DigiMagic sri 8.8.2012 14:11
Damok kaže...

Ovo ću imati isti dan dok dođe u HR... isključujem mobitel, telefon, dsl i zakljucavam vrata, a žena ide punici na tjedan dana.

samo se nadam da će stvarno koštati do 2000 kn.

Ček... za 2000 kn se dobije solidan full hd monitor za igranje ili štoveć. Ova stvar ima otprilike VGA rezoluciju i navodno tolika optička izobličenja da uopće  neće podržavati normalan video, samo igre gdje će to pokušati donekle sakriti. Nije li mudrije zasad uzeti veći normalni monitor, ili bar pričekati iduću generaciju HMD-a gdje će navedeni nedostaci biti uklonjeni?

Berko čet 9.8.2012 13:13
DigiMagic kaže...

Ček... za 2000 kn se dobije solidan full hd monitor za igranje ili štoveć. Ova stvar ima otprilike VGA rezoluciju i navodno tolika optička izobličenja da uopće  neće podržavati normalan video, samo igre gdje će to pokušati donekle sakriti. Nije li mudrije zasad uzeti veći normalni monitor, ili bar pričekati iduću generaciju HMD-a gdje će navedeni nedostaci biti uklonjeni?

Može link na članak ili video di to tvrde? Jer osobno nisam naletio na takve tvrdnje o optičkim izobličenjima i VGA rezoluciji nigdje. Ovo o VGA rezoluciji mi posebno smiješno izgleda, jer čisto da se razumijemo, govorimo o 640x480 px rezoluciji.... Moj mobitel ima veću rezoluciju od toga....  A koliko mi je poznato, uređaj je imalo priliku isprobati tek nekoliko ljudi (za sad jedan jedini funkcionalni prototip) i svi se slažu da je vrhunska stvar... Tako da bi vrlo rado vidio/pročitao mišljenje onog koji je to isprobao, a tvrdi da je sranje sa VGA rezolucijom (uvijek je korisno pročitati i negativno mišljenje o nečem).

I čisto da se razumijemo (po drugi puta), iza ovog uređaja stoje ID software, Valve, Epic i još mnogi drugi... Mislim, ne govorimo o nekim tamo "nikad čuo" fimama ili nekim totalnim amaterima koji ne kuže da osim Desktopa, postoji još prostora na kompu... Sumnjam da bi oni toliko podupirali cijeli projekt, da je to toliko sranje; jer po meni, ako uređaj prikazuje kako tvrde, sliku koja popuni cijelo vidno polje, onda je za tako nešto, VGA rezolucije DALEKO premala (IMAX, koji ti popuni večinu vidnog polja, ima rezoluciju od cca 10 000x7000 px)...

I opet... sumnjam da jedan John Carmac, ne bi rekao "ok... dečki, al ova VGA rezolucija vam je totalno sranje. Ono, gledam i vidim svaki pixel, koji je veličine teniske loptice. Sorry dečki, al ovo nije dovoljno dobro da bi ja imao ikakve veze sa time" ....

http://www.ingame.msnbc.msn.com/technology/ingame/virtual-reality-headset-amazes-users-826994

P.S. čisto da demonstriram koliko je po mom mišljenju, tvrdnja o VGA rezoluciji nerealna, napravite sljedeći test; otvorite ovu sliku (koja je VGA rezolucije), povečajte ju ako da vam bude preko cijelog ekrana, te približite glavu sve dok vam ta slika, ne zauzme cijelo vidno polje... Slika je namjerno sejvana u GIF formatu, tako da se mogu razaznati pojedinačni pixeli. 

http://i179.photobucket.com/albums/w292/koberko/VGA_gif.gif
A možete testirati i sa jpg slikom:

http://i179.photobucket.com/albums/w292/koberko/VGA_res_image.jpg 

SupremeCommander čet 9.8.2012 13:51
Berko kaže...

Može link na članak ili video di to tvrde? Jer osobno nisam naletio na takve tvrdnje o optičkim izobličenjima i VGA rezoluciji nigdje. Ovo o VGA rezoluciji mi posebno smiješno izgleda, jer čisto da se razumijemo, govorimo o 640x480 px rezoluciji....

Neznam otkud vam VGA rezolucija, kad lijepo pise na kickstart stranici:

Resolution: 1280x800 (640x800 per eye)

Dakle, nije 640x480, nego 800x640 {#}

A na jednom od youtube videa lijepo pricaju kako nisu bitne specifikacije (HMD-i za vojne primjene imaju daleko vece rezolucije), nego dozivljaj...

