mrsmith uto 25.3.2025 12:53
forumaš kaže...

Poanta je da nisam nikad vidio da se dva tipa žvale na trgu, dok se hetero parovi žvale svakodnevno po svim lokacijama. 

E sad zašto se gejevi ne žvale javno po trgu trebalo bi pitati njih, brijem da se boje batina. Možda ih je ntko i vidio, ali eto ja po trgo prolazim svaki dan i nisam vidio ni jednoga zadnjih pedest godina.

Vjerovatno se žvale na paradama kad ih čuva policija.

Čekaj, još nisu izašli iz ormara

lumiks uto 25.3.2025 13:38

Trebao bih pomoć. Kupio sam PS Extra preko japanskog store-a zbog povoljnije cijene. To sam odradio tako da sam napravio japanski PSN račun i kupio preko japanskog Amazona wallet top up bonove. Nisam bio upoznat da oni za svaku igru +18 imaju neku zaštitu i potrebno je dodati verificiranu karticu za plaćanje. Ima li netko iskustva kako to riješiti, negdje da se kupi neka virutalna kartica ili nešto, samo da se potvrdi i da mogu preuzimati +18 igre? Htio sam instalirati GOW Ragnarok, ali zbog te zaštite nikako nisam uspio.

Hexfire uto 25.3.2025 13:53
lumiks kaže...

Trebao bih pomoć. Kupio sam PS Extra preko japanskog store-a zbog povoljnije cijene. To sam odradio tako da sam napravio japanski PSN račun i kupio preko japanskog Amazona wallet top up bonove. Nisam bio upoznat da oni za svaku igru +18 imaju neku zaštitu i potrebno je dodati verificiranu karticu za plaćanje. Ima li netko iskustva kako to riješiti, negdje da se kupi neka virutalna kartica ili nešto, samo da se potvrdi i da mogu preuzimati +18 igre? Htio sam instalirati GOW Ragnarok, ali zbog te zaštite nikako nisam uspio.

Da da, GOW Ragnarok. Kako da ne 

MEGATAMA uto 25.3.2025 14:06
forumaš kaže...
Gajotres kaže...
forumaš kaže...

Ajmo ovak Riva/Split ili Jelačić plac/Zagreb. Na jednom kraju trga tip žvali curu, ugurao joj jezik do mandula. Na dugom kraju tip žavli drugog tipa, isto mu ugurao jezik do mandula..

Kaj mislite tko će biti prvi pretučen?

Mene i curu su napali na toj lokaciji u ZG zato što im se nije svidio moj pogled a gledao sam u izlog. Just sayin 

Poanta je da nisam nikad vidio da se dva tipa žvale na trgu, dok se hetero parovi žvale svakodnevno po svim lokacijama. 

E sad zašto se gejevi ne žvale javno po trgu trebalo bi pitati njih, brijem da se boje batina. Možda ih je ntko i vidio, ali eto ja po trgo prolazim svaki dan i nisam vidio ni jednoga zadnjih pedest godina.

Vjerovatno se žvale na paradama kad ih čuva policija.

Ti zadnjih 50 godina prolaziš trgom kako bi ulovio frajere da se žvale....ili si želio nešto drugo reći 😁

Dođi u Berlin pa češ vidjet sve što ti srce želi 😀

forumaš uto 25.3.2025 14:14

Ured mi je u centru grada ...radno mjesto 

U Berlinu se očito osjećaju sigurno za razliku od ZG jer nema ni jednog, ili smo mi nacija 100% hetero.

da editiram jer zbilja je spam i nebum više sudjelovao, ali kolega MasterG   me tagao pa da dodam

Ne znam zašto bi netko bio za woke ili protiv, ja nisam ni za ni protiv. Zaboli me za woke. Ja sam da ljudi koji plaćaju porez i pdv imaju jednaka prava i obaveze.

Ak se može jedna skupina žvalit na trgu onda valjda može i druga?

Ak može jedna skupina imat sex na filmu ili video igri onda valjda može i druga?

Ako prva skupina nije nametanje onda valjda nije ni druga?

MasterG uto 25.3.2025 15:10

Nisam ništa do sad pisao u vezi ovog woke/gender equality sra***. no sve je više kao ovih koji su za to, a mi (ne-normalni za njih) smo hejteri, anti ljudi, rasisti itd...ali ću napisati da ostanem on topic koliko mogu.

Meni taj LG+BTQXYZ uopće ne smeta sam po sebi, ne mrzim nikog, niti će mi pasti na pamet biti agresivan prema nekome samo zato jer se identificira kao klamerica...ali kao i svatko sa mozgom će znat da nije klamerica u pitanjui pa ću mu se smijat u facu.

No, NEMOJ mi PUSHAT NIŠTA, ostavi djecu na miru....i po mogućnosti, ostavi mi igre/heroje na miru.

