HZZ - koji vaučer odabrati u IT području?

Evo jedan neloš oglas za asistenta u marketingu u mom kraju.
Traži se aktivno korištenje programa za grafičku obradu - Photoshop, Illustrator, InDesign
- poželjno iskustvo u digitalnom i grafičkom dizajnu
- osnovno poznavanje SEO-a
- odlično poznavanje MS Office paketa
Glupo mi se javiti na oglas ne znam skoro ništa o tome ajde nešto offica. Ali opet da im dam do znanja da planiram upisati sad neki kurs(mogao bi biti vezan za to što traže) ili da bi mogao to savladati učiti kad počnem raditi

Zavrsio PMF. Upisao algebru voucher - Frontend. Radio svaki dan po 5-6h. Dobio posao kao Web Dev. Dnevno 8h plus 4h nakon kako bi brzo polovio.
Danas nakon godinu i dva mjeseca radim aplikacije za klijente, inHouse app odrzavam i upgrejdam. Prepisujem stare aplikacije.
Radim u Reactu, SQLu i ucim se C# pomalo.
Sve se moze. Voucher moze samo pokazat i dokazat da je to za tebe.

@SimeKZ
Sve je to točno kaj si napisal. I drago mi je zbog tebe.
Međutim, ekipa očekuje od tečaja da će im donijeti posao, samo tako. Samo zato kaj su za završili. To su uličari. Došli sa ulica, pa odmah u IT.
A, nije tečaj za IT kao tečaj za daktilografa.
Svaki inžinjer, pogotovo inžinjerska ekipa sa PMF i FER-a, vrlo brzo se prilagodi poslu. Svaki pametan voditelj htio bi imati takvu ekipu u svojem teamu.

Evo traži se IT POMOĆNIK samo bi morao putovati do posla 1h svaki dan placa oko 1000eur al i to je bolje od rada u skladištu za manje malo od 900.eur. Sad je pitanje dal ce me uzeti u razmatranje spreman sam se školovati i učiti a nez dal im sadašnja razina znanja odgovora.
Traži se:
Instalacija, konfiguracija, ažuriranje i osiguravanje funkcionalnosti našeg softvera i hardvera (razne aplikacije, pisači, periferni uređaji)
• Aktivni savjeti našim korisnicima u vezi s odgovarajućim rješenjima

@kaw_liga
Ajd, frendač pošalji prijavu. Ti se brineš jel' će tebe oni uzeti? To je njihova briga.
Ti se lijepo prijavi, predstavi, pokaži svoje dobre strane, neutralizraj one šelo...
To je klasična informatičja-(hardveraška pozicija).
Suerte!!

Najgore je što se bojim da cu biti primljen a onda muka dal' prihvatiti ili ostati.Najgore mi je taj put svaki dan sat vremena čak mi i veca placa 200eur,placeni putni troškovi i dobar posao koji bi mi bio zanimljiv nekako manje igraju ulogu ...a sa druge strane suludo bi bilo odbiti takav posao ako uopće budem primljen

Najgore je što se bojim da cu biti primljen a onda muka dal' prihvatiti ili ostati.Najgore mi je taj put svaki dan sat vremena čak mi i veca placa 200eur,placeni putni troškovi i dobar posao koji bi mi bio zanimljiv nekako manje igraju ulogu ...a sa druge strane suludo bi bilo odbiti takav posao ako uopće budem primljen
Ako je sat vremena problem, nemoj zaboraviti da brdo ljudi u Zagrebu redovno ide sat vremena ili više na posao.
Ako veća plaća, pokriveni troškovi i slično ne igraju ulogu, u trenutku kad bi se želio razvijati u tom području...

