Marko :D pet 3.11.2023 14:39
VladRi kaže...

Ajmo opet... (bolestan sam pa mi dosadno) :)

1. Dell 2022 - (ifixit):

While we are happy that Dell continues to make battery removal and replacement easy as ever, the soldered RAM and storage are major steps in the wrong direction, and we’re sad to say the 13-inch XPS will no longer be one of iFixit’s recommended laptops.

- Kao sto sam rekao - sve sto je na Apple-u danas sutra je na PC-u (vjerovao ili ne, cak nisam bio ni gledao do sada) - što ima smisla jer je sve minijaturirano.

Tak se da, ja sam na godišnjem... 

Pa to je ono što sam rekao, Dell je do 2022. godine bio popravljiv. Ali kažem, cijena popravka jednog Della je jeftinija nego popravka Maca. Nadalje, do dijelova za Dell (ekran, baterija, MBO i što se još sve da zamijeniti) dođeš relativno lako; s druge strane, do dijelova za Mac dođeš teško.

Na Dellu ih sam zamijeniš (ako imaš volje i znanja), na Apple-u kod zamijene nekog dijela dobiješ milijun pogrešaka (pa makar dio bio i original) + Apple ti isključi neke značajke za kaznu jer popravak nije dozvoljen od bilo koga osim Apple-a. Imaš video Hugh Jeffreysa u jednom od mojih prethodnih poruka. Takva sranja Dell ne izvodi, što god ti zamijenio.

VladRi kaže...

2. ne, po zakonu RH - oni posalju ovaj dokument u apple servis zajedno sa uređajem i apple zamijeni uređaj - (doslovno sam dobio novi sat - ili refurbished ali ga dan danas imam i radi super) - jos nakon zamjene su mi poslali mail da me pitaju kakvo mi je bilo iskustvo pa sam im dao 1/5* jer su šupci (baš zbog 1 godine jamstva - jer i meni je to jadno)

Čekaj malo, ako se u 12 mjeseci pokvari Mac, oni ga "servisiraju", a ako ti se sljedećih 12 mjeseci (nakon isteka primarne garancije) pokvari, trgovina šalje van u Apple i onda ti oni daju novi Mac? Meni više ništa nije jasno vezano za Apple i njihovu garanciju.

VladRi kaže...

3. Nije baš samo do ARM-a jer apple to od uvijek ima - also, kada windows budu na 20h rada ovi ce vjerovatno biti na 40h na bateriji - što ima smisla (i tu čak i branim Microsoft) - jer jebiga, apple radi os za 6 modela, a microsoft za 60000 - ima smisla da ne radi najbolje. 

Inače, powersave na windowsima (imho) je očaj - jer ti toliko uspori sve da je nepodnošljivo - pogotovo ako konfa nije najbolja.

Slažem se da je Mac uvijek imao bolju bateriju. Ali ARM ju je podignuo za jednu razinu. Windowsi su prije zaista imali očaj od baterije; ja se sjećam kad je jedva trajala 2-3 sata maksimalno. Na trenutnom laptopu 9 godina starom, s baterijom mogu izgurat možda 5 sati (baterija praktički nije ni korištena). Ja ga ionako imam uvijek prištekanog, pa mi to ne igra ulogu. 😄

VladRi kaže...

4. Čak i nisam programer - sistemaš koji mrzi programiranje (Znaš ono - kad netko kaže da je DJ - znaš da nije muzičar - a ja DJ) :D

Pa što ti šef onda dao Mac? Ja mislio, programer, neki grafičar; svi oni imaju Mac. To je bilo na poklon ili nešto?

millennial pet 3.11.2023 21:27
Marko :D kaže...

Meni ne bi bilo teško dati novac za Apple-ov Macbook da ih se može popraviti u slučaju kvara. Ali ne može, nego se mora mijenjati kompletna matična ploča koja košta kao cijeli laptop. Pa ako ti kojim slučajem krepa SSD (koji i dan danas ima ograničen vijek trajanja), ti praktički opet moraš izdvojiti ogromnu svotu novca samo da ga popraviš.

