Kako zakon regulira razne naprave za samoobranu, p
Vezano uz: Kako zakon regulira razne naprave za samoobranu, p

Vrlo dobar clanak radi kojeg sam se pretplatio. U doba copy/pasta novinarstva rado procitam nesto u sto je ulozen "actual work and research", i tema je interesantna.
Dok drzanje i nosenje vatrenog oruzja ostaje i dalje tijesno regulirano, kolicina dostupnog oruzja u SAD-u vs RH gdje babe po Slavoniji i dalje imaju formacijsko oruzje velikog kalibra i bestrzajce po stalama (nikad se ne zna, a ako krene po zlu selo ima MG42 da kontrolira prilaznu cestu), potkrepljuje da je sve u "softwareu". Jer nabaviti piece uopce nije problem, s par razgovora mozes naci izvor pa uzeti od handgranate do kalasa, ali upotrebiti ga u skoli ili negdje drugdje je osobni izbor. Evo nazalost zadnji primjer iz ZG gdje je noz napravio problem pokazuje da je izvrsenje jednostavna stvar. Psihicko zdravlje i nadzor je pravo pitanje.
Osobno smatram da u danasnje doba zakon treba malo "olabaviti" dio po pitanju samoobrane u vlastitom domu. Po tom pitanju trebali bi se vise Amerikanizirati. U sjecanju mi je ostao primjer stanovitog zlatara u Dubravi koji se probudio u sred noci u svom krevetu okruzen s 4 frajera s fantomkama koji su ga poceli tuci i traziti novac. Doticni je imao pistolj kraj kreveta a drugovi Ali Babe su imali palice. U strahu za svoj zivot potegao je sredstvo i rijesio 2 komada dok su ostali pobjegli. Zlatar je odsjedio u buksi radi toga cina (tako sam cuo), mada bih ga osobno oslobodio jer je ta prica svakako mogla zavrsiti kobno za njega. Imamo i priljev raznih osoba bez papira na tranzitnim rutama u bolje sutra u Deutschland, a isti su u zadnje vrijeme skloni naoruzavanju u BiH gdje imaju i osobne gang-style obracune automatskim oruzjem. To isto cvijece nam se vraca u RH charter letovima kako mozemo citati, a krajnji plan je nepoznat.
Primjer ministra drive-by shootera uz sevdalinke je dobro spomenut, kao i sve sto je slijedilo iza toga, osobno bih dodao i slucajeve stanovitih sinkopa gdje se osoba koja je ubila i dalje seta po placevima i restoranima po Istri, a osobita cherry-on-top situacija je nemogucnost MUP-a da rijesi ocevid 6 mj nakon ubojstva oca dvoje djece, takodjer od ruke ministra. Selektivna funkcionalnost sustava je problem, jer pokazuje da nismo svi isti pred zakonom, i da imamo grofove, viteze i Franje Tahije s jedne strane, i plebejce, selake, osnovne jedinke koje su tu da plate PDV i ne pitaju puno.
A uzdati se mogu u MUP, na koji se moze pouzdati osim ako s druge strane nije Licki Medzed uvezan s politikom. U tom slucaju, tough luck.
Postoji i drugi razlog za samoobranu - lokalno imamo nekoliko opasnih pasa koji ponekad nisu zatvoreni, a ima i čopora lutalica. U šetnji s vlastitim psima morao sam se nekoliko puta braniti (i sebe i pse) i jedna pesica je zamalo ostala bez oka... tako da već neko vrijeme razmišljam o pepper spreju, a redovno nosim dugi štap. 😒 Nismo u gradu, te je šetnja s psima po selu i šumi ovdje još uvijek "čudna". 🖖🏼