IT trgovine

Amazon.de/amazon.com

Stric_Jura sri 19.1.2022 09:22

Pozdrav,

 

da li vam dostava s amazon.de (prodaja ide iz Belgije u mom slučaju) ne kasni?

 

Meni već tjedan dana stoji  - package got clearance - a ne znam gdje je, ništa ne piše o lokaciji (inače to je 3. poruka o "clearanceu") ?

 

mislim da je trebao doći pred tjedan dana (plaćeno 22.12.21, odmah sutradan krenuo paket)...

Stric_Jura sri 19.1.2022 11:52
Marcek555 kaže...

Jel imas tracking broj, ja sam imao takav slucaj i kada sam unesao tracking preko hp vidio sam da tjedan dana stoji u na centralnom skladistu

 pa naravno da imam, kako bi vidio poruku "passed checkpoint" ?!?

 

ali je već suludo, Aliexpress mi je došao unutar 8 dana s kontra kraja svijeta maltene...

ihush sub 17.9.2022 15:20
Casablancas kaže...

Kako ide garancija za stvari kupljene putem amazona? Znam da imam 3 godine preko njih, ali ako želim prodati nešto nekome, kako tu garanciju dam kupcu?

-nikako tj kao i sve ostale robe, posjedovanje=vlasništvo i ne moraš dokazivati, tj kupac (osoba koja plaća račun-robu, naručuje i sl.) ne mora biti korisnik-vlasnik, npr poklon..

-samo neke posebne robe imaju službeno dokument o vlasništvu, auto, kuća, umjetnine, oružje.. ostalo su obične robe, 99%... nema taj podatak i nije nikako važan za ostvariti pravo po osnovi jamstva

-kod nas+eu, kupac-potrošač (ne firma, veliki itd.) mora dobiti-uzeti račun u trgovini, imati do izlaza, nakon čega može baciti i nikad nikome ne mora ništa dokazivati tim računom.. ako ne dobije račun, kazna trgovcu + kupac mora uzeti-tražiti i ako nema do izlaza iz trgovine jednako može dobiti kaznu, kao što postoji fiskalizacija to je kontrola poreza-prometa + dokaz da nisi ukrao i sl.

-jedini problem.. u slučaju povrata na račun, automatika to vraća istim putem, na račun banke.. i tad ako se trgovac inati može raditi problem, no daš novi račun jer ni nemoraš biti klijent neke banke ili si zatvorio račun tj zakon je na tvojoj strani osim što trgovac ako želi inatiti se ima i takvu mogućnost (ne da je u pravu..). Veći problem je ako se nešto kupi na firmu (povrat poreza..) tad prvo ne spada pod zakon o zaštiti potrošača, a nakon tog problemi za tu firmu s poreznom i sl. .. mali kupac, potrošač nema problema, poželjno je imati papire ali što se zakona i ostvarivanja prava tiče nije uvjet, samo poželjno-preporučljivo-lakše-brže..

 

-račun nije nužan ali poželjan-preporučljiv, čisto kao dokaz vremena-mjesta kupnje tj da je to preko te trgovine, ne neke druge, tj ona trgovina koja je prodala ima obvezu prema kupcu npr reklamacije, ne neka druga koja s tim nema veze (kad postoji više paralelnih lanaca-distributera-izvora, online pogotovo..). Reklamaciju vršiš u trgovini kupnje, dok za neke proizvode-lance postoji izuzetak tj navedu sve moguće lance-trgovine s kojima recimo surađuju i tad bilo koji od njih može obaviti posao reklamacije, barem zaprimanje.. a izdavanje nove-zamjene ili povrat novca je opet drugi dio koji ne mora biti tako riješen tj ovisi o distributivnoj mreži, partnerima-ugovorima.. kao što je nekad bio povrat austrijskog mewerštojera na granici ili pošti, trgovini s kojom imaju sklopljen takav ugovor.. tj to je stvar poslovnih odnosa takvih firmi koje mogu imati nešto globalno pa i globalno jamstvo kroz neku globalnu mrežu servisa, npr brand kao logitech, lenovo i sl.. što za svaku robu-brand možeš i recimo izgooglati za sekundu, no to sa zakonom i pravom kupca kao i jamstvom nema previše veze, tj to je 'samo logistika-uređenje'.. ne pravo ili problem-pravilo i sl. .