I sad će ekipa tvrdit "ja imam Macbook iz 2005., dan danas radi savršeno!!!!!"; ne tvrdim ja da Macbook računala nisu kvalitetna i dugotrajna, ali uvijek postoji mogućnost da će se računalo pokvariti. Apple proizvodi imaju garanciju samo 12 mjeseci (24 mjeseca u EU, ali komplicirano je), no što ako se računalo pokvari na trećoj godini od kupovine? Ti si na gubitku tisuće eura i prisiljen si kupiti novi laptop.

Skupe stvari dolaze i sa dugotrajnom garancijom; LG, Samsung i drugi proizvođači bijele tehnike često daju garanciju 5 godina, na motore i do 10 godina. Kupiš novi auto; dobiješ garanciju od nekoliko godina. S druge strane imaš Apple, platiš Mac za cijenu tri perilice rublja i dobiješ šamar, garanciju od 12 mjeseci. Još će ti ponuditi Apple Care da u slučaju kvara imaš jeftiniji popravak.

Niti jedan Apple proizvod ne planiram kupiti dokle god Apple bude vodio svoju anti-repair politiku i držao garanciju na zakonskom minimumu. Lenovo, Asus i drugi proizvođači laptopa imaju garanciju najmanje 24 mjeseca, a ako ti krepa SSD, baterija, Wi-Fi kartica ili štogod van garancijskog perioda; otvoriš ga s par šarafa, zamijeniš SSD sam u roku od 10 minuta i piči dalje.

zašto te to brine? uzmeš produljeno jamstvo za 20-ak eura godišnje i miran si.

da apple ima pokvarenu politiku da daje samo 12 mjeseci, ali isto radi i Sony recimo, PS ima jamstvo 12 mjeseci u trgovini. na svu sreću ovo se lako zaobiđe jer dosta trgovina nudi mogućnost produljenog jamstva za pristojnu cijenu. ja sam uzeo produljenje sa 12 na 36 mjeseci za nekakvih 45 eura, skroz ok.

niti jedan taj PC laptop iz tog razloga nije kompaktan poput macbooka, sve ima svoje zašto i zato. tko želi imati slobodu samostalne nadogradnje i servisiranja sigurno neće odabrati macbook. tko se s tim ne zamara uzeti će macbook.

svi pc laptopi koji su nekakva "konkurencija" macbooku imaju isto sve zalemljeno. primjer https://www.xda-developers.com/hp-envy-x360-2022-ram-storage-upgrade/

TheName08 kaže...
Za razliku od priješanje Apple politike, sada su podržane 3 zadnje verzije opertivno sistema. Kažete da se bavite obradom fotki. Photoshop nećete moći nadograditi ako će Vam OS biti straiji od 3 genearcije unazad (dakle 3 godine). Također, ako ćete trebati support od Adobea, reći će Vam da prvo nadogardite sustav i Photoshop na podržanu verziju. I tu je onda kvaka. Nadogradnie sustava će biti, ali koliko će zaklati računalo, to ćemo tek vidjeti. Praksa je pokazala da nadogradnja straijeg Maca nije baš najbolja ideja ako se želi zadržati dobre performanse. Zlatno pravilo (do sada) je bilo da se izbjgavaju nadogradnje novije od 3 generacije.

ne možeš raditi ako nemaš najnoviju verziju softwarea? 

onaj tko je spreman koristiti 5 godina star laptop će biti spreman i koristiti nešto stariji photoshop.

TheName08 kaže...

Meni ne bi bilo teško dati novac za Apple-ov Macbook da ih se može popraviti u slučaju kvara. Ali ne može, nego se mora mijenjati kompletna matična ploča koja košta kao cijeli laptop. Pa ako ti kojim slučajem krepa SSD (koji i dan danas ima ograničen vijek trajanja), ti praktički opet moraš izdvojiti ogromnu svotu novca samo da ga popraviš.

