Njuskalo prevara

@Gemmy, ti ne bi, ja bi, očito nas 2 nebi trgovala ;-)
Ako već ne ide primopredaja te ako mi se nećeš javiti na video, da vidim s kim imam posla, bilo kupujem , bilo prodajem, onda nemamo što poslovati...

@Zaporožac, čim se neće javiti na video - doviđenja.
Payprotect ne štiti apsolutno nikako onog koji prodaje. Dakle ja ti pošaljem mob. Ti ga primiš, i tek onda trebaš javiti Njuškalu da si zadovoljan i da može uplatiti novce prodavaču. Možeš reći mrtav-ladan da si umjesto S24ultra dobio Nokiu 3310 i vratiti je meni natrag. I Njuškalo ti vrati novce. Tako funkcionira Payprotect. Dobiješ i mob i novce.Štiti se kupac. A onda nažalost masa lovi u mutnom. Postalo je poligon za svakodnevne prevare...

To sam i napisao, samo malo u ihush stilu.

Ako već ne ide primopredaja te ako mi se nećeš javiti na video, da vidim s kim imam posla, bilo kupujem , bilo prodajem, onda nemamo što poslovati...
ja preferiram primopredaju, zato nebi trazio/davao osobnu nikome, jer se onda iste znaju koristiti dalje u online prevarama
isto ne stavljam br moba u oglas jer te odmah spamaju s tim muljazama saljem paket, a ni ne pitaju nis o proizvodu/cijeni
ako pitaju dodatne slike/snimku lako im posaljem na mail/viber/wa

Ja jednostavno tražim broj mobitela ako ga nema u oglasu i nazovem. Kada prodajem, fotografiram uređaj, unutrašnjost i vanjštinu paketa. Ako dođe do problema, imam dokaz da sam poslao ono što sam oglasio.

@Alfrwdo nr.2. Kako točno imaš dokaz? Možeš poslikati, i onda izvaditi i poslati ciglu?

mozda se malo pretjeruje s tim nepovjerenjem,.mislim, prevara ima more, ali opet negdje se povjerenje uspostaviti mora, ili se ne kupuje rabljeno.
svaki sistem je osmisljen da stiti jednu stranu, nemoguce je da su obadvije strane jednako zasticene, njuskalo nije iznimka, oni "zive" od kupaca, i taj pay protect stiti kupca, pa cak i one koji su ustvari prevaranti.
nema tog dokaza, slike, videa, svjedoka, zakonski.... eventualno da u prisustvu biljeznika zapakujes paket, a on ovjeri da jamci da je stvar bila ispravna, i tocno ona koju kupac kupuje. to nece ni jedan.
pivce, rakijica, sitno narezane suhomesnate preradjevine, sjedi dok provjerim, isprobam..... jedino sto jamci sigurnost.
i saku.medju rogove ako si mi dosao na vrata da me prevaris :)

Ja prodajem samo osobno preuzimanje, u Zagrebu sam pa je to relativno jednostavno jer grad je velik i većina kupaca je iz okolice.Ako neko ozbiljan želi kupiti a dalje je,dosta puta bude da ima nekog frenda u Zg ili nekog ko putuje u isti pa mu to pokupi.Pričam o skupljim stvarima...

Kako to da neki imaju verificiran broj iz inozemstva na njuskalu. Kad sam ja verificirao broj zadnje nije mi dalo opciju da izaberem neki drugi predbroj osim +385, npr austrijsku karticu nisam mogao. Jel to znaci da je scammer cim ima broj koji nije verificiran u HR?

Odavno sam napisao da Njuškalo treba zabraniti zakonom i Ustavom!
Djelomično se slažem
Nije problem Njuškalo, nego nakaradni zakoni, pravila. Ako neki zakon i valja, nitko ga ne poštuje, pa ni Njuškalo. Mi kao kupci smo totalno nezaštićeni, bagra može raditi što hoće.
Nisu problem zakoni nego ljudi. Prilika čini lopova. 0-24h. Prodavao sam svoje rabljene komponente za PC više puta, našao se s ljudima u živo, isto i s rabljenim mobitelom. Sve su bili normalni ljudi. Predstavili se jedni drugima, razmijenili brojeve mobitela, mada kada kupiš rabljeno nema jamstva - isprobaj i to je (za matičnu, CPU i RAM su mi došla dva tipa kod mene doma, sami su rastavili moj stari PC i uzeli što im je trebalo). I sve je uvijek prošlo dobro. Tako sam i ja išao nekima doma.
Kokošari preprodavači i prevaranti su problem. Normalni ljudi koji prodaju nešto svojega u jednom komadu i kupci koji se s njima uspješno dogovore - nisu problem.
A ovo je posebna glupost:
"Eto, ako budu tražili, ja ću im osobno dati sve podatke s osobne, ili vozačke , ili putovnice."
Samo daj. I onda se čudi krađi identiteta nakon toga.