Berko čet 9.8.2012 14:05
SupremeCommander kaže...

Neznam otkud vam VGA rezolucija, kad lijepo pise na kickstart stranici:

Resolution: 1280x800 (640x800 per eye)

Dakle, nije 640x480, nego 800x640 {#}

A na jednom od youtube videa lijepo pricaju kako nisu bitne specifikacije (HMD-i za vojne primjene imaju daleko vece rezolucije), nego dozivljaj...

A ne znam ni ja od kud mu to o VGA rezoluciji (zato sam tražio link)... Ali eto, našao se još jedan "Bug forum stručnjak" koji očito zna bolje i od samog proizvođaća uređaja...{#}

SupremeCommander pet 10.8.2012 10:24
DigiMagic kaže...

Ok, nije VGA nego je par stotina pixela više {#} Ostatak informacija: http://3dvision-blog.com/8226-oculus-rift-vs-sony-hmz-t1-vs-silicon-microdisplay-st1080/

Zeznuto je trziste HMD-a jer je tesko napraviti dobar a ujedno i jeftin proizvod. Ako napravis super HMD za $2000 to nitko nece kupit (tj. kupit ce 10 fanatika), ali se nece masovno prosirit i dobit podrsku u igrama (kao sto je bilo do sada sve ove godine). Ako napravis jeftino smece, ljudi ce to kupit i odmah odustat od te tehnologije (jer je smece). Zbog toga to jos uvijek nije zazivjelo, a eto ovo je jos jedan pokusaj da se napravi nesto dovoljno jeftino a opet prihvatljive kvalitete.

Nvidia je nedavno opet pokusavala progurat 3D, ali koliko vidim nije im bas uspjelo... opet... {#}

Berko pet 10.8.2012 13:52
DigiMagic kaže...

Ok, nije VGA nego je par stotina pixela više {#} Ostatak informacija: http://3dvision-blog.com/8226-oculus-rift-vs-sony-hmz-t1-vs-silicon-microdisplay-st1080/

Hvala na linku; 

ali samo da se vratim na par stvari iz tvog prijašnjeg posta:

"... Ova stvar ima otprilike VGA rezoluciju...."

Da, fulao si za "par stotina pixela"... isto ko i zaboravit dodat "Full" ispred HD..... razlika je "samo par stotina pixela"....

A evo što piše u tom članku: "... though that the developers say that for the consumer version the resolution might be increased."

"...  navodno tolika optička izobličenja da uopće  neće podržavati normalan video..." 

mislim da nisi  baš u potpunosti shvatio poantu tih "optičkih izobličenja". Da bi se slika mogla prikazat u tolikom vidnom polju, potrebno je prikaz slike na displayu pravilno "izobličit" tako da kad gledaš tu sliku kroz posebne leće na naočalama, onda tebi slika ispada pravilna. E, sad, ako na displaju imaš sliku koja nije prilagođena za gledanje kroz te leće, onda će ta slika biti distorzirana i negledljiva. 

Leće možeš vidjeti na ovoj slici:http://roadtovr.files.wordpress.com/2012/05/oculus-rift-john-carmack-e1338406610472.jpg?w=600

Ali to se valjda može riješiti sa driverima koji će prilagodit sliku za prikaz na tim naočalama. 

".... Nije li mudrije zasad uzeti veći normalni monitor, ili bar pričekati iduću generaciju HMD-a gdje će navedeni nedostaci biti uklonjeni?"

Čisto da ilustriram kako uspoređuješ kruške i jabuke: "A nije li mudrije za sad uzeti obični fiksni telefon, ili bar pričekati iduću generaciju Galaxy S (ili iPhone, da ne diskriminiram :D ) gdje će facebook aplikacija raditi kako spada?"

Na kraju, možemo mi tu teorizirat i diskutirat do sutra, ali za sad govorimo o uređaju koji izgleda ovako: http://files.tested.com/photos/2012/06/08/38247-carmack.jpg

... dakle, poljepljen sa ljepljivom trakom i napravljen od starih skijaških naočala... Daleko je to još od pravog proizvoda....

I naravno, sve ovo što ja pišem i što je bilo tko tu u temi napisao ili večina blogera (minus mali broj ljudi koji je isprobao prototip), je samo naklapanje i mlačenje prazne slame, jer nitko od nas nije uređaj isprobao.

P.S. opet prokleti mobiteli.... damn!