Sony PlayStation 5

Sony je nakon stotinu milijuna prodanih Switcheva, Steam Deckova, Rog Allya itd. shvatio da postoji interes za handheld konzolama... Svaka im čast. Možda da ipak pričekaju još par godina sa svojim hand heldom za svaki slučaj.

Nije bas tako, komplicirano je...
Imao je i Sony svoju handheld konzolu pa nije išlo... Switch je vise od handheld konzole. Ne znam bas dali Sony želi ići u smjeru kartidge igara, oni idu u smjeru xboxa gdje mozes streamati igre na mobitelu, tvu ili ps portalu. Handheld konzole su ograničene hardwareom a streaming nikako da zaživi. Volio bih vidjeti povratak ps vite

Pitanje je tko ce biti spreman izdvojiti cca 600€ za novi switch, mislim da nece prodati ni blizu planiranom ali ok. Neka me iznenade! :D

ako ce biti portabilna kozola treba imat sve starije igre s proslih playstationa, da se moze igrat bez ps5 i interneta
imam hrpu starijih kupljenih igri na accountu i da imam poratabilnu konzolu bi ih probao opet odigrat. isto kao steam deck, playlista me drzi za konzolu
zato je switch/steam deck popularan. ljudi koji imaju malo vremena mogu zaigrat/pauzirat/nastaviti dalje kad imaju vremena omiljene igre koje su vecinom slabije/starije, a ne AAA igre

Cijenom odgovara switchu 1 kad je izasao (u odnosu na konkurenciju)
Tako da jednako je pozicioniran na trzistu

Pa zadnji izlet u handheld vode im je bio teški fail a trenutno za konkurenciju imaju Switch koji je druga najprodavanija konzola ikad. Tako da nije to baš tako jednostavno.

ja osobno neku novu verziju ps vite nebi ni pogledo, a ni switch me ne zanima ni najmanje.
dok ps portal s mogucnoscu streaminga punokrvnih aaa naslova bi kupio day one.

ja osobno neku novu verziju ps vite nebi ni pogledo, a ni switch me ne zanima ni najmanje.
dok ps portal s mogucnoscu streaminga punokrvnih aaa naslova bi kupio day one.
To uopće nisu iste kategorije uređaja.
Switch/SteamDeck/PS Vita uzmeš u torbu i igraš u busu, vlaku, na plaži, znači bilo gdje kad nisi doma.
Ovo sa streamingom bi funkcioniralo najbolje jedino kad si doma. Ima i to nekih prednosti naravno, ali ni blizu kao ove prve tri konzole, i zato ih ljudi vole.
Naravno, baterija je ograničavajući faktor u svim slučajevima.

I dalje mislim da je Steam Deck broj 1. Iako ga konkurencija polako sustiže.

Evo ja sam kupio ravljeni steamdeck prije neka 3mj za 350eur (da sam pričekao još tjedan dva, bilo ih je/ima ih po 300eur). Bez obzira, ni eura nisam požalio.
Da, ima tu igara koje rade bolje ili lošije, sa kojima se moraš malo pozabaviti postavkama, koje je lijepše igrati na velikom ekranu...ali možeš igrati gotovo pa sve.
Jednom kad to probaš jako se teško odviknuti od te komocije. Ideš na put, staviš steamdeck u torbu i igraj usred planine.
Streamo sam sa PC-a na steam deck bez ikakvih problema ili lagova, možeš streamati i sa PS na steamdeck iako to još nisam probao...switch igre koje god (sa intaliranim modovima/emulatorima).
Možeš instalirati gre sa bilo kojeg servisa (Epic/Heroic, EA, GOG, Battle.net...).
Da izađe steamdeck 2 vjerojatno bih ga u nekom trenutku uzeo dok mi ostale handheld konzole mi ne padaju na pamet pa tako ni PS handheld.
Ne kažem da ostal ehandheld nemaj usvoju čar i smisao, ali sudeći prema cijenama ovih igara za switch 2...nadam se da će biti flop, jer to su pretjerali do ibera...no kako kome.

Nova verzija PS Vite bi bila zanimljiva kada bi bila optimizirana i rađena da krajnji korisnik može na nju skinuti i igrati igre iz svoje postojeće PS galerije, u suprotnom više manje sve polako stiže na PC tako bi se vrlo vjerojatno ipak odlučio za Steam Deck.

