Lovac pet 11.12.2015 21:53

Nakon 2+ godine na CherryMX probao sam RomerG iz znatiželje i switchevi su nakon par dana prilagodbe (ipak je to drugi dizajn) bolji od CherryMX-a, a da ne pričam kako su deklarirani na 20 milijuna pritisaka više od spomenutih. Ako imate prilike probajte, jer ovo što piše u reviewu jako je subjektivno. Čak i pisanje mi je lakše i brže nego na Brownu npr.

Naravno, smatram da G410 ne vrijedi te love (kao i većina drugih "mališana" s mehanikom). Za 100kn manje dobije se G710+, za 100kn više dobije se G910. Obje s više featurea. Ako baš treba "mala", imate i puno jeftinijih solucija.

metallic uto 15.12.2015 11:16

Mini opaska na LOGI keyb G410.

Bio sam jučer u linksu, srećom su dotičnu tipkovnicu imali izloženu kao ozbiljna trgovina.

Izgled i format su fenomenalni, pravi ukras za desk, to je prvi dojam.

Naglašavam da sam se dalje malo razočarao iako sam pobornik Logitecha i gledao sam je uzeti kao buduči upgrade...

Nedovoljno uvjerljivo kučište tj. kostur tikovnice, plastika je teža i matirane obrade, ali izostaje onaj premium feel(bar za ovu cijenu).

Dakle, ipak je malo prelagana a integrirano odmorište je beskorisno, kako je naveo i kolega Daniel.

Vrhovi tipki su karakteristično žljebasti ali to ne smeta jer mi se čini da imaju nešto širi profil na vrhu pa nema gužvanja.

Taktilni odaziv je jako dobar, precizan i brz(podsjeća me na cherry mx blue), no dosta glasan, iako mi se ne sviđa "šuplji zvuk kod stiskanja "space" i "enter" tipki.

Moram priznati da sam viđao bolju izradu kod logitecha i na jeftinijim modelima, ova mi se učinila kao maketa u jednom trenu.

Malo me utješilo što su F- tipke prave veličine i to što nema G- tipki koje mi nekad smetaju na mojoj G103.

Bilo bi dobro da ima više razina pozadinskog osvjetljenja, iako i ovako dobro izgleda.

Za kraj, gušt je tipkati po njoj, ali očekivao sam malo kompaktniji "feeling" od prekidača, posebice od Logija.

Npr, probao sam Roccatovu Ryos mk black i bila je superiorna po gotovo svemu.

p.s. sad se moram domoći još CM-ove NOVATOUCH TKL i DASKEYBOARD compact...

Lovac uto 15.12.2015 18:34
metallic kaže...

Mini opaska na LOGI keyb G410.

Vrhovi tipki su karakteristično žljebasti ali to ne smeta jer mi se čini da imaju nešto širi profil na vrhu pa nema gužvanja.

Taktilni odaziv je jako dobar, precizan i brz(podsjeća me na cherry mx blue), no dosta glasan, iako mi se ne sviđa "šuplji zvuk kod stiskanja "space" i "enter" tipki.

Nemoguće, govorim uz dugo korištenje. Nije ni slično MX Blue switchevima, možda malo kao MX Brown. A "buka", neznam na koji si način ti to probao, ali ja sam prije prodaje G710+ i DB metrom i uhom mjerio te je tipkovnica osjetno TIŠA nego brown s gumenim o-ringovima. O Plavima da ne pričam.

Osim ako na G410 ispod nisu stavili neznam što. A to stvarno sumnjam.

metallic uto 15.12.2015 22:16

Bila je na staklenom stolu...

Stvarno je čudno iznenađenje bilo, bojim se da nije mlađi brat ORION SPARKU, već možda rođak.

Svaki dojam takvih uređaja ipak je subjektivan, kao što je autorovo mišljenje, tako i tvoje i mene osobno.

Danny_HR sri 16.12.2015 11:39
Lovac kaže...

Nakon 2+ godine na CherryMX probao sam RomerG iz znatiželje i switchevi su nakon par dana prilagodbe (ipak je to drugi dizajn) bolji od CherryMX-a, a da ne pričam kako su deklarirani na 20 milijuna pritisaka više od spomenutih. Ako imate prilike probajte, jer ovo što piše u reviewu jako je subjektivno. Čak i pisanje mi je lakše i brže nego na Brownu npr.

Pa i tvoj je opis subjektivan, ne?

Moje je iskustvo bilo drugačije. Na prvu mi se činilo kao kraj svijeta, nakon 710+ kao osvježenje, međutim vrlo brzo sam promijenio mišljenje. Istina, nisam prekidače koristio dvije godine, no na njima sam napisao nekoliko tekstova, uključujući i ovaj koji komentiramo, pa mislim da nije bilo ni prekratko. Najveći mi je problem predstavljao otpor tipki. Trebalo mi je dosta više snage da mi tipkovnica registrira pritisak u odnosu na ovu koju inače koristim.

Na sve se s vremenom navikneš i postane "prirodno". I dalje mislim da je Cherry bolji.

Lovac sri 16.12.2015 16:54

Evo, neznam, ali meni su tipke stvarno lakše za pritisnuti (treba 45 grama). CherryMX su mi jako dobri switchevi naravno, no na ovima mi je lakše i brže raditi. Kao što veliš, kako se navikneš i što ti odgovara. Romer G na papiru jesu bolji, u praksi je teško reći jer ljudi su naviknuti na višegodišnji standard što cherry i je. Isto mi nije jasna ta cijena koja je praktički kao G910 što je suludo. G633 headset isto tako. Logitech je počeo ići putem "cijena je takva zato što može".