NVIDIA Lovelace 40xx

Ja cu se strpit jos 54 dana 24.11 je crni petak u de. pa se nadam da ce bit nekih 4070/4070ti na popustu..

Nekako sumnjam u taj popust mislim da će biti sve skuplje i skuplje..ima još za 900 eura asus tuf to čak nema ni u njemačkoj mislim da ću si naručit...igram na 2k..samo me malo pati netko kaže da će falit vrama a netko kaže da je dovoljno

Naravno da bu dovoljno, nekima ništa nije dovoljno....za 2k sve od 12 pa na više je apsolutno dovoljno, i sa 8gb ide generalno, svega par igara i to sa max postavkama kvalitete osjeti razliku na 8gb

Isto igram na 1440/60 pa gledam sada taj kaos u zadnje vrijeme koji se dešava oko vrama a planiram ostati na toj rezoluciji sa 4070Ti bar tri godine.
Uz 2-3 loša PS porta i/ili igre zadnjih mjeseci što su stigne na PC platformu koje su iz tehničkih razloga uzele više od 8Gb vrama i nisu mogle raditi kako treba, cijeli internet je pun clickbytova "is XYZ vram..." što lagano umara.
Prvi koji sam otvorio na "VEX" kanalu smo se razišli u rezultatima u CP2077. Ok, drugačije su konfiguracije, ali ja u niti jednoj igri zadnje tri godine nisam mogao napuniti vram više od 10gb na bilo kojim postavkama u igri a da nije bio neki tehnički problem na strani enginea.
Isto sam bio uzeo u obzir RTX 4080 ali sa tom cjenovnom razlikom od 500 eura, da bi dobio 4gb više vrama koji će "meni" biti od upitne koristi u budućnosti (naredne 3g) za 1440p mi nema smisla.

Isto igram na 1440/60 pa gledam sada taj kaos u zadnje vrijeme koji se dešava oko vrama a planiram ostati na toj rezoluciji sa 4070Ti bar tri godine.
Uz 2-3 loša PS porta i/ili igre zadnjih mjeseci što su stigne na PC platformu koje su iz tehničkih razloga uzele više od 8Gb vrama i nisu mogle raditi kako treba, cijeli internet je pun clickbytova "is XYZ vram..." što lagano umara.
Prvi koji sam otvorio na "VEX" kanalu smo se razišli u rezultatima u CP2077. Ok, drugačije su konfiguracije, ali ja u niti jednoj igri zadnje tri godine nisam mogao napuniti vram više od 10gb na bilo kojim postavkama u igri a da nije bio neki tehnički problem na strani enginea.
Isto sam bio uzeo u obzir RTX 4080 ali sa tom cjenovnom razlikom od 500 eura, da bi dobio 4gb više vrama koji će "meni" biti od upitne koristi u budućnosti (naredne 3g) za 1440p mi nema smisla.
Da...i ja sam razmišljao i dosta se dvoumio između 4080 i 4070ti mislim da tih 400 eura ajmo reci razlike nije opravdano

A budimo iskreni iovako ce vecina nas gledat ubost 50xx seriju kad izađe.. Ja imam klinca od 1g i trenutno gaming vremena imam nista tako da meni osobno uopce nije bad bit bez gpu ne vjerujem da ce bas cijene ic gore uz 7800xt grafe koje su ispod 600e ,barem u de.. Sto se tice12gb vrama sramota je i malo he ,al me e iovake te problematicne igre ne zanimaju.. Starfield mi je kolko vidit fallout u svemiru, Cyber Punk mi je konfuzan i odusto nakon 30 min gameplaya ,a Hogwarts mi je igra za djecu .. Tako da za moje potrebe,4070 dovoljna .

Knjiga se do sada o performansama napisala.
Sve ovisi o potrebi kupca, ima ekipe koja ne vidi potrebe za jačom karticom od rx 6600 realno.
Ganjat 4k je skup biznis 2k je još dohvaljivo i realno, ekipa koja nije u mogućnosti dat 700e za 4000seriju bit će zadovoljna i sa polovnom 3080. AMD stoji kao opcija isto tako no rt igre dapače neke rade bolje na AMD u.
Naravno svi drkaju na Warzone koji bi bio smeće da ima bilo kakvu konkurenciju

Imao si rtx3080 i ideš na slabiju 4070?