Da, politika popravaka kod Apple praktički ne postoji više. No razlog je i tehničke prirode, naime sve je integrirano i CPU i RAM i flash disk. Da, priča s jamstvom je bezobrazna. Jedina isplativa opcija i osiguranje je da čovjek dokupi AppleCare servis.

nije jedina opcija, može se kupiti produljeno jamstvo za razumnu cijenu.

pqweasdyxc kaže...

Ima laptopa za 400-500€ koji imaju 16 gb rama i 512 gb pohrane. 4 puta skuplji macbook to nema.

8 gb rama mi nije dosta na Linuxu koji nakon cold boota koristi 250 mb.

ja najnormalnije radim kako se ovdje piše "ozbiljan" posao na tih 8GB. ne vidim nikakav problem.

može ekvivalent macbooku u PC svijetu? kad ga pronađeš vidjeti ćeš da je cijenom tu negdje ili i skuplji.

ti možeš i u ciglu nagurati 128GB rama i 4TB diska, ali to će i dalje biti samo cigla sa puno memorije. 

TheName08 kaže...

Dakle, za početak, radim kao system admin (i to pretežito kao Windows admin) u tvrtki koja je Apple partner. Trenutno koristim 2 MacBook računala, noviji je MacBook Air M1 sa 16GB RAMa i isto sam izuzetno zadovoljan. Možda čak i zadovoljniji nego s Pro modelom, jer Air nema ventilatora, a perfomansama me u potpusnosti zadovoljavaju. Kao što je rečeno, autonomija na bateriji je brutalna i to je ogroman plus u odnosu na Windows laptope.

Imamo klijente koji još uvijek vrte Macove stare više od 10-12 godina, ugradili smo im SSD-ove i dalje se odlično vrte. No ako na 5+ godina starom Macu nadogradite zadnju verziju macOS-a ili mudirije verziju najnovija-1 ta računala će se bitno usporiti u radu.

Za razliku od priješanje Apple politike, sada su podržane 3 zadnje verzije opertivno sistema. Kažete da se bavite obradom fotki. Photoshop nećete moći nadograditi ako će Vam OS biti straiji od 3 genearcije unazad (dakle 3 godine). Također, ako ćete trebati support od Adobea, reći će Vam da prvo nadogardite sustav i Photoshop na podržanu verziju. I tu je onda kvaka. Nadogradnie sustava će biti, ali koliko će zaklati računalo, to ćemo tek vidjeti. Praksa je pokazala da nadogradnja straijeg Maca nije baš najbolja ideja ako se želi zadržati dobre performanse. Zlatno pravilo (do sada) je bilo da se izbjgavaju nadogradnje novije od 3 generacije.

I tu ujedno dolazimo do prednosti Windows-a i Mac-a.

Glavna prednost Maca je što je tih, baterija traje jako dugo i jednostavno radi. Najveća mana je gotovo nepostojeća podrška što se hardvera tiče. Da, imaš Apple Support, imaš garanciju 12 mjeseci, ali to je više manje to. Bilo kakav hardverski problem, Mac je za smeće jer je sve zalemljeno na matičnu, a matična košta kao Sv. Petra kajgana. Onda se postavlja pitanje isplativosti zamjene matične kad dođe skoro kao i novi Mac. Također, kao što si rekao 3 OS ažuriranja i laptopu polako padaju performanse. Nekad je Apple laptope bilo moguće koristiti godinama jer si imao mogućnost nadogradnje, danas ta mogućnost više ne postoji. Tu dolazimo i do prednosti Windowsa.

