Enkidu sri 21.11.2012 20:28

Ovo je valjda peta generacija a ne treća koliko ja znam...

Inače čudi me da Bug (konačno) pridaje ovoliko pažnje ovome, možda sam propustio ali ne sjećam se da je prije ovdje bilo službenog govora o GoPro-u, bar ne službenih recenzija...

Što se tiče uređaja poboljšanja u odnosu na zadnju generaciju su stvarno impresivna, međutim dobrim dijelom meni osobno i nisu potrebna / korisna, a promjena u dizajnu i promjena sa SD na microSD mi se baš i ne sviđa. Osim toga pomalo je kurvinjski kako su nakon dugo godina držanja kompatibilnosti sa svim prošlim kućištima i accesorijima odhebali sve to i uveli nova kućišta a stare uređaje više uopće ne prodaju (dosad bi uvik kad izađe nova generacija prošla samo pala u cijeni ali bi dalje bila available). E i malo su popušili oni koji su kao ja kupili za 50$ njihovo podvodno kućište dodatno uz osnovno kad sad daju to kućište u osnovnom paketu, a da ne govorim kako su popušili oni koji su platili 100-150$ za third-party podvodna kućišta dok se godinama čekalo da GoPro izda kućište koje nije mutno ispod vode.

Kad smo već kod kritika njihov headstrap mi ne stoji baš čvrsto i hebeno je tijesan (ostane mi otisak na čelu nakon samo par minuta ko onim Jaffa iz Stargatea) a nemam posebno veliku glavu (možda neznatno veću od prosjeka za odraslog muškarca ali znam nižih ljudi od mene sa znatno većim glavama).

Da ne pomislite da ih mrzim i samo kritiziram, njihov aparat je genijalan, jedinstven po featureima i kvaliteti, kvaliteta izrade je superbna i stvarno misle na detalje (anti-fogging inserts za kućište ispod vode, gumeni umetak za lockanje quick-release clipa itd.).

Keso čet 22.11.2012 00:06

FullHD 1080p ima svega 2 MPix (megapixela), točnije 1980x1020 = 2,073,600 piksela.

Za što im onda treba senzor od 11 Mpix ?

Pretpostavljam da je danas jeftinije nabaviti više MPIX senzor jer se proizvode masovnije (kupci kupuju pikselažu, a ne što nižu razinu šuma koje ni nema brojčano istaknute na proizvodu),

a drugi razlog bi bio redukcija šuma. Naime, senzor s puno mpix (11) koji ima puno šuma može se uprosječiti na manje megapiksela (2) koji imaju manje šuma.

sash čet 22.11.2012 11:17
Enkidu kaže...

Inače čudi me da Bug (konačno) pridaje ovoliko pažnje ovome, možda sam propustio ali ne sjećam se da je prije ovdje bilo službenog govora o GoPro-u, bar ne službenih recenzija...

5., 3. generacija, ovisi kako hoces brojati sto spada u koju generaciju proizvoda GoPro.

Akcijske kamere smo recenzirali prilicno redovito, sto u zasebnim tekstovima kako su se pojavljivale kod nas, sto na okupu u Bugu 231 - veljača 2012.

Sasa

1BIT sub 24.11.2012 01:03

Taj go pro je najbolji, al je fakat pre skup, evo primjer no name kineske kamerice koja snima 720p za smiješnih 352Kn, što je 5 puta jeftinije, naravno tih 720p nije toliko kvalitetno kao kod gopro-a, al je debelo jeftinija i opet bolja od 480p, jedina mana je što snimi 20 min i reže video, pa opet snima 20 min...

klik

Enkidu ned 25.11.2012 16:16
jim kaže...

zna li iko ima li igdje u HR kupit gopro3 ?

Pa tek je HD2 nedavno došao u Hrvatsku... Iduća verzija će se još načekati dok je vidiš ovdje. Naruči jednostavno iz GoPro-a preko Forwardita radi poštarine.

sash kaže...
Enkidu kaže...

5., 3. generacija, ovisi kako hoces brojati sto spada u koju generaciju proizvoda GoPro.

Ne bih sad ulazio u semantiku ali stvar je prilično jasna, bio je GoPro Hero original, pa GoPro Hero Wide, pa GoPro Hero HD, pa GPHHD2 pa GPHHD3. To je 5 jasno odvojenih generacija.

Za Eee PC recimo bih za moj rekao da je 7. generacija ali to je puno teže odrediti jer ih ima miljun modela i razlike među generacijama nekad nisu tako jasne...

Nije tolko bitno na kraju krajeva...

NenadX ned 25.11.2012 21:07
Enkidu kaže...

[QUOTE]a promjena u dizajnu i promjena sa SD na microSD mi se baš i ne sviđa. Osim toga pomalo je kurvinjski kako su nakon dugo godina držanja kompatibilnosti sa svim prošlim kućištima i accesorijima odhebali sve to i uveli nova kućišta a stare uređaje više uopće ne prodaju (dosad bi uvik kad izađe nova generacija prošla samo pala u cijeni ali bi dalje bila available). E i malo su popušili oni koji su kao ja kupili za 50$ njihovo podvodno kućište dodatno uz osnovno kad sad daju to kućište u osnovnom paketu, a da ne govorim kako su popušili oni koji su platili 100-150$ za third-party podvodna kućišta dok se godinama čekalo da GoPro izda kućište koje nije mutno ispod vode.[/QUOTE]

Moram priznati da ne kuzim logiku po kojoj je netko popusio nesto zbog formata. Kupio si prethodnu generaciju i podvodno kuciste za nju. Kad ces ju prodavati, prodat ces i pripadajuce kuciste. Oni kojima je dovoljna prethodna generacije, jeftino ce kupiti secondhand kameru, bolje nego da kupuju u ducanu staru verziju za vecu lovu. Jedino mi se te micro kartice nikako ne svidjaju. Preprtljave su za normalnu upotrebu, pogotovo ako ju koristis na motoru ili skijanju... TU NE STIMA NESTO SA QUOTANJEM...