Haswell-E i X99 platforma – Intel Core i7-5960X

Pa što misliš?
Pare, pare i pare.
To se sigurno može sredit da bude jedan socket, pogotovo to oko RAMA, tu bi bilo nešto teže, ali kad bi željeli -napravili bi.
Sve je to igra novca.

Malo sam si slagao konfiguraciju, ali zasad ću pričekati:
ponajprije ponuda i cijene DDR4 su bezobrazne, a potom
valja opet vidjeti kako stoje s rupama za hladnjak, jer
naravno da ovi 8 jezgreni grijači nemaju što raditi sa ikakvim
stock kulerom (kod nas po dućanima ih uopće ni ne nude sa ičim, samo tray
- gotovo mi pada na pamet da prodaju svi skupa neki ES model)
No bojim se kako DDR4 ponudu neće tako brzo stabilizirati, s obzirom
da je ovo jedini chipset koji ga uvodi, a plus toga je riječ o rubnoj ekskluzivnoj klasi
koja gamere ni OCere (opravdano) ne zanima :/

Platforma ubija. Ovo je Sandy Bridge repriza samo sto to ljudi i ne provaljuju.
Pogotovu taj sa 8 jezgra kome treba za neki rad pa da ga klokuje.
Inace za igrice je bacena para njega ce Skylake 4 core dobiti u igricama ili najvise sledeci 6 core.
Ali zato i7-5820K odlican, klokuje se lako za 1GHz, 6 jezgra, nema onu groznu zvaku unutra.
Kod nas se pojavio Kingston 2400MHz DDR4, review kaze uz malo napona radi na 2400MHz, xexexe
Znaci na 1.2V 2133 a na 1.25V 2400MHz. Sanse da to pukne i da musterija koristi samo 2133MHz su 75%.
Znaci ne da nema spustanja latencija, ili nedaj boze ubrzanja, nego za fabricke specifikacije ti se mucis.
Cuveno odvajanje cipova od Kingstona. Osecam da je 40e jeftiniji od Dominatora Platinum i isto kao GSkill.

Malo sam si slagao konfiguraciju, ali zasad ću pričekati:
ponajprije ponuda i cijene DDR4 su bezobrazne, a potom
valja opet vidjeti kako stoje s rupama za hladnjak, jer
naravno da ovi 8 jezgreni grijači nemaju što raditi sa ikakvim
stock kulerom (kod nas po dućanima ih uopće ni ne nude sa ičim, samo tray
- gotovo mi pada na pamet da prodaju svi skupa neki ES model)
No bojim se kako DDR4 ponudu neće tako brzo stabilizirati, s obzirom
da je ovo jedini chipset koji ga uvodi, a plus toga je riječ o rubnoj ekskluzivnoj klasi
koja gamere ni OCere (opravdano) ne zanima :/
Na ovo ni ne stavljaš stock, ide AIO voda minimalno.
Trenutno clockam 5960 na RVE i H110 AIO-u. Rupe nisu problem, 2011 ionako ne treba ručno backplate...

nisu sigurno ES modeli, nego intel jednostavno uz njih ne daje cooler. Korisnik si sam mora odabrat neki aftermarket

Platforma ubija. Ovo je Sandy Bridge repriza samo sto to ljudi i ne provaljuju.
Pogotovu taj sa 8 jezgra kome treba za neki rad pa da ga klokuje.
Inace za igrice je bacena para njega ce Skylake 4 core dobiti u igricama ili najvise sledeci 6 core.
Ali zato i7-5820K odlican, klokuje se lako za 1GHz, 6 jezgra, nema onu groznu zvaku unutra.
Kod nas se pojavio Kingston 2400MHz DDR4, review kaze uz malo napona radi na 2400MHz, xexexe
Znaci na 1.2V 2133 a na 1.25V 2400MHz. Sanse da to pukne i da musterija koristi samo 2133MHz su 75%.
Znaci ne da nema spustanja latencija, ili nedaj boze ubrzanja, nego za fabricke specifikacije ti se mucis.
Cuveno odvajanje cipova od Kingstona. Osecam da je 40e jeftiniji od Dominatora Platinum i isto kao GSkill.
Ok za platformu, napredna jest, ali osim DDR4 nije neki SF prema Z87/LGA 1150.
Nije baš SB-E repriza, jer on isto nije imao širok prijem (ne zato jer je loš nego jer je gamerima nepotreban pored tadašnjeg običnog sandija),
tako da mislim da neće pored običnih Haswella ni ovo biti neka revolucija.
Teško da će sad svaki koji iskešira 1000 eura za procesor sad brinuti koliko se isti da OCati.
U tekstu spomenuti 8 jezgreni i7 5960x procesor je preko 3 puta skuplji od 4 jezgrenog i7-4790k.
A nije triput brži, posebno jer još 4790k radi tvornički na 4Ghz/4.4GHz, a 5960x 3Ghz/3,5turbo. Prosječnom korisniku DDR4 neće
donijeti neku opipljivu radost osim rupe u novčaniku s obzirom koliko je precijenjen u ovom trenutku. KOliko vidim optilike je
duplo skuplja od DDR3 istog kapaciteta. A izbor nikakav.
Da je to jedini kompjuter i pritom radna stanica od koje se zarađuje, nema dileme.
Ali ako već radim sa multithreadnim aplikacijama koje jedine imaju iskoristivost ovakvih 8 jezgrenih procesora,
nikakav problem mi nije rad sa render farmom, dakle recimo 3 kom. i7 4770 ili slična.
-pritom se 4470 i pripadajuće matične lakše kasnije kad se rashoduju preprodaju i bolje drže cijenu nego ova
mrcina i njegova (zasad) egzotična LGA 2011-3 konfiguracija. No vidjet ću.
Za ljude koje zanima gaming, mislim da su mirni sa običnim haswellima?

