Grafičke kartice

Rasprava o grafičkim karticama

Jacked sri 4.10.2023 12:04

Ja bi prije zakljucka pricekao da se na vise platformi testira, mozda je do korelacije sa 7800X3D problem optimizacije, mozda je do drajvera od 4090... Bas na temelju jednog testa je prebrzo zakljuciti

Jacked sub 7.10.2023 12:35

Ovo je samo oko funkcionalnosti uglavnom video, usporedba kvalitete slike ce doci u posebnoj recenziji. Sve se to potkrijepljuje i ponavljaja sa stvarima koje sam tjednima unaprijed pricao, jednostavno tko je razumio kako funkcionira tehnologija znao je zbrojati 2+2 kako ce to ispasti 

BioZZG sub 7.10.2023 14:04
Jacked kaže...

Ovo je samo oko funkcionalnosti uglavnom video, usporedba kvalitete slike ce doci u posebnoj recenziji. Sve se to potkrijepljuje i ponavljaja sa stvarima koje sam tjednima unaprijed pricao, jednostavno tko je razumio kako funkcionira tehnologija znao je zbrojati 2+2 kako ce to ispasti 

Pa nitko iole normalan nije niti mialio da ce parirati Nvidijinoj tehnologiji koja ipak ima dedicirani hardwer iskljucivo za Raytrace,upscale i frame generation, nisu oni bezveze to lockali na 4k seriju samo.

Ovo je ipak open source, djabe, meni sa rx6600xt itekako ce dobro doc, taman za pol godine godinu kad se malo popegla, produljit ce mi vijek kartice za min 2 god. Za moje potrebe igranja.

picajzla0707 sub 7.10.2023 14:13
BioZZG kaže...

Ovo je ipak open source, djabe, meni sa rx6600xt itekako ce dobro doc, taman za pol godine godinu kad se malo popegla, produljit ce mi vijek kartice za min 2 god. Za moje potrebe igranja.

nemere niti biti drukčije nego open source kad nemaju isključivi hw na kojem to radi

uostalom, što bilo kome znači taj famozni 'open source'ako su i jedna i druga tehnologija besplatni za korištenje

nvidijin dlss može bez ikakvih ograničenja preuzeti bilo koji developer i ubaciti u svoju igru kad god hoće

BioZZG sub 7.10.2023 14:38
picajzla0707 kaže...
BioZZG kaže...

nemere niti biti drukčije nego open source kad nemaju isključivi hw na kojem to radi

uostalom, što bilo kome znači taj famozni 'open source'ako su i jedna i druga tehnologija besplatni za korištenje

nvidijin dlss može bez ikakvih ograničenja preuzeti bilo koji developer i ubaciti u svoju igru kad god hoće

Ja na amdu to mogu koristiti dok dlss ne mogu, a nvidije kartice mogu i ijedno i drugo, zna se na sta sam mislio, necemo se praviti pametni. 

Do sada to nisam mogao osim da kupim Nvidiju.

Kakva god da ce bit, za mene i pun k drugih ljudi je DJABE, ne ocekujem space shuttle niti razinu DLSS-a.

forumaš sub 7.10.2023 14:44

Koristio sa na RTX 3060 Ti skoro tri godine DLSS i bio prezadovoljan. Često sam pisao da ne vidim razliku u odnosu na nativno te da je i bolje nego nativno.

Sad koristim svakodnevno FSR i također sam zadovoljan, radi odlično i ne vidim nikakav problem. Evo Starfireld FSR 2 igram šedesetak sati i mila maka, izgleda odlično i radi odlično.

Sad su omogućili FSR 3 za moju RX 6800, prva liga. I ne samo to, dolazi i fluid motion, FG na razini drivera na RX 6XXX seriju i to je ono što sam očekivao za svoj novac, podršku za "staru" seriju.

Da li radi savšeno, ne u beti je ali budu ga sredili, ne sumnjam u to 

Jacked sub 7.10.2023 14:53
BioZZG kaže...

Pa nitko iole normalan nije niti mialio da ce parirati Nvidijinoj tehnologiji koja ipak ima dedicirani hardwer iskljucivo za Raytrace,upscale i frame generation, nisu oni bezveze to lockali na 4k seriju samo.

Sve te nabrojane tehnologije mogu bez problema raditi i rade od rtx 2000 serije nadalje, a FG je zakljucan za rtx 4000 seriju samo da bude razlog za kupovinu iste a ne jer nwmoze raditi na starijim serijama.

