NVIDIA Blackwell 50xx

Što bi rekao Mamić za NVIDIA-ne pokušaje da nam proda manje silicija pod navodima da je jak kao 4090:
"Prestani. Lagat. Ovaj napaćeni narod! Nemaš to pravo!
A mućko đubre? 😂

Ajd ok, napokon je šef Nevidije priznal kaj su sve namjerno usrali/servirali oko 5000 serije.
https://www.youtube.com/watch?v=pCyNp8aPcsY
Možda mu pola i oprostimo, ali samo ako šuft sreže cijene za barem 30%.

delete

rtx 5090 - 4000 eura.. i onda kad smanje jednog dana na 2500 da ispadne kao dobro si prošao

Nvidia slabije modele skriva ko zmija noge, a po nekim leakovima su 13. trebali izaći javno sa datumom izlaska i speckama sa rtx 5060 i rtx 5060 ti, strah me pomislit što se peče pa toliko čekaju

BTK ionako u tom segmentu nisu nikad najbolje kotiraLI....preslabo i preskupo za RT, AMD im je uvijek u tom segmentu uzeo titulu....

U tom segmentu, po specifikacijama svih postojecih GPU, doslovno ne mogu ponuditi nista. Bit ce, ak uopce bude gaina u odnosu na 4060 Ti/ 3060 Ti (jer su te dvije iste), do 5% ako i tolko. Jedino ako se idu boriti cijenom tj daju za tipa 200-300$, al onda bi opet bila prevelika rupa do dna od kartice zvanog 5070 koja je zapravo trebala biti 5060 Ti u najboljem slucaju...

Trenutno me taj segment jedino i zanima jer bi ubacio grafu oko 500 eura u komp s obzirom da sam preko godinu dana na integruši, pa čisto nek se nađe ako mi dođe nešto odigrati na kompu.
Radeon iz tog ranga mi se ne sviđa isključivo zbog potrošnje s obzirom da već jedna rx 7700xt zahtijeva 700 w napajanje, a ne želim grijalicu u sobi.
Ako bi rtx 5060 ti ponudila nešto više od prethodnice svoje po nekoj razumnoj cijeni možda bi ju i uzeo, ako ne pazarim rtx 4060 ti i mir, veću lovu mi nema smisla dati za grafu s obzirom da se igram na PS 5.

Gledam specifikacije GPUova i... da.
Progresija broja shadera '90 modela:
- 3090 Ti - 10752
- 4090 - 16384
- 5090 - 21760
Progresija broja shadera '70 modela:
- 3070 - 5888
- 4070 - 5888
- 5070 - 6144
Odnos između 70 i top modela:
- serija 30 - 55%
- serija 40 - 36%
- serija 50 - 28%

BTK ionako u tom segmentu nisu nikad najbolje kotiraLI....preslabo i preskupo za RT, AMD im je uvijek u tom segmentu uzeo titulu....
Od kad to da nvidija u nekom segmentu nije dobro kotirala, od pamtivjeka su im te grafe najprodavanije i najpopularnije, amd ako je nekad bio konkurentan to se u ovih 25 godina moglo nabrojati na prste jedne ruke! Mislim da si samo totalno neinformiran! Od gtx 1060, 1660, rtx 3060/ti, i sad 4060 sve doslovno broj jedan u globalnoj prodaji!

Kaže drugarice oprostite što sam neupućen zašto mi je velik i ukrućen
E moj Borise nikako da progledaš....

Radeon iz tog ranga mi se ne sviđa isključivo zbog potrošnje s obzirom da već jedna rx 7700xt zahtijeva 700 w napajanje, a ne želim grijalicu u sobi.
Kakvih 700w? Grafa troši 230w u gamingu

I sve navedene osim gtx1060 i moooožda gtx1660 kasnije kad su smirli strasti sa cijenama su dobre ulozeno-dobiveno kartice, ove ostale svje njesra, rtx3060 12gb bila preskupa, kasnije izašlu rtx3060 8gb ne treba ni komentirati jer je to zapravo rtx3050ti, rtx3060ti dobra kartica ali osakaćena sa samo 8GB VRAM-a (al bitno da slabiji rtx3060 ima 12gb #JustNvidiaThings), rtx4060 i 4060ti "astronomski pomak" u performansama (od kakve smo kod Nvidie već sada i naviknuli).
Ono, možda nisu puno brže od RTX3060/3060Ti ali su zato skuplje!