Kako kupac provjerava je li sve u redu ?
Kupim grafičku.
Trebao bih ju onda ispobati u računalu da bih potrdio da je sve ok.
Ta zaštita je podložna mnogim manipulacijama, čak ako se može izvaditi kartica iz kutije, a ti imaš istu takvu pokvarenu, jednostavno ubaciš svoju neispravnu nazad u kutiju vratiš kuriru i odbiješ plaćanje.
Takvo što se isprobava, kod prodavača ili kod tebe doma da on dođe tebi. Tako sam ja radio. Inače nikakva prodaja ili kupovina.

Kupi u trgovini. Svaki tjedan netko ima popust, veći ili manji. U trgovini možeš uzeti mobiteli na rate. Takve stvari NE kupujem putem oglasnika. I gotovo.

Prodajem PSVR2 i čak ga stavim na vau-vau i niko živ se ne javlja, već tri dana...
Nemam pay protect jer nemrem toliko dugo čekati na pare - a i pitanje je jel bi "kupac" na kraju uzel.
Zato sam stavil poželjna primopredaja (uvijek to prvo hoću prakticirati) ili slanje nakon uplate na račun.
Cijena je fer, jer uz još godinu i pol garancije idu i punjač za Sense kontrolere, zaštita za leće i dvije VR igre: RE Village Gold Edition u celofanu i Sony Store kod za Horizon Call of the Mountain.
Pomalo sam razočaran njuškom, a stavil sam i po forumima i nema sreće.

kod za Horizon Call of the Mountain.
Da nisam prodao PS5 već bi kupio od tebe jer me zanima Horizon u VR. Prvog sam prešao 3 puta, a PS5 sam kupio samo zbog forbidden west i "popušio" na kraju lovu jer nisam imao vremena ga igrati zbog posla, a u međuvremenu je izašao na PC te i dan danas nisam završio igru do kraja.,
A to oko mobitela sam također bio skeptičan oko jedne ponude koja je bila znatno jeftinija naspram ostalih. Čovjek podijelio broj, napravili videopoziv, raspričali se sat vremena, kupio mobitel i super me služio. U tom razgovoru mi ispričao čime se planira baviti, otvorio je firmu, na kraju sam vozio svoj auto kod njega (150km udaljen) za kemijsko čišćenje iznutra, a godinu poslije poliranje i keramičku zaštitu.

polako sve se proda na njuškalu ali za neke stvari treba vremena zato što nije tražena roba .
Neki dan sam prodao traku za trčanje nakon samo dva dana od objave oglasa i odbio sam još dva kupca. Traka stara godinu i pol dana za cijenu koliko sam kupio novu 910 eura 😁 Ali tada je bila na akciji 50% tako da sam je teoretski dao u pola cijene a zapravo ne.
Kupac mi lijepo uplatio na račun ja dogovorio dostavu i lijepo umotao, sretan ja, sretan kupac, (kupac je kaže odmah u našem prvom razgovoru shvatio da sam iskren - budite iskreni i dobri u životu isplati se).
Isto sam i bicikl prodao , kupac mi uplatio 500 eura i ja poslao bicikl.
Mislim da se lako može skužiti dali je s druge strane lopov, ali razgovor na telefon je bitan i obavezno pogledajte ostale oglase prodavača da možete procijeniti čovjeka, također gledajte koliko dugo ima taj račun/profil na njuškalu.
No iskreno bilo je tu i prevara , lak sam na žene 😅 pa sam jednoj prodao neki kabel za garmin i bio je dogovor ako joj odgovara da će mi uplatiti , ako ne vratit će, naravno da joj nije odgovarao i nisam dobio nazad 🙄
I jednom sam bio prevaren preko lažne stranice za njuškalo pay protect i na lažnu stranicu sam upisao CVC broj kartice (NEMOJTE TO RADITI) ostao sam bez 200 eura 😬
Ako idete na pay protect njuškalo obavezno provjerite tri puta dali to ta stranica a ne lažna.
Ako ne vjerujte prodavaču onda preko HP uzmite pouzećem .

"Eto, ako budu tražili, ja ću im osobno dati sve podatke s osobne, ili vozačke , ili putovnice."
Ajde nemoj pametovati.
Svi naši podaci su dostupni gotovo svima u javnim i državnim službama.
Evo ti moj OIB i broj osobne iskaznice.
Što ćeš s njima hakeru ?!, možeš mi, da ne kažem što.

