Rasprava o grafičkim karticama

Navodno je planirana cena za 9070 XT takva da je AMD još prošlog meseca zaustavio proizvodnju 7800 XT.
Ime je usklađeno sa Nvidijinim proizvodima, tako da je target što se performansi tiče 5070 (ili 5070 Ti).

nvidia
Nvidia in their infinite wisdom decided on a design where the GPU has no way of controlling how much current is sent through each wire, much less the ability to even know if more than 1 wire is actually connected. So you're essentially risking potentially sending 600w through 1-2 wires with no way of knowing before the connector melts.
All 5090s and 4090s since it's related to how nvidia designed their PCB, but some AIBs like Asus on the Astral card has at least had the decency to put in measures that can alert you if there is no current in one of the wires. It still won't balance the current across the wires, but will at least alert you if there is a chance something will burn, technically it's a problem of the 80 class, and below, cards as well, but they don't have the extreme power draw that makes it such a huge risk

min 900w napajanje za "nabrijanu" 9070xt
I za moju 7800XT Red Devil pise na sluzbenim stranicama min. 800W napajanje, pa sam ju ja dugo vremena drzao na EVGA SuperNova G2 650W bez ikakvih problema.
³Recommended power supply for AMD Radeon RX 7800 XT graphics card is minimum 800W or greater power supply with 12V output > 62A. Minimum recommended system power supply wattage is based on a PC configured with an AMD Ryzen 9 7950X processor plus typical power requirements of other system components. Your system requirements may differ.

I za moju 7800XT Red Devil pise na sluzbenim stranicama min. 800W napajanje, pa sam ju ja dugo vremena drzao na EVGA SuperNova G2 650W bez ikakvih problema.
³Recommended power supply for AMD Radeon RX 7800 XT graphics card is minimum 800W or greater power supply with 12V output > 62A. Minimum recommended system power supply wattage is based on a PC configured with an AMD Ryzen 9 7950X processor plus typical power requirements of other system components. Your system requirements may differ.
Pa bome sinoc sam se igrao pred valentinovo s 7800xt i moram priznati neugodno je gledati da taj rang trosi doslovno 300w

meni je neugodno gledat da intelov najbolji procesor troši u igrama 3 (slovima tri) puta više od amd-ovog drugog najbržeg (100w više)... i pri tom uspjeva bit uvjerljivo sporiji......
https://tpucdn.com/review/intel-core-i9-14900k/images/power-games.png
a ne što 7800xt troši u gejmingu cca50w više od 4070 od koje je uglavnom brža....

Pa bome sinoc sam se igrao pred valentinovo s 7800xt i moram priznati neugodno je gledati da taj rang trosi doslovno 300w
Da, trosi poprilicno (nije da me briga jer imam odlicno napajanje i vrhunski provjetreno kuciste), ali nimalo me nije strah da se kablovi ne rastope i kako su savijani i da li su dobro "legli" u konektore. Ali kada sam spajao RTX4070Ti Super nije mi bilo svejedno, 3 puta provjerio da li je kabel ustekan potpuno i dobro pazio da slucajno ne savijem kabel previse. Na rastrosnoj Radeonki se nikada kablovi za napajanje nece istopiti, na stedljiivoj i efikasnoj Nvidia kartici nikad nisi siguran

meni je neugodno gledat da intelov najbolji procesor troši u igrama 3 (slovima tri) puta više od amd-ovog drugog najbržeg (100w više)... i pri tom uspjeva bit uvjerljivo sporiji......
https://tpucdn.com/review/intel-core-i9-14900k/images/power-games.png
a ne što 7800xt troši u gejmingu cca50w više od 4070 od koje je uglavnom brža....
Nebi vjerovao i ima samo 2x više thredova kruške i jabuke.
4070 je zamijenila super verzija, koliko je "bolja" toliko je i skuplja od 7800xt tako i obrnuto

Po najnovijem se 4070 izjednačila i superica je preskočila "gre" jer se sve novije igre okrenule nevidiji.

Fake DLSS i FSR

Lik se dočepao RX 9070xt i prodaje je za 1600€. Eto prilike radeon fanbojsi kupuj odmah neče bit jeftinije.
https://videocardz.com/newz/gigabyte-radeon-rx-9070-xt-purchased-and-unboxed-ahead-of-launch

Ma, kineski lažnjak.
Čim sam vidio 16 GB vram
Čak ni smiješno nije.
Kada sam prodavao IPhone 14 ProMax došao mi je kući lik koji je čačkao po mobitelu cijeli sat. . Rekoh u sebi, aj ovaj će kupiti, no što toliko provjerava. Uz to je pisao nekom poruke, dobivao je stalno odgovore,koji k....
nakon što je prihvatio mobitel rekao je da radi na Carini i da je provjeravao kod kolega (on je bio na godišnjem) što sam sve kupovao te godine "vani" , te jesam li kupio mobitel u Kini (iako sam mu predočio HR račun)
Ostao sam zabezeknut kad mi je rekao da Kinezi rade izvrsne kopije na prvi pogled i lako se čovjek može zaj ...i.

Trebalo je i toga i kolege prijaviti jer sigurno nemaju pravo proveravati tvoje podatke u privatne svrhe. Pričamo o nekoj zaštiti ličnih podataka, zaštiti uzbunjivača, odgovornosti institucija, a tamo svaki činovničić (da ne kažem i kafe kuvarica, koja će pitati onog svog što mu kuva kafu baš kako voli), vršlja po podacima građana kako stigne i deli ih naokolo.