Old iggy je u pravu..Kako očekivati da se razvijam u tom području ako i ne počnem tamo delati i samo tražim izlike jer sam se učahurio u skladištu za 870eur mislim porazno razmišljanje sa moje strane..
Nego pozvan sam na razgovor sad neki savjet šta da kažem da budem iskren šta znam htio bih pokazati da se želim u tom području izgrađivati,školovati napredovati ali da jednostavno ne znam od kud početi toliko izbora..Znam da ne volim programiranje i ovo mi se čini kao idealan početak It pomoćnik u velikom kompleksu hotela(Rad, održavanje i rješavanje različitih IT problema naših internih korisnika
• Instalacija, konfiguracija, ažuriranje i osiguravanje funkcionalnosti našeg softvera i hardvera (razne aplikacije, pisači, periferni uređaji)
• Aktivni savjeti našim korisnicima u vezi s odgovarajućim rješenjima

Bok svima! Radi se o vaučerima za obrazovanje od HZZ-a. Od dostupnih u mom gradu imam:
-Administrator baze podataka - 250 sati
-Web dizajner - 175 sati
-Web programer - 225 sati
-Pyhton developer - 300 sati
-Sigurnost informacijskih sustava - 75 sati
-UX dizajner - 375 sati
https://www.liupka.com/rs/Masine-za-sivenje/klasicne-masine-za-sivenje
-ASP.NET developer - 375 sati
- Objektno orijentirano programiranje - 225 sati
-Upravljanje IoT sustavima - 200 sati
-Upravljanje mobilnim robotima - 75 sati
-Front-end developer - 350 sati
-Back-end developer(PHP) - 300 sati
Trenutno nemam nekog posebnog iskustva u IT vodama.
sama sem išla na ux dizajner i upravljanje mobilnim robotima

Evo jedan slučaj koji me nasmijao, ali i naljutio.
Od kolege mali u malom prstu ima sve o IT, radi čuda u CS-u i Corelu iz šale, a u Adobeu i za pare youtuberima nešto odrađuje, odražva i marketing nekih stranica itd itd. Uglavnom dečko je bio nogometaš pa standard završio 3 godine srednje. Došao na zavod i eto rekli mu da niti jedan vaucher ne može dobit jer nema 4 godine srednje tipa ekonomska ili teh. itd, jer zanimaju ga škole za IT ili slično kako bi onda dobio diplomu i zatim mogao uz poticaj i nešto otvorit. Uglavnom nisam prvo vjerovao, ali kolega je uzeo i pravnika, da, tako stvari stoje, bez obzira što je mali nadaren i može radit na serverima, sklapat pc za lovu ili obrađivat fotke i videa sa vjenčanja, oni mu ne dopuste vaucher za beslatno školovanje.
Problem je lako riješen, kreditom oca, mali je otvorio što treba i želim mu puno uspjeha, a znanje već ima. Nego kako to ide, neki tamo lopovi mogu imat 3 firme i 10 kupljenih diploma i nikome ništa, a dečko je bio više na lopti nego na satu pa je završio 3 godine srednje i pošto nogomet nije prošao, sad mu eto država ne dopusti da napreduje. Sramota.

Uglavnom dečko je bio nogometaš pa standard završio 3 godine srednje. Došao na zavod i eto rekli mu da niti jedan vaucher ne može dobit jer nema 4 godine srednje tipa ekonomska ili teh.
Koju srednju je on završio, o kakvom smjeru obrazovanja pričamo?
Naime radi se o tome da se kod pregledavanja takvih prijava traži životopis ali isto tako se gleda dokumentacija koja se jedino može provjeriti (svjedožbe), sad reci ti meni kako da ja znam da je netko dobar u onome što radi ako to ne može potvrditi nekakvim papirom? pritom se možda radi o smjeru koji je dijametralno suprotan od onoga za što traži vaučer.
Također treba imati u vidu da su pojedini programi zamišljeni kao nadogradnja na postojeće znanje i smjer u kojem se već radi ili se osoba školovala dok se drugi zasnivaju na preškolovanju odraslih i tu se onda može birati druga grana od onoga za što se osoba prethodno školovala tj radi se prekvalifikacija.
Stvari nisu tako jednostavne kako se čine a promil izuzetaka korisnika ne čini pravilo.

