NVIDIA Lovelace 40xx

Zato jer se prodaju i po večoj cijeni.

što su i zašto cijene grafi otišle gore pogotovo 4090 i 4080?
Report: Nvidia Has Practically Stopped Production of Its 40-Series GPUs | Extremetech
limitirana proizvodnja - manja dostupnost i manje zalihe - veće cijene

Report: Nvidia Has Practically Stopped Production of Its 40-Series GPUs | Extremetech
Jbte za svoju 4070ti sam dobio od jucer 18 ponuda. Kako misle samo Super modelima popuniti trziste, na kraju krajeva Super modeli sigurno nece biti jeftiniji

cijene su otisle gore, jer nema robe, robe nema jer nema proizvodnje, proizvodnje nema, jer se prirpemaju za Super seriju:
NVIDIA has reportedly halted production of GeForce RTX 4070 Ti and RTX 4080 graphics cards, allowing the market to digest existing inventories of the two products, so it could create room in the channel for its upcoming GeForce RTX 40-series SUPER graphics cards.
The company is expected to announce these cards around the 2024 International CES (January). The SUPER series is being designed to consolidate NVIDIA in the performance-enthusiast segments, and include three SKUs, namely the RTX 4080 SUPER, the RTX 4070 TI SUPER, and the RTX 4070 SUPER.
According to the Board Channels post detailing this development, NVIDIA has stopped mass-production of the desktop RTX 4070 Ti and RTX 4080 GPUs, shipped its last orders for Q4-2023, each add-in card (AIC) partner has digested its inventories of these cards, and is awaiting arrival of subsequent new products.

Jbte za svoju 4070ti sam dobio od jucer 18 ponuda. Kako misle samo Super modelima popuniti trziste, na kraju krajeva Super modeli sigurno nece biti jeftiniji
Šta kupuješ nakon 4070ti?

Šta kupuješ nakon 4070ti?
Još ništa, trenutno u razmatranju što napraviti s obzirom na stagnaciju istih Nova Super verzija bude barem 200€ više
"Kad se rijesim" ove to bude skoro 500+€ nadoplate sto mi se cini sumanuto

@BorniGrozni koliko love trazis za nju?

https://forum.bug.hr/forum/topic/prodaja-komponente/prodaja-rtx-4070ti-inno3d-x3/297469.aspx

Činjenice grafa je preteška, ili kak se ono po seljački kaže teška je kao olovo.
https://www.youtube.com/watch?v=6H9XeH8G_mM
Dakle človek je od jednog korisnika primil čak devetnaest grafa na popravak.Ali na puknutim grafama nema popravka, s obzirom gdje su grafe popucale/PCB i na koji način.Ukratko, preteška grafa+tko zna kakva šlampava montaža ili instalacija na matičnu ploču.

Preteška grafa?
Samo pickicama može biti preteška!
\o/

Giga je baš sfušala. To sam se osobno uvjerio.
Čini se da ih ljudi manje kupuju budući da su gotovo uvijek dostupni.
Nakrljiš 1kilu cooler na mekani PCB, jebote meni je bio savijen doslovno gdje su šarafići. 2 keka GPU ej.
Ali bitna stvar je da su i ljudi idioti. Ovdje su ljudi radili improvizirane sag holdere na duplo lakšim gpuima.
Meni bi se teško desio crack, jerbo Asus ima fantazija PCIE unlock botun, ali opet WHY TAKE THE RISK ????

Činjenice grafa je preteška, ili kak se ono po seljački kaže teška je kao olovo.
https://www.youtube.com/watch?v=6H9XeH8G_mM
Dakle človek je od jednog korisnika primil čak devetnaest grafa na popravak.Ali na puknutim grafama nema popravka, s obzirom gdje su grafe popucale/PCB i na koji način.Ukratko, preteška grafa+tko zna kakva šlampava montaža ili instalacija na matičnu ploču.
nije grafa preteska, nego su ASUS, MSI i Gigabyte, grafe koje se vide u videu, fusarili na PCB kvaliteti, da bi zaradili vise
"Your bare board can save you money if you are able to choose a less expensive material or thinner board for your application. Both the thickness of the board and the amount of layers matter when determining costs."
iskoristavaju cinjenicu da nema konkurencije i jedina opcija je 4090, ako hoces najbolje pa cjede svaki cent i svakog komada

Novi modeli potvrđeni - Superice stižu.

