Grafičke kartice

Rasprava o grafičkim karticama

ibme74 čet 20.3.2025 12:17
sfc_PsychQ kaže...
Allfodr kaže...

AMD je napravio odličan posao...

Prije nitko nije kupovao XTX jer je svima NVIDIA bila bolji izbor, bilo koja, sad odjednom svi kupuju 9070XT jer ima bolji raytracing kojeg nitko ne koristi i FSR4 koji nitko ne koristi jer ne može :D

A po techpowerup bazi XTX je brža 10% u Relative performance i otprilike isto toliko više troši, i proporcionalno tome i više košta, znači generacijski pomak u odnosu na XTX je minimalan ali u glavama kupaca 9070XT je potpuno prihvatljiva kartica a XTX to nije 

Konačno se neki pametan tip zaposlio u AMD marketing

xtx je itekako prihvatljiva kartica jel su 4080s digli a 5080 nalozili. E sad sto ekipa uzme 9070xt jel je jeftinija, malo bolji rt..ali generalno sporija i toliko jeftinija (jel misle da razlika u cijeni nije vrijedna placanja) to je druga stvar, ja bi uzeo uvijek prije xtx.

Da je 9070xt po msrp-u nebi bilo price

To pitaš ili tvrdiš?

Minneyar čet 20.3.2025 12:27

9070 XT je bolja kartica od 7900 XTX, cak i kad bi bile po istoj cijeni. U rasteru su tu negdje unutar par %, ko NVIDIA sa svoje dvije generacije  , a nova podrzava FSR4 i znatno bolji RT. A jos kad uracunas razliku u cijeni... Ne znam zasto bi placao vise za losiji proizvod, da mi se to radi, imam NVIDIJU. Jedino di bi 7900 XTX imala nekog smisla u usporedbi s 9070 XT je ako dobiju retroaktivno podrsku za FSR4 i cijena im padne na razinu 9070 XT.

Boris grozni čet 20.3.2025 12:41
Minneyar kaže...

9070 XT je bolja kartica od 7900 XTX, cak i kad bi bile po istoj cijeni. U rasteru su tu negdje unutar par %, ko NVIDIA sa svoje dvije generacije  , a nova podrzava FSR4 i znatno bolji RT. A jos kad uracunas razliku u cijeni... Ne znam zasto bi placao vise za losiji proizvod, da mi se to radi, imam NVIDIJU. Jedino di bi 7900 XTX imala nekog smisla u usporedbi s 9070 XT je ako dobiju retroaktivno podrsku za FSR4 i cijena im padne na razinu 9070 XT.

Od kad je to 9070 xt postala bolja prek noci od najjace radeonke 7900 xtx?

Allfodr čet 20.3.2025 12:47
Gemmy kaže...
Xtx je skupa, topla, puno troši i slaba u rt, I nema fsr4. Normalno da je lošija kupnja. Ali za 40% vise možeš kupit nvidiju koja je 10% bolja.

Pa biraj

Čekaj, ako je nvidia skuplja 40% za 10% porasta performansi, kako je onda XTX skupa? Onda su ili obje skupe ili nije nijedna...

Nedavno je netko na forumu stavio link na Asus TUF XTX za 850€ na njemački dućan,koliko košta 9070 XT TUF? Koliko vidim po našim dućanima 1100€+, nije sigurno jeftinija od 800€ vani a to je unutar međusobnog raspona performansi i cijene

Topla? Potpuno su iste

Na techpowerup nema oba Asusa testirana ali ima Asrock Taichi

ASRock RX 7900 XTX Taichi, idle 36, gaming 59, hotspot 75

ASRock RX 9070 XT Taichi, idle 36, gaming 57, hotspot 83

Puno troši? Opet ili obje puno troše ili nijedna, ajmo onda reći da obje puno troše...

ASRock RX 7900 XTX Taichi maximum power consumption 425W (+17%)

ASRock RX 9070 XT Taichi maximum power consumption 361W

Slaba u RT, obje su slabe u RT i kaskaju za konkurencijom i nitko to ne koristi...

Nema FSR4, koliko čitam kupci 9070XT su se ubili od igranja u FSR4...

Znači da rezimiramo, sjajan posao u marketingu...

sfc_PsychQ čet 20.3.2025 12:51
ibme74 kaže...
sfc_PsychQ kaže...
Allfodr kaže...

AMD je napravio odličan posao...

Prije nitko nije kupovao XTX jer je svima NVIDIA bila bolji izbor, bilo koja, sad odjednom svi kupuju 9070XT jer ima bolji raytracing kojeg nitko ne koristi i FSR4 koji nitko ne koristi jer ne može :D

A po techpowerup bazi XTX je brža 10% u Relative performance i otprilike isto toliko više troši, i proporcionalno tome i više košta, znači generacijski pomak u odnosu na XTX je minimalan ali u glavama kupaca 9070XT je potpuno prihvatljiva kartica a XTX to nije 

Konačno se neki pametan tip zaposlio u AMD marketing

xtx je itekako prihvatljiva kartica jel su 4080s digli a 5080 nalozili. E sad sto ekipa uzme 9070xt jel je jeftinija, malo bolji rt..ali generalno sporija i toliko jeftinija (jel misle da razlika u cijeni nije vrijedna placanja) to je druga stvar, ja bi uzeo uvijek prije xtx.