Uglavnom dečko je bio nogometaš pa standard završio 3 godine srednje. Došao na zavod i eto rekli mu da niti jedan vaucher ne može dobit jer nema 4 godine srednje tipa ekonomska ili teh.
Koju srednju je on završio, o kakvom smjeru obrazovanja pričamo?
Naime radi se o tome da se kod pregledavanja takvih prijava traži životopis ali isto tako se gleda dokumentacija koja se jedino može provjeriti (svjedožbe), sad reci ti meni kako da ja znam da je netko dobar u onome što radi ako to ne može potvrditi nekakvim papirom? pritom se možda radi o smjeru koji je dijametralno suprotan od onoga za što traži vaučer.
Također treba imati u vidu da su pojedini programi zamišljeni kao nadogradnja na postojeće znanje i smjer u kojem se već radi ili se osoba školovala dok se drugi zasnivaju na preškolovanju odraslih i tu se onda može birati druga grana od onoga za što se osoba prethodno školovala tj radi se prekvalifikacija.
Stvari nisu tako jednostavne kako se čine a promil izuzetaka korisnika ne čini pravilo.
Dečko je završio za keramičara, ali to je završio jer nije imao ocjene za nešto bolje, uglavnom je igrao igrice, igrao nogomet za klub i nadao se karijeri, ali u srednjoj je krenuo da se bavi svim i svacim za računalom, a ne samo igricama, a nogometna karijera nije uspjela. Istina, ne može se znati nešto samo jer on to kaže da zna, ali zna, a za nešto više mu treba diploma i nastavak školovanja, ali kako će nastaviti školovanje kad je keramičar.

Dečko je završio za keramičara, ali to je završio jer nije imao ocjene za nešto bolje, uglavnom je igrao igrice, igrao nogomet za klub i nadao se karijeri, ali u srednjoj je krenuo da se bavi svim i svacim za računalom, a ne samo igricama, a nogometna karijera nije uspjela. Istina, ne može se znati nešto samo jer on to kaže da zna, ali zna, a za nešto više mu treba diploma i nastavak školovanja, ali kako će nastaviti školovanje kad je keramičar.
Nažalost nikako,
kada osoba seli iz jedne grane u drugu granu fali joj dio predmeta koje treba položiti kao razliku tako je i ovdje razlika između ove dvije grane toliko velika da nema veze sa vezom i to se onda zove prekvalifikacija a ne nastavak školovanja >nadogradnja
Uvijek će biti poneki izuzetak ali to će biti samo izuzetak nikako ne pravilo, zato se i radi screening jer u suprotnom ti u grupu obrazovanja uleti pojedinac ili više njih i zbog nedostatka predznanja rasturi tempo grupe i to onda ne sliči na ništa> oni bez predznanja nisu u stanju pratiti a oni koji nešto znaju smatraju da gube vrijeme jer nisu dobili ono za što su krenuli na školovanje bude im dosadno i previše površno.
Uglavnom ono što je bitno da ako ima želju, istu odradi i realizira kroz program prekvalifikacije a ne klasičnog vaučera koji traži određene preduvjete.

Da mi je kuna za svaki put kad sam cuo "mali nadaren, sve zna", a na kraju dobijes tocno ono sto se i ocekuje od takvih.
Da je mali nadaren davno bi on sam nasao posla. Ako on tako "odrzava servere" ili "odradjuje u adobu za youtubere" ne bi njemu nikakav vaucer trebao vec bi se naslo posla davno. Ovakve price obicno dolaze od neobrazovanih roditelja kojima mali baja bajke dok pusi djoks iza trafike s ekipom iz kvarta.
Na kraju krajeva, i kao keramicar moze dignut masne pare. Danas ako si u necem dobar se tuku za tebe. Tako da te "mali je nadaren" bajke .....

Pa prema priči on već i ima posla, tako da da, to što kažeš - što će mu uopće vaučer. On bi zapravo već mogao držati neko vlastito predavanje i ubirati novce od države, naravno, ako ima vremena.