Još malo kako nitko ne kupuje rtx 4090
Shortages of RTX 4090 Cards in Japan, With Limited Demand for RTX 4080 Models

Ja stalno govorim da je 4090 najprodavanija grafa uz 4070ti.Možda opet netko izvuče steam statistiku

Kupuju ljudi ko blesavi, još više kupuju korporacije za AI mašine pa ljudima ostanu mrvice tak da te mrvice mogu plaćati po visokoj cijeni.
Na njihovom mjestu ja bi kampirao ispred dućana ili podmitit trgovca, da proda preko reda čekanja. Fakat su ti Japanci nesnalažljivi :D

Moor Law is dead, long live Huangs Law, strašnu ostavštinu ovaj ćovjek ima iza sebe a jos ima barem 10 godina ispred sebe za vođenje firme, clap clap
Huang’s Law Is The Catalyst That Drove NVDIA’s 1000x Chip Speedup In Less Than A Decade

Stara škola, uvijek je vece pakiranje jeftinije od manjeg, i u ducanima imas 2+1 gratis

Legenda!

Kakva umjetnost je ovaj CP 2077 u punoj kvaliteti prikaza sa path tracingom i RT rekonstrukcijom
Imam nekih 10 sati u igri i prosjek je oko 100fps na 4K, najnize sta sam vidio je 80FPS u samoj jezgri grada sa punim prometom i puno lica, sve je max OC i temperature i peformanse su vrh, rtx 4090 57c max, a 7800X3D sam uspio lockat na 5050MHz i troši 50w max u igrikoja je poprilično CPU heavy. Jedino ne kuzim njihove preporucene specifikacije za igru na 4K sa RT gdje su stavili 24GB RAM-a a igra efektivno jedva povuce 6GB...
Evo par slika sta sam ovo kratko vrijeme u igri klik klik2 klik3
Auu sta je tek ovo kad se modovi ubace
klik

@dery Ne imao sam 3080ti fe.. Koja je prilicno dobro sluzila kao izvor grijanja pri rudarenju te prilikom gejminga u jesensko vrijeme dok nam nisu gradsko grijanje pustili,onda je postala neizdrziva.. Ne kuzim sta je tu neshvatljivo, kao ultra casual gejmer,ma da vas ne lazem q...sam a ne gejmer, neigram se uopce, nego eto vise zbog nekog gusta i svoje sujete sam od te 3080ti htio imati Jaku/grafu, zato sam i ubo 7900xt, al ipak nakon vracanja ine, i trosenja komplet love koji sam imo s strane za grafu , poprico sam sam sa sobom i odlucio da nema sanse da dajem 800e za nesto sto cu koristim po 2h jednom mjesečno , i da cu rađe ic na jeftiniju /tisu i hladniju grafu 4070 a ne ti verziju iste .. Likovi se tako cudili sto sam prodo versysa 650 i kupio xmax 300..Al nakon 7g imanja istog san shvatio da je za moje potrebe puno korisniji i zgodniji maxi skuter nego motor ..Koliko god ja volio motore Bit ce da sam s godinama posto pragmatičan. Tako i ovo,meni nakon 60 fps sve to isti qurac, a bitno mi je da i kad nesto odigram to ne bude u znoju uz buku ventova ili coil whinea..

Ja te razumijem u potpunosti u takvoj situaciji je ps5 najbolji izbor. Kupiš realno dve igre i ps5 izađe te manje od 600e kasnije ih mjenjaš ili prodaš. Možeš ti uzet i rtx 4070 ali s obzirom koliko igraš neki fps se ne isplati kretati nego naslovi AA a tu je manje više gamepad zakon. Jer kupit ćeš i ovo doći će nove igre neće ti radit kako ćeš htjet i eto problema.

