Macumba pet 14.2.2025 12:39

Mislim da će telekomi sve teže dobivati kupce na dvogodišnje ugovore.

Zašto bih se ja obvezao na dvije godine kada mi mogu u jednom trenutku ukinuti kanale koji su mi važni i nemam mogućnosti otići bez penala.

Meni je nedavno istekao ugovor s mojim providerom i već me mjesecima zatrpavaju mailovima da obnovim ugovor. E, neću. Idem dalje bez ugovora, ali mogu otići kad god hoću.

ATJLučko pet 14.2.2025 13:49
sosta kaže...

Otkad je to da nemaš mogućnosti otići bez penala ako ukinu kanale, znam da mi se je kod nekih prijašnjih ukidanja na maxtvu prikazivala obavijest o tome i da imam pravo raskinuti ugovor?

Pokušao sam otkantati sve  pružatelje usluga na ovim našim Hrvatskim prostorima otkada je T-Com ostao bez EuroSporta i 24heures of LesMans, odnosno kada su nestali programi Arena Sporta i kada je nestala F1 iz ponude! 
Uvijek su me pokušavali (i nažalost uspijevali) odgovoriti od nauma, ALI AKO ne nađu alternativu za Premiership i World Cup odnosno Euro 20 i neke, glatko ću ih otpiliti! Obzirom postoji nada za makar četri godine za neki duševni mir u kući, ostaje pratiti situaciju na terenu te pravodobno odigrati potez za notez, k onomu koji će IMATI najbolji paket u ponudi, Premiership prvi, 24 heures of LesMans, F1, a World Cup i Euro (moraju) bi trebali biti bonus, trešnja na vrhu Schwartzvald torte! 

U slučaju da ne bude niti jedan imao, koliko toliko u komadu ponudu, već preko nekoliko godina ne gledamo auto sport kod nas (čitaj T-Com), jednostavno ne budem imao kontakt i ugovor sa nikim, a ubuduće ću pomno čitati stavke ugovora da nebi bilo nisam znao i gdje si bio kada je tema bila na nastavi aktualna! 

Macumba pet 14.2.2025 14:18
sosta kaže...

Otkad je to da nemaš mogućnosti otići bez penala ako ukinu kanale, znam da mi se je kod nekih prijašnjih ukidanja na maxtvu prikazivala obavijest o tome i da imam pravo raskinuti ugovor?

Bilo je već priče o ovoj temi prije par godina kad su neki paketi ispadali iz ponude naših providera. I tumačenje HAKOM-a je bilo da ako ti oni ponude "adekvatnu zamjenu" (a to uvijek naprave), ne možeš otići bez penala. 

Probaj, nećeš moći.

ihush pet 14.2.2025 14:26
Macumba kaže...
..I tumačenje HAKOM-a je ..

-problem je u hakomu, no kao regulator on je zakon, u hr, .. u ostatku normalnog svemira pravnih država nema takvog primjera podstanarske agencije koja radi suprotno deklariranim načelima npr u interesu građana-korisnika...

edit: ili dodatak, ono zašto hakom tako tumači,... 'viša sila', koja tad opravdava jednostranu izmjenu bitne stavke ugovora.. no to je pravno-ugovorni nonsens jer je tad svaki ugovor moguće izmijeniti-raskinuti-nešto po istom osnovu više sile, koja nema veze sa 'normalnom' višom silom (nešto na što nemamo utjecaja).. naprotiv, to su ugovori distributera koji se rade na nekoliko godina, ugovori.. za koje se zna datum pa i isteka .. i kad se to zna, opet sklapaju jednake ugovore s kanalima koje 'sutra' više neće imati .. dok uz inflatornu klauzulu mogu i podizati cijene, kako požele.. jedino u hr.

Macumba pet 14.2.2025 14:33
ihush kaže...
Macumba kaže...
..I tumačenje HAKOM-a je ..

-problem je u hakomu, no kao regulator on je zakon, u hr, .. 

To je naša stvarnost. 