A problem zasto je FSR 3 i fluid motion loš je u prvom planu zato jer je FSR 2 loš pa od dva vec osakacena piksela fluid motion koji opet rusi kvalitetu mora napraviti novi piksel.

Ugl kratki rezime.

Iako je najveca pretpostavka bila da ce AMD-ova verzija frame generatora biti losa kvalitetom, sto i je, na kraju su isplivali dodatni problemi.

Pa je tako frame pacing jedan od najvecih problema, na kraju zbog njega gore na ekranu vidis 150 fpsa, a igra trza kao da imas troduplo manje i uz to je cak i sami prikaz slike losiji... Problem se smanjuje kad su "pravi" frejmovi 100+, ali ni tad do kraja. Zakljucak je da se moze zaboraviti na ono kako ce slabije kartice prodisati, jer ako ne izgelda nikako niti na 100+ pravih frerjmova, na sta ce tek liciti tamo gdje kartica ima 30-60 i sl.

Iduci problem je taj da da freesync i g -sync tj bilo kakav vrr ne rade kad je njihov Frame generator upaljen sto je ogroman minus.

Lista ide dalje pa tako Antilag+ uopce ne radi i samim time je input lagg opet dosta veci nego na Nvidiji. Taj problem ce se rijesiti s vremenom, ali sad vidimo kako ce to izgledati na svim AMD karticama koje nisu 7000 i novije posto na njima nije podrzan Antilag+.

Na kraju dolazimo do same kvalitete slike. Ajmo krenuti sa jedinom pozitivnom stvari, a to je da su UI elemente poslozili bolje nego Nvidia koja je to tek u zadnje vrijeme pocela rjesavati. Ako gledamo opcenito kvalitetu slike opet je AMD-ova inacica frame generatora losija kvalitetom i javljaju se veci artefakti, ali cak i to jos nekako moze proci dok je fps dovoljno visok. Ono sto ne moze proci je cinjenica da je njihov upscaler puno losiji od Nvidijinog tj kako covjek kaze dlss je superioran. Tu dolazimo do onoga sta sam jos prije samog izlaska pricao, ne mozes od dva losa frejma sloziti novi da bude dobar i tocno to se sada dogada.

Kad sve skupa zbrojimo dobijemo jedan neupotrebljivi feature sa listom problema koji treba rijesiti. Ako pogledamo da do sada jos nisu niti upscaler uspjeli rijesiti ne treba se nadati da ce ovu listu skoro rijesiti. Sa druge strane Nvidijin Frame generator je iz mjeseca u mjesec sve bolji i ispoliraniji.

I dok je amd klub u zacetku ovih tehnologija pricao kada je Nvidia to prezentirala ma to je glupost to ne valja, sada na sve 4 skacu da ugrabe i sebi nesto.od tih tehnologija kada je amd uspio nesto od toga sklepati. Međutim kupca i tržiste ne interesira sta oni sada zaostaju pune 2 generacije za vodecim tehnologijama od zelenih i taj razmak ce vjerojatno postajati sve veci jer Nvidia opcenito ima puno brzi razvoj novih tehnologija, a pitaj boga na cemu sve sada novom rade po labovima dok amd tek izlazi sa necim prezentiranim prije godinu dana (FG). A sam FSR 2 kasni pune 2 godine...

BioZZG sub 7.10.2023 15:14
Jacked kaže...
BioZZG kaže...

Sve te nabrojane tehnologije mogu bez problema raditi i rade od rtx 2000 serije nadalje, a FG je zakljucan za rtx 4000 seriju samo da bude razlog za kupovinu iste a ne jer nwmoze raditi na starijim serijama.

A problem zasto je FSR 3 i fluid motion loš je u prvom planu zato jer je FSR 2 loš pa od dva vec osakacena piksela fluid motion koji opet rusi kvalitetu mora napraviti novi piksel.

Ugl kratki rezime.

Iako je najveca pretpostavka bila da ce AMD-ova verzija frame generatora biti losa kvalitetom, sto i je, na kraju su isplivali dodatni problemi.