Da mi je kuna za svaki put kad sam cuo "mali nadaren, sve zna", a na kraju dobijes tocno ono sto se i ocekuje od takvih.
Da je mali nadaren davno bi on sam nasao posla. Ako on tako "odrzava servere" ili "odradjuje u adobu za youtubere" ne bi njemu nikakav vaucer trebao vec bi se naslo posla davno. Ovakve price obicno dolaze od neobrazovanih roditelja kojima mali baja bajke dok pusi djoks iza trafike s ekipom iz kvarta.
Na kraju krajeva, i kao keramicar moze dignut masne pare. Danas ako si u necem dobar se tuku za tebe. Tako da te "mali je nadaren" bajke .....
Dobro, nisam mu ja otac, ja kažem što otac kaže, ali znam malog, a opet, pa zarađuje, al to da je sad keramičar, pa nije, misliš da je svatko tko je išao za keramičara i takav da to želi radit? Pa možda bi i znao složit neke plocice, ali on to ne želi i nije stvar da mu treba novac već da on ima legalnu diplomu za posao kasnije i da mu to omoguci napredak u niši. Pa glupo je da netko radi na serverima i onda kad ga pitaš, a što si po zanimanju, kaže keramičar.
I za kraj, ima on posla, a ima i novac i firmu, riješeno je, stvar u tome da država onemogućuje drugima da napreduju. To što je netko bio lijen u osnovnoj ne mora da bude kažnjen do kraja života.

Dobro, nisam mu ja otac, ja kažem što otac kaže, ali znam malog, a opet, pa zarađuje, al to da je sad keramičar, pa nije, misliš da je svatko tko je išao za keramičara i takav da to želi radit? Pa možda bi i znao složit neke plocice, ali on to ne želi i nije stvar da mu treba novac već da on ima legalnu diplomu za posao kasnije i da mu to omoguci napredak u niši. Pa glupo je da netko radi na serverima i onda kad ga pitaš, a što si po zanimanju, kaže keramičar.
I za kraj, ima on posla, a ima i novac i firmu, riješeno je, stvar u tome da država onemogućuje drugima da napreduju. To što je netko bio lijen u osnovnoj ne mora da bude kažnjen do kraja života.
Pa nisam mu ni ja otac. Al taj netko je, i roditelji su cesto neobjektivni sto se tice svoje djece jer su i do mene takve price dolazie "mali sve zna", a u biti blage veze nema, samo sto mu roditelj zna jos manje pa ga je lako slagat. Sama recenica "radi na serverima" mi govori da taj tko je prenio informaciju, i taj tko ju je dao, nemaju veze s vezom. Ako se takodjer ne bavis "serverima" mozda ti to nije tako smjesno. Gore od ovog "bavi se serverima" je valjda "mali je informaticar". To mi govori o njegovom znanju kao i da mi kaze da je zavrsio osnovnu skolu. I na kraju krajeva, ako vec "radi na serverima" nitko ga nece pitat sto je po zanimanju. Sreo sam valjda 20-30 programera do sada koji nemaju srednju skolu, a strikaju kod bolje od ovih s fakultetima. Nikog boli briga sta nemaju ni srednju skolu.
Drzava nista ne onemogucuje, mora stavit neke kriterije. Vec ti je gore netko napisao, ali recimo to ovako.
Da nema dovoljno interesa, vjerojatno bi davali vaucere svima i svakom. Obzirom da vjerojatno ima dovoljno interesa, za ocekivati je da netko tko ima zavrsenu 4godisnju ima veci interes za ucenje od nekog sa 3godisnjom, te dajes ovima prednost. Normalno da to nije idealno, i normalno da ce bit iznimaka, ali neki kriteriji se moraju postavit, a jedan od njih sigurno nije izjava od oca "on ti sve zna". Tako da te price uzeli odvjetnika, drzava sprjecava malog i sta ja znam, su u najmanju ruku smjesne.

Da i završi bilo koji od ovih tečaja opet će bit keramičar... Problem je što ne vidi u tome prednost. Zašto ne radit i keramiku i to što već sad radi, da se sve organizirat.
Evo ja radim po i na serverima sa faxom a šogor koji je limar radi ko keramičar i bere veću paru od mene i još ima mjesecno barem 5 radnih dana free gdje ponekad uzme manje poslove/fuševe.