 

-amazon je trgovina, ebay-ostali su posrednici.. slično, tj sve je to web-online kupnja, kupcu izgleda isto.. tj slično.. no nije isto, uvjek je to na trgovcu, dok platforma-posrednik može biti kao ebay koji riješava reklamacije mada on nije zakonom obvezan, tj to radi u svom interesu jer bi inače svi kupci pobjegli.. dok on tad riješi 'lošeg trgovca' na svoj trošak kao dio poslovanja u njihovom intersu, ne zakon-jamstvo nego kao da oni daju osobno-posredničko jamstvo. Račun izdaje trgovac, jamstvo bilo tko, proizvođač-ostali.. i nije zakonom nužno, no bez tog u pravilu nema trgovine, renome-reklama + eu uvjeti ali samo ako je trgovina u eu tržištu a to online kupac ne razlikuje, 'sve je isto'.. itd.

-ako nešto kupiš npr kroz amazon.de tad je to s porezom u eu, eu roba+jamstva i pravna nadležnost u slučaju problema-spora-tužbe.. ako kupiš izvan eu, nema veze s eu-zakonom, tad ide uvozni porez, kao kad se kupi s recimo ebaya-kina-ostalo, carina, poštarina itd. da postoji ebay.eu tad bi to već bilo riješeno za eu kao i jamstvo no to nikad za ebay neće postojati jer oni nisu trgovina samo posrednik tj nemaju veze s robom-jamstvom nego bi to trebala odraditi trgovina od koje kupac kupi robu, odnosno može ako slože polu-trgovinski model gdje nisu samo posrednik-medij-platforma nego oni tad postanu pravi trgovac koji u ime kupca kupi od proizvođača, kao prepordaja, tj kao što to rade vele-maloprodaje i distributeri.. no da ebay to želi već bi odavno to postao-napravio tj postao bi amazon i sl. ..

 

-jamstvo daje u pravilu proizvođač tj uvoznik-distributer, neovisno o tom jamstvu mogu dati svoje ako žele koliko žele itd.. kao i dodatno (produljeno i sl.) i svatko tko nešto daje određuje uvjete, npr način i mjesto reklamacije, trajenje itd. dok za eu zakon daje zakonsko jamstvo 2god neovisno o (ne)postojanju komercijalnog-proizvođača ili trgovca ili dodatnog.. a tad nije isto ako se kupi s eu domene kao .de ili .com tj jurisdikcija i sl.

-jamstvo ima roba, koja ima svoj barkod-broj-oznaku i neovisno imaš li 'papirnate' dokumente kao račun ili jamstvo, to je u sustavu trenutno vidljivo, jednako kao što kod prodaje provuku skener-barkod, tako za povrat-reklamaciju naprave isto i vide sve potrebno, odnosno ako nije njihova roba tad ne vide i odbiju. .. pa tako u eu možeš i bez papirnatog jamstva recimo izgubljeno, od trgovca zatražiti i dobiti ponovo isprintano jamstvo, no to može biti kao i printanje računa usluga-trošak koji se može naplatiti, recimo 15-50kn.. (a neki i više, to zakon ne regulira i često je to za robu do 100kn besmisleno već takvim troškom..), tj ako misliš na jamstvo proizvođača pc komponenti, to možeš uvjek provjeriti kroz lanac distribucije od proizvođača-distributer-maloprodaja za konkretnu robu uz uvjet da je iz tog lanca (ne drugi-paralelni, recimo za drugo tržište).. tj jedini zajednički je tad proizvođač, no mali kupac 'potrošač' u pravilu nema ulaz-kontakt u podatke proizvođača-veleprodaje.. jer oni ne prodaju na malo u maloprodaji... no imaju sve potrebne brojeve-serije i znaju kome su što prodali.. dok se jamstva razlikuju i po regiji-državi-tržištu, pa tako ista roba za eu možda ima jamstvo recimo 5g dok možda za brazil ima recimo 2g.. i ako kupiš iz te distribucije (logično jeftinije) tad nećeš imati jamstvo za eu.. tj kao da si osobno otišao na put i kupio u toj državi-regiji tad je nadležan lokalni zakon, jamstvo-sud itd.. i ne pomaže ti što si kupac iz eu tj ne vrijedi naš zakon, vrijedi ako je to eu trgovina-firma što malo zbunjuje za globalne kompanije, .. no po domeni je recimo dovoljno jasno + svi znamo da je sjedište amazona u usa.. a ostalo su regionalni distribucijski centri recimo za kontinent ili eu.. i osim distribucije služe i riješavanju reklamacija tj pravna odgovornost za ispravnost robe i odnos prema potrošaču-kupcu.