Pa je tako frame pacing jedan od najvecih problema, na kraju zbog njega gore na ekranu vidis 150 fpsa, a igra trza kao da imas troduplo manje i uz to je cak i sami prikaz slike losiji... Problem se smanjuje kad su "pravi" frejmovi 100+, ali ni tad do kraja. Zakljucak je da se moze zaboraviti na ono kako ce slabije kartice prodisati, jer ako ne izgelda nikako niti na 100+ pravih frerjmova, na sta ce tek liciti tamo gdje kartica ima 30-60 i sl.

Iduci problem je taj da da freesync i g -sync tj bilo kakav vrr ne rade kad je njihov Frame generator upaljen sto je ogroman minus.

Lista ide dalje pa tako Antilag+ uopce ne radi i samim time je input lagg opet dosta veci nego na Nvidiji. Taj problem ce se rijesiti s vremenom, ali sad vidimo kako ce to izgledati na svim AMD karticama koje nisu 7000 i novije posto na njima nije podrzan Antilag+.

Na kraju dolazimo do same kvalitete slike. Ajmo krenuti sa jedinom pozitivnom stvari, a to je da su UI elemente poslozili bolje nego Nvidia koja je to tek u zadnje vrijeme pocela rjesavati. Ako gledamo opcenito kvalitetu slike opet je AMD-ova inacica frame generatora losija kvalitetom i javljaju se veci artefakti, ali cak i to jos nekako moze proci dok je fps dovoljno visok. Ono sto ne moze proci je cinjenica da je njihov upscaler puno losiji od Nvidijinog tj kako covjek kaze dlss je superioran. Tu dolazimo do onoga sta sam jos prije samog izlaska pricao, ne mozes od dva losa frejma sloziti novi da bude dobar i tocno to se sada dogada.

Kad sve skupa zbrojimo dobijemo jedan neupotrebljivi feature sa listom problema koji treba rijesiti. Ako pogledamo da do sada jos nisu niti upscaler uspjeli rijesiti ne treba se nadati da ce ovu listu skoro rijesiti. Sa druge strane Nvidijin Frame generator je iz mjeseca u mjesec sve bolji i ispoliraniji.

I dok je amd klub u zacetku ovih tehnologija pricao kada je Nvidia to prezentirala ma to je glupost to ne valja, sada na sve 4 skacu da ugrabe i sebi nesto.od tih tehnologija kada je amd uspio nesto od toga sklepati. Međutim kupca i tržiste ne interesira sta oni sada zaostaju pune 2 generacije za vodecim tehnologijama od zelenih i taj razmak ce vjerojatno postajati sve veci jer Nvidia opcenito ima puno brzi razvoj novih tehnologija, a pitaj boga na cemu sve sada novom rade po labovima dok amd tek izlazi sa necim prezentiranim prije godinu dana (FG). A sam FSR 2 kasni pune 2 godine...

Hvala ti jos jednom na info i slazem se ja sa svime sto si napisao, Nvidija je king i tu nema diskusije.

Ovo su tek zaceci beta drivera, morali su marketinski to odigrat tako jer ih i ovako N jede.

Meni kao korisniku 6600xt ce ovo svakako dobro doci kad se malo ispegla, kakav god da feature bio, za mene je to besplatan dodatak na zastarjeloj kartici.

Jedini spas za GPU segment je Intel, sad sve zavisi kpliko su ozbiljni po tom pitanju jer Nvidija je nedostizna, kao sto si rekao, ima tehnologiju i znaju da mogu papreno naplatiti.

forumaš sub 7.10.2023 18:42
Wayto XD kaže...

Pa i Amd je isti takav,cim imaju malo bolji gpu isto ga masno naplate...jedino sto im dosta prije i u dosta vecem obujmu padne cjena u odnosnu na Nvidiju

AMD je pohlepna korporacija kao i svaka druga.

Wayto XD sub 7.10.2023 18:48
forumaš kaže...
Wayto XD kaže...

Pa i Amd je isti takav,cim imaju malo bolji gpu isto ga masno naplate...jedino sto im dosta prije i u dosta vecem obujmu padne cjena u odnosnu na Nvidiju

AMD je pohlepna korporacija kao i svaka druga.

Ma sve su tri ista ali mi je jako drago sto ce Intel ostat u borbi i izbacit nove Gpu u buducnosti jedino konkurencija more rusit cjenu i davat sto veci napredak u svakoj seriji po genraciji

Bero_ng95 sub 7.10.2023 22:35

Meni je osobno jako smiješno ovo što se događa.