Ako super kartice ne zamjene postojece po istoj cijeni, ne vidim razlog zasto se uopce prave.
Jel se zna sta o cijenama? Poznavajuci navike kožnatog možemo ocekivati 10 posto vecu cijenu na postojece modele

Razlog je osvježavanje serije, dosad im ja palila ta taktika. Procesori izlaze svaku godinu, grafe svakih par godina, taktike prodaje se razlikuju, isto kao i marketing

Prema nekim navodima cijene bi trebale biti iste ili niže što mi nema nikakve logike dok još na tržištu ima starih modela. Očekivao bi blago povećanje cijena dok se ne potroše sve zalihe starih, a onda vjerojatno samo zamijena modela sa postojećim cijenama.

Znači treba čekati još kojih 6 godina, možda do onda cijene postanu normalne

I onda opet je tu nešto novo zanimljivije i tako u krug....najebali smo kako god okreneš

Nrmalno da nismo najebali, jer kupuje se buduća konzola a tu je i geforce now, uzme se na mjesec dana odigra i dekativira ako nema na konzoli. Nema više kupovine grafičkih kartica.

Hardver u konzolama brzo zastari. Već nakon 2 god grafika dosta zaostaje za PC-jem.
A uvijek izlazi novo i bolje. Za par godina i 4090 bude smješna naspam 6090. Nije to niš novo, za gaming treba minimalno 10000 KN za gaming PC svake 3-4 godine.

Hardver u konzolama brzo zastari. Već nakon 2 god grafika dosta zaostaje za PC-jem.
A uvijek izlazi novo i bolje. Za par godina i 4090 bude smješna naspam 6090. Nije to niš novo, za gaming treba minimalno 10000 KN za gaming PC svake 3-4 godine.
Ne znam kakvo zaostajanje jer osim ray tracinga (koji je realno još uvijek pretežak) nisam primjetio nekakve skokove u grafici AAA igara već godinama, a optimizacija je sve lošija.

Ne samo raytracing gdje ima već dosta razlike, nego i sama rezolucija. Nema više nijedne igre da je 60fps i iznad 1080p. I na kraju je još upscaleano sa lošim FSR na 4k.

Onda se drži i dalje grafičkih kartica ako je tako.

Ja se i dalje igran samo i jedino na ps3, grafika dobra skroz

Danas se covjek jos uvijek moze naigrat sa rabljenim ryzenom (3600,2700x,5500) od 50e i grafickom (rtx2070) do 200e.Na tih 250e nadodaj napajanje od 50e bitno da je 80+ ne mora biti gold , ram uzmes kit od 2x8gb 3200 cl16 50e (ima i jeftinijh ako neces RGB), kuciste imas za 40e , ssd samsung 970 nvme 1tb 70e ,mbo b550m 100e i cpu cooler 50e.Mozes uzet i novi ryzen 5500 i RX 6600 tad te kosta +200e ali opet si ispod 1000e da ga jebes i igras sve na 1080p bez problema.
Sve skupa za nekih 650e iznad prosjecan PC za 1080p gaming ali razumijem tvoju poantu ako pricamo o detaljima na ultra i 4k rezi za to ti treba samo graficka od minmalno 10000kn ali ne cijeli PC da bi se igrao na njemu.Ja sam kupio ovu RTX 2060super pocetkom 2019 godine tek sada vidim nekog smisla za upgradeom.
Edit: Da se mogu slozit da su nove graficke skupe, slazem se da jesu da ali eto tako je to.

Vjerojatno se da nać dosta dobrih komponenti rabljeno, ali to je lutrija na kraju. Dal bude radilo iduće godine? Garancija ipak daje neku sigurnost.
A u 10K cijenu računam monitor i sve, dosta je 1000€ ako su samo osnovne komponente (cpu, gpu, mbo i ram). 15g sam koristio isto kučište i nije bilo problema. Ali sve ima 3 - 5g rok trajanja i crkava s vremenom.

Evo malo specifikacija RTX 5090
https://www.guru3d.com/story/rumored-nvidia-rtx-5090-specs-cores-gddr7-memory-and-bandwidth/

Rtx 4080 super sluzbeno od danas msrp 999 dolara, koliko onda mozemo ocekivati cijenu kod nas i eventualni pad cijene rtx 4090?
4070ti super je msrp 799 dolara a 4070 super je 599 dolara.
Sa time da 4070 i 4080 dolaze i kao founders edition
4080 i obicnim non super modelima nece skidati cijene koliko sam skuzio vec sto se proda po postojecim to je to. Zanima me samo kuda onda dobavljaci sa rim karticama sto se ne prodaju?