zerocool12 pet 8.5.2015 15:08

"to više košta" je poprilično relativno , kod ljudi koji žive na selu (puno ih ima vrtove i dovoljno velike zemlje za uzgoj) to i nije tako veliki trošak, na kraju ispada jeftinije čak i platiti nekome uslugu oranja/frezanja nego kupiti neorganske namirnice. Druga stvar je što to iziskuje neš uloženog slobodnog vremena.

U gradu je sigurno drukčije.

g12356 pet 8.5.2015 16:16
zerocool12 kaže...

"to više košta" je poprilično relativno , kod ljudi koji žive na selu (puno ih ima vrtove i dovoljno velike zemlje za uzgoj) to i nije tako veliki trošak, na kraju ispada jeftinije čak i platiti nekome uslugu oranja/frezanja nego kupiti neorganske namirnice. Druga stvar je što to iziskuje neš uloženog slobodnog vremena.

Nešto?Puno vremena.A i ljudi na selu itekako špricaju.Uostalom dovoljno je da neki od bližih susjeda šprica.A za vrijeme špricanja trk u kuću i zatvaraj prozore.

Kordy pet 8.5.2015 17:31
zerocool12 kaže...

Kao što kolega kaže, to nije neš nego jako puno vremena. Moji starci nakon posla rade svaki dan u vrtu, kad idu na godišnji ne idu na more već u vrt radit.

zerocool12 pet 8.5.2015 17:37

Živim na selu i imam vrt (povrtnjak kako god želite to nazvati, odnosno 2 vrta - jedan veći i jedan manji). Posla ima sada na proljeće dosta, kasnije preko ljeta jedino ako se zalijeva, veći vrt se ne kopa nego se plati jednom čovjeku u selu da zaora i pofreza, manji vrt kopamo ručno. Dobar dio posla odradim i ja i mogu potvrditi da nije to tako opet teško, više je uživancija malo izbacit misli i obavit tak neš.

g12356 pet 8.5.2015 17:40
zerocool12 kaže...

Živim na selu i imam vrt (povrtnjak kako god želite to nazvati, odnosno 2 vrta - jedan veći i jedan manji). Posla ima sada na proljeće dosta, kasnije preko ljeta jedino ako se zalijeva, veći vrt se ne kopa nego se plati jednom čovjeku u selu da zaora i pofreza, manji vrt kopamo ručno. Dobar dio posla odradim i ja i mogu potvrditi da nije to tako opet teško, više je uživancija malo izbacit misli i obavit tak neš.

No offense,ali za mene je to mazohizam.Tko hoće neka izvoli ali to definitivno nije za mene.Radije tih par ekstra kuna zaraditi ekstra trudom na poslu(čitaj karijerizam) ili biti društveno koristan zajednici volontiranjem i radom na javnim projektima ili raznim volonterskim grupama.

Ja sam se npr. pridružio društvu za promicanje informatike i novinarstva u mojoj okolici i razmišljam kako da npr. pokrenemo natjecanje u programiranju u našoj okolici. A od vježbanja tijela mi nestane sav gušt čim počneš spajati ugodno sa korisnim.

skyhawk10 pet 8.5.2015 17:47

Zanima me samo dal je ona jabuka iz konzuma "inorganska"? Ili je ipak "organska"?  Koliio znam i jabuka iz konzuma ima u potpunosti organski sastav, a tretiranje pesticidima nema nikakve veze sa "organskim" i "inorganskim"... BTW vecina "EKO" hrane je tretirano bar nekom vrstom pesticida... Cak i bakice u svojim vrtovima cesto odu u vrtni centar pa kupe nest protiv krumpirovih zlatica,nest protiv puzeva,nest protiv ovoga,nest protiv onoga,pa na kraju opet ispadne isti drek... EKO hrana je u principu prodavanje muda pod bubrege, jednako kao i konzumove jabuke, samo malo bolje izreklamirane pomocu kvazi nutricionista i medija...

zerocool12 pet 8.5.2015 18:16
g12356 kaže...
zerocool12 kaže...

No offense,ali za mene je to mazohizam.Tko hoće neka izvoli ali to definitivno nije za mene.Radije tih par ekstra kuna zaraditi ekstra trudom na poslu(čitaj karijerizam) ili biti društveno koristan zajednici volontiranjem i radom na javnim projektima ili raznim volonterskim grupama.