Lega pojma nemas kolko vec dugo razmisljam dal prec na konzolu.. Al sam ja u nekom glupom filmu da jos volim igrat fps igre (u kojima sam posto pre los i zaqurac) i ne znam kako bi mi sjelo igranje inih na gamepadu.. taj pc mi je nekako my little private space, pa bi tu tako nesto sve i da bude gledanje yt i da bude neki gejm.. Mada iskreno i kad sam sam kuci prije odem na PH nego da nesto gejmam... Mozda bude na Black friday 4070 pa kasnije ps5.. Pa da vidim.
Al drago mi da bar netko kuzi moje probleme..

Evo iz noćne sam došao oko 7 ujutro doma, zaspao oko 9 kad je oko vrtić. Probudio se oko pola 12 da pokupim njega iz vrtića i gibam dalje obveze mi gutajući slobodno vrijeme. Smatram da smo u vezi tebe već ušli u trolanje. Tako da sam prosudi šta i kako, tvoj novac tvoja odgovornost.
Lp!

Kratki zakljucak Steve, Radeonka mora biti najmanje 15% jeftinija da se uzme u obzir.
Mane su joj veca potrosnja, lošiji i slabiji feature-i i RT performanse. Plus je 4-7% jači raster i 24GB vrama na papiru za koje sumnja da nece biti nikakva realna prednost u aktualnom životnom vijeku tih kartica, tj prije ce biti za otpis nego vram donese opipljivu prednost.
Radeon RX 7900 XTX vs. GeForce RTX 4080, FSR vs. DLSS / Ray Tracing Benchmarks
klik
Video o FSR 3 recenziji, dolazi sutra, po izrazu lica mu se kuzi da nebude bajan

15% je ništa s obzirom koliko Nvidia ima boljih featuresa i cijena joj ne pada toliko s vremenom koliko Amd-u
AMD bi morao konstantno imati bolji i brzi proizvod da ih se pocne uzimati u obzir

Barem 50%
Ja kupio 7900xtx i ništa se ne može na njoj odigrati!
Tu i tamo bacim tetris, ali i on trza!

Po tim cijenama ne bi pipnuo štapom ni jednu ni drugu 😂

NVIDIA reportedly working on GeForce RTX 4080 Ti with AD102 GPU for early 2024 release
Zadnji komadicak slagalice koji sam ocekivao

Path Tracing, Ray reconstruction, DLSS Q, FG, Reflex, 4K max postavke u CP 2077, kakav spektakl prikaza, tako se radi posao
Evo jedna jutarnja high quality res slika iz gaminga kao standard kako bi to danas trebalo izgledati uz čaroliju kvalitetnih featura klik
edit
Nisam napomenuo da sam stao slikati pored KB Dubrava u buducnosti, tko nije skuzio na slici

Iste postavke, samo ja furam 3080 na 2k rezi i dobim max 40 fps-a, ali isplati mi se tak igrat jer je slika famozna + imam pomoc od G1 jer radi odlican upscale.
Probao sam i na 4k, bude oštrija ali nazalos FPS se prepolovi na pola, u svakom slučaju odlican PT update

Iste postavke, samo ja furam 3080 na 2k rezi i dobim max 40 fps-a, ali isplati mi se tak igrat jer je slika famozna + imam pomoc od G1 jer radi odlican upscale.
Probao sam i na 4k, bude oštrija ali nazalos FPS se prepolovi na pola, u svakom slučaju odlican PT update
Da, ovo je igra za igrat u punom čaru prikaza sa svim postavkama... slika je blizu realizma, osjecam se kao da sam tamo, imerzija je čudo kako su odradili taj prikaz buducnosti, a jos kad vidis dinamiku vremena, kiša, vjetar, sjene, magla... To je to, iskoristavanje hardvera i svih popratnih tehnologija koje su na raspolaganju na max
Mislio sam čekati 5000 seriju negdje tamo iduće godine ili iza ali ipak neka 4070Ti je pala na odluku. A cijene šta je tu je.