Sirotanovic pet 11.4.2025 00:22

Al nas bicikliste deru  s cijenama ali prodaje se sve. Recimo čudio sam se kad sam saznao da se bicikli od 18 000 eura prodaju u Hrvatskoj i sada  uopće ne sumnjam da će garminova kamera od 500 eura ići kao alva.

lordzeleni87 sub 12.4.2025 16:28
Sirotanovic kaže...

Al nas bicikliste deru  s cijenama ali prodaje se sve. Recimo čudio sam se kad sam saznao da se bicikli od 18 000 eura prodaju u Hrvatskoj i sada  uopće ne sumnjam da će garminova kamera od 500 eura ići kao alva.

Moje osobno mišljenje da se cijene kreiraju po tržištu, a pošto postoji potražnja i ljudi su spremni platiti nerazumne cifre za bicikle, moglo bi u budućnosti biti još i gore. Nedavno sam kupio bicikl (ultegra mehanička grupa oko 2000e) iz 2022. godine. Bicikl je nov i na dobrom popustu, i mislim da meni kao rekreativcu ne treba ništa više, štoviše mislim da je i ovo previše (overkill). Postoji jedna izreka koju biciklisti često spominju: 'Ako trebaš platiti bicikl 5000+ eura i na gore, onda taj bicikl tebi osobno ne treba', implicirajući da su takvi bicikli za profesionalce koji ih ionako dobiju od svojih sponzora. Teško je opravdati bicikl od 5000 eura i na gore jednom rekreativcu, a da nije čisto pokazivanje (showdown). Za tu cijenu može se kupiti motor, a i polovni automobil, što je očigledan izbor (no-brainer)

Santana sub 12.4.2025 16:57
lordzeleni87 kaže...
Sirotanovic kaže...

Moje osobno mišljenje da se cijene kreiraju po tržištu, a pošto postoji potražnja i ljudi su spremni platiti nerazumne cifre za bicikle, moglo bi u budućnosti biti još i gore. Nedavno sam kupio bicikl (ultegra mehanička grupa oko 2000e) iz 2022. godine. Bicikl je nov i na dobrom popustu, i mislim da meni kao rekreativcu ne treba ništa više, štoviše mislim da je i ovo previše (overkill). Postoji jedna izreka koju biciklisti često spominju: 'Ako trebaš platiti bicikl 5000+ eura i na gore, onda taj bicikl tebi osobno ne treba', implicirajući da su takvi bicikli za profesionalce koji ih ionako dobiju od svojih sponzora. Teško je opravdati bicikl od 5000 eura i na gore jednom rekreativcu, a da nije čisto pokazivanje (showdown). Za tu cijenu može se kupiti motor, a i polovni automobil, što je očigledan izbor (no-brainer)

Nije mi ta tvoja logika jasna.

Ako volis biciklizam zakaj bi umjesto bicikla kupoval auto ili motor?

Ja sam za svoj dao 3k i to mi je bio max kolko bi dao za bicikl, ali ima tu kod mene poduzetnika koji vole taj sport i nije im problem dat 10k za bicikl.

Mozda ih ne zanimaju skupi auti ili motori.

Ljudi daju enormne novce za hobije tak da nije cudno da se takvi ljudi nađu i u biciklizmu

Ne treba ljudima nit Porshe pa nit BMW pa se opet prodaju

lordzeleni87 sub 12.4.2025 21:08
Santana kaže...
lordzeleni87 kaže...
Sirotanovic kaže...

Nije mi ta tvoja logika jasna.

Ako volis biciklizam zakaj bi umjesto bicikla kupoval auto ili motor?

Ja sam za svoj dao 3k i to mi je bio max kolko bi dao za bicikl, ali ima tu kod mene poduzetnika koji vole taj sport i nije im problem dat 10k za bicikl.

Mozda ih ne zanimaju skupi auti ili motori.

Ljudi daju enormne novce za hobije tak da nije cudno da se takvi ljudi nađu i u biciklizmu

Ne treba ljudima nit Porshe pa nit BMW pa se opet prodaju

Zato što sam susreo puno kolega koji uzmu bicikl kao prijevozno sredstvo i onda brzo shvate da to nije za njih, a druga kategorija su oni nadobudni koji misle da će novcem kupiti 'brojke' i da tih par stotina grama znače neku razliku - jednostavno ih marketing zaslijepi i ulete u kupovinu glavom bez obzira....Ali na kraju svako sa svojim nocem raspolaze kako zeli  tako da....... 