HAKOM za telekome, HNB i HANFA za banke - svi puštaju da nam rade što god hoće. Telekomi i banke ubiru ogromne profite, a regulatori i državne agencije koje ih trebaju kontrolirati zapravo rade u njihovom interesu.

stirko55 pet 14.2.2025 15:08

Morate razumijeti da u hrvatskoj ugovori ne znace nista jer mi ne posjedujemo sudki sustav. Doslovno imas clanak zakona koji govori da se ugovor moze raskinuti zbog nepredvidenih okolnosti. Narvno okolnosti nisu definirane

sosta pet 14.2.2025 18:04
Macumba kaže...
sosta kaže...

Bilo je već priče o ovoj temi prije par godina kad su neki paketi ispadali iz ponude naših providera. I tumačenje HAKOM-a je bilo da ako ti oni ponude "adekvatnu zamjenu" (a to uvijek naprave), ne možeš otići bez penala. 

Probaj, nećeš moći.

Evo, našao sam mail od HT-a od 06.07.2022. kada su ukidali Sportklub, gdje me obaviještavaju da zbog promjena imam pravo na raskid ugovora bez naknade.

60nine pet 14.2.2025 19:25
sosta kaže... 

Evo, našao sam mail od HT-a od 06.07.2022. kada su ukidali Sportklub, gdje me obaviještavaju da zbog promjena imam pravo na raskid ugovora bez naknade.

slična situacija je bila sa A1 kad su micali neke programe iz ponude prije cca 2 godine - isto su rekli da se može raskinuti ugovor bez naknade (pošto su ti kanali bili u paketima dogovorenim ugovorom tj. u pretplati)

Ulica Ulice pet 14.2.2025 21:11

Ne očekujem ništa dramatično u vezi Arena na HT i A1 platformama barem u naredne 2 godine dok traje ugovor za Ligu prvaka , Premiership je na Arenama i do godinu kasnije ( zaključno sa sezonom 27/28 ) a Serie A do sezone 28/29. La Liga je na Arenama i narednu sezonu kad izlazi ugovor i to će biti prvi test za vidjeti što će biti sa tim TV pravima koja će se krenuti prodavati za ove prostore uskoro, očekujem do ljeta.

Ono što će se događati je to da će HT i A1 krenuti kupovati TV prava ( pojedinačno a moguće i zajedno ) za natjecanja koja budu na tržištu i koja im budu zanimljiva. sasvim sigurno se neće kupovati ovakva količina sporta koju je kupovao Telekom jer to uistinu nema smisla.

Milsim da nema nikakve šanse da ljudi na ovim prostorima ostanu bez onih premium sadržaja kao što su Liga prvaka, Premiership, Serie A ili Primera, NFL....

Puknuti pet 14.2.2025 22:48

Plaćam i A1 i Eon pa mi svejedno. Ali volio bi da se NFL i NHL vrate na SK, ovi na Areni ne prenose gotovo ništa. Ovu sezonu više streamao nego gledao na TV, nemaš izbora. Nogomet ne gledam pa mi svejedno za to. U svakom slučaju ću uštedit ako jedan propadne.                                                                                                                                                                                                        

Q-Tip sub 15.2.2025 08:26

Opskrbite se nekim kvalitetnim IPTV-jem, stavite ga na Android TV ili neki Android box i svi vaši problemi su riješeni. Oslanjati se na bandite iz A1 i T-Coma odavno nema smisla i ljudi se trebaju prilagoditi tom kriminalnom iskorištavanju.

Konstantno mijenjanje ponude kanala, gotovo uvijek na štetu korisnika, ukidanje postojećih kanala, dodavanje novih, ali sada u nove pakete koji se, gle čuda, dodatno naplaćuju... i tako dalje, i tako dalje. 

Nije lako naći dobar IPTV u hrpi kineskog smeća koje za par dolara nudi 50.000 kanala, ali nemojte tražiti na e-bayu i aliexpressu. Svoj imam već pet-šest godina i više se ne brinem tko će u ovom balkanskom bezakonju ukinuti koji kanal. A i ne slušam grozomorne hrvatske komentatore, što je dodatni plus. 

Inače sam u potpunosti za plaćanje sadržaja i plaćam pretplate za sve što koristim, nekoliko streaming providera, Spotify, gaming itd. Ali kad se radi o hrvatskim televizijskim providerima nemam priziv savjesti jer nad korisnicima u Hrvatskoj vrše sustavnu prevaru već dugi niz godina.