 

-neke trgovine imaju barkod čitač za kupce koji služe provjeri cijene robe.. recimo ne vidiš cijenu na polici i provučeš na barkodskener.. (kao kasa ali bez kucanja iznosa-računa..) i vidiš sve.. teoretski nema razloga da to ne postoji javno dostupno za bilo koju robu, trgovinu, online i sl. .. dok neki SN već u svebi sadrže ovisno o formatu recimo državu proizvodnje, brand-ime-oem, dan-mjesec-tjedan-godinu (npr autogume) i sl. podatke.. tj nema nekog posebnog razloga zašto to ne bi postojalo globalno za sve.. ali ne postoji, tj nitko nema interes to napraviti, imati jedan sustav, trošak itd.. a tad bi svaki kupac za svaku robu mogao recimo trenutno provjeriti stanje jamstva ili koji drugi podatak može biti dostupan, npr datum i mjesto kupnje ako je važna starost i sl. .. pri tome kao kupac ne moraš imati barkod skener pri ruci, može se isti broj utipkati.. dakle nije to nešto teško izvedivo, problem je više što nitko veliki ne želi da svi vide neke promete, za što postoje i porezne oaze i sl. pa je to već dovoljan razlog da ne postoji, jer ako možemo mi, mogu i porezni kontrolori i sl.

 

-npr ako u google ukucaš bilo koji mac adresu neke mrežne kartice, dobit ćeš proizvođača-brand.. služi kao nekadašnji jmbg ili novi oib s razlikom da nema potrebe skrivati podatak kao osobni postatak pod gdpr-om.. kao što je u jmbg-u bio vidljiv datum-općina rođenja osobe i zato zamjenjen oibom koji to sakrije. .. kao usporedba što barkod može i čemu služi u normalnoj-urednoj distribuciji.. 

 

+ primjer za domaće trgovine, hgspot tema prije par godina za neispravnu vga-gpu (banalni kvar ventilatora, nešto što bi se popravilo za 100kn i desetak minuta posla servisa), polovna-preprodana.. vlasnik-posjednik je došao u trgovinu, provučen kod i to je to.. jamstvo, nije bilo zamjene jer nije više dostupno, povrat po računu i tad je kupac polovnog zaradio jer je narvno manje platio polovno.. i sve je išlo glatko, po zakonu jer recimo veća trgvina ima odgovarajuće uređen sustav, ne kemijaju .. tad ne otežavaju takvu praksu, dok mali koji kemijaju to ne žele ako ne moraju.. i upravo suprotno, već po isteku godine počnu s otežavanjem neovisno što imaš sve papire kao jamstvo i račun, tj nije stvar zakona nego prakse-kemijanja trgovine i koliko im to može proći do kazne inspektorata kad se opamete .. itd. suprotan primjer je u temi protis, aktualno neki dan, gdje krenu kemijati oko tog da ne mogu izvršiti povrat nakon godine dana (kao problem poreza i sl) ili spominju troškove bankovne trasnakcije i sl. .. no na kraju naprave ono što moraju, ako-prođe-prođe metoda ili neznanje ili muljaža.. uredno poslovanje nema razlog tj trgovac u pravom lancu ne snosi trošak jamstva proizvođača i tad mu nije u interesu otežati reklamaciju i pravo potrošača tj kao pozitivna reklama (najbolja) riješi sve u par minuta. Kad trgovac kemija, kad nema ugovor-zaleđe-distributera (recimo sam uvozi i snosi trošak..) tad želi ako može smanjiti-eliminirati taj trošak i tad se tako ponaša, traži račun i sl. mada ga on mora imati i mora imati sustav koji će po barkodu-sn prepoznati robu tj nedvojbeno reći da je to njegova roba koju je prodao i pripadajući račun ili da nije njegova i time nema obvezu.. a ako je kemijao i brisao dio prometa za porez tad ta roba mada je njegova ne postoji više na računu u arhivi i tad je jedini dokaz kupnje ako kupac ima račun.. a tad trgovac mora platiti ozbiljnu kaznu nakon prijave, jer je to klasična porezna prijevara-utaja... i to se radi ako se može pogotovo mali (ne veliki, oni to rade elegantnije-sigurnije-legalno kao poreznim oazama i sl.) :)

Snoozly uto 11.10.2022 15:10
Cri.Lu99 kaže...

Na amazon.de je Pixel 6a zajedno sa slušalicama na 400 eura. Ako naručujem je li mi to konačna cijena? Ima li još kakvih dodataka na to što se treba platiti?

 Nije, platiti ćeš još razliku u porezu jer je u Njemačkoj 19% a kod nas 25%, tako da je to onda zapravo cca 420 eura. 

