Microsoftov AI asistent Copilot "progovorio" hrvat
Vezano uz: Microsoftov AI asistent Copilot "progovorio" hrvat

Kao netko tko je apsolutni "trekkie" koji pogledao sve sto je taj univerzum napravio (osim Discovery-ja, to nisam odgledao do kraja) i onog ushicenja da cemo jednog dana moci pricati sa umjetnom inteligencijom i dolaziti do odgovra koje trebamo za trenutni problem, nakon ovih par godina umjetne iteligencije otkako je medju nama, apsolutno sam protiv.
Radim kao network/system admin u korporaciji i u zadnjih 12-15 mjeseci sto mi se pojavilo u uredu ljudi, izbezumljenih! sto ne mogu pristupiti ChatGPT-jul (firewall policy) je u najmanju ruku sokantan. Da bude stvar gora sve mladji ljudi.
Na osnovu onog sto sam vidio/dozivio, osobno smatram da bi na svim AI portalima, bez obzira na kreiran/placen korisnicki racun, kao CAPTCHA prije upotrebe, bi trebalo biti nesto kao matematicki zadatak vadjenja 3. korijena iz nekog random broja ili bilo sto drugo sto bi moglo potvrditi da si dovoljno educiran prije nego sto pokusas "fejkati" nesto.
Rekavsi to, prije nego se netko uzjoguni krene tipkati "pravednicku" repliku, samo pomislitie kojeg doktora bi htjeli da vam odredi dijagnozu.
Onog koji ce znati prosuditi na osnovu interakcije sa vama, ili onaj koji ce otici iza zavjese "samo da nesto provjeri"?

..
Na osnovu onog sto sam vidio/dozivio, osobno smatram da bi na svim AI portalima, bez obzira na kreiran/placen korisnicki racun, kao CAPTCHA prije upotrebe, bi trebalo biti nesto kao matematicki zadatak vadjenja 3. korijena iz nekog random broja ili bilo sto drugo sto bi moglo potvrditi da si dovoljno educiran prije nego sto pokusas "fejkati" nesto.
..
-super plan .. osim što je malo šupalj :) .. kvaka22. .. ili ovako, što bi ih spriječilo da odgovor dobiju online, ako ne od drugog ai-ja, wolfram-google ili mobač-mat app koja skenira zadatak i izračuna s koracima..
-na kraju, što je intelekt? primjeniti postojeća znanja-vještine za riješenje problema.. a oni to i rade.. :) pri čemu se postavlja pitanje tko je od nas pametan, 'mi' koji se mučimo za znanje i oni koji ga uguglaju.. po kriteriju minimalnog utroška, oni.. ili čistom logikom dođeš do paradoxa..
-snađi se druže, stara poslovica.. i dobra je, tj možda smo iz takvih razloga snalažljivosti dobri iznad statističkog prosjeka u npr informatici (sport i sl.) .. kad moraš biti snalažljiv da bi preživio, gepard mora biti brz da bi ulovio.. tad to postane prednost tj opstanak i u tome su uvjek 'jači' oni koji su se morali za to 'boriti' (ne dobiti na tacni..) bilo da je to ulični đukac, štemer, ... bilo što u prirodi, pa nema posebnog razloga da bi i um-znanje-pamet bila od tog izuzeta, naprotiv.. kvaka22, okham i čista logika .. :)

-super plan .. osim što je malo šupalj :) .. kvaka22. .. ili ovako, što bi ih spriječilo da odgovor dobiju online, ako ne od drugog ai-ja, wolfram-google ili mobač-mat app koja skenira zadatak i izračuna s koracima..
-na kraju, što je intelekt? primjeniti postojeća znanja-vještine za riješenje problema.. a oni to i rade.. :) pri čemu se postavlja pitanje tko je od nas pametan, 'mi' koji se mučimo za znanje i oni koji ga uguglaju.. po kriteriju minimalnog utroška, oni.. ili čistom logikom dođeš do paradoxa..
-snađi se druže, stara poslovica.. i dobra je, tj možda smo iz takvih razloga snalažljivosti dobri iznad statističkog prosjeka u npr informatici (sport i sl.) .. kad moraš biti snalažljiv da bi preživio, gepard mora biti brz da bi ulovio.. tad to postane prednost tj opstanak i u tome su uvjek 'jači' oni koji su se morali za to 'boriti' (ne dobiti na tacni..) bilo da je to ulični đukac, štemer, ... bilo što u prirodi, pa nema posebnog razloga da bi i um-znanje-pamet bila od tog izuzeta, naprotiv.. kvaka22, okham i čista logika .. :)
Hvala ti na manjoj kolicini teksta pa sam si dopustio procitati ga do kraja.
Ufam se da si preleteio preko mog upisa i onaj moj "3.korijen" nisi shvatio do kraja u kontekstu pa si ga prihvatio kao da je dosao konacno rijesenje/pravilnik od vlade, a ne kao koncept (na kojeg nisi ponudio niti jedno alternativno rijesenje, ako smijem primjetiti).
-snađi se druže, stara poslovica..
Ne do' ti Bog da na naletis na doktora koji radi po principu "snadji se druze".
To je sve sto cu ti reci, a da je vezano za AI.