Evo ja radim po i na serverima sa faxom a šogor koji je limar radi ko keramičar i bere veću paru od mene i još ima mjesecno barem 5 radnih dana free gdje ponekad uzme manje poslove/fuševe.
Prijatelju, a što ja znam osim da mu keramira ide kao i meni popravak perilica rublje, nikako. Znači završio je sa praksom kako to već ide, kao pomoćni. Sad nema ni najmanju želju očito radit keramiku i to mene ne zanima, komentirao sam slučaj, nisam tražio savjete za njega, ali da, dobar savjet, zašto ne 2 posla. To sam on zna.
Ono što ja znam, a poznajem par keramičara, niti jedan od njih nije bogat, odnosno kad si vidio bauštelca da ima para? Al zaista, ne govorim o ovime što imaju velike firme i 10tak zaposlenih i dobivaju x poslova već ove lokalne. Niti jedan bauštelac, bio keramičar, zidar, moler ili krovopokrivač itd nema niti neki dobar auto niti mu je kuća ne znam što, a znam ih 10-tak koji su 20+ godina u biznisu, više su u kafićima nego na poslu.
Evo primjer, traže 40 € po kvadratu plocica i onda nađu 30-40 kvadrata mjesecno, a odbiju 200 koje su mogli da su spustili na 20-25 eura, primjer radi. Tako da su na kraju doma 3 dana u tjednu + vikend, a imaju prosjecnu placu, tako da.
Građevinari nikad nisu bili bogat, nisu radili lako i nisu na kraju bili elita, to je bio doktor, odvjetnik, računalni stručnjak, ekonomist itd. Ja za 7 sati pon-petak sa cca 1850 € neto mislim da živim bolje nego 90% keramičara.

Pa to je izvrsno ali ti imaš skoro 50% veću plaću od prosječne tako da nisi relevantan za usporedbu. Ispada da radiš nešto dobro u svojoj grani a za njega kažeš da ne radi dobro svoju i potvrđujes da niste za usporedbu.
Meni je nedavno bio na lokaciji majstor za nekakav dogovor oko renovacije, radi sa par ljudi i po potrebi outsorca onaj dio koji nema tj koji ne radi nitko iz njegovog kruga, čovjek došao u automobilu koji vrijedi kao mala garsonjera. Zaključak neka donese svatko za sebe.

Subjektiva stajališta i pogledi...
Evo moja stara živi sama, ima mirovinu nešto manje od 500 eura i svaki mjesec nešto stavi na stranu uz režije i mali autić a neki kolege samci imaju preko 2k eura pa im nikad nije dosta i kukaju kak im je to malo a teško im je mrdnut prstom. Nije možda najbolji primjer za usporedbu ali opet zamislite se malo.
Poanta mi je zapravo bila da svi mi manje više težimo nekom osobnom boljitku i napretku i to je zapravo dobro i zdravo ponašanje, ali prvo moramo biti objektivni i realni. Ako sam npr. keramičar ajde idem onda bit najbolji keramičar u svojoj okolici. A ako sam keramičar a ne vidim se u tome onda idem napravit sve da se što prije osposobim za posao u kojem se vidim i koji volim radit pa makar to bila politika, šminkanje pasa ili video editranje influencerskih sranja.
Da ne bude skroz offtopic evo ja sam razmišljao da se javim preko tog HZZ vaučera za digitalnu forenziku ili kibernetičku sigurnost u algebri pa ako tko ima kakva svježa iskustva i dojmove neka me/nas prosvjetli.