I eventualno plaćaš još i dostavu 10 eura.

marinda ned 16.10.2022 18:36

Bas planiram uzet novi PC, odnosno uzeo bi konponente ne cijelu kutiju i primjetio sam da su cijene 20 do 30% jeftinije nego kod nas tipa adm/futura. Kakvo iskustvo imas/imate, kako funkcionira jamstvo ako nesto nije ispravno, jel onda moras slat svojm troskom nazad ili kaj??

Gatsu uto 18.10.2022 00:28

Pozdrav 

komp koji sada imam sam narucio sa computeruniverse.de prije 8 god i sve je proslo super.Ali od onda do sada se situacija jako promjenila imaju jako lose ocjene i sve je puno horor prica od ljudi koji su narucili od tamo.

Pa sam krenuo traziti dalje vidio sam da se moze naruciti sve komponente na caseking.de koji ima odlicne ocjene ali sada trenutno nema gpu i psu koji ja hocu a mbo bi trebala doc negdje u 11mj. Na amazonu sam nasao sve sta hocu i sastavio sam si konfiguraciju u kosarici je i ceka da dojde ram u stock jer sam gledao da sve sta narucujem da je poslano i prodano od amazona a ne od neke firme sta prodaje preko njih.

zanimaju me vasa iskustva sa narucivanjem kompjuterskih komponenti sa amazon.de kako ste zadovoljni,kakve su vam stigle komponente,kako ste platili, dali ste morali sta vracati kakav je proces bio dali ste dobili povrat novca ako je nesto sta ste narucili bilo lose itd..

I jos jedno pitanje dali ste narucili odmah sve cijelu konfiguraciju (ako jeste kako vam je stigao paket jel sve stiglo odmah u jednoj kutiji ili dve ili su stizale jedna po jedna komponenta.

hahhaajaads uto 18.10.2022 14:19
marinda kaže...

Bas planiram uzet novi PC, odnosno uzeo bi konponente ne cijelu kutiju i primjetio sam da su cijene 20 do 30% jeftinije nego kod nas tipa adm/futura. Kakvo iskustvo imas/imate, kako funkcionira jamstvo ako nesto nije ispravno, jel onda moras slat svojm troskom nazad ili kaj??

 Slobodno uzmes, po meni je amazon.de sto se tice jamstva korektan, radio jednu reklamaciju G29 volana i prihvatili su je bez puno odugovlacenja preko live chata, dosao mi drugi volan na adresu a ja jos nit stari nisam stigao poslat nazad njima (poslao stari, morao platit 150kn dostavu do njih, no uredno su mi napravili refund kad sam im poslao racun). No, pazi da kupujes stvari iz amazon warehousea (pisat ce ti ispod cijene nesto tipa "Dispatched from and sold by Amazon."), jer ima dosta 3rd party trgovina i koje znaju bit cisti scam. Ako kupujes procesor njega mozes uzet i tipa iz Mindfactorija, no dostava ide preko mailboxde, ja sam od tamo uzeo (ak se slucajno nesta desi sa procesorom, sto je rijetkost, saljem direktno u Mindfactory a oni meni nazad opet moraju preko mailboxde, dostava od njih do adrese u HR je nekih 12€).

jocommb ned 23.10.2022 18:44

Ima li servisa kao mailbox.de u americi?.... Trebam uzet holster za pistolj i naravno u Eu je katastrofa sto se toga tice i cijene su prenapuhane jer su recimo naj proizvodaci u USA.... Ali nitko nesalje skoro... Ili te slanje izade kao 3 holstera, i neda mi s eza nesto sto je oko 50-ak dolara placat jos toliko postarine...

jocommb uto 25.10.2022 18:09
dejo6 kaže...

Ima MyUS, ali ja ga nisam nikad koristio pa ne znam jel šljaka

 

anelko kaže...
Koristio sam ja myus.com, nije bilo nikakvih problema. Mozes odabrati da ti raspakuju i postarina bude jeftinija.

 Hvala... Cak su i najjeftiniji... 

benko ned 6.11.2022 19:14

Jel vam se ikada dogodilo da je na listingu jedna cijena, a onda kada stisnete buy it now se ona uveca?

 

Konkretno gledam jedan usisavac, cijena mu je 250€, al kad stisnem buy it now, cijena ode na 262,50 + Shipping ?!? (nisam situsno nikakvu ddoatnu garanciju ili opremu ili slicno)

x18x05x ned 6.11.2022 19:27
benko kaže...

Jel vam se ikada dogodilo da je na listingu jedna cijena, a onda kada stisnete buy it now se ona uveca?

