Internet

Brzine internet veza i stvarne brzine preuzimanja

Escudo ned 26.7.2009 15:08

Hvala bogu ovaj put nemam nikakav problem nego pitam se; ako je brzina veze (download) 20mb (primjer) zasto osoba moze preuzimati datoteke maksimalnom download brzinom od 2.3mb?

Nije mi jasno do cega je; download brzina 20mb, preuzimanje 2.3mb..

Znam da je normalno ali jel negdje dolazi do gubljenja brzine ili sta?

EDIT znam da maksimalna brzina skidanja ovisi o serveru s kojega se skida, no ja ovdje pitam iskljucivo za servere koji dozvoljavaju maximalnu brzinu downloada.

kaiserus ned 26.7.2009 15:12

Ako je brzina veze 20mb/s onda osoba skina brzinom 20mb/s, ali ovo što si ti naveo je 20 Megabita/s tj. 2.3mb/s. Brzine veze ti se svugdje pišu u megabitima a ne megabajtima, a dok ti se kod downloada ocita brzina u megabajtima a ne megabitima.

FrightMare ned 26.7.2009 15:22
Escudo kaže...

Hvala bogu ovaj put nemam nikakav problem nego pitam se; ako je brzina veze (download) 20mb (primjer) zasto osoba moze preuzimati datoteke maksimalnom download brzinom od 2.3mb?

ako je 1024Kbits(1Mbits) = 128Kbytes
onda je 10Mbits = 1152Kbytes ili 1Mbytes
tako je i 20Mbits = 2,304kbytes ili 2,3Mbytes

pobrko si megabyte sa megabitima.....kuzis?

mbps = megabits per second

ihush ned 26.7.2009 16:01

Pošto je autoru već odgovoreno, ali naslov teme bi mogao pomoći ostalima, pa evo na jednom mjestu:

Osnove - SI mjerni sistem i ISO norme

Kompijuteri, zbog binarnog sistema u osnovi koriste binarnu bazu (broj 2). Još je nedefinirano KiBi/kibi/Kibi/ -velićina slova b ili B odnosno bit ili byte (8bit-a)

- po SI sustavu, baza dekadskog sitema (broj 10) tako da je k=kilo=1000 jedinica

- binarno-baza 2, kiBi=1024 ... (2^10)

Brzina interneta, zapravo propusnost, se izražava u Mb/sec -Mbps. (točnije bit/per.sec, bez obzira kilo, mega...)

Kao što se u koristi metar (m) dok je milimetar 'premal' za svakodnevnu upotrebu. Tako taj broj dijelimo s 8 za byte pa u pitanju 20Mbps=2.5MBps. Dodatno konverzija 1000 na 1024 (dekadski-binarni) dolazi do:

-(SI)20Mbps=2.5MBps = (PC-bin-2)19.5Mbps=2.4Mebi/MeBi ... nije definirano.

To je matematika, sad stvarnost:

ISP daje neku nazivnu propustnost (ne miješati brzinu) obično download/upload jer je rijetko identično.

Dakle, nazivnih 20Mbps, po formulaciji ''ukoliko vaša parica teh. dozvoljava''... je teoretski maximum. Stvarna brzina ovisi o kvaliteti linije, servera (tj njegove propustnosti/opterećenja) s kojeg se nešto skida, te dodatnih 'smetala' koja možda opterećuju liniju kao npr. virusi...

Većinu zanma brzina skidanja s torrenta, tu nema pravila, jer ako je teoretski dio recimo OK, onda isključivo ovisi o drugim korisnicima tj. koliko ih ima, koliko su njihovi uploadowi itd... pa se neki file može skidati npr 500KBs dok neki drugi 5KBs... -to je za svaki torrent u nekom trenutku drugačije-jedinstveno....

Spomenuo sam i brzinu, za razliku od bandwitha-propustnosti, brzina (u igrama LAG) može se usporediti s autom i kamionom, auto može biti brži ali nosi manje tereta-prometa u odnosu na kamion. Pinganje nam (u ispisu) daje brzinu linije. Standardno na LANu <10ms na internetu 10-60, iznad tog (npr.150ms>) se (u igrama) osjeća LAG tj. kašnjenje, dok za surfanje ili download nema neke vidljive (osjetne) razlike.

krtislav sri 23.6.2010 01:13
Sesvetski Kraljevec kaže...
Posle sam jos testao kad su ugaseni kompovi 80 mb/s. Treca ekonomska. Skines portable torrent, i torrent datoteku, i pustis da odradi svoj posao u sk.

e, da ima 100 sedera, od svih 100 bi pokupio brzine

godo sri 23.6.2010 01:32
Escudo kaže...

EDIT znam da maksimalna brzina skidanja ovisi o serveru s kojega se skida, no ja ovdje pitam iskljucivo za servere koji dozvoljavaju maximalnu brzinu downloada.

20 Mb = 2,56 MB

doxy ned 26.12.2010 11:16

Iako imam 4 MB brzinu, normalno skidanje dolazi najviše na 490 kb/s, al s IDM-om dok skidam, brzina ide i preko 700, na koju foru IDM može to napraviti? I nije samo da piše brzina, ono stvarno ga tako brzo skine.

tony THE Noob pon 20.2.2012 18:04

Zvao sam službu za korisnike i javi se neka Lucija. Dam joj ja podatke ona nesto slozi veli mi restartaj ruter ja to sve napravim, veli mi izmjerite sad brzinu: download mi je smanjila, a upload je tad bio 213 kbps. Ja se zahvalim iako mi je brzina koju placam za upload 384kbps. Ali onda nakon 5 minuta idem opet mjeriti kad ono upload 94 kbps :O !! Zovem ja opet javi se neki lik i ja opet kazem  imam problem s brzinom interneta on meni kaze da oni ne mogu utjecati na upload da to ovisi o serveru na koji "aploudujem" (tak je rekel). Je li to istina da oni ne utjecu na upload brzinu ?

Sad mi je to cudno kak mi je onda upload na facebook uzasno spor i na youtube i na bilo sta da nesto stavljam sve je sporo !!!!!! 

EDIT: Kak onda oni mogu pisati da je brzina uz moj paket 3072/384 kbps ako ne utjecu na upload ??