Ekstremi nisu dobri u niti jednoj smjernici života...niti u woke, niti u straight, niti u sportu, niti učenju, ni gejmanju...

A oni (woke) je postao ništa drugo nego ekstremistički pokret.

I zato ne shvaćam kako je sve više ljudi ok sa očiglednim pushanjem woke/gender equality agendi...protiv narativa postojećih knjiga, filmova, povijesnih događaja, literature...u igrama (ili bilo čemu drugome).

Doslovno mijenjaš povijest ili nešto već postojeće i time se potpuno izokrene smisao/jezgra i oni ne da su OK sa time nego to doslovno potiču samo da se eskponiraju.

U takvim igrama sve više dolazi do fokusa na woke agende umjesto na narativ i samu igru i naravno igre više manje postanu sranje barem što se storya tiče.

Evo Snowhite glumi polukolumbijka koja ima tamniji put...ne bitno? Generalno nije bitno da, ali je bitno, jer je doslovni opis originala "...she was white as snow"...pa brate dokle više?! I sad možemo generalizirati da nitko nije bijel kao snijeg, ali se točno zna što je pjesnik htio reći.

Zamisli samo koji bi shitstorm bio u USA da izađe film/igra o prvom crnom američkom predsjeniku Barrack Obami i da stave da ga glumi bijelac (jer to je prema njima OK)...samo zamisli kako bi na jednom poludjeli i rekli da je to white priviledge itd. Woke bi još i stao uz BLM. A da Abraham Lincolna glumi Idris Elba to je ok.

Zamisli samo kako bi imalo smisla i koliko bi woke pokret bio ponosan da su uspjeli pushat agendu da je God of War Kratos...žensko...po mogućnosti gay?...jel bi vam to bilo OK?

Jel bi vam bilo ok, odnosno jel bi vam igre ovoliko ostale u pamenju, da su Max Payne, Chief, Geralt (iako već znamo da dolazi Ciri...što je totalno druga osoba), Alan Wake, Agent 47...ženske osobe, druge rase, drugih sexualnih orijentacija?

Reacher žensko? Jer totalno ima smisla da ženska od 60kg prebaci muškog divljaka od 120kg preko ramena i prebije ga ko mačku.

Isto vrijedi i suprotno pa da nam je Lara Croft na jednom Larson Croft sa velikim bicepsima?...mislim da bi serijal bio mega popularan jel.

Ili ajmo prebacit Wonderwoman u Wonderman...because make it woke.

Više manje sve serije i filmovi koji su zamijenili originalno muške heroje ženskima su propali...Batman, Spiderman, Superman, Hulk (SheHulk?!?!?!?! are you serious bro).

Nije uopće stvar u tome da bi odigrali takve igre ili ne bi, niti da li ti smeta ili ne...ali to pushanje, odskakivanje od realnosti, zdravog razuma je prešlo sve granice.

Iskreno, ja taj woke i gender equality fantaziste svrstavam u istu grupu ljudi kao i BLM (koji 150+ godina nakon robova, il koliko već) traže lovu od bijelaca...iako su crnci isto tako imali robove.

Isto tako ih stavljam u istu grupu kao i "stop oil" ekipu koja se ljepi po prometnicama, al sve što ima na sebi, uključujući mobite na kojem je 20h dnevno, tenisice/cipele i ljepilo kojim se lijepi je od derivata nafte...go figure.

Generalno smatram da svi ti pokreti dolaze od USA i to od valjda najgluplje generacije/dvije ikad.

Smatram da je to čisti rezultat needuciranih, mentalnih bolesnika (jer valjda nije bolst mislit da si skakavac) i lijenih ljudi koji bi "napravili" sve samo da ne moraju učiti i postići nešto svojim radom/znanjem...nego "pokucaj mi na vrata i daj pare da mogu živjeti kako hoću".

No iskreno mi je začuđujuće kako je to sve otišlo ovoliko daleko...Doslovno ne možeš pobijedit. 

Toliko od mene...i jedva čekam sljedeći LoTR Dawn of Woke gdje ću igrat sa azijskom Legolese i bit će mi super...i šutit ću...i reći kako to totalno ima smisla i nema nikakve veze.

Pixel uto 25.3.2025 15:29
MasterG kaže...

Nisam ništa do sad pisao u vezi ovog woke/gender equality sra***. no sve je više kao ovih koji su za to, a mi (ne-normalni za njih) smo hejteri, anti ljudi, rasisti itd...ali ću napisati da ostanem on topic koliko mogu.

Meni taj LG+BTQXYZ uopće ne smeta sam po sebi, ne mrzim nikog, niti će mi pasti na pamet biti agresivan prema nekome samo zato jer se identificira kao klamerica...ali kao i svatko sa mozgom će znat da nije klamerica u pitanjui pa ću mu se smijat u facu. 