filip_medo ned 13.4.2025 09:43

Biciklizam nije ništa drugačiji od IT portala poput BUG-a i YT recenzija. Svi samo recenziraju, objavljuju članke o premium/flagship proizvodima za onih 10% čitatelja i u tih 10%, možda 5% kupaca. A ljudi u većini slučajeva danas ionako kupuju bang for buck. Ili kao što je Santana rekao za neke stvari jednostavno odbijam odvojiti više od XY novaca, kao gpu od 2+k, zvučnike od par stotina € i da ne nabrajam u krug. Po pitanju biciklizma weight weenije bolje ne komentirati, dati par stotina € više da skineš 3-4g je van svake pameti zdravog razuma. Ili kad vidim da jedan pinkbike napiše "more affordable option starts at 7500$/€, mislim si onak nemoj me j****, danas je 7500€ za bicikl affordable.  I jednostavno takvim glupostima uvjeravaju ljude kako je cijena super, a proizvod još bolji. Najbolji bajk je onaj koji se vozi, ako je nekoga neki tam youtuber uvjerio da mu treba dura ace di2, karbonski kotači od 2k€ ili pak nekog gamera da mu treba 5090 od 3k da igra woke poluproizvode od igri, super meni drago. Na budalama se uvijek najbolje zarađivalo. 😁

filip_medo ned 13.4.2025 10:45
Santana kaže...

Da se razumijemo odlican je osjecaj vozit jako lagan bicikl, ali za to ne treba sworks rama i slicno.

Ima na aliexpressu dobrih stvari solidne kvalitete

Da budem iskren nikad me nije mučila težina bicikle, ak uzmem u obzir na kakvim tenkovima sam odrastao. Gravel mi je na 10kg, a sad da bi dao 5-10-15k da ima 2kg manje, nikad pa ni tad. Lakše mi je te dvije kile skinuti sa sebe, samo šta su ljudi danas postali mimoze.

Santana ned 13.4.2025 10:52
filip_medo kaže...
Santana kaže...

Da se razumijemo odlican je osjecaj vozit jako lagan bicikl, ali za to ne treba sworks rama i slicno.

Da budem iskren nikad me nije mučila težina bicikle, ak uzmem u obzir na kakvim tenkovima sam odrastao. Gravel mi je na 10kg, a sad da bi dao 5-10-15k da ima 2kg manje, nikad pa ni tad. Lakše mi je te dvije kile skinuti sa sebe, samo šta su ljudi danas postali mimoze.

Ja sam na 70kg pa i nemam bas kaj skinut sa sebe hehe

filip_medo ned 13.4.2025 10:55
Santana kaže...
filip_medo kaže...
Santana kaže...

Ja sam na 70kg pa i nemam bas kaj skinut sa sebe hehe

Ma to više ide cendravaca s kojima se znam voziti, sa 100+ kg, ali bicikl od 12kg im je težak i problem. 

Sirotanovic ned 13.4.2025 11:04

Pa ima još jedna stvar , da je nekako odvojiti gdje je granica od bicikala koji su kompromis od onih što je izvrsno/dovoljno.
Imam btwin cestovni 500 sa Shimano Sora opremom i već se vidi nekvaliteta bicikla , šarafi hrđaju , pukla plastika koja drži sajle ispod rame a i sora je onako (nije loša), e to je kompromis. Dok imadem i trkači BMC sa Shimano 105 R7000 i mislim da je to dovoljno.

Sad za nekoga to nije dovoljno , hoće ultegru koja je lakša. I dok ja nisam za to da za cca. 200g lakši bicikl dobijem materijal koji se brže troši nego na 105 opremi a opet duplo skuplji.

Ali slažem se da da sam bogat sigurno bih si uzeo jedan sa dura ace opremom i kompletan bic da bude top materijal ono samo ugljik u detalje, sic MVP od 400 eura.

I tu bih se još složio sa paradoksom da mnogi griješe kad si odmah nakupuju svu moguću opremu pa se ohlade od sporta. Ja sam skupljao svoju opremu godinama i zanimljivo je i to.

opetzajebancija ned 13.4.2025 11:30
Sirotanovic kaže...
Pa ima još jedna stvar , da je nekako odvojiti gdje je granica od bicikala koji su kompromis od onih što je izvrsno/dovoljno.
Imam btwin cestovni 500 sa Shimano Sora opremom i već se vidi nekvaliteta bicikla , šarafi hrđaju , pukla plastika koja drži sajle ispod rame a i sora je onako (nije loša), e to je kompromis. Dok imadem i trkači BMC sa Shimano 105 R7000 i mislim da je to dovoljno.

Sad za nekoga to nije dovoljno , hoće ultegru koja je lakša. I dok ja nisam za to da za cca. 200g lakši bicikl dobijem materijal koji se brže troši nego na 105 opremi a opet duplo skuplji.

Ali slažem se da da sam bogat sigurno bih si uzeo jedan sa dura ace opremom i kompletan bic da bude top materijal ono samo ugljik u detalje, sic MVP od 400 eura.

