5G antena

Prije će biti da je WIFI televizor dalje od rutera nego netko u kući sa mobitelom (wifi) pa jako utječe na vezu ruter-tv . Dovoljno je da je bliži ruteru ili televizoru da njegov rad uspori vezu tv-ruter .
Postoji li šansa da tv spojiš LAN kablom na ruter bar za probu neko vrijeme da vidiš ima li tada tih problema .

-koliko se može 'pročitati' iz zbrčkanog posta, .. s fixne-linije (žica, bakar-coax-optika..) si prešao na mobilnu lijinu.. to je tako, ping može biti loš dok propustnost-brzina up-down može biti ogromna.. za gaming može biti katastrofa jer je važniji ping, a s mobilnom ne možeš ništa, jer ovisi o trenutnom oprerećenju tj broju korisnika i što rade.. čak ni zakonski ne postoji obveza kao za fixnu (70% nominalne ugovorene brzine u vršnom opterećenju..).
-možda neka bolja oprema, antena, modem.. možda pomogne, no primarno je problem mobilna mreža, kao gradski promet-gužva.. ne ovisti tad o tebi nego o ostatku i zato može biti na trenutke dobro-loše.. to je tako.
-zato se ide na optiku.. tj da je mobilno 'baš isto' kao što reklame mogu navoditi, tad ne bi nitko ni tražio žicu.. nije isto i važne su obje brzine, latencija i propustnost, za rad kao gaming je važnija latencija (ping) jer je dvosmjerna komunikacija, dok je za gledanje tv-streama važan samo download-jednosmjerno i uz keširanje (ram) se prekidi-gužva ne primjeti, tj kao što promet ide od semafora do semafora.. kreni-stani, tako keš-bufferira-amortizira i ne vidiš zastoj-gužvu..
Pozdrav mozda je vec bila ova tema ali nisam je vidio dakle,
imao sam 20mbit mrezu prije ovoga i sve super znao sam limite itd, i prije dva tjedna presli na 5G antenu kao sve super brzine idu do 300mbit itd, ali otkad smo presli televizija steka, zapinje, internet skace dolje dole nekad bude 300mbit nekad 15mbit , igranje online igara je nezamislivo jer ping je nemoguc malo normalan malo ogroman... Jel to do routera ili? antena je znaci tocno okrenuta prema prijamniku cca 300metara udaljenost ravne linije. Ili da nazovem tcom i otkazem sve i vratim se na staru 20mbit mrezu...
PS optika nije dostupna u mojoj ulici iako su svi kabeli za nju provuceni.
hvala