Potpuno nebitno koji ja stav imam , ali u ovom zadnjem si toliko mržnje, ismijavanja i obezvrjeđivanja ipucao u jednoj rečenici da sve što si dalje napisao nije više bitno jer si sam sebe opovrgao već u startu.

Samo obzervacija, ništa drugo.

Usput, forsiranje woke-a u svim porama života mi isto nije drago.

Ezio uto 25.3.2025 16:01
MasterG kaže...

No, NEMOJ mi PUSHAT NIŠTA, ostavi djecu na miru....i po mogućnosti, ostavi mi igre/heroje na miru.

Ekstremi nisu dobri u niti jednoj smjernici života...niti u woke, niti u straight, niti u sportu, niti učenju, ni gejmanju...

I zato ne shvaćam kako je sve više ljudi ok sa očiglednim pushanjem woke/gender equality agendi...protiv narativa postojećih knjiga, filmova, povijesnih događaja, literature...u igrama (ili bilo čemu drugome).

Doslovno mijenjaš povijest ili nešto već postojeće i time se potpuno izokrene smisao/jezgra i oni ne da su OK sa time nego to doslovno potiču samo da se eskponiraju.

U takvim igrama sve više dolazi do fokusa na woke agende umjesto na narativ i samu igru i naravno igre više manje postanu sranje barem što se storya tiče.

Evo Snowhite glumi polukolumbijka koja ima tamniji put...ne bitno? Generalno nije bitno da, ali je bitno, jer je doslovni opis originala "...she was white as snow"...pa brate dokle više?! I sad možemo generalizirati da nitko nije bijel kao snijeg, ali se točno zna što je pjesnik htio reći.

Zamisli samo koji bi shitstorm bio u USA da izađe film/igra o prvom crnom američkom predsjeniku Barrack Obami i da stave da ga glumi bijelac (jer to je prema njima OK)...samo zamisli kako bi na jednom poludjeli i rekli da je to white priviledge itd. Woke bi još i stao uz BLM. A da Abraham Lincolna glumi Idris Elba to je ok.

Zamisli samo kako bi imalo smisla i koliko bi woke pokret bio ponosan da su uspjeli pushat agendu da je God of War Kratos...žensko...po mogućnosti gay?...jel bi vam to bilo OK?

Jel bi vam bilo ok, odnosno jel bi vam igre ovoliko ostale u pamenju, da su Max Payne, Chief, Geralt (iako već znamo da dolazi Ciri...što je totalno druga osoba), Alan Wake, Agent 47...ženske osobe, druge rase, drugih sexualnih orijentacija?

Reacher žensko? Jer totalno ima smisla da ženska od 60kg prebaci muškog divljaka od 120kg preko ramena i prebije ga ko mačku.

Isto vrijedi i suprotno pa da nam je Lara Croft na jednom Larson Croft sa velikim bicepsima?...mislim da bi serijal bio mega popularan jel.

Više manje sve serije i filmovi koji su zamijenili originalno muške heroje ženskima su propali...Batman, Spiderman, Superman, Hulk (SheHulk?!?!?!?! are you serious bro).

Nije uopće stvar u tome da bi odigrali takve igre ili ne bi, niti da li ti smeta ili ne...ali to pushanje, odskakivanje od realnosti, zdravog razuma je prešlo sve granice.

Iskreno, ja taj woke i gender equality fantaziste svrstavam u istu grupu ljudi kao i BLM (koji 150+ godina nakon robova, il koliko već) traže lovu od bijelaca...iako su crnci isto tako imali robove.

Isto tako ih stavljam u istu grupu kao i "stop oil" ekipu koja se ljepi po prometnicama, al sve što ima na sebi, uključujući mobite na kojem je 20h dnevno, tenisice/cipele i ljepilo kojim se lijepi je od derivata nafte...go figure.

Generalno smatram da svi ti pokreti dolaze od USA i to od valjda najgluplje generacije/dvije ikad.

Smatram da je to čisti rezultat needuciranih, mentalnih bolesnika (jer valjda nije bolst mislit da si skakavac) i lijenih ljudi koji bi "napravili" sve samo da ne moraju učiti i postići nešto svojim radom/znanjem...nego "pokucaj mi na vrata i daj pare da mogu živjeti kako hoću".

No iskreno mi je začuđujuće kako je to sve otišlo ovoliko daleko...Doslovno ne možeš pobijedit. 

Toliko od mene...i jedva čekam sljedeći LoTR Dawn of Woke gdje ću igrat sa azijskom Legolese i bit će mi super...i šutit ću...i reći kako to totalno ima smisla i nema nikakve veze.