Da je 9070xt po msrp-u nebi bilo price

To pitaš ili tvrdiš?

tvrdim 

water1126 čet 20.3.2025 13:09

Kuzim da je vecina ove rasprave neki melt point nakon svake generacije grafa

Svakako vecina argumenata su strawman, izvrcanje, povlacenje za kozicu i nitpickanje. Iste stvari koje vrijede sad su vrijedile izgleda i proslih par gen. Amd jeftiniji, dobar raster, nvidia skuplji, feature set. Samo se amd dobro gura i sa feature setom i radi na rt performansama, a nvidia je imala grozan messy paperlaunch sa milion problema koji se zataskavaju, i zapravo se tek sada moze rec da su izbacili novi gen. Ja sam prije kupnje 9070xt gleda bas nvidiu, 870e su bile 4070 tisuper u njem. Sad se to vise ne proizvodi pa price nisu potrebne uopce. Razumijem da kad neko par generacija kupuje isti brend i sluzi ga dobro razvije afinitet i zalijepi mu se taj image, drugi brend ga mozda opece i tako to, al koliko vidim i dalje ostaje isti elitizam kao i prije 10 15 godina po forumima sta se tice ljudi koji kupuju intel i nvidiju. Gledajmo malo objektivno, a? To su komadi hardwarea koji ste kupili tesko zaradenim novcem, odakle potreba zivotom i od 8-24 atento po svakom threadu opravdavat kupnju neceg sto vam niko nije poklonuo? Takoder, nvidijine grafe su daleko od losih, dapace, da imam opciju uzet 5070ti za istu cijenu kao 9070xt uzeo bi, uz garanciju da ima sve ROPove i da necu cekat zamjenu 3 mjeseca do iducih zaliha. Medutim, cijene nisu takve.

9070 xt je isla za 770-790 na amazonu, moglo se uhvatit, koliko vidim 5070 ti startaju od 1k+, i prodaju se u sekundi, 1050e je prosjek. Dio problema je jer u jednu ruku koristite domace ducane za argument cijene, a u drugu ignorirate, to sta nasi skalpaju do neba i nemaju lager uopce je razlog da se gleda sta je dobavljivo iz eu. Kome se placa 250~300 vise za feature set lijepo si kupi to, upali i igra video igre jebo mu isus mater, kakvi dalje argumenti uopce postoje? Uclanite se u debatni klub sa svojih 40+ i zapocnite pricu sa ray tracingom i svima dan super. Pretace se iz supljeg u prazno, pola foruma je izspammano sa najnizom formom fanboyizma od nekog tko uopce nije kupio novu seriju nvidije. Doklen?

picajzla0707 čet 20.3.2025 13:27
DarthMarkus kaže...

Šalu na stranu, dobro dođe prcanje, al dajte se ad hominema ostavite, ružno je to čitat.

u pravu si, ispravio sam

isprike za uvredu

water1126 kaže...

9070 xt je isla za 770-790 na amazonu, moglo se uhvatit, koliko vidim 5070 ti startaju od 1k+, i prodaju se u sekundi, 1050e je prosjek.

išle su za 770-790 dok je trajala zaliha koju su skupljali od prvog mjeseca, otkad stoje u trgovinama i ne smiju se prodati

čim je dobavljivost pala, cijene su porasle

inače palac gore za komentar

DarthMarkus čet 20.3.2025 13:43
picajzla0707 kaže...
DarthMarkus kaže...

Šalu na stranu, dobro dođe prcanje, al dajte se ad hominema ostavite, ružno je to čitat.

u pravu si, ispravio sam

isprike za uvredu

water1126 kaže...

9070 xt je isla za 770-790 na amazonu, moglo se uhvatit, koliko vidim 5070 ti startaju od 1k+, i prodaju se u sekundi, 1050e je prosjek.

išle su za 770-790 dok je trajala zaliha koju su skupljali od prvog mjeseca, otkad stoje u trgovinama i ne smiju se prodati

čim je dobavljivost pala, cijene su porasle

inače palac gore za komentar

Oprosti ti meni, nisam mislio na tebe, samo sam se nadovezao na prijašnju raspravu.

Tebi sam referirao gornje dvije rečenice.

DukeOs kaže...