Stvar je u tome da je sada Switch jedina konzola i Nintendo moze sve resurse bacit na to. Sony bi morao radit igre za dvije konzole, a znamo da to tak nejde, ak misle bit konkurentni.

Također čekam punokrvni handheld od Sonya, nasljednika Vite.
Ali ak MS izbaci prije, onda uzimam njihovog ak se pokaže dobrim.
Ionak kod PS-a imam Portal, koji je već polu-handheld.
Ak nekoga zanima, prodajem PSVR2 sa Sense punjačem, zaštitama za leće i dvije nove igre:
https://m.bug.hr/forum/topic/prodaja-ostalo/prodaja-psvr2--sense-punjac--dvije-vr-igre/305784

Ali ak MS izbaci prije, onda uzimam njihovog ak se pokaže dobrim.
Ionak kod PS-a imam Portal, koji je već polu-handheld.
Ak nekoga zanima, prodajem PSVR2 sa Sense punjačem, zaštitama za leće i dvije nove igre:
https://m.bug.hr/forum/topic/prodaja-ostalo/prodaja-psvr2--sense-punjac--dvije-vr-igre/305784
Kak MS sve radi preko one stvari nemam neka ocekivanja za to

Kak MS sve radi preko one stvari nemam neka ocekivanja za to
Sad kad izbace top tier handheld, a nakon toga i mobitel sa Windowsima...
Šalu na stranu, ne znam baš što Msoft može ponuditi, a da me recimo natjera da radije kupim XboxPortable u odnosu na Steam Deck. A čak i ako hoću nešto što nativno ima game pass, tu su Rog Ally, Legion GO, možda još nešto. Eventualno da dobiješ neke dodatne mogućnosti/pogodnosti na Gamepass pretplati ako imaš i handheld.

Problem je kod sonija ovaj:
-developeri ne zele raditi odvojene igre za handheld
-treba napraviti dovoljno jak hardware
-treba optimizirati igre za tu konzolu
Zato je savrsen streaming jer ti ne treba snazan uredaj.
Kad vec govorimo o totalno neovisnoj konzoli tu bi mogao puno pomoci AI i PSSR za upscale. Recimo da upscalea 720p u 1080p u 60-120 fps. Tako bi i slabiji hardware bio dovoljan.
No i dalje ostaje problem samih igara, dali ih pokretati preko nekog emulatora ili optimizirati igre? Za to a i za proizvodnju exkluziva je potreban studio i hrpa novaca a pitanje je koliko ce se prodati igara i konzola.
Sve te probleme rješava streaming i cloud gaming.

Da, nismo još došli do te razine da igre koje danas izlaze mogu raditi na handheld uređajima u nekoj pristojnoj kvalieti koja bi bila dostojna nekog uređaja koji bi Sony izbacio. A to onda dovodi do toga da za svaku igru koju izdaju moraju raditi odvojen port za handheld konzolu. Zamislite sad npr. kad izađe GTA 6 da moraš tu igru nekako staviti na handheld uređaj i da radi pristojno.
Ja obožavam Steam Deck ali ove nove igre koje izlaze ne rade nikako. Ako se i uspiju pokrenuti, bude slideshow što se tiče fpsa.

Kad vec govorimo o totalno neovisnoj konzoli tu bi mogao puno pomoci AI i PSSR za upscale. Recimo da upscalea 720p u 1080p u 60-120 fps. Tako bi i slabiji hardware bio dovoljan.
No i dalje ostaje problem samih igara, dali ih pokretati preko nekog emulatora ili optimizirati igre? Za to a i za proizvodnju exkluziva je potreban studio i hrpa novaca a pitanje je koliko ce se prodati igara i konzola.
Ovo ne drži vodu.
Kako nema tih problema na Switchu ili SteamDecku. Bez problema izlaze igre prilagođene za handheld.
Šta su Sonyevi developeri razmažene mimozice pa oni ne žele?
Kog briga što developeri žele (i ja sam developer), bitno je što kupci žele. A kupci uglavnom ne žele streaming i cloud gaming, kupci žele portable konzolu i igre koje rade na njoj kako treba, pa makar grafika ne bila u 4k/HDR (jer ionako nema smisla na malom ekrančiću).