Ja jednostavno tražim broj mobitela ako ga nema u oglasu i nazovem. Kada prodajem, fotografiram uređaj, unutrašnjost i vanjštinu paketa. Ako dođe do problema, imam dokaz da sam poslao ono što sam oglasio.
Fotografije je svakako dobro imati ali to nužno ne mora biti prihvaćeno kao dokaz već će biti korišteno od strane policije u trenutku ispitivanja osumnjičenika. Uređaj koji je fotografiran ne mora biti onaj koji će biti poslan, unutrašnjost paketa se može slikati i promjeniti nakon fotografiranja kao i njegova vanjština.
Tebe ako netko želi zavaljati to će i napraviti i realno ne preostaje ti ništa drugo osim privatne tužbe nakon što dobiješ podatke nakon izvida Policije za manje štete ili identičan postupak i postupanje po službenoj dužnosti za veće iznose.
Problem nastaje kada je na drugoj strani maloljetnik i tu se priča dodatno komplicira i značajno usporava.
Realno svi oni primaju pakete na vlastite adrese i to rade više manje zato što su ili osobe koje nemaju ništa na sebi i to im je način života, svi odreda o prije poznati policiji i u sustavu, tu i tamo zaluta neki nadobudni koji veoma brzo padne jer ekipa koja radi istrage veoma brzo dođe do istih.
Poanta je da oni budu uhvaćeni ali prodavač rijetko sebe namiri osim ukoliko predmet u trenutku obrade nije u vlasništvu počinitelja.
Problem je u tome što jako puno ljudi ne odradi prijavu na Policiji jer misli da se tu ništa ne može što nije niti približno točno jer je KZ u međuvremenu doživio promjenu i mala šteta je sada ona ispod 132 EUR-a dok je prije promjene zakona to bilo 2000kn tako da je zakon ovoga puta konačno na strani oštečenika.

Vidi moj primjer na slici...Nazoveš na video poziv, dogovoriš se, o tebi pokaže osobnu, ti njemu..i trebalo bi biti ok.
Čim sam to spomenuo, ovaj je odbio, dakle odmah red flag.. Ovaj je bio iz "Županje"
Imao sam i još jednog takovg sličnog...iz "Osijeka"...isto se više nije javljao, čim spomenuo video poziv, ali je i odmah promjenio profilnu sliku na WhatsApp... Potpuno druga osoba..generički nešto sa neta...dakle red flag...
Brate ne javljam se ženi na video poziv, kamo li strancu i još da mu osobnu pokazujem.
Prodajem i kupujem preko njuskala od kad postoji,
Nikad me niko nije prevario.
90% transakcija ide preko whatsappa jer želim pisani trag i u slučaju da kupim nešto, npr mob, pa ispadne ukradeno da imam trag.

Ajde nemoj pametovati.
Svi naši podaci su dostupni gotovo svima u javnim i državnim službama.
Evo ti moj OIB i broj osobne iskaznice.
Što ćeš s njima hakeru ?!, možeš mi, da ne kažem što.

jer je KZ u međuvremenu doživio promjenu i mala šteta je sada ona ispod 132 EUR-a dok je prije promjene zakona to bilo 2000kn tako da je zakon ovoga puta konačno na strani oštečenika.
2000 kuna je bilo prije više od 10 godina (https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/u-novom-kaznenom-zakonu-nece-biti-zastare-teskih-ubojstava/), pa je sniženo na 1000 kuna i iz toga je pretvoreno u 132,72 EUR-a. Sam iznos u EUR-ima ti sugerira koja je bila vrijednost u kunama do promjene valute.

Brate ne javljam se ženi na video poziv, kamo li strancu i još da mu osobnu pokazujem.
Potpis.
Ako te netko i traži osobnu iskaznicu budi siguran da je to prevarant.
To baš trebaš biti mentol da ideš nekom anonimusu pokazivat osobni dokument, pa čak i otkrivat svoje lice preko nekakvih video poziva.

Kao obično, glupavo policijsko izvještavanje bez potrebnih detalja koji su bitni.
Ne može nitko na osnovu tvoje osobne, slike, podići kredit, još i postati "opunomoćenik" za taj kredit
Koji kredit ?
Gdje se tako može podići kredit odn. koji pravni subjekt će ti na osnovu tih bezveznih podataka dati kredit.
Možda Zdravko Mamić u Međugorju, a Gospa da lupi žigove i potpiše.?
Ta žena je vjerojatno i fizički bila s njima u kontaktu, išla a "ekipom" u tu neku štedionicu koja kredit daje, sve lijepo ispotpisivala.
Ima ovaca, ali nema dosta čobana.