Znači nvidia nema konkurencije samo iz razloga jer su bazirani na gpu dijelu. AMD bi mogao stat rame uz rame  ali njima je dobar i ovaj udio koji imaju uz daleko manje ulaganja i truda.

Iz svega što sam čuo imam neki dojam da je sva ova tehnologija mogla doći izlaskom 7900xt kartica no nije.

Izbaci mic po mic cijenovno budi zeo pristupačniji i to je to.

Intel neće napravit nikako bolju stvar možda ne izbace ovako falši FG ali neće niti daleko bit a koštati će. Smatram iz svega viđenog da nvidia još ima pristojne cijene s obzirom da nudi gotov super proizvod  dok AMD ima gotov proizvod.

Nova generacija igara će ih pokopat jer raw performanse očito neće više biti bitne

Bero_ng95 sub 7.10.2023 23:37

Hajde za promjenu malo čitajte sa razumijevanjem, bar kad odgovaraš sa takvim komentarom. S obzirom da se s sa ograničenim ljudima razgovarati ne može a ima ih neću niti komentirati više. Manje više svaki info koji ste komentirali je dostupan na webu. S obzirom da sam te već prozvao S razlogom red je i objasnit ti. 

AMD da je baziran samo na čipovima kojim je i nvidia, grizli bi masovno, koliko toliko su do 2020e im i mogli konkurencija biti. Samim time reklamni dio je tu uloži u bitne stavke financije i ti si na konju. S obzirom da ugovor još nisu samo s tobom potpisali da ti rade reklamu i čipove za glupost dobro i prolaze sada. Toliko od mene bilo mi je drago radi ljudi koji su bili korektno i nisu spamali iz razloga da spuštaju druge. Tvoj jedini razlog što si ovdje je taj. Odi radi nešto društveno korisno radije ili se unormali radi ostalih. Ljubi brat!

picajzla0707 ned 8.10.2023 00:16

Ščime bi grizli kad su prije rajzena jedva spajali kraj s krajem. Grizli bi ko moja 90-godišnja susjeda bez ijednog zuba.
Zahvaljujući cpu diviziji, a i apu procesorima za konzole imaju love da prate nevidiju ovoliko koliko prate.
Bez cpu bi bili golubatina na ražnju, a sav uspjeh koji su ukupno postigli nije 20% nevidije. Da grizli bi...

forumaš ned 8.10.2023 08:13

Na kraju dana gameri su dobili kaj su i željeli. Stalno se piše da AMD grafe ne valjaju, da su driveri neupotrebljivi i da ih ne treba kupovati. Zašto je onda bitno kaj su danas nebitan faktor?

Jednostavno pustite Radeon/AMD jer ga i tak ne mislite kupovati i duhovni mir je postignut :D

Wiz3m4n ned 8.10.2023 08:27

Ima li gdje nešto da se vidi točno koliko ljudi koriste koju karticu na forumu, vjerujem da bi rezultati bili jako izjednačeni makar kao "nitko ne kupuje amd" i svi pljuju po njemu 

Opalite neku temu sa glasanjem bez komentara suvišnih, rezultat bi bio zanimljiv vjerujem

forumaš ned 8.10.2023 08:31
Wiz3m4n kaže...

Ima li gdje nešto da se vidi točno koliko ljudi koriste koju karticu na forumu, vjerujem da bi rezultati bili jako izjednačeni makar kao "nitko ne kupuje amd" i svi pljuju po njemu 

Opalite neku temu sa glasanjem bez komentara suvišnih, rezultat bi bio zanimljiv vjerujem

Mi u HR smo sirotinja a AMD kupuje samo sirotinja, tak da nismo neki primjer na svjetskoj razini koji kupuje Nvidiju, jer drže do sebe i do mišljenja okoline 

Nvidija=iphone tu na forumu 

Wiz3m4n ned 8.10.2023 08:36

Druže mi smo sve samo ne sirotinja, gle kakvi auti se voze i na šta se troše pare, živimo van svojih mogucnosti 60%, ko mora znat da se vozi Amd grafa, pa napišeš tu na forumu šta hočeš i isprintaš majcu rtx 4090 i hodaš po gradu koga boli kuki ko šta ima u računalu 

Možda ovu tik tok generaciju jedino, daj dobre meze i pijače i udri

jbte pa ja imam Iphone i amd grafu, znači ne valja 

Nije kompatibilno**??!