Puno teksta ali zapravo ista priča koju već godinama slušamo: "ne smeta mi ništa, ali sve mi zapravo smeta". Kažeš da ti LGBTQ ljudi ne smetaju, ali se odmah smiješ nekome jer se ne identificira onako kako ti smatraš da je "ispravno" – i to nazivaš zdravim razumom?
Tvrdiš da si protiv pushanja agende, ali ne smeta ti što je doslovno cijela povijest pop kulture bila agenda jedne dominantne norme – samo što ti to nije smetalo jer je bila tvoja norma. Tek kad se proširi vidljivost na druge identitete, rase i perspektive, odjednom je to pushanje i napad na zdrav razum.
Uspoređuješ povijesne ličnosti i fikciju, miješaš mitologiju, književnost, film i igre kao da su svi podložni istim pravilima. Gledaš bijelog Gandalfa kao svetinju, a zaboravljaš da je to izmišljeni čarobnjak iz univerzuma u kojem postoje orci, balrozi i besmrtni vilenjaci – ali eto, tamnoputi vilenjak? E, to ti je too much. Zamisli da je tvoj prag tolerancije slabiji od granica fantasy žanra.
Kažeš da bi ti bilo čudno da Kratosa glumi žena. Znaš što bi stvarno bilo čudno? Da netko uopće pomisli da ti to ne bi bila opcija u igri. Jer nigdje nije rečeno da ti moraš igrati kao trans Kratos, azijska Legolasica ili slično. Ali nekima to što nešto postoji što nije napravljeno baš za njihov ukus – to ih pogađa osobno.
I za kraj – rečenica o BLM-u, ropstvu i "mentalnim bolesnicima" koji misle da su skakavci stvarno pokazuje da ovdje više nije riječ o igrama nego o tvojoj frustraciji modernim društvom koje se ne uklapa u tvoj svjetonazor. I to je u redu – ali onda bar nemoj glumiti da si neutralan ili da samo želiš da sve ostane normalno.
Ovo što pišeš nema veze s ravnotežom. Ovo je samo prerušen strah od svijeta koji se mijenja bez tvoje dozvole. I to je u redu priznati. Ali nije u redu glumiti da je problem u drugima.

greysaint0 uto 25.3.2025 16:08

Nego, igram First Berserker Khazan i igra je odlična. Svima koji nisu sigurni savjetujem da odigraju demo koji je dostupan. Borba je odlična, priča zanimljiva (bar to malo što sam vidio), igra se izvodi potpuno glatko na PS5 Pro (demo je imao framerate drop-ove).

Jedina mala zamjerka je na težinu - neki boss-ovi su pretjerani, jedva preživiš prvu fazu, samo da polumrtav misliš "YES konačno sam ga koknuo" samo da počne druga faza sa novim health bar-om. Ovo pišem kao netko tko je platinirao Elden Ring, Bloodborne, Lies of P, Wukong, itd. tako da znate da su mi teške igre drage. Nije to ništa što se ne da preživiti, međutim moraš praktički netaknut preživiti prvu fazu da bi imao šanse u drugoj. Nije nemoguće, ali nadam se da su vam dragi perfect parry i perfect dodge mehanizmi. Parry window je kraći nego u Sekiru, međutim duži nego u Lies of P tako da ga nije teško pogoditi.

Meni je igra zasad 8.5/10 ali mislim da će neke ljude odbiti ako neke boss-ove malo ne kalibriraju. Ako uspijete preći demo, navalite dalje (ako vam je igra dobra). Ako ne možete završiti demo, znajte da prvi sljedeći boss je duplo teži od zadnjeg demo boss-a pa možda čuvajte pare za nešto drugo. Igra je uvjerljivo teža od svih ostalih Souls-like igara.

MEGATAMA uto 25.3.2025 16:31

Nastavio sam dalje Hollow Knight...sati samo lete.

Krenuo zadnju Zeldu na Switchu ali to se doslovno raspada i rezolucija i framerate pa če igra čekati NS2.

Btw najavljen PSSR za Pro verziju AC Shadows i najavljeno je da će podrška imat smisla po pitanju performansi i kvaliteti prikaza.

I kako se čini Ps5 Pro se Machine learning performansama smiješta između rx9070 i rx9070xt što je brutalno ako je točno pošto sam mislio da je daleko ispod.

deepshitcro uto 25.3.2025 16:32

Forsiranje necega neprirodnoga u svima normalnima budi otpor, tako da se to nikada nece promijeniti. Probao sam pro konzolu kod susjeda, i meni razlika u odnosu na obicni ps5 nije dovoljna da bi isao prodavati i kupovati pro. Kako kome sto pase, tako radi, ali realno preuvelicavaju razlike i mogucnosti pro verzije.

Ezio uto 25.3.2025 17:03
deepshitcro kaže...
Forsiranje necega neprirodnoga u svima normalnima budi otpor, tako da se to nikada nece promijeniti. Probao sam pro konzolu kod susjeda, i meni razlika u odnosu na obicni ps5 nije dovoljna da bi isao prodavati i kupovati pro. Kako kome sto pase, tako radi, ali realno preuvelicavaju razlike i mogucnosti pro verzije.