Glavna prednost Windows računala je mogućnost nadogradnje, sam biraš kakav hardver želiš, dugotrajna softverska podrška, garancija najmanje 24 mjeseca, gaming. Evo, ovaj post pišem s 9 godina starog HP laptopa koji nije ništa specijalno hardverski jak. Trenutno je u njemu spori HDD od 1 TB, ali lako se da nadograditi na SSD, no planiram uskoro kupit novi laptop, pa mi se ne da zamarati s time. I što je najbolje, računalo čak nije ni sporo. Savršeno za surfanje internetom, gledanje sadržaja i praktički sve osim igranja ili nekog teškog rada. Jedino mjesto gdje se zaista vidi zastajerlost je mreža; Wi-Fi 4, te FE mrežna kartica, pa povuče maksimalno 100 Mb/s preko obje tehnologije. U principu, računala koja su došla s Windows 7 mogu bez problema pokrenuti Windows 10; mogu i Windows 11 da Microsoft nema svoje smiješne zahtjeve vezane za TPM (lako se zaobiđe).

Da se mene pita; računala bi trebala biti podržana najmanje 10 godina. Ipak je to nešto što ne mijenjaš često. Iako vidim da Apple gura u smjeru da ih se krene s mijenjanjem svakih par godina.

TheName08 kaže...

Da, politika popravaka kod Apple praktički ne postoji više. No razlog je i tehničke prirode, naime sve je integrirano i CPU i RAM i flash disk. Da, priča s jamstvom je bezobrazna. Jedina isplativa opcija i osiguranje je da čovjek dokupi AppleCare servis.

Čak i da ne mogu ništa učiniti po tome pitanje (iako ja i dalje mislim da mogu, ali ne žele), matične ploče naplaćivati po cijeni bliskoj novom računalu je kriminal. Time te praktički forsiraju da kupiš novo računalo. Ili onaj dio gdje matičnu ploču uopće ne možeš kupiti, a da bi mogao servis dobiti novu najprije mora vratiti staru, nepotrebno odugovlačenje servisnog procesa. Još bolja fora je što hardver vežu za softver, pa čak i da možeš sam zamijenit sve, moraš se direktno obratiti Apple-u da odobri taj dio kako bi ti sve funkcije bile dostupne. Hugh Jeffreys je to dobro prikazao u svojim videozapisima. Koliko je Apple anti-repair je nevjerojatno. Ako si kupio uređaj, tvoje je pravo modificirati ga i raditi s njim što hoćeš.

Btw čak i ako plaćaš Apple Care i dalje ćeš platiti popravak Maca, samo po nešto nižoj cijeni (ne pretjerano sniženoj cijeni).

https://www.youtube.com/watch?v=r0Hwb5xvBn8

pc windows laptopi imaju i tri puta veći failure rate od macbooka.

ne treba ti apple care imaš produljeno jamstvo koje je isto kao i početno jamstvo i pokriva sve kvarove.

Marko :D pet 3.11.2023 21:40
millennial kaže...

da apple ima pokvarenu politiku da daje samo 12 mjeseci, ali isto radi i Sony recimo, PS ima jamstvo 12 mjeseci u trgovini. na svu sreću ovo se lako zaobiđe jer dosta trgovina nudi mogućnost produljenog jamstva za pristojnu cijenu. ja sam uzeo produljenje sa 12 na 36 mjeseci za nekakvih 45 eura, skroz ok.

niti jedan taj PC laptop iz tog razloga nije kompaktan poput macbooka, sve ima svoje zašto i zato. tko želi imati slobodu samostalne nadogradnje i servisiranja sigurno neće odabrati macbook. tko se s tim ne zamara uzeti će macbook.

svi pc laptopi koji su nekakva "konkurencija" macbooku imaju isto sve zalemljeno. primjer https://www.xda-developers.com/hp-envy-x360-2022-ram-storage-upgrade/

Da, produljeno jamstvo nije nikakva garancija. To je samo osiguranje uređaja. Originalno jamstvo je ono što daje proizvođač dok to "produljeno jamstvo" iliti osiguranje daje trgovac odnosno firma treće strane.