Switch je obrnuto, dock konzola. Gdje se vrte jednake igre. Iz istog razloga zasto Steam deck ima problema...
Switch igre su rađene za slabašan uredaj, ps4 i ps5 igre su puno zahtjevnije. Zasto onda steam deck ne vrti najnovije igre u 4k kao pc.
Pustimo sad switch 2 4k, svi znamo da je to upscale razlicitih verzija igara.
Elden ring u 4k sigurno ne izgleda isto na switch 2, ps5 i pc...
Uzmi sad Elden Ring za Switch 2 pa ces vidjeti kolika je razlika u kvaliteti tekstura.
Switch je handheld s dockom i to je lako za izvesti, mozes i mobitel spojiti na dock.
Problem nastaje kad ides u drugom smjeru. I sam vidiš koliko steam deck ima problema s igrama. Moze Sony izvesti nekakav downgrade igara na 720p ali i takav uređaj bi bio oko 400€ te bi sami sebi pravili konkurenciju. Njima je cilj prodati PS5. Zato im pase remote play jer moras kupiti konzolu.

Switch igre su rađene za slabašan uredaj, ps4 i ps5 igre su puno zahtjevnije. Zasto onda steam deck ne vrti najnovije igre u 4k kao pc.
Pustimo sad switch 2 4k, svi znamo da je to upscale razlicitih verzija igara.
Elden ring u 4k sigurno ne izgleda isto na switch 2, ps5 i pc...
Uzmi sad Elden Ring za Switch 2 pa ces vidjeti kolika je razlika u kvaliteti tekstura.
Switch je handheld s dockom i to je lako za izvesti, mozes i mobitel spojiti na dock.
Problem nastaje kad ides u drugom smjeru. I sam vidiš koliko steam deck ima problema s igrama. Moze Sony izvesti nekakav downgrade igara na 720p ali i takav uređaj bi bio oko 400€ te bi sami sebi pravili konkurenciju. Njima je cilj prodati PS5. Zato im pase remote play jer moras kupiti konzolu.
Poanta je da igre koje su izašle za druge platforme izlaze i na portabilnim konzolama. Ne mislim tu sad na one koje rade po defaultu as-is, nego i na one koje su prilagođene njima. Npr. Diablo, Civilization, Baldur's Gate i sl.
Sve više igara za PC se radi sa SteamDeckom kao jednim od targeta.
Pa što ima veze kako izgleda EldenRing na Switchu2 ili SteamDecku, poanta je da ga mogu igrati u sobi u hotelu ako želim.
Ni ostale Switch igre ne izgledaju puno bolje, no poanta je da postoje i da se rade i da će ih biti sve više takvih. A portabilne konzole će biti sve jače i jače u narednim godinama.
Cloud streaming je mumbo jumbo za hipstere.
Osim toga više sam se zabavio sa Mario+Rabbids, Mario Odyssey i evo sad sa Astro Botom nego sa nekim AAA 4k/HDR igrama.
A Spiderman navodno isto dosta dobro radi i na SteamDecku. (Forza Horizon je radila kao zadnje smeće kad sam isprobavao, no to je sve do developera).
Ako developeri ne žele razvijati, ne moraju, ali bit će onih koji žele i takve treba podržati. Ako Rockstar ne želi, ha, gle... meni nikad nisu bili visoko u očima. Makar starije igre su izdali i na Switchu.

Ovo ne drži vodu.
Kako nema tih problema na Switchu ili SteamDecku. Bez problema izlaze igre prilagođene za handheld.
Šta su Sonyevi developeri razmažene mimozice pa oni ne žele?
Što ti to znači da nema problema? Svaka druga nova PC igra koja izađe je neigriva na Decku. Ili je "igriva" u 20 fpsa. Samo što je to uređaj koji su ljudi kupili za igranje dosta starijih igara i emulatora, a ako mogu igrati neku novu igru, to je kao bonus. Kod službene Sony konzole to nebi prolazilo. Tako da usporedba baš i ne drži vodu.

Pa ne kupujete valjda handhelde da igrate najnovije aaa igre na max detaljima u 60+ fpsa? Koje se muče i na puno jačim punokrvnim konzolama.
Zna se da ce biti puno kompromisa za igranje u pokretu.