Da ne bude skroz offtopic evo ja sam razmišljao da se javim preko tog HZZ vaučera za digitalnu forenziku ili kibernetičku sigurnost u algebri pa ako tko ima kakva svježa iskustva i dojmove neka me/nas prosvjetli.
Osobno sam mišljenja da su tečajevi zamišljeni kao uvod da osoba vidi o čemu se tu zapravo radi i da ti daju malo samopuzdanja za dalje , da ćeš nakon istih biti digitalni forenzičar ili stručnjak bilo čega to sigurno nećeš kao što niti ja neću biti profesionalni ratnik nakon odgledanog serijala Rambo ili boksač nakon odgledanih Rocky-a.
U načelu je svaki tečaj dobra stvar međutim ljudi znaju imati nerealna očekivanja od istih, dosta često ljudi govore da su upisali nešto zvog promjene posla, drugi se žele usmjeriti a treći su padobranci koji zapravo i ne znaju zašto su tamo rekli bi malo lutaju i traže sebe.
Svaki od tih tečajeva su zamišljeni da pored određenog broja sati polaznik odradi još najmanje 3x toliko samostalno, to dosta često nije slučaj što zbog radnih i životnih obveza a što zbog dužine trajanja tečajeva, gdje su ljudi nabrijani kada krenu ali entuzijazam splasne kako mjeseci prolaze.
Na kraju se sve svede na dobivanje potvrde o uspješnom završetku kako ne bi trebali vratiti novac zavodu te vraćanju starim navikama i poslovima na kojima su sada. Tu i tamo se nađe izuzetak ali takvi bi isplivali na površinu i bez takvog tečaja jer naprosto imaju energiju da ne staju dokle ne dođu do zacrtanog cilja.

Smatram da tu veliku ulogu igra sama svijest/predznanje polaznika o problematici koju dolazi slušati ali i znanje i sposobnost predavača da istu objasni, pogotovo u nekoj praktičnoj primjeni.
Osobno sam stava (i preporučujem) da se svaki ozbiljniji polaznik treba prije početka tečaja upoznati sa gradivom koje će se prolaziti kako bi lakše pratio i bolje si razjasnio. Također tečaje smatram korisnim jer tada možeš nešto pitati predavača.
Bio sam na nekim tečajima gdje su se predavači slijepo držali prethodno napravljenih skripti i nisu znali puno van toga. Nisu tu oni toliko krivi koliko onaj tko ih je postavio za predavača. Ili sam možda i ja time puno očekivao...
Slažem se da onaj tko je ozbiljan da će on sam svladati neku problematiku i na kraju samo otići položiti certifikacijski ispit ukoliko mu je potreban. Reko bi da su ovakva predavanja/tečaji možda i manje od 20% osobnog utrošenog vremena/truda da se donekele ovlada predmetnim gradivom.
Obzirom da ima opcija pohađanja tečaja online kakva je tu praksa? Jesi na live vezi sa slušalicama i mikrofonom pa možeš nešto pitati ili je ko na Udemiju da samo slušaš?

Praksa je takva da polaznik može raditi interakciju sa predavačem/ polaznicima bilo chatom ili mikrofonom međutim prevelika odstupanja od gradiva niti na jednom tečaju nisu moguća jer se radi prema programu i definiranoj satnici koja se mora završiti u zadanom roku, tj u startu se zna kada je zadnji dan predavanja.
Za dodatne stvari predavači znaju uputiti polaznike na literaturu ili ih usmjeriti gdje mogu pročitati stvari detaljno, svrha same inteakcije je u tome da predavač dobije pravovremeni info da li ljudi razumiju i sukladno tome usporava ili ubrzava vježbe i prezentacije koje izvodi na tečaju.
Što se tiče online predavanja 2 monitora su must have, bez toga nije moguće pratiti nastavu i odrađivati radnje koje se rade u koracima kada svi moraju raditi kao jedan.
Završni ispiti se odrađuju na lokaciji neovisno od toga da li je polaznik odrađivao tečaj u učionici ili online, također važno za napomenuti jest i to da isti nije proizvoljan već obavezan, u suprotnom će se nakon 3 mjeseca od završetka predavanja tražiti povrat sredstava u punom iznosu vaučera.
Ovi koji vrte mantru "fali kvalitetnih ljudi" i dalje ne razumiju da to fali samo njima, jer nude gotovo ništa.
Nisu svi developeri. Fali ljudi i dosta firmi daje dobre plaće.
Istina, češće se traže mid / seniori, ali ima posla.