resursima poput stambenog prostora za veći broj građana.

konjRR sri 12.3.2025 18:54

Tema priustivost stanovanja, a ustasocetnici samo pricaju o otetim stanovima. Otimalo se 40ih pa se otimalo stanove i kuce 90ih i nikakav problem to nije rijesilo. Ali masovna izgradnja stanova u jugi za radnike je ipak znacajno utjecala na prisutivost stanovanja. To su vrlo jednostavne i provjerljive cinjenice. Samo takva izgradnja ponoviti se nece jer kapital takvo nesto nece dozvoliti. Taj isti kapiatal koji je kolonizirao cijelu ex yu. Zasto samo sebe lazete i zavaravate uporno? Cemu? Koji je cilj goebbelsova mantra? Zasto bi itko zelio rijesiti problem randicima umjesto na njemu profitirati i parazitirati? Pa nabrajate "moguca" rijesenja. Ali zasto mislite i da smislite dobro rijesenje ce ga itko implementirati? Tko? Tko je taj koji ima moc i volju pomoci radnicima rijesiti ikakav problem? Pa dajte samo malo razmislite... 

p.s. od kada se na ovom forumu dopusta povijesni revizionizam i relativizireanje zlocina i genocida?

jozef sri 12.3.2025 19:23

Za početak nije nužno uvoditi nikakva posebna pravila i poreze. Kad bi porezna objavila da će neselektivno krenuti s češljanjem porijekla novca vlasnika nekretnina za čas bi bilo hrpa nekretnina na tržištu i to po povoljnoj cijeni "samo da se što prije proda kako me ne bi stavili pod lupu". To se neće dogoditi jer među serijskim kupcima nekretnina su i mnogi rodijaci, kumovi i članovi stranke. Kad bi se uveo red stanje bi se popravilo vrlo brzo. Neravnomjeran razvoj zemlje koji je od nekad urbanih krajeva napravio ruglo a od ruralnih pustoš također ne pomaže. Ima rješenja, samo nema interesa.