I opet tu imaš razliku. Svi proizvođači laptopa u ponudi imaju modele koji imaju sve zalemljeno, ali u ponudi imaju i modele na kojima je sve izmjenjivo. Kod Applea je sve zalemljeno. Nadalje, cijena popravka jednog zalemljenog HP-a je daleko manja od Apple-a.

millennial kaže...

Neka statistika, nešto? Ili samo tvoje mišljenje?

millennial sub 4.11.2023 00:36
millennial kaže...

Da, produljeno jamstvo nije nikakva garancija. To je samo osiguranje uređaja. Originalno jamstvo je ono što daje proizvođač dok to "produljeno jamstvo" iliti osiguranje daje trgovac odnosno firma treće strane.

I opet tu imaš razliku. Svi proizvođači laptopa u ponudi imaju modele koji imaju sve zalemljeno, ali u ponudi imaju i modele na kojima je sve izmjenjivo. Kod Applea je sve zalemljeno. Nadalje, cijena popravka jednog zalemljenog HP-a je daleko manja od Apple-a.

millennial kaže...

I koja je razlika? Što mene kao kupca briga tko što daje i kako, meni je bitno da ako mi nešto crkne imam to pokriveno, a oni neka se dalje međusobno dogovaraju.  Rečeno mi je da je to produljeno po onome što pokriva i uvjetima identično osnovnom jamstvu koje se dobije kad se kupi laptop, to je sve što mi je bitno. zašto bi uzimao preskupi apple care kad imamo ovu opciju?

Pa super, onda se nemaš što brinuti kupiš HP i problem riješen. 

Statistika, https://ticktocktech.com/blog/2023/10/04/what-is-the-failure-rate-of-dell-laptops/

pqweasdyxc sub 4.11.2023 12:45
millennial kaže...

pqweasdyxc kaže...

Ima laptopa za 400-500€ koji imaju 16 gb rama i 512 gb pohrane. 4 puta skuplji macbook to nema.

ja najnormalnije radim kako se ovdje piše "ozbiljan" posao na tih 8GB. ne vidim nikakav problem.

može ekvivalent macbooku u PC svijetu? kad ga pronađeš vidjeti ćeš da je cijenom tu negdje ili i skuplji.

ti možeš i u ciglu nagurati 128GB rama i 4TB diska, ali to će i dalje biti samo cigla sa puno memorije. 

Macbook je cigla s malo memorije. Macos je dječja igračkica. Za ozbiljan rad treba i ozbiljan OS. Priznajem da macbooki izgledaju lijepo, imaju cool fičere i vanjska izrada je jako dobra.

Marko :D sub 4.11.2023 15:15
millennial kaže...
millennial kaže...

millennial kaže...

I koja je razlika? Što mene kao kupca briga tko što daje i kako, meni je bitno da ako mi nešto crkne imam to pokriveno, a oni neka se dalje međusobno dogovaraju.  Rečeno mi je da je to produljeno po onome što pokriva i uvjetima identično osnovnom jamstvu koje se dobije kad se kupi laptop, to je sve što mi je bitno. zašto bi uzimao preskupi apple care kad imamo ovu opciju?

Statistika, https://ticktocktech.com/blog/2023/10/04/what-is-the-failure-rate-of-dell-laptops/

Zato što s tim osiguranjem dolazi i hrpa uvjeta i sitnih slova, te nije baš identično jamstvu proizvođača. Proizvođači, inače, takva jamstva ne priznaju tako da u principu vjeruješ trgovini i ovisiš jako o njihovoj dobroj volji. Pronađi cijelu papirologiju uvjeta i doslovno kreni čitati; lijepo ćeš se zabaviti. Na istom principu ti funkcionira osiguranje uređaja kod operatera, te osiguranje zaslona. Njih ti isto pruža tvrtka treće strane i u papirologiji ti je ogromna lista što ne pokriva osiguranje, te da im moraš dokazati na koji način se to nešto dogodilo.