Zanimljivo kako se rasprava o tehničkim razlikama između PS5 i PS5 Pro u jednoj rečenici pretvori u lekciju o "neprirodnom" i "normalnima". Čovjek htio pričati o grafici i frejmrejtovima, a završio kao propovjednik iz 1952.
Ali ajmo ozbiljno. Apsolutno se slažem – forsiranje nečeg neprirodnog, kao što je PS5 Pro, samo izaziva otpor kod nas normalnih. Jer što nam zapravo Pro pokušava reći? Da naš obični PS5 više nije dovoljan? Da nije „prirodan“?
Ne, hvala. Moj PS5 je rođen takav kakav jest. Sa 10.28 teraflopsa, običnim DualSenseom i standardnim ventilatorom. I baš mi je dobro s njim.
I sad dolazi neka "naprednija" verzija, s više snage i novim render tehnikama, i pokušava se predstaviti kao evolucija? Pa to vrijeđa sve nas koji smo odrasli uz prirodne konzole.
Ne, neću ja svom djetetu reći da postoje "Pro modeli". Jer ako sad krene s Pro konzolama, sutra će možda htjeti 120 fps-a u svakoj igri. A tko zna što poslije – možda mu više ni 4K neće biti dovoljno!
Zato – nek svatko igra na onome što mu paše, ali nemojte mi pushati te neprirodne Pro varijante, jer to remeti naravni poredak konzolne zajednice.

#PS5Pride
#NeDirajMojih60fps
#ObičniPS5Zauvijek

MasterG uto 25.3.2025 18:06
Pixel kaže...
MasterG kaže...

Potpuno nebitno koji ja stav imam , ali u ovom zadnjem si toliko mržnje, ismijavanja i obezvrjeđivanja ipucao u jednoj rečenici da sve što si dalje napisao nije više bitno jer si sam sebe opovrgao već u startu.

Samo obzervacija, ništa drugo.

Usput, forsiranje woke-a u svim porama života mi isto nije drago.

Mržnju ne...sarkazam (a ovom slučaju ismijajavanje) da.

Imaš pravo, nije mentalna bolest da misliš da si pas. Iako znaš što je pas i ti nisi pas...ali go with it, jer on/ona/to se tako osjeća. Sutra će rec da je divokoza...i mi bi svi trebali rec da, ti si divokoza... Opet sarkazam kroz ovaj odlomak, ne mržnja.

Rekao bih da znanost određuje tko je što,a ne osjećaj. Hm, ako se osjećam kao kralj svemira, jel to znači da se ti meni moraš pokoravati? Mislim ipak se ja tako osjećam jel. Darwin se okreće u grobu. 

Btw, nigdje nisam rekao da mi smeta gay, taj dio me zapravo ne smeta skoro ništa, osim da ja nisam gay i nije to moj đir. Isto kao što ne volim hladetinu i nije to moj đir. Tako da ak mogu izbjeći hladetinu rado bih bez toga.

Ali kad mi krene sa gender fluid, životinjama I ostalim tvorevinama...jedan sat ovako, drugi onako, pa kad mi paše ja ću bit ovo, a onda ono...i ja bih trebao to prihvatit, hvala ne... Ne želim prihvatiti tvoje osjećaje kao mjerodavnu smjernicu. 

EDIT 1:

Ovo jest što se tiče stvarnog woke pokreta...ne igara. Što se tiče igara, sam već napisao, ali probati ću još jednom dolje ispisati u EDIT na što ciljam da mi smeta u igrama, koliko god one fiktivne bile.

Da se nadovežem na pspro. Također probao i nema mi nekog smisla za sad. Mislim da bih ga uzeo samo da imam viška love. No i manje igram u zadnje vrijeme pa ne vidim baš što bih postigao njime. A mali ionako igra rocket league, Minecraft i Lego adventures samo. 

EDIT 2:

Putovao sam pa nisam pročitao sve niti napisao...ali da se nadovežem na tvoje Ezio 

"Uspoređuješ povijesne ličnosti i fikciju, miješaš mitologiju, književnost, film i igre kao da su svi podložni istim pravilima. Gledaš bijelog Gandalfa kao svetinju, a zaboravljaš da je to izmišljeni čarobnjak iz univerzuma u kojem postoje orci, balrozi i besmrtni vilenjaci – ali eto, tamnoputi vilenjak? E, to ti je too much. Zamisli da je tvoj prag tolerancije slabiji od granica fantasy žanra."

Sam sebi si odgovorio BTW, ja nisam pomiješao ništa osim što sam napisao o točno definiranim likovima...ono što sam ja napisao jest da sam protiv MIJENJANJA povijesti, postojeće literature, likova, heroja, mitova itd.

Ali kao i uvijek...ne vidiš dalje od agende...odnosno postaješ ako već nisi ekstremist.

Ja Gandalfa gledam kao bijelog svetinju, da...jer je takav opisan u originalnim knjigama, bez obzira što je on izmišljeni lik...ALI JE DEFINIRAN....isto vrijedi za sve ostale likove koje sam spomenuo.