Ja sam se npr. pridružio društvu za promicanje informatike i novinarstva u mojoj okolici i razmišljam kako da npr. pokrenemo natjecanje u programiranju u našoj okolici. A od vježbanja tijela mi nestane sav gušt čim počneš spajati ugodno sa korisnim.

Zanimljivo, sjediti pred kompom 24/7 pogrbljen nije mazohizam?

Super je to što si se pridružio društvu za promicanje informatike ali kako uvijek volim reći "netko igra nogomet,netko sjedi u kafiću a netko voli kopati na vrtu". Linuxaš si i znaš da se neke stvari ne rade samo zbog osobne koristi nego samo zato što se može.

Stoljećima je ljudska rasa "uzgajana" da bi se kretala, radila i bavila se fizičkim aktivnostima pa smo genetski programirani tako da se uz to dobro osjećamo, radeći suprotno štetimo svome tijelu na milijune načina.

skyhawk10 kaže...

Zanima me samo dal je ona jabuka iz konzuma "inorganska"? Ili je ipak "organska"?  Koliio znam i jabuka iz konzuma ima u potpunosti organski sastav, a tretiranje pesticidima nema nikakve veze sa "organskim" i "inorganskim"... BTW vecina "EKO" hrane je tretirano bar nekom vrstom pesticida... Cak i bakice u svojim vrtovima cesto odu u vrtni centar pa kupe nest protiv krumpirovih zlatica,nest protiv puzeva,nest protiv ovoga,nest protiv onoga,pa na kraju opet ispadne isti drek... EKO hrana je u principu prodavanje muda pod bubrege, jednako kao i konzumove jabuke, samo malo bolje izreklamirane pomocu kvazi nutricionista i medija...

Krivo, jabuka koja u kamion ulazi potpuno zelena i tijekom transporta (kupa se u kojekakvim kemikalijama) se dozrijeli nije organski uzgojena (pomalo loša terminologija) jabuka. Fali joj puno minerala/vitamina/hranjivih tvari u usporedbi sa "domaćom" jabukom. Također organskim se smatra ono što nije stvoreno direktnim genetskim modificiranjem (križanje se dopušta), kod nas je zabranjeno saditi takve stvari (valjda i prodavati) pa ne želim reći da Todorić to radi, ali.....

overhaul pet 8.5.2015 18:50
skyhawk10 kaže...

Organsko je sve sto ima organski sastav,a i ona Todoriceva jabuka je organska,jer je sastav organski... Pobogu nije Todoriceva jabuka od plastike,ili kamena pa da je inorganska(anorganska)

I organska kemija je isto organska. Polimeracija vinilklorida spada u organsku kemiju. 
Inače, čitavo čovječanstvo je do negdje polovice 20tog stoljeća preživljavalo ISKLJUČIVO na "organski uzgojenoj" hrani, jer druga nije ni postojala. 
I što? Životni vijek bio oko 50 godina. Ljudi, preuzimate tuđe reklame i širite njihovu propagandu. Jeste li svjesni koliko apsurdno zvuči cijeli taj
hype oko "organskog uzgoja"? Ne, jer su vam istrenirani (da ne kažem isprani) mozgovi. Sve s ciljem da oni koji vam prodaju proizvod tako što kupca 
propagandom svrstavaju u "pozitivce i osviještene" zarade ekstra profit. Mislim, sve je to ok, dobar marketing, ali red je da netko samo stavi 
obavjest da je car ipak gol. Naravno da je pri kupnji hrane potrebno nešto pažnje i osnovnog znanja, ali na kraju se prehrana svodi na IIFYM.

zerocool12 pet 8.5.2015 18:56

Sigurno produljenje životnog vijeka nije imalo veze sa razvojem medicine i općenite svijesnosti na higijenu... Btw. kolko ti baka ima godina? Pitaj je dal je jela konzumove jabuke dok je bila mlada.

Inače samo da se izjasnim,nisam protiv industrijskog uzgoja hrane (dapaće mislim da bi mogao uvelike smanjit problem gladi u svijetu).

overhaul pet 8.5.2015 19:16
zerocool12 kaže...

Sigurno produljenje životnog vijeka nije imalo veze sa razvojem medicine i općenite svijesnosti na higijenu... Btw. kolko ti baka ima godina? Pitaj je dal je jela konzumove jabuke dok je bila mlada.

Inače samo da se izjasnim,nisam protiv industrijskog uzgoja hrane (dapaće mislim da bi mogao uvelike smanjit problem gladi u svijetu).