Trebalo je i toga i kolege prijaviti jer sigurno nemaju pravo proveravati tvoje podatke u privatne svrhe. Pričamo o nekoj zaštiti ličnih podataka, zaštiti uzbunjivača, odgovornosti institucija, a tamo svaki činovničić (da ne kažem i kafe kuvarica, koja će pitati onog svog što mu kuva kafu baš kako voli), vršlja po podacima građana kako stigne i deli ih naokolo.
Točno.
Zato kad sam mu rekao gdje žena i ja radimo i da ne smije to raditi, jer je i njega lako provjeriti i lako može otkaz dobiti, ispričavao se i nije mu bilo dobro.
Sve sam istrpio dok nije dao novac.

Neče novi radeon biti jeftin kako ste mislili ne ne. Amd vidio da nevidija ima napredak 0% stoga usklađuju po perf cijenu.
https://videocardz.com/newz/sapphire-radeon-rx-9070-xt-nitro-appears-on-amazon-and-someone-already-bought-it
https://videocardz.com/pixel/xfx-radeon-rx-9070-xt-listed-at-750-rx-9070-at-650-in-leaked-amazon-listing

Netrebaju niti biti ako će im količine biti dostupnije od nvidije.Ljudi ce kupovat kaj ima na lageru,kad bude bolje prodaju i idu dalje

Neče novi radeon biti jeftin kako ste mislili ne ne.
https://videocardz.com/newz/sapphire-radeon-rx-9070-xt-nitro-appears-on-amazon-and-someone-already-bought-it
https://videocardz.com/pixel/xfx-radeon-rx-9070-xt-listed-at-750-rx-9070-at-650-in-leaked-amazon-listing
Lagano cu pricekati xtx i super modele em ce biti jeftiniji s vise rama, em ce manje trositi a biti jace

kod nas 1200 €, ss 4 GB manje memorije od prošle i malo sporija od moje.

kod nas 1200 €, ss 4 GB manje memorije od prošle i malo sporija od moje.
Oko 1000€ će biti nije to nevidija. Ne može toliko jer xtx imamo za 1000€.

Moguće da 9070XT nitro+ bude 1200e mozda bude jeftinijh modela od XFX,Pulse za 1000e a 9070 non XT bude ispod 1000e (800+-).Nemojte se puno nadati.

Treba i ove new gen kartice bojkotirat
Kupovat RX7800XT/RX7900XT/RTX4070Ti Super/RX7900XTX/RTX4080S a oni ove precjenjene grafe gdje su glavni "feature-i" fejk rozolucije/frejmovi si mogu zabiti tamo gdje sunce ne sija

Jesi cuo da prestaju proizvodit 7800xt jos prosli tjedan?!!?

Ma jesam, ali ima ih još dosta na lageru posvuda koliko vidim (ali vjerojatno će se one brzo prodavati s obzirom kakav je "new gen").
Ja sam izgleda džabe čekao da vidim šta će biti sa RX9070/9070XT i po trenutnim leakovima nisam nešto impresioniran.
Ići će neka RX7800XT u konfu (dok ih još ima)

PCE HH rx7800XT SA RAČUNOM I GARANCIJOM 400e, nalukni se

Ma jesam, ali ima ih još dosta na lageru posvuda koliko vidim (ali vjerojatno će se one brzo prodavati s obzirom kakav je "new gen").
Ja sam izgleda džabe čekao da vidim šta će biti sa RX9070/9070XT i po trenutnim leakovima nisam nešto impresioniran.
Bila je dva dana Asrock 7900 XT OC po 719 € na Racunala.hr.
Ja dan ranije od te ponude, kupio u Hardsoftu tu karticu po 809 €
Nije mi žao, mislim da je cijena od 767 € po kojoj se sad može kupiti ok. Ne očekuješ valjda već sad po 600 € :p

Bila je dva dana Asrock 7900 XT OC po 719 € na Racunala.hr.
Ja dan ranije od te ponude, kupio u Hardsoftu tu karticu po 809 €
Nije mi žao, mislim da je cijena od 760 € po kojoj se sad može kupiti ok. Ne očekuješ valjda već sad po 600 € :p
I jesi zadovoljan sa preporukom Asrock 7900XT OC?

Da, sjećam se, ti si ju preporučio.
Odlična, "hladna", tiha kartica, iako nema zvučni naziv Nitro i Tuf koje su kao ponajbolje.
Ima opcija da se isključi RGB, super.

Sad je pravo vrijeme da Intel izbaci neki Arc pandan 9070 za 150€ manje, pa to bi bio šou, kad vec nista ne rade

Sad je pravo vrijeme da Intel izbaci neki Arc pandan 9070 za 150€ manje, pa to bi bio šou, kad vec nista ne rade
Da, točno.
Baš bih volio da se uljuče u ozbiljnu tekmu s ozbiljnijim grafikama. Kupio bih sve od Intela.
Bar da konkuriraju cienom 4070 ti, ili 5070 ti, rx 7900XT pa neka nama bude bolje.
Prodao sam koledi s foruma rtx 3060 TI i gledam račun.
Bokte platio sam ju krajem 2022 640 € (u kunama)
Koliko je rtx 7900 XT jača, niesam s 800 € loše ni prošao.
Rx9070xt timespy test ima score kao 4070ti tako da ne očekuj čuda.Jača od gre modela slabija od 7900xt.Leak sa ovog izvora se pokazao uvijek točan.
timespy nije uopce relevantan test za usporedbu nvida vs amd, amd tu vodi drasticno cak i s slabijom grafom!
U postotnom omjeru uopče ne odudaraju od stvarnih performansi u igrama gledajuči sve ove na grafikonu.