Isto tako sam se nadoveza za Legolasa (odnosno Legolesu) jer je jasno tko je Legolas...definiran lik...a ako želiš biti netko drugi u igri/knjizi/filmu, nikakav problem ne vidim sa time.

Tako da što se tiče opcija u igrama, ako je u igrama neizbježno da moraš ići na woke agendu, onda je to pushanje...i apsolutno se slažem da i dalje uvijek bolje imati opcije.

A u takvim igrama općenito biraš novog NEpostojećeg lika...odnosno ne mijenjaš već postojeći originalno raspisani lik.

"Ovo je samo prerušen strah od svijeta koji se mijenja bez tvoje dozvole. I to je u redu priznati. Ali nije u redu glumiti da je problem u drugima."

Yes, pročitao si me...strah me da će takvi jedan dan voditi svijet...jer onda neka nas asteorid pogodi.

Ali kao što sam spomenuo, čim kažeš da ti ta agenda ne paše, odmah ispada da je to strah/fobija...što dalje reći...argument ravan nuli.

No zanimnljivo je kako se nisi nadovezao na ono što sam napisao za Barrack Obamu i Abraham Lincolna...to su ipak bili stvarni likovi pa je tu tvoja granica?

U redu je mijenjati heroje u igrama iako to nikakvog smisla nema za metaverse, ali nije samo ako su to stvarni povijesni likovi?

Još jednom, da opcije...ne pushanje...ne mijenjanje postojećih/definiranih heroja/likova, makar bili izmišljeni.

SimeKZ uto 25.3.2025 19:09
Ezio kaže...
MasterG kaže...

Puno teksta ali zapravo ista priča koju već godinama slušamo: "ne smeta mi ništa, ali sve mi zapravo smeta". Kažeš da ti LGBTQ ljudi ne smetaju, ali se odmah smiješ nekome jer se ne identificira onako kako ti smatraš da je "ispravno" – i to nazivaš zdravim razumom?
Tvrdiš da si protiv pushanja agende, ali ne smeta ti što je doslovno cijela povijest pop kulture bila agenda jedne dominantne norme – samo što ti to nije smetalo jer je bila tvoja norma. Tek kad se proširi vidljivost na druge identitete, rase i perspektive, odjednom je to pushanje i napad na zdrav razum.
Uspoređuješ povijesne ličnosti i fikciju, miješaš mitologiju, književnost, film i igre kao da su svi podložni istim pravilima. Gledaš bijelog Gandalfa kao svetinju, a zaboravljaš da je to izmišljeni čarobnjak iz univerzuma u kojem postoje orci, balrozi i besmrtni vilenjaci – ali eto, tamnoputi vilenjak? E, to ti je too much. Zamisli da je tvoj prag tolerancije slabiji od granica fantasy žanra.
Kažeš da bi ti bilo čudno da Kratosa glumi žena. Znaš što bi stvarno bilo čudno? Da netko uopće pomisli da ti to ne bi bila opcija u igri. Jer nigdje nije rečeno da ti moraš igrati kao trans Kratos, azijska Legolasica ili slično. Ali nekima to što nešto postoji što nije napravljeno baš za njihov ukus – to ih pogađa osobno.
I za kraj – rečenica o BLM-u, ropstvu i "mentalnim bolesnicima" koji misle da su skakavci stvarno pokazuje da ovdje više nije riječ o igrama nego o tvojoj frustraciji modernim društvom koje se ne uklapa u tvoj svjetonazor. I to je u redu – ali onda bar nemoj glumiti da si neutralan ili da samo želiš da sve ostane normalno.
Ovo što pišeš nema veze s ravnotežom. Ovo je samo prerušen strah od svijeta koji se mijenja bez tvoje dozvole. I to je u redu priznati. Ali nije u redu glumiti da je problem u drugima.

Never go full retard...

greysaint0 uto 25.3.2025 22:10

Filipe, uzivat ces vjeruj. Konacno sam rijesio onog bossa koji me uporno drobio. Trebalo je samo 30+ puta probati.

Inace izeo sam deluxe edition cisto da mogu par dana ranije zaigrati (early access je dio paketa).

NathanDrek uto 25.3.2025 23:18

Berserker je bomba. Nioh meets Sekiro, moraš to voljeti. Bacam se na to čim platiniram Deaths Gambit Afterlife. Ostalo mi par heroic bosseva za riješiti, a i oni imaju kaj za reći što se težine tiče. Još sam k tome na ng+.