Pa u tome je stvar. Što se uspređuje Steam Deck sa mogućim PlayStation hanheldom. Od Sonyeve konzole se očekuje da radi svaka igra i da je sve optimizirano za taj hardver jer su to konzole za mase, kao što je i Switch. Steam Deck je nešto drugo. To nisu uređaji za mase i tu se gleda ako neka novija igra radi, to je samo bonus. Ne postoji igra koja se radi isključivo za Steam Deck. Postoje neke igre koje imaju grafičke postavke prilagođene za Deck i to je to.

nitko to ne ocekuje, sta ti je. osim oni sta su malo delulu.
cbyerpunk i slicne ce liciti na nista na switchu
handheldi rade dobro jer se vrte na niskoj rezoluciji. u kombinaciji sada s dlssom ce raditi jos bolje. ali cim se to spoji na tv, koji ce biti 4k to ce lose izgledati
ja sam uvjek radije za opciju punkokrva konzola za 4k, i handheld za 720p nego raditi kompromis s jednom kozolom, ali kuzim da vecina nije, jer zeli sta vise dobiti za manje love. tj samo jednu konzolu.

Što ti to znači da nema problema? Svaka druga nova PC igra koja izađe je neigriva na Decku. Ili je "igriva" u 20 fpsa. Samo što je to uređaj koji su ljudi kupili za igranje dosta starijih igara i emulatora, a ako mogu igrati neku novu igru, to je kao bonus. Kod službene Sony konzole to nebi prolazilo. Tako da usporedba baš i ne drži vodu.
Ja pričam o igrama koje su developeri razvijali sa Steam Deckom "in-mind", a takvih će biti sve više u PC svijetu, pogotovo koje izlaze na Steamu.
Odnosno o igrama koje su razvijene sa prilagodbama UI-a za Switch i ostale handheld uređaje i njihove kontrole i mali ekran, a ima ih. Znači da se može i da postoje developeri koji to žele napraviti. Ako Sony neće, ima tko hoće.
Mislim da nije teško za shvatiti o čemu pričam. Nisu AAA igre jedine igre koje postoje.
Imao sam SteamDeck malo poslije releasea kad se mogao naručiti kod nas, ali mene su odbile od njega neke druge stvari, a ne performanse. Ponajprije baterija koja se praznila sama od sebe i u standbyu, te rizik od kvara i nepostojanje domaćeg servisa za njega. Kod Switcha 2 nemam tih problema. Svakoj igri na PCu se može smanjiti i rezolucija i detalji da bi bila igriva, to je palilo još prije 40 godina, pa pali i danas.

nitko to ne ocekuje, sta ti je. osim oni sta su malo delulu.
cbyerpunk i slicne ce liciti na nista na switchu
handheldi rade dobro jer se vrte na niskoj rezoluciji. u kombinaciji sada s dlssom ce raditi jos bolje. ali cim se to spoji na tv, koji ce biti 4k to ce lose izgledati
ja sam uvjek radije za opciju punkokrva konzola za 4k, i handheld za 720p nego raditi kompromis s jednom kozolom, ali kuzim da vecina nije, jer zeli sta vise dobiti za manje love. tj samo jednu konzolu.
Pa svakako, i ja sam za to da se treba imati više uređaja, svaki za svoju namjenu. Spajanje handhelda na 4k TV i očekivanje da će izgledati kao endgame PC je suludo.

Samo 6 PS Plus Extra igara za Travanj
https://youtu.be/Asj3jJOC8-E?si=ciHnhXOD91lVDCnB
Hogwarts Legacy
Blue Prince (Day one)
Lost Records tape 2 (Day one)
PGA TOUR
Battlefield 1
Plate Up!
Blue Prince ima ocijenu 94 na Metacritic a Battlefield 1 je prije par tjedana koštao 1€

https://youtu.be/Asj3jJOC8-E?si=ciHnhXOD91lVDCnB
Hogwarts Legacy
Blue Prince (Day one)
Lost Records tape 2 (Day one)
PGA TOUR
Battlefield 1
Plate Up!
Blue Prince ima ocijenu 94 na Metacritic a Battlefield 1 je prije par tjedana koštao 1€
2 pitanja:
1. Mogu li uraditi upgrade sa essential na "extra" samo za jedan mjesec? (na essential mi je ostalo 6-7 mjeseci)
2. Ove igre koje se sada dodaju (konkretno hogwarts i Blue Prince), da li se one uklanjaju slijedeći mjesec, ili ostaju dulji period? (u slučaju da ih ne stignem preći ovaj mjesec)

1. Ne mozes, ali mozes otvoriti drugi racun i uzeti jedan mjesec i igrati igre na trenutnom računu
2. U pravilu ostaju dostupne 12 do 24 mjeseca
sony kad na portalu omoguci igranje svih kupljenih igara preko streaminga(ne samo onih u najjacoj pretplati), bez potrebe za ps5 konzolom, ce razvalit trziste.