Što se statistike tiče, daj neku noviju, a ne 14 godina staru. Također, kod gledanja ovakve statistike treba imati na umu da Lenovo, Dell i HP prodaju puno više laptopa od Apple-a; Apple je po prodaji računala tek na 4. mjestu, pa je sasvim logično da će onaj tko prodaje više imati i više kvarova. Da bi dobili relevantnu statistiku, treba je podijeliti na više kategorija (hardver/softver/korisnik); potom izračunati broj kvarova u odnosu na broj prodanih računala imajući u obzir godinu i jedne i druge statistike. Nerealno je reći Lenovo ima više kvarova od Apple-a, a Lenovo u 2023. godini drži 24% udijela, a Apple 8.9%. Kad Lenovu još dodaš Dell i HP, svi skupa drže 64% posto udijela u računalnom biznisu. Zbog toga će imati i veći broj kvarova i to je razumljivo, no to ne znači da su smeće.

Imam 2x Asus laptopa doma starih 14 godina, uskoro 15. Svi i dan danas rade bez i najmanjeg problema, jedino što ih je vrijeme pregazilo. Ovo pišem s HP-a koji nakon 9 godina, uskoro 10, ima kvar, ali i dalje je funkcionalan. Da li to znači da je HP smeće? Ne znači; samo govori to da tehnika nije nepokvarljiva i da će kad tad doći do kvara, samo je pitanje u kojem trenutku.

pqweasdyxc kaže...
millennial kaže...

pqweasdyxc kaže...

Macbook je cigla s malo memorije. Macos je dječja igračkica. Za ozbiljan rad treba i ozbiljan OS. Priznajem da macbooki izgledaju lijepo, imaju cool fičere i vanjska izrada je jako dobra.

Ne postoji savršeno računalo, sva imaju svoje mane. Apple nije iznimka, ali da su računala kvalitetna—jesu. Sve prednosti Mac računala nisu prednosti samog hardvera (iako Apple Silicon daje određenu prednost) već i softvera koji je Apple savršeno optimizirao i napravio da radi vrhunski s drugim Apple proizvodima. 

Windows računala nisu nekvalitetna, ali im fali bolja softverska optimizacija. To nije krivica niti jednog Asus-a ili HP-a; to je isključivo krivica Microsofta koji je potrošio godine na gluposti umjesto na usavršavanje Windowsa. Sad imaju Azure, Microsoft 365, te i je to sad u glavnom fokusu dok su Windowsi ono, onako usput. Ali kad bi netko napravio laptop sa vlastitim Linux OS-om i cijelom ekosustavu, mogao bi bez problem konkurirati Apple-u. Apple-ova prednost je njihov hardver + macOS koji osim bezazlenog Windowsa praktički nema alternativu.

millennial sub 4.11.2023 16:43
pqweasdyxc kaže...
millennial kaže...

pqweasdyxc kaže...

millennial kaže...
millennial kaže...

millennial kaže...

Zato što s tim osiguranjem dolazi i hrpa uvjeta i sitnih slova, te nije baš identično jamstvu proizvođača. Proizvođači, inače, takva jamstva ne priznaju tako da u principu vjeruješ trgovini i ovisiš jako o njihovoj dobroj volji. Pronađi cijelu papirologiju uvjeta i doslovno kreni čitati; lijepo ćeš se zabaviti. Na istom principu ti funkcionira osiguranje uređaja kod operatera, te osiguranje zaslona. Njih ti isto pruža tvrtka treće strane i u papirologiji ti je ogromna lista što ne pokriva osiguranje, te da im moraš dokazati na koji način se to nešto dogodilo.