Ezio sri 26.3.2025 05:56

Poštujem da ti smeta mijenjanje definiranih likova, ali budi iskren... to ti smeta samo kad promjena uključuje rasu, spol ili seksualnost. Kad se lik mijenja iz drugih razloga, nitko ne diže paniku. I to je poanta.
Govoriš da ti "agenda" ne smeta, ali svaki put kad se pojavi lik koji nije po tvojoj mjeri – odmah je to pushanje. I kad se napravi novi lik, reakcija je ista. Dakle, nije problem u mijenjanju likova, nego u samoj vidljivosti različitosti.
U fantasyu u kojem postoje orci, zmajevi i vilenjaci koji lete na jelenima tebi crnac vilenjak para živce? Onda nije problem u dosljednosti izvorniku, nego u tome što ti smeta da se fikcija mijenja mimo tvog okvira "normalnog".
A što se tiče Obame i Lincolna – to su povijesne osobe. Jasno da bi bilo čudno da ih glumi netko potpuno različit. Ali uspoređivati to s Gandalfom i Kratosom je kao da uspoređuješ dokumentarac i bajku.
Ajmo sad stvarno nazad na igre.

Q-Tip sri 26.3.2025 08:07
greysaint0 kaže...

Nego, igram First Berserker Khazan i igra je odlična. Svima koji nisu sigurni savjetujem da odigraju demo koji je dostupan. Borba je odlična, priča zanimljiva (bar to malo što sam vidio), igra se izvodi potpuno glatko na PS5 Pro (demo je imao framerate drop-ove).

Jedina mala zamjerka je na težinu - neki boss-ovi su pretjerani, jedva preživiš prvu fazu, samo da polumrtav misliš "YES konačno sam ga koknuo" samo da počne druga faza sa novim health bar-om. Ovo pišem kao netko tko je platinirao Elden Ring, Bloodborne, Lies of P, Wukong, itd. tako da znate da su mi teške igre drage. Nije to ništa što se ne da preživiti, međutim moraš praktički netaknut preživiti prvu fazu da bi imao šanse u drugoj. Nije nemoguće, ali nadam se da su vam dragi perfect parry i perfect dodge mehanizmi. Parry window je kraći nego u Sekiru, međutim duži nego u Lies of P tako da ga nije teško pogoditi.

Meni je igra zasad 8.5/10 ali mislim da će neke ljude odbiti ako neke boss-ove malo ne kalibriraju. Ako uspijete preći demo, navalite dalje (ako vam je igra dobra). Ako ne možete završiti demo, znajte da prvi sljedeći boss je duplo teži od zadnjeg demo boss-a pa možda čuvajte pare za nešto drugo. Igra je uvjerljivo teža od svih ostalih Souls-like igara.

Odigrao sam demo i stvarno je igra fino ispolirana i sviđa mi se i art style i responzivnost kontrola. Došao sam do bossa na kraju demoa, ali nakon par pokušaja nisam dalje probavao. 

Ne sviđa mi se što nije malo više open world kao Elden Ring, nego je više na tračnicama, ali igrat će se kad dođe na red i kad bude neki prvi sale. 

Minneyar sri 26.3.2025 08:32
Ezio kaže...

Poštujem da ti smeta mijenjanje definiranih likova, ali budi iskren... to ti smeta samo kad promjena uključuje rasu, spol ili seksualnost. Kad se lik mijenja iz drugih razloga, nitko ne diže paniku. I to je poanta.
Govoriš da ti "agenda" ne smeta, ali svaki put kad se pojavi lik koji nije po tvojoj mjeri – odmah je to pushanje. I kad se napravi novi lik, reakcija je ista. Dakle, nije problem u mijenjanju likova, nego u samoj vidljivosti različitosti.
U fantasyu u kojem postoje orci, zmajevi i vilenjaci koji lete na jelenima tebi crnac vilenjak para živce? Onda nije problem u dosljednosti izvorniku, nego u tome što ti smeta da se fikcija mijenja mimo tvog okvira "normalnog".
A što se tiče Obame i Lincolna – to su povijesne osobe. Jasno da bi bilo čudno da ih glumi netko potpuno različit. Ali uspoređivati to s Gandalfom i Kratosom je kao da uspoređuješ dokumentarac i bajku.
Ajmo sad stvarno nazad na igre.

u Forgotten Realmsu oduvijek postoje crni vilenjaci pa nikome nisu problem. ne znam zasto ti i slicni odbijate shvatiti tu vrlo jednostavnu premisu da je gadarija u cijeloj toj prici sto se postojeci IP sa postojecim definicijama i loreom nasilu mijenja i prvo o cem se brine su checkboxovi i inkluzivnost, vjernost loreu pada u vodu, unajmljuju se za show runnere/ game directore aktivisti i ljudi kojima je jedina referenca lista mentalnih bolesti u BIO na Twitteru, jedini cilj im je "the message", i onda se cudimo kad apsolutno nista sto nastane iz takve price nista ne valja. a samo hocemo dobre sadrzaje.

neka umjesto zenskog James Bonda naprave novi IP, novog badass zenskog lika. nije da ih nije bilo kroz povijest. neka naprave novi fantasy gdje ima koga i cega god zelis, nikom ne smeta. evo npr u Cyberpunk svijetu, velika vecina nece prigovarati na takve stvari zato sto su dio vizije/ lorea. samo sto je problem sto je kreativnost izgleda potpuno izgubljena i vec zadnjih 5+ god samo dobivamo vjecite rebootove, remakeove, spinoffove postojecih IP, i jos vecinu njih provucenu kroz woke filter i daleko inferiorno originalnom proizvodu.

al nadam se da ipak toj prici i bolesti dolazi kraj, s obzirom na kolicinu epskih failova u zadnje vrijeme.