Kada AI krene operirati onda ću barem znati koliko time resursa trebam zakupiti , ovako nikad ne znaš da li je odgoda i sami termin rezultat ovog krkanskog "AIJA" koji čeka kuvertu ili predlaže privatnu kliniku gdje ćeš prije doći na red.
Da su ljudi postali previše ovisni i ne koriste isti da unaprijede sebe nego da postanu gluplji tu se apsolutno slažem, ali kada imaš generacije koje odrastaju kao TikTok zombiji koji bi da nestane struje radili loop kao pokvarena Tesla iskreno niti ne očekujem ništa više.

..
-smiješ.
-što je intelekt? .. pazi, to nije istoznačnica riječi znanje, stručnost i sl. .. odnosno, nije li smisao edukacije 'jedinke' upravo to, razviti snalažljivost koja će u nepoznatoj situaciji od raspoloživih resrusa doći do bilo kojeg zadovoljavajućeg rezultata, 'snalažljivost' .. i upravo to rade 'z-gen-wokei' korištenjem čaptova i svega dostupnog online, uključujući i recimo prevaru na ispitu.
-nasuprot tog možemo 'postaviti' stručnjaka-majstora-doktra, koji je u ovom primjeru 'fah-idiot', koji tad može biti glupson na kvadrat (ili treći korjen) tj suprotno značenju intelekta.. dok se u stvarnosti osobe mogu razlikovati po tome što jedna ima neku potvrdu kao doktorat a druga nema što bi teoretski trebalo indicirati i znanje-stručnost, no jednako je moguć i fejk kao lažne diplome .. ili dobijene na bilo koji 'upitan' način (pri čemu su original, pa sud sebe proglasi nenadležnim u prosudbi važenja..) :)
-nisam ponudo riješenje? -zar je to uvjet? :)

Kao netko tko je apsolutni "trekkie" koji pogledao sve sto je taj univerzum napravio (osim Discovery-ja, to nisam odgledao do kraja) i onog ushicenja da cemo jednog dana moci pricati sa umjetnom inteligencijom i dolaziti do odgovra koje trebamo za trenutni problem, nakon ovih par godina umjetne iteligencije otkako je medju nama, apsolutno sam protiv.
Radim kao network/system admin u korporaciji i u zadnjih 12-15 mjeseci sto mi se pojavilo u uredu ljudi, izbezumljenih! sto ne mogu pristupiti ChatGPT-jul (firewall policy) je u najmanju ruku sokantan. Da bude stvar gora sve mladji ljudi.
Rekavsi to, prije nego se netko uzjoguni krene tipkati "pravednicku" repliku, samo pomislitie kojeg doktora bi htjeli da vam odredi dijagnozu.
Onog koji ce znati prosuditi na osnovu interakcije sa vama, ili onaj koji ce otici iza zavjese "samo da nesto provjeri"?
Ovo sto se sada dogadja ce biti nista, nasprem onogo sto nam dolazi. Vidim mladje i starije studente kako sve odradjuju preko AIa. Zavrsit ce skole i fakseve, a nece znati kriticki razmisljati. Kad padne chatGPT bit ce kao da je nestalo struje.

Ovo sto se sada dogadja ce biti nista, nasprem onogo sto nam dolazi. Vidim mladje i starije studente kako sve odradjuju preko AIa. Zavrsit ce skole i fakseve, a nece znati kriticki razmisljati. Kad padne chatGPT bit ce kao da je nestalo struje.
Hoće, ako im profesor na ispitu postavi pitanje za koje je potrebno kritičko razmišljanje. A ako profesor ne postavi takvo pitanje onda je sasvim svejedno je li odgovorio student ili AI. Glavno je da se dobije točan odgovor.

Evo prikladne da prisnažim 😜
Reče jedan pametan pokojnik "što pametniji stroj to gluplji korisnik"!
I kako vrijeme prolazi sve je točnija.

To si potpuno u pravu. Ulazak raznoraznih AI asistenata je nova recimo korisna stvar, način korištenja je opet stvar osobnog pristupa
i recimo tako morala (prijevare i zlorabe). Nazad nema a naprijed kako bude, očekujmo neočekivano...
Prisjećam se dolaska mobitela a bilo je ma kaj će to biti hodati okolo sa telefonom...
I da do mobitela znao sam čudo brojeva na pamet a danas hmm.
I evo to je dokaz onoga što si napisao o korisniku i stroju, mislim nekako da će nam u bliskoj budućnosti
AI glavu nositi neizbježno.
Sve će biti na dohvat prsta i male ikone ....
Iznenadjujuce dobro prica Hr s obzirom da smo bili zapostavljani svih ovih godina