Što se statistike tiče, daj neku noviju, a ne 14 godina staru. Također, kod gledanja ovakve statistike treba imati na umu da Lenovo, Dell i HP prodaju puno više laptopa od Apple-a; Apple je po prodaji računala tek na 4. mjestu, pa je sasvim logično da će onaj tko prodaje više imati i više kvarova. Da bi dobili relevantnu statistiku, treba je podijeliti na više kategorija (hardver/softver/korisnik); potom izračunati broj kvarova u odnosu na broj prodanih računala imajući u obzir godinu i jedne i druge statistike. Nerealno je reći Lenovo ima više kvarova od Apple-a, a Lenovo u 2023. godini drži 24% udijela, a Apple 8.9%. Kad Lenovu još dodaš Dell i HP, svi skupa drže 64% posto udijela u računalnom biznisu. Zbog toga će imati i veći broj kvarova i to je razumljivo, no to ne znači da su smeće.

Imam 2x Asus laptopa doma starih 14 godina, uskoro 15. Svi i dan danas rade bez i najmanjeg problema, jedino što ih je vrijeme pregazilo. Ovo pišem s HP-a koji nakon 9 godina, uskoro 10, ima kvar, ali i dalje je funkcionalan. Da li to znači da je HP smeće? Ne znači; samo govori to da tehnika nije nepokvarljiva i da će kad tad doći do kvara, samo je pitanje u kojem trenutku.

pqweasdyxc kaže...
millennial kaže...

pqweasdyxc kaže...

Ne postoji savršeno računalo, sva imaju svoje mane. Apple nije iznimka, ali da su računala kvalitetna—jesu. Sve prednosti Mac računala nisu prednosti samog hardvera (iako Apple Silicon daje određenu prednost) već i softvera koji je Apple savršeno optimizirao i napravio da radi vrhunski s drugim Apple proizvodima. 

Windows računala nisu nekvalitetna, ali im fali bolja softverska optimizacija. To nije krivica niti jednog Asus-a ili HP-a; to je isključivo krivica Microsofta koji je potrošio godine na gluposti umjesto na usavršavanje Windowsa. Sad imaju Azure, Microsoft 365, te i je to sad u glavnom fokusu dok su Windowsi ono, onako usput. Ali kad bi netko napravio laptop sa vlastitim Linux OS-om i cijelom ekosustavu, mogao bi bez problem konkurirati Apple-u. Apple-ova prednost je njihov hardver + macOS koji osim bezazlenog Windowsa praktički nema alternativu.

Imam na pismeno potvrdu trgovine da je to produljeno jamstvo identično osnovnom jamstvu koje se dobije kad se nešto kupi. Jasno mi je da je jamstvo vezano uz trgovinu, a ne proizvođača, zato biram provjerene i pouzdane trgovine koje su tu već duži niz godina, a ne ove koje imaju nešto 5% povoljnije, ali ih sutra više neće biti.

statistika je stara 7 godina, imaš ispod u nastavku novije podatke. novije od toga nažalost traži pretplatu, a to mi se nije dalo raditi.

kvarovi u statistici se ne određuju tako kako si ti napisao i nema veze koliko tko ima udjela jer se gleda i taj omjer, inače ti podaci ne bi imali nikakvog smisla. ne mislim da su HP, Lenovo i ostali smeće, niti približno. Stvar je da ako tražiš laptop kompaktan, kvalitete izrade, kvalitete displaya i brzine poput Macbooka u PC svijetu ćeš doći na sličnu ili višu cijenu nego što košta taj macbook.

Je li davanje samo 12mj. jamstva na premium uređaj gadljivo? Je. Je li stavljanje 8GB RAM-a i diskove od 256GB u premium uređaj u 2023. godini sranje? Je. Je li naplaćivanje modela sa više memorije ili većim SSD-om 300 i više dolara sprdanje kupaca? Je.

Kad bi to promijenili Macbook bi bio najbolja kupovina, i sad su neki modeli bestbuy, ali sa ovim bi bili vrh, ali onda bi Apple srezao svoju profitnu maržu, a oni to ne vole raditi.

millennial sub 4.11.2023 16:46
Apple-ova prednost je njihov hardver + macOS koji osim bezazlenog Windowsa praktički nema alternativu.