Kad kupujem na "Njuškalu" imam neke svoje intuicije i naravno kupujem do iznosa kojeg mogu izgubiti, znači riskiram do određene svote. Znači, koliko je netko dugo na njuškalu, što i koliko prodaje, "payprotect" i eventualne ocjene, mada kao kupac gubiš onaj iznos "osiguranje kupca". Prodajem na sve opcije, uplata na račun, pouzećem, payprotect, odnosno, kako se dogovorimo. Elektronika je poseban problem, bilo kakva greška kod montaže, može prouzročiti kvar, mobitel isto tako može crknuti sutradan po dostavi. Obično napravim video uređaja sa vidljivim serijskim brojem. Ako već dođe do spora, nastojim se dogovoriti, vratiti dio iznosa, vratiti cijeli iznos, kad zaprimim povrat i druge slične dogovore, ako se ide ljudski, a ako mi odmah počne prijetiti policijom ili slično, onda ga blokiram.

Kao obično, glupavo policijsko izvještavanje bez potrebnih detalja koji su bitni.
Ne može nitko na osnovu tvoje osobne, slike, podići kredit, još i postati "opunomoćenik" za taj kredit
Koji kredit ?
Gdje se tako može podići kredit odn. koji pravni subjekt će ti na osnovu tih bezveznih podataka dati kredit.
Možda Zdravko Mamić u Međugorju, a Gospa da lupi žigove i potpiše.?
Ta žena je vjerojatno i fizički bila s njima u kontaktu, išla a "ekipom" u tu neku štedionicu koja kredit daje, sve lijepo ispotpisivala.
Ima ovaca, ali nema dosta čobana.
Vidim, tjedan ti je započeo staloženo i mirno, uz puno racionalnog promišljanja.
Za online kredite nisi čuo? Danas svaka budala traži da mu pošalješ sliku osobne. Taman posla.
No, i dalje čekam tvoju poruku kojom ćeš nas ovdje obavijestiti da si dao podatke iz osobne ili putovnice nepoznatoj osobi na Njuškalu.

Vidim, tjedan ti je započeo staloženo i mirno, uz puno racionalnog promišljanja.
Za online kredite nisi čuo? Danas svaka budala traži da mu pošalješ sliku osobne. Taman posla.
Papirologija i sami zahtjev se predaje online, međutim završno sklapanje ugovora o kreditu se obavlja u poslovnici uz naravno predočenje osobnih dokumenata.

Papirologija i sami zahtjev se predaje online, međutim završno sklapanje ugovora o kreditu se obavlja u poslovnici uz naravno predočenje osobnih dokumenata.
Koje je nemoguće krivotvoriti, kao što praksa pokazuje.

jer je KZ u međuvremenu doživio promjenu i mala šteta je sada ona ispod 132 EUR-a dok je prije promjene zakona to bilo 2000kn tako da je zakon ovoga puta konačno na strani oštečenika.
2000 kuna je bilo prije više od 10 godina (https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/u-novom-kaznenom-zakonu-nece-biti-zastare-teskih-ubojstava/), pa je sniženo na 1000 kuna i iz toga je pretvoreno u 132,72 EUR-a. Sam iznos u EUR-ima ti sugerira koja je bila vrijednost u kunama do promjene valute.
Irelevantan je termin izmjene KZ-a već sama činjenica da je do njega došlo i to upravo zbog sitnih krađa po trgovinama zbog kojih je trgovcima bilo nemoguće raditi jer su preko svakog pokušaja krađe prelazili zbog loše postavljenih zakonskih pragova za pokretanje postupka od strane službene osobe.
Neovisno od toga ljudi trebaju znati da ih pokretanje postupka u lokalnoj policjskoj stanici ne košta ništa osim malo vremena.

Koje je nemoguće krivotvoriti, kao što praksa pokazuje.
Ajmo biti iskreni, onaj tko je u stanju krivotvoriti osobne iskaznice EU zemalja sigurno ima domišljatiji način dobivanja podataka iz "sustava".

Irelevantan je termin izmjene KZ-a već sama činjenica da je do njega došlo i to upravo zbog sitnih krađa po trgovinama zbog kojih je trgovcima bilo nemoguće raditi jer su preko svakog pokušaja krađe prelazili zbog loše postavljenih zakonskih pragova za pokretanje postupka od strane službene osobe.
Neovisno od toga ljudi trebaju znati da ih pokretanje postupka u lokalnoj policjskoj stanici ne košta ništa osim malo vremena.
No, sada pojedinci i grupe moraju paziti da ukradu manje. A krade se sve.
Ljudi trebaju prijavljivati prevare, pogotovo ove online, a ne pametovati po umirućem forumu.
Videopoziv i osobna?
Sorry ne bi ni ja to radio, a prodao sam hrpu stvari preko njuske/foruma.
Takve stvari možeš zahtjevat kada je neka super niska cijena, di je 99% muljaza da se osiguras.
Staviš stvar koju prodaješ na slike, staviš svoj nick kraj toga na zgužvan papir s današnjim datumom i to je to. Eventualno video tog predmeta kako radi ako se radi o grafi ili nes slično.