Mene više brine što u šopng centru nemožeš, ma koliko novca imao, kupiti domaći grah ili češnjak. 
Fakin Kina nama proizvodi grah. Datum uzgoja: nepoznat. Mjesto uzgoja: nepoznato. Inače, kod nas 
veći problem predstavlja totalna fizička neaktivnost, opće pretrpavanje junkom punim šećera i hidrogenizirane masti,
trovanje ispušnim plinovima iz prezakrćenog prometa (dokazano kancerogene nanočestice čađe iz dizel motora apsolutno nitko ne kontrolira)
i oblijevanje konzrvans pivama uz par kutija cigareta ili po novom, motanog duhana. Nakon svega toga, 
najbolje okrivit pesticide za nezdravo stanje. Naravno da je, ponavljam, upuutno promisliti što se kupuje, 
ali ova gore je reklama jednaka onoj tvrdnji da magnetska narukvica povećava detoksikaciju.

skyhawk10 pet 8.5.2015 19:26

Zerocool: Moja prabaka je umrla od leukemije, a spasile ju nisu ni domace jabuke(Todoriceve jos nisu postojale :D ),ni domaca hrana, pa cak ni konoplja koju su tada sadili ko danas slavonci kukuruz... Sto je tada ljudima bilo krivo jer su umirali od raka,i slicnih "kvazi modernih" bolestina koje su sve redom starije od nas ljudi samih?

overhaul pet 8.5.2015 19:45
skyhawk10 kaže...

Zerocool: Moja prabaka je umrla od leukemije, a spasile ju nisu ni domace jabuke(Todoriceve jos nisu postojale :D ),ni domaca hrana, pa cak ni konoplja koju su tada sadili ko danas slavonci kukuruz... Sto je tada ljudima bilo krivo jer su umirali od raka,i slicnih "kvazi modernih" bolestina koje su sve redom starije od nas ljudi samih?

Da se nadovežem: jedan djed mi umro je od raka pluća (naravno nije teško pogoditi zašto) drugi od posljedica konc logora (vjerojatno ih hranili todorićevim jabukama)
jedna baka od raka debelog crijeva, druga od zadržavanja vode. Svi živjeli na selu u doba prije pesticida, umjetnih gnojiva i gmo hrane. Uglavnom jeli "vegansku hranu"
jer se za svakodnevnu mesinu baš i nije imalo baš toliko domaćih životinja, a ni šećer ili sol nisu bili raspoloživi u izobilju. Da, malo sam stariji tip, pa nisu daleki preci u pitanju...

Cordas pet 8.5.2015 20:18

Kakva propagandna glupost od videa. Uvijek se volim prisjetiti jednog zlatnog nutricionističkog pravila - "znanost o prehrani je kompleksa, ali prehrana ne bi trebala biti". 

Dok megakorporacije ljudima ispiru mozak, googlajte si IIFYM, prilagodite si prehranu životnim potrebama i financijskim mogućnostima i pokažite srednji prst ovima što potiču kvazi zdravu prehranu, a zapravo je motivacija svega jedna velika hrpa novca koju će zgrnuti oni koji na to sve gledaju kao na "Projekt x,y".

overhaul sub 9.5.2015 02:57

Ma okej, ali ovi su u reklami gore nabrijali da su ljudi koji glume kupce bili puni pesticida. Sve lete nekakvi grafovi, "dokaz, jer, eto na internetu je nešto otišlo u crveno. TO mora da je gadno.
Tipične kvaziinfotainment mambođambo iz onih prodajnih kanala. Enivej.
"A 2011 study by two food scientists from the University of California, Davis found that swapping organics for conventional produce wouldn't make people any healthier."
http://www.npr.org/blogs/thesalt/2012/06/19/155354070/why-you-shouldnt-panic-about-pesticide-in-produce
botomlajn: ako nas i zatekne neki trag pesticida u hrani, to ne znači da se naš organizam nezna riješiti toksina. 
AKo se uspijeva riješiti direktnog trovanja nikotinom ili opijatima, nije niti ovo uglavnom neka strava i užas. Posebno jer se namirnice u prodaji 
prvo kontroliraju višestruko prilikom otkupa, pakiranja, ili sortiranja (jer je jednostavno preriskantno šoping centru popušit kaznu i groznu antireklamu)
a potom su tu i inspekcije. I na kraju zdravo rezoniranje samog kupca. Ne kupuješ izvansezonsko voće, gledaš odakle je, tražiš nesavršenosti. 
Jer savršeni, sjajni primjerci voća i povrća uglavnom nisu dobar znak, ma kako to čudno zvučalo.