Scorpyo sub 15.2.2025 08:55

Eurosport je prije dosta mjeseci postao dostupan na A1 kao dio sportskog paketa.

Po pitanju LM24H i F1 ja sam odavno odustao od gledanja navedenih na običnim TV programima. Jednostavno mi se ne da patiti sa reklamama kojih bude više nego same utrke...

Za Le Mans 24H si svake godine u 6-om mjesecu uzmem Eurosport player i imam sve treninge, kvalifikacije i u trku u HD bez jedne jedine reklame. Druga opcija je WEC TV ali ja preferiram Eurosport.

Za F1 jednostavno nema alternative za F1 TV Pro. Možeš gledati utrku sa F1 TV komentatorima ili sa SKY komentatorima, a možeš i cijelu utrku gledati sa kamere na bolidu vozača i onda nemaš komentatore nego team radio od tog vozača. Naravno tijekom utrke možeš u svakom trenutku odabrati koju opciju želiš gledati. Dodatni bonus je pristup na gomilu dokumentaraca o F1 i arhivu svih F1 utrka za koje postoji snimka.

Aki sub 15.2.2025 10:30

Idealno bi bilo da united group (vlasnik Eon/telemach/sportklub) kupi sve što može, i onda da HT i A1 plaćaju united groupi da slobodno mogu emitirati sportklub kanal.

Da cijena preko telemacha bude jeftinija, a preko HT i A1 skuplja, tako je win win za sve strane.

Ko hoce ustedjet, prebacit ce se na telemach, ko hoce ostat na a1 i tcomu placat ce vise, ali će i dalje imati mogućnost gledanja

crozac sub 15.2.2025 11:25

UM grupa prodala je obiteljsko srebro, nastavak prodaje slijedi i za ostala tržišta (Hrvatska, Slovenija...), čitaj povlače se iz telco / paytv businessa, zadržavaju (za sada) medije tipa NovaTV, N1...

Cijena od 175m EUR/godišnje za sportska prava koliko je Telekom Srbije (TS) plaćao za hrvatsko i slovensko tržište preuzeti će netko drugi.

Treba uzeti u obzir da je TS ta prava platio 3-4 puta više kako bi zatukao UM što sada pokazuje rezultate, ali nakon kapitulacije UM grupe više nisu spremni spaljivati novce već prepuštaju tržište nekom drugom igraču (čitaj nemaju ambicija za poslovanje u Hrvatskoj i Sloveniji jer znaju da ih čeka ista sudbina kao i "Serbia" Broad Band).

Znači došlo je do tektonskog preslagivanja telekom i paytv businessa u regiji pa posljedično i u Hrvatskoj, a prvi veliki test u kojem smjeru sve skupa ide u Hrvatskoj biti će prodaja prava HNL-a. 

HT će sigurno podvući crtu akvizicije HNL prava nakon 4 godine (P&L), a ako bude ambcije krenuti će u nastavak projekta MAXSport i HNL-a te kupnju prava koje za sobom ostavlja TS. A1 se jednom opekao i teško da će prodati priču vlasnicima da im daju još jedan pokušaj

No možda sve to razvali netko treći, kupnjom postojećih businessa i kupnjom sportskih prava koja se zateknu slobodna :-)

Ulica Ulice sub 15.2.2025 12:49

Ako ne bude nadmetanja za sportska prava kao što je bilo između TS i Šolaka, očekujem da bi cijena sportskih prava u Hrvatskoj trebala ići debelo dolje jer je nerealno da je ovaj prostor od 20+ miliona ljudi s platežnom moći kakva je plaćao određena sportska tv prava više nego puno bogatija i 4 puta veća Njemačka.

Naravno, neće se kupovati sve i svašta samo da se ima već samo ono što je premium sadržaj i što ljudi gledaju.

Moja pretpostavka je da bi HT i A1 mogli puno prije otkupiti Arena sport poslovanje u Hrvatskoj i nastaviti kao do sada sa novim nazivima kanala na kojima se sport emitira....