Meni čitava priča ne izgleda loše za entry model 5820k jer se po prvi puta procesor iz ove klase spustio za preko 1k Kn (sa 4k za 3930k i 4930k, na nešto sitno ispod 3k).
Također, DDR4 nije toliko skuplji kao što je svojevremeno bio DDR3 prema DDR2.
Trenutno tečaj dolara radi malo panike pa na domaćim cjenicima ima stvarno šarolikih cijena ... gledao sam neki osnovni setup, 5820k + Asrock x99 Extreme 4 + 2x8GB, i cijena šeta od 6 do preko 7k Kn. Nekakvo kućište, napajanje i disk će se uvijek naći tako da se za relativno ok cifru može sklepati neloš render-slave.
Nisam još stigao sve pročitati, ali ako je točno da će na ove ploče ići i 12 ili 18-core Xeoni, onda sve skupa postaje još zanimljivije.

Svaka čast, stvarno. Po recenzijama vrhunski CPU i platforma ali zašto, pobogu zašto opet novi socket?
Mora jednostavno, druga arhitektura drugo sve. Pa nije samo novac u pitanju, kada je bio novac u pitanju Intel sam je prebacio proizvodnju nožica (pinova) na proizvodjače ploča. Da Intel može na iste Sockete stavljati nove procesore, vjeruj da bi to urado uradio pa bi na taj način (ljudi koji imaju već ploču) lakše donosili odluku da kupe samo novi CPU nego cijelu konfiguraciju.
BWT Haswell sam probao neki dan prvi put (lično sklopio jednoj firmi konfiguraciju sa SSD diskom) Inače riječ je o Pentium G3220, i u odnosu na moju konfiruaciju (oko 6 godina staru) skok je bio kao sa Magarca na Raketni pogon.. Mamma mia, mrtvi wow efakt. Ali o ovim Haswellima tipa i7 to je nešto poprilično bolesno dobro.
Intelu se jednostavno mora skinuti kapa. Još samo ako se počne i sam Chipset ugrađivati unutar CPU-a (ne znam kako se toga nisu sjetili, jer Sjevernog Mosta (memorijskog kontrolera) su se rješili, i to zahvaljući AMD-u koji je to pokrenuo) mogu komotno i ono malo čudo sa malim pasivnim radijtorom ukomponovati unutar CPU-a... ali o tom po tom.

Svaka čast, stvarno. Po recenzijama vrhunski CPU i platforma ali zašto, pobogu zašto opet novi socket?
BWT Haswell sam probao neki dan prvi put (lično sklopio jednoj firmi konfiguraciju sa SSD diskom) Inače riječ je o Pentium G3220, i u odnosu na moju konfiruaciju (oko 6 godina staru) skok je bio kao sa Magarca na Raketni pogon.. Mamma mia, mrtvi wow efakt. Ali o ovim Haswellima tipa i7 to je nešto poprilično bolesno dobro.
Da to je i mene iznenadilo, kad sam ovo ljeto kupio taj jeftini dvojezgreni haswell pentium za HTPC,
još sam bio u brizi dali je 2 jezgre jednog takvog niže klase, između i3 i celerona, dovoljno za casual gaming.
Uglavnom, provozao sa stika cinebench, ostao sam paf jer je neclockan s pišljivih 53W TDP-a i dvije jezgre bez HT
veći rezultat nego 4 jezgrena grupa koju imam snimljene; OCani Q6600, AMD x940BE, pa čak i stock Q9450.
I to i na novom cinebenchu, i na starijem koji nije baš znao sve instrukcije i optimizacije koje su kasnije uvedene.
Čak mu je ta u procesor ugrađena grafika bila sasvim pristojna u OpenGL benchu. Arhitektura im je stvarno skočila.