I tu bih se još složio sa paradoksom da mnogi griješe kad si odmah nakupuju svu moguću opremu pa se ohlade od sporta. Ja sam skupljao svoju opremu godinama i zanimljivo je i to.

Joj ta iz Decatlona sada više nije Sora oprema, miješaju je s Microshift , tako da moja bicikla sada košta više nego kada sam kupi 2022 :D za 665 € , i ja sam zadovoljna s njom i još sam je natrapao s opremom s Aliexpresa i veća kaseta od 36 zubaca je stavljena...

bruno1026 pon 14.4.2025 08:39
filip_medo kaže...
Santana kaže...

danas smo doslovno došli u fazu da svaki početnik koji sjedne na bajk ili bilokoji drugi sport mora imati opremu omanjeg kredita jer je tako čuo ili pročitao.

for the record, ne pričam o peveciklima...

ispada da je danas vozit bajk ispod soma eura opasno po život, još ako nije u pitanju karbon, hidraulika ili električni mjenjači, bolnica je zagarnatirana. svi su postali takva elita, zamišljaju si da su poluprofići, a pola takvih bajkova završi na Jarunu dok je sljeme ekstremni sport...

jačim rekreativcima treba i jača oprema, to nije diskutabilno, ali kad takvog pitaš što ti preporučuje ispadne da je sve ispod soma eura smeće koje nebi uzeo da mu neko pokloni...

Santana pon 14.4.2025 09:30

Lokalno kod mene te jako skupe bicikle voze oni koji su 45+

Klinci koji ulaze u sport voze na rabljenim rim brake biciklima.

Mislim meni ne smeta. Nek si kupi tko kaj hoce.

A to kaj netko misli o jeftinijem biciklu je nebitno. Vidi se na cesti tko je brzi od koga

EricCartman pon 14.4.2025 14:38

Meni nije čak ni to više bitno - bii na cesti brži od nekog drugog. Rađe guštam u vožnji.

Biti brži je meni jedino bitno kad pokušavam prevaliti udaljenost >100km, pa da ne traje baš cijeli cjelcati dan.

Imam specku sa rim brakesima i Tiagra opremom, i genijalna mi je.

Santana pon 14.4.2025 15:56
EricCartman kaže...

Meni nije čak ni to više bitno - bii na cesti brži od nekog drugog. Rađe guštam u vožnji.

Biti brži je meni jedino bitno kad pokušavam prevaliti udaljenost >100km, pa da ne traje baš cijeli cjelcati dan.

A gle nije da naganjam ljude na cesti, al ima tih par lokalnih koji vole stisnut na penjanju pa kad se vidimo onda krenemo malo jace.
Volim i strava segmente. Pokušavam poboljšat uvijek svoje vrijeme na segmentu. To me zabavlja, a pocel sam i sa utrkama od ove sezone :)

EricCartman pon 14.4.2025 17:42
Santana kaže...
EricCartman kaže...

A gle nije da naganjam ljude na cesti, al ima tih par lokalnih koji vole stisnut na penjanju pa kad se vidimo onda krenemo malo jace.
Volim i strava segmente. Pokušavam poboljšat uvijek svoje vrijeme na segmentu. To me zabavlja, a pocel sam i sa utrkama od ove sezone :)

Meni je najveći gušt dospjeti u neki podaleki grad, pa se vratiti doma.

I priroda, cesta i oat-barsi  

Brzina samo kad treba efikasno stići daleko. I kad se dovedem u formu, nisam bio 2 mjeseca sjeo na sic.

filip_medo uto 15.4.2025 08:20

Strava mi je dobra zbog servisnih intervala bajkova, sat tokom vožnje da ispratim HR i zone. A sve ostalo Kom, brzina, pr-ovi što sam stariji sve manje bitni. Uživancija u prirodi ispred svega navedenog u prethodnoj rečenici.

Santana uto 15.4.2025 10:01

Kod mene je na segmentima aktualni drzavni xco prvak pa se zanimljivo usporedit s njim. Vidi se da je klasa iznad svih ostalih.

Al nije sve jurnjava. Puno vozim s curom i svaki vikend odvozimo barem 100km voznju.

Predprosli vikend bila je voznja od 165km. Njoj najdulja voznja. Prosli smo cijeli Žumberak pa onda u SLO kroz Semič do Novog Mesta→ Brežice i onda doma. 2000m penjanja :D

filip_medo uto 15.4.2025 10:17
Eric Prydz kaže...

Prestao sam pratiti te gadgete za bicikl kada sam na maloj lokalnoj utrci vidio biciklusta 150cm 110 kg kako na očima ima onaj klinac od Garmina na očima koji glumi navigaciju u naočalama. 😂

misliš na OVO čudo ?