Za sve one sto cekaju da padne cijena 5080 

Čekam njihov čuveni 79% popust.

mislioc čet 20.3.2025 19:16

Baš sam pogledao video na uzorku od 18 igara na 1440p rezoluciji od 4070 do 9070xt sve nagurane unutar 25% pa tu jebe lud zbunjenog sa ovim trenutnim cijenama i recenzijama tipa best buy. Pa jbt 7800xt je kod nas skoro 400e jeftinija od 9700xt za hebenih 25% više sličica. 4070 na nebuloznih 650e najjeftinija. 7700xt/7800xt valjda ok cijenovno ovo ostalo veze s vezom nema. 

Boris grozni čet 20.3.2025 19:36
mislioc kaže...

Baš sam pogledao video na uzorku od 18 igara na 1440p rezoluciji od 4070 do 9070xt sve nagurane unutar 25% pa tu jebe lud zbunjenog sa ovim trenutnim cijenama i recenzijama tipa best buy. Pa jbt 7800xt je kod nas skoro 400e jeftinija od 9700xt za hebenih 25% više sličica. 4070 na nebuloznih 650e najjeftinija. 7700xt/7800xt valjda ok cijenovno ovo ostalo veze s vezom nema. 

Da i sam sam tog misljenja, 7800xt je teski best buy! sebi gledam neki upgrade i nemas nis pametno a da nisi to debelo preplatio, iako evo gledam košaricu neznam kako se unutra stvorila 5070ti

toxic čet 20.3.2025 19:57
Boris grozni kaže...
mislioc kaže...

Ma to ti je doma neki fanboy ubacio 5070ti u košaricu stisni mu šljagu, i kupi 7800xt.

Odlicna kartica za 1440p No meni treba gpu za 4k-5.1k, ai, dlss, nis, remix, rtx on

Ako imaš love najbolje bi bilo da odeš na 5080... iako i 5070ti je odlicna, mozda neces osjetiti s njome toliki ogorman boost u odnosu na 4070ti super

mislioc čet 20.3.2025 20:02
Boris grozni kaže...
mislioc kaže...

Ma to ti je doma neki fanboy ubacio 5070ti u košaricu stisni mu šljagu, i kupi 7800xt.

Odlicna kartica za 1440p No meni treba gpu za 4k-5.1k, ai, dlss, nis, remix, rtx on

Pa kaj nemaš neki komad zemlje oko Zagreba da ti samo stoji, moraš kosit zajebavat se prodaj to pa lagano po 5090.

Boris grozni čet 20.3.2025 20:17
mislioc kaže...
Boris grozni kaže...

Šteta neuzeti samo radi oc zabave ako se vec toliko overklokaju a dobra kurva nema cijene a cijene 5080+ su van svake pameti, ide proljece treba novi fotic uzeti, objektive, pušku itd itd

A joj samo neka ovi pišu protiv Nvidije.

Hahha, zračne su u pitanju

DarthMarkus pet 21.3.2025 11:49
Allfodr kaže...
Gemmy kaže...
Xtx je skupa, topla, puno troši i slaba u rt, I nema fsr4. Normalno da je lošija kupnja. Ali za 40% vise možeš kupit nvidiju koja je 10% bolja.

Pa biraj

Čekaj, ako je nvidia skuplja 40% za 10% porasta performansi, kako je onda XTX skupa? Onda su ili obje skupe ili nije nijedna...

Nedavno je netko na forumu stavio link na Asus TUF XTX za 850€ na njemački dućan,koliko košta 9070 XT TUF? Koliko vidim po našim dućanima 1100€+, nije sigurno jeftinija od 800€ vani a to je unutar međusobnog raspona performansi i cijene

Topla? Potpuno su iste

Puno troši? Opet ili obje puno troše ili nijedna, ajmo onda reći da obje puno troše...

Slaba u RT, obje su slabe u RT i kaskaju za konkurencijom i nitko to ne koristi...

Ne smiješ bit realan na ovom forumu buraz.

dery pet 21.3.2025 12:13
DarthMarkus kaže...
Allfodr kaže...
Gemmy kaže...

Pa biraj

Topla? Potpuno su iste

Ne smiješ bit realan na ovom forumu buraz.

Nije baš samo marketing jer je razlika te dvije 300gr, 2.7lit naspram 3lit zapremnine, gaming 60W manje. Znači usporedba čisto ta dva modela radeon je odradio solidan posao plus dosta nižu cijenu od xtx modela.

Usporedba sa nevidijinim marketingom je nikakva obzirom koliko nevidijin ispada totalna laž.

DarthMarkus pet 21.3.2025 13:31

60w manje za gaming uz recipročno smanjen raster i RAM (vidim prestali ste kukat za to, sad je 16gigi dovoljno).

I dalje Nvidia ima PPW puno bolji.

Čovjek je sve napisao točno, ali jebiga, vas više jebe kožnati kenjac nego baba koja vam meće na puno finiji način.

Nešto ne vidim hajku na cijene koja je kao niža nego 7900xtx ? Jbte xfx 7900xtx stoji tisuću eura već godinu dana. Ovi izbace karticu niže klase sa manje rama za 850-900 i to je super.

Btw 1200e za 5070ti je faking katastrofa.