5960X je na stocku toliko brz i dobar, da ne znam hoću li ga uopće clockati... Kao, dobije se u igrama 1-2 FPS između 3-4,44GHz, ali da je vrijedno mnogo veće buke, nije. Čak je u odnosu na i5-3570K jako, jako brz.
Jel ti ovo ozbiljno?

5960X je na stocku toliko brz i dobar, da ne znam hoću li ga uopće clockati... Kao, dobije se u igrama 1-2 FPS između 3-4,44GHz, ali da je vrijedno mnogo veće buke, nije. Čak je u odnosu na i5-3570K jako, jako brz.
Kolika je tocno razlika u igrama ?

Jel ti ovo ozbiljno?
Ne znam još, ali da; meni ionako nije toliko bitan takt, koliko broj jezgara. Što se tiče razlike u brzini, dok je na 3,5GHz nečujan, na 4,44 mi ventovi moraju dosta brzo raditi i stvaraju buku, iako su Noctue NF-A14. Idle temp na 3,5GHz mi je 31, a na 4,44 nekih 39 uz sobnu 25.
Stevo: nisam puno igara probao, ali recimo u WoW-u je razlika 4-5FPS na razini 60 FPS, odnosno porast od 56-59 do 62-64 za istu scenu (nije baš precizno jer fluktuira).
Takt je uvijek bitan. On odredjuje koliko brzo jezgra obavlja posao. A koliko dobro aplikacija koristi multithreading, to je drugi par postola.
Buka se rjesava boljim kucistem, vecim brojem ventilatora, tekucim hladjenjem... pa sve do ekstremnih rjesenja ko sto su smjestanje kucista u drugu prostoriju (hodnik) i provlacenja monitorskog i USB hub kabela kroz zid :) (imao takvo nesto prije 10 godina)
Idle temperatura te ne bi trebala brinuti a ona bi se svakako morala izjednaciti na stock i clockanom procesoru jer danasnji BIOS-i omogucavaju skaliranje napona paralelno s taktom tako da u idleu i overclockani i stock rade na istom naponu i frekvenciji.
Koja je maticna?
Moram priznat da sam malo ljubomoran.

Ma jasno je to meni, ali ja radim takav posao da volim tišinu, a i mala buka ventilatora me iritira, tako da ja zaista tražim nečujno i super stabilno. Prije neka dva-tri tjedna frend je testirao i imao je lošiji primjerak procesora, ali bolji RAM.
Konfa je Asus RVE @ BIOS 0801.

Mene zanima zašto ovaj CPU nosi broj 5 ispred imena (5960), mislio sam da će serije 5xxx nositi Broadwell procesori?

Mene zanima zašto ovaj CPU nosi broj 5 ispred imena (5960), mislio sam da će serije 5xxx nositi Broadwell procesori?
Zato što su 4xxx bili Ivy Bridge-E. Kako da onda Haswell-E nosi 4?

Zakomplicirali. Ovaj njihov sistem numeriranja je ko da ga je radila neka hrvatska vladina agencija.

Ne znam, zato i pitam. I dobio sam odgovor i zahvaljujem.

Puno jezgri, nizak takt svi me zovu brzi vlak!
Osam jezgri za lovaše!
Nije taj procesor skup onom kome treba, nije uopce. Ko se bavi dizajnom, sto da ne?! Moze ga kupiti i neki balavac kom je stari lovator radi assassins creeda i .urcenja, ali on nece osjetiti neku razliku izmedju njega i i5-ice.

bez brige oces, ima "ono nesto" kad znas da je ispred tebe u ploci nesto snazno, imao sam stari i7 3930k to je djubre golemo i teskoa ovaj najnoviji uradak jos jaci, bolji (siri i tezi)...
naravno da za gaming ne vrijedi nista vise od bilo koje 4core i7 iste generacije...no svakako osobno cekam priliku da si uzmem za "kucne potrebe" i7 5820K
jer nikad necu prezaliti svog starog druga na 5ghz 3820!
lp

Slazem se ja sa tobom, samo sto ipak mislim da su i5 cipovi napravljeni iskljucivo za gaming. Grafika u 90% slucajeva odlucuje kakvi ce biti framovi. Ljudi uzvikase za 2k15 zahtjevna ovo, zahtjevna ono, a igra koristi jednu procesorsku jezgru, s tim da grafika za nju mora biti jaca.