Bitanga sri 26.3.2025 08:57

Nemam ništa protiv ženskog "James" Bonda. Ne bih imao ništa protiv ni da je trans panseksualac ako o tome ne priča svake minute. No imao bih protiv da se na filmu upucava, liže i seksa sa drugim muškarcem.

I to samo zato što mi je to neugodno i odbojno za gledati. Jer gledanje tuđeg seksa je neugodno (osim u jednom slučaju), a seksa koji te ne napaljuje je svakako odbojno.

Dugotrajnim izlaganjem takvim sadržajima svakako postaje manje odobojno. U jednom trenutku će ti se možda i svidjeti, a toga se, mislim, ljudi vjerojatno najviše i boje 

filip_medo sri 26.3.2025 09:08
greysaint0 kaže...
Filipe, uzivat ces vjeruj. Konacno sam rijesio onog bossa koji me uporno drobio. Trebalo je samo 30+ puta probati.

Inace izeo sam deluxe edition cisto da mogu par dana ranije zaigrati (early access je dio paketa).

Je vidio sam, inače zadnjih godina imam odbojnost prema specijalnim edicijama ( deluxe, super deluxe, itd... ) razlog, ha nekoć davno su u takve edicije bili uključeni DLC-evi, danas je to early access ( osobno mi je nebitan ), digital artbook ( koji proguglam ), OST ( koji kad tad izađe na Spotifyu ) i naravno neki kostimi za lika ( također za mene osobno nebitno ), stoga je sve navedeno ujedno i razlog zašto zadnjih godina uzimam isključivo standardne edicije. Nisam probao demo, bacio samo mali sneak peak na yt. :D

Ezio sri 26.3.2025 09:47
Bitanga kaže...

Nemam ništa protiv ženskog "James" Bonda. Ne bih imao ništa protiv ni da je trans panseksualac ako o tome ne priča svake minute. No imao bih protiv da se na filmu upucava, liže i seksa sa drugim muškarcem.

I to samo zato što mi je to neugodno i odbojno za gledati. Jer gledanje tuđeg seksa je neugodno (osim u jednom slučaju), a seksa koji te ne napaljuje je svakako odbojno.

Dugotrajnim izlaganjem takvim sadržajima svakako postaje manje odobojno. U jednom trenutku će ti se možda i svidjeti, a toga se, mislim, ljudi vjerojatno najviše i boje 

Ne slažem se nužno s percepcijom "neugodnog" sadržaja, ali poštujem kad se to izražava kroz osobnu nelagodu, a ne kao moralnu nadmoć. Realno, ne mora se svatko osjećati ugodno gledajući sve – sve dok ne traži da se sve prilagodi samo njemu.
Ono gdje stvar postaje zabavna je kad netko tu osobnu nelagodu pretvori u opći kulturni rat, pa se krene pričati kako showrunneri i game direktori dolaze "s Twittera i listom mentalnih bolesti u biografiji". To je kao da netko kaže: "Ako me izložiš homoseksualnoj sceni, možda mi se jednog dana svidi – i zato je to opasno!"

Takvi u svoj Twitter bio mogu staviti: "Mentalno slab, podložan utjecaju filmova i igara, s mogućnošću neželjenog razvoja ukusa." I samo čekaju poziv Ubisofta.

Što se tiče scena "lizanja i seksanja", pa budimo realni – takve scene, bilo hetero ili homo, vrlo često su ubačene s istom svrhom: da provociraju, šokiraju ili privuku pažnju, neovisno o orijentaciji. Ako se preeksplicitno prikazan hetero seks koristi da zadrži pažnju kamiondžija, onda se homo scena ubaci da izazove reakciju i pokrene lavinu komentara. Dakle, radi se o trikovima starih scenarističkih zanata, a ne o nekakvom planiranom preobraćanju publike.

A što se tiče "forsiranja agende", ako se stvarno vjeruje da je uvođenje raznolikih likova glavni razlog za neuspjeh nekog filma ili igre – a ne loš scenarij, loš dijalog i reciklirane ideje – onda se već duboko zakoračilo u svijet u kojem svi neuspjesi dolaze isključivo od toga da netko u pozadini gura poruke.

Više dobrih priča, manje paranoje o "mentalno bolesnim woke ljudima iz sjene koji vam žele ukrasti omiljene likove". I sve će bit ok.