nikonja jučer 15:46

Zato ja govorim da je Trump najbolja stvar koja se dogodila EU, prvo su nas sve Kinezi probudili u Covid-u, sada amerikanjci pokazuju koliko se neuračunljivi.

Ne moramo sve imat, ali bar isto koliko amerikanci da bar imamo nekakve pregovaračke pozicije.

Entry Point jučer 18:06
nikonja kaže...

Zato ja govorim da je Trump najbolja stvar koja se dogodila EU, prvo su nas sve Kinezi probudili u Covid-u, sada amerikanjci pokazuju koliko se neuračunljivi.

Ne moramo sve imat, ali bar isto koliko amerikanci da bar imamo nekakve pregovaračke pozicije.

Apsolutno se ništa neće promijeniti. Minorne stvari. Lakše je biti vazal nego raditi teške korijenite promjene pa riskirati da izgubiš fotelju. A ovi birokrati i hiper uhljebi iz parlamenta i komisije su tu da to sasjeku sve u korijenu.

Uostalom to su investicije za koje treba stotine miljardi eura, koje EU nema. Ni blizu.

Sutton jučer 20:34

Ovdje je popis "službenih" EU alternativa za software, i po kategorijama.

Čak ni Operu ne navode, navodno je kineska.

Uzalud vam trud svirači.

Što se tiče hardwarea situacija je kudikamo gora. Osim telekom opreme nemamo igrača u nijednom segmentu.

AI chat izbacuje hrpu netočnih informacija, gura US firme u Irsku i sl.

Možda prilika da Bug napravi članak što je hardverski/infrastrukturno konkurentno u EU po segmetnima (telekom oprema, Tier-1 provideri, virtualizacijske platforme, storage, mrežna oprema, serveri, PC, laptopi. monitori/TV, ekrani...).

nikonja danas 15:52
Sutton kaže...

Ovdje je popis "službenih" EU alternativa za software, i po kategorijama.

Čak ni Operu ne navode, navodno je kineska.

Uzalud vam trud svirači.

Što se tiče hardwarea situacija je kudikamo gora. Osim telekom opreme nemamo igrača u nijednom segmentu.

AI chat izbacuje hrpu netočnih informacija, gura US firme u Irsku i sl.

Možda prilika da Bug napravi članak što je hardverski/infrastrukturno konkurentno u EU po segmetnima (telekom oprema, Tier-1 provideri, virtualizacijske platforme, storage, mrežna oprema, serveri, PC, laptopi. monitori/TV, ekrani...).

Što se tiče IT hardwera tu Kina, Koreja i Taiwan proizvode 90% (bez obzira gdje je matična firma registrirana) i tu sumnjam da će se u skorijoj budućnosti išta konkretno promjenit i u EU i USA. Jer svi znaju da presele proizvodnju na domaći teren cijena bi skočila minimalno x2 tako da bi svi opet kupovali jeftiniju kinesku alternativu.

Ali koliko ja znam za proizvodnju čipova več su planovi i ulaganja za proizvodnju u EU plus to da jedini na svijetu imamo litografske UV mašine koje gle čuda ne koristimo u istoj EU za proizvodnju čipova???