 

Konkretno gledam jedan usisavac, cijena mu je 250€, al kad stisnem buy it now, cijena ode na 262,50 + Shipping ?!? (nisam situsno nikakvu ddoatnu garanciju ili opremu ili slicno)

 Link?

sandokan111 ned 6.11.2022 19:27
benko kaže...

Jel vam se ikada dogodilo da je na listingu jedna cijena, a onda kada stisnete buy it now se ona uveca?

 

Konkretno gledam jedan usisavac, cijena mu je 250€, al kad stisnem buy it now, cijena ode na 262,50 + Shipping ?!? (nisam situsno nikakvu ddoatnu garanciju ili opremu ili slicno)

 Mijenja ti pdv po drzavi iz koje dolazis. Prikazuje njemacke cijene + pdv. Mi imamo veci pdv. Svaki put se to dogodi. Mozes to izbjec da saljes preko mailbox-a.

benko ned 6.11.2022 19:56
sandokan111 kaže...
benko kaže...

Jel vam se ikada dogodilo da je na listingu jedna cijena, a onda kada stisnete buy it now se ona uveca?

 

Konkretno gledam jedan usisavac, cijena mu je 250€, al kad stisnem buy it now, cijena ode na 262,50 + Shipping ?!? (nisam situsno nikakvu ddoatnu garanciju ili opremu ili slicno)

 Mijenja ti pdv po drzavi iz koje dolazis. Prikazuje njemacke cijene + pdv. Mi imamo veci pdv. Svaki put se to dogodi. Mozes to izbjec da saljes preko mailbox-a.

 Hvala na odgovoru, sta bi znacilo preko mailboxa?

 

Da onda pak shiping nije skuplji zbog toga....

sandokan111 ned 6.11.2022 23:23
benko kaže...

Hvala na odgovoru, sta bi znacilo preko mailboxa?

Da onda pak shiping nije skuplji zbog toga....

 mailboxde.com. U biti forwarder zamisljen za stvari koje se ne salju kod nas, pa onda narucis tamo i od tamo saljes sebi kuci. Al moze se iskoristit i za ustedu na pdvu. Shipping ce ti biti veci, ali se nekad isplati unatoc tome, iako mu to nije prvotna namjena.

Zaporožac kaže...

Ako ne može, to što je kod njih malo jeftinije mi ništa ne znači.

 Nitko te ne tjera da tamo kupujes.

 

Osobno, em ima boljih dealova nego sto ce kod nas ikad biti, em ima stvari koje uopce ne mogu nabaviti ovdje, em su neke redovne cijene pola nasih (hansgrohe/insinkerator recimo)

vrinho sri 23.11.2022 08:05

Ljudi imam problem... Prošli tjedan sam naručio 2 itema s njemačkog amazona, sve skupa 64€, skinulo mi s računa 50€što mi je bilo odmah čudno. Danas ujutro mi dolazi mail da je payment declined i da neće poslati dok se ne uplati. Ovi očito nigdje ne vide onu uplatu od 50€ koja mi je skinuta s računa, kao da nisam platio ništa. Ništa mi nije jasno sad, podaci od kartice na stranici su ok. Kome se javiti?

Hexfire sri 23.11.2022 08:18
vrinho kaže...

Ljudi imam problem... Prošli tjedan sam naručio 2 itema s njemačkog amazona, sve skupa 64€, skinulo mi s računa 50€što mi je bilo odmah čudno. Danas ujutro mi dolazi mail da je payment declined i da neće poslati dok se ne uplati. Ovi očito nigdje ne vide onu uplatu od 50€ koja mi je skinuta s računa, kao da nisam platio ništa. Ništa mi nije jasno sad, podaci od kartice na stranici su ok. Kome se javiti?

 Sigurno su ti baš skinuli tih 50€ ili samo napravili rezervaciju sredstava? Mislim da novac skidaju prije nego shippaju, a ne čim napraviš narudžbu. Nisam imao situaciju da skine dio iznosa, ali pretpostavljam da negdje unutar pregleda same narudžbe bi trebala biti mogućnost da se ponovno provede proces plaćanja. Naravno, problem je ako su ti stvarno skinuli već 50€ i sad žele još punih 64€ umjesto razlike.

MarioArt sri 23.11.2022 08:34

amazon je pun prevaranata pa moras paziti sto i kako uzimas... Korisnicka sluzba je odlicna, pogotovo ako si narucio nesto sto je fullfield by amazon... 

 

A uvijek imas opciju i ponistenja narudzbe i vracanja novca...