Meni osobno su i dan danas nakon godina i godina korištenja MacOSa i Windowsa Windowsi draži. Ali to sam ja. Ja volim imati kontrolu i tu su Windowsi otvoreniji od MacOsa. Ono što mi se ne sviđa kod Windowsa je da idu prema cloud verziji obogaćenoj reklamama, a to mi ne odgovara. Već sad ovo nasilno upgrejdanje i rebutanje mi diže živce.

Marko :D sub 4.11.2023 17:35

Realno, macOS je nešto zatvoreniji, ali ni približno zatvoren kao iOS. To je nešto što ne mogu podnijeti i glavni razlog zašto nikada ne bih mogao biti korisnik iPhonea. Dok se nešto ne promijeni po tom pitanju, iPhone ne kupujem. S druge strane, iako je i Mac do određene razine zatvoren, dovoljno je otvoren da ti, recimo, dopušta instalaciju bilo koje aplikacije ili da čak čačkaš nešto po samom sustavu.

A što se Windowsa tiče, PP. 😁

millennial sub 4.11.2023 18:52
Johnny_gitara kaže...

Da li itko ima info ako se iMac kupuje u Austriji, da li striktno dolazi sa njemačkom tipkovnicom ili postoji inačica sa int'l keyborad?

to ti ovisi o trgovini, kod nas recimo u istyleu možeš odabrati u webshopu koju ćeš tipkovnicu (HR, US ili intl. EN).

Marko :D sub 4.11.2023 19:01
Johnny_gitara kaže...

Da li itko ima info ako se iMac kupuje u Austriji, da li striktno dolazi sa njemačkom tipkovnicom ili postoji inačica sa int'l keyborad?

Apple Store u Austriji nudi opciju kupovine s internacionalnom tipkovnicom. Ako nećeš kupovati u njihovoj trgovini nego negdje drugdje, onda pitaj jer bi ti mogli uvaliti njemačku tipkovnicu po difoltu.

ATJLučko sub 4.11.2023 21:11
Johnny_gitara kaže...

Ja sam uzimao MBP u Njemačkoj, u Apple.de i tražio sam po narudžbi internacionalnu UK tipkovnicu, što znači da bilo gdje uzimate kolega, morate imati mogućnost za naručiti bilo koji oblik tipkovnice, samo ju u narudžbi specificirajte. 

Marko :D uto 7.11.2023 17:18
zzib kaže...

Prihod od prodaje Maca je pao za 34% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Hoće li Apple reagirati, nižom cijenom ili na neki drugi način? Oće, malo morgen.

Izdat će apdejt koji će počet jako štekat na Macovima starijima od tri godine kako bi natjerali ljude na kupovinu novog. 😆

ATJLučko uto 7.11.2023 18:11
zzib kaže...

Prihod od prodaje Maca je pao za 34% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Hoće li Apple reagirati, nižom cijenom ili na neki drugi način? Oće, malo morgen.

Izdat će apdejt koji će počet jako štekat na Macovima starijima od tri godine kako bi natjerali ljude na kupovinu novog. 😆

Ovo je totalno bedast komentar kolega! Ovakve me pričice stvarno mogu dignuti iz takta, ali opet, pitam vas tko ste vi točno, vidoviti Milan, praunuk babe Vange, ...?!?! 

Koliko ste u zadnje vrijeme neozbiljni, uvjeren sam da ste najprije netko (rodbina ili sljedbenik) grofa Münchausena 

Ako nemate što pametnog za kazati, budite kuco, makar izgledat će te pametnije!

Boris grozni uto 7.11.2023 18:48
zzib kaže...

Pa normalno da je pao, samo sam im ja nabio prodaju preporukom M1 naspram bilo kojeg drugog win sistema za nezahtjevne foto i video obrade a nevolim apple iz dna duše(jednostavno tada je bio teski best buy), kaj bi sad vlasnici m1 ili m2 trebali kupovati novi, mislim da nitko normalan to nenamjerava barem 5g ili dok ne krepa?