Gdje samo izvacis te nepouzdane podatke o potrosnji? ajde jednom da se zajebes ali svaki put, 7700xt stock tdp je 245w, 7700xt lupa cak i do 300w u nekim scenarijima, uglavnom gpu za izbjegavati s tim su se svi odavno slozili!
I sve navedene osim gtx1060 i moooožda gtx1660 kasnije kad su smirli strasti sa cijenama su dobre ulozeno-dobiveno kartice, ove ostale svje njesra, rtx3060 12gb bila preskupa, kasnije izašlu rtx3060 8gb ne treba ni komentirati jer je to zapravo rtx3050ti, rtx3060ti dobra kartica ali osakaćena sa samo 8GB VRAM-a (al bitno da slabiji rtx3060 ima 12gb #JustNvidiaThings), rtx4060 i 4060ti "astronomski pomak" u performansama (od kakve smo kod Nvidie već sada i naviknuli).
Imas apsolutno sve statistike crno na bijelo, sve gore nabrojane su daleko najprodavanije grafe a ti pricaj borbene njesra ovo njesra ono..

Na službenoj stranici od Sapphire RX 7700 xt Pulse piše da je preporučeno 700 w napajanje, a uvijek sam se držao onoga što preporučuju na službenoj stranici, iako sam svjestan da u praksi uvijek može proći i slabije napajanje.
Uglavnom, ne želim napajanje jače od 600w u kompu i kraj priče, a nikakva undervoltanja me ne zanimaju, nego sve po defaultu neka radi, samo plug and play šemica dolazi u obzir

Na službenoj stranici od Sapphire RX 7700 xt Pulse piše da je preporučeno 700 w napajanje, a uvijek sam se držao onoga što preporučuju na službenoj stranici, iako sam svjestan da u praksi uvijek može proći i slabije napajanje.
Uglavnom, ne želim napajanje jače od 600w u kompu i kraj priče, a nikakva undervoltanja me ne zanimaju, nego sve po defaultu neka radi, samo plug and play šemica dolazi u obzir
Sry kolega al to je fakat blesav stav :) Pogotovo posto na stranici lijepo pise da je preporuka uz XY procesor - npr za ove nove AMD-ice je preporuka napajanja za slucaj ako imas Ryzen 7950X, i jos pise "may vary depending on exact specs". Dakle ako imas neki normalan Ryzen lako tu uzmes 100 W od "preporucenog", a i to preporuceno ne uzima u obzir kvalitetu napajanja i mora pokriti worst-case scenarij, dakle ako netko kupi najveci skart na trzistu.
Jedino si u problemu ako imas neki Intel sa 400W TDP ko Stjepanj, pa ti treba 1200W napajanje radi njega da bi dosao do 60% Ryzen performansi

Lol sad ima po 3keke
Cijena oscilira 700eura + - svaki dan.

Gdje samo izvacis te nepouzdane podatke o potrosnji? ajde jednom da se zajebes ali svaki put, 7700xt stock tdp je 245w, 7700xt lupa cak i do 300w u nekim scenarijima, uglavnom gpu za izbjegavati s tim su se svi odavno slozili!
Imas apsolutno sve statistike crno na bijelo, sve gore nabrojane su daleko najprodavanije grafe a ti pricaj borbene njesra ovo njesra ono..
Borise kako ti se da više? Izvlačim sa poznatih sajtova za recenzije za razliku od tebe koji pričaš pizdarije kao i obično.
Samo kod tebe AMD grafa vuče preko 300w ti testirao. Samo kod tebe r7 7800x3d ima problema, ide do skoro 100c i slične budalaštine.
RX7700XT potrošnja u u gamingu samo grafa klik
RX7700XT potrošnja u gamingu cijena konfa klik
Na službenoj stranici će ti uvijek stojati puno veće wattaže jer ljudi u kantama drže svakakva no brand smeće od "700+" watti pa se na taj način ograđuju da neko ne stavi rx7700xt na AKYGA-u od "600w" koja košta 32€ i spali si cijeli komp.
RX7700XT oko 230w potrošnja u gamingu bez ikakvih undervoltanja koji te ne zanimaju.
https://youtu.be/sEF1irzKJcI?si=2y5oAxQUsgexaF61
RX7700XT je nobrainer pokraj tog RTX4060Ti škarta, čak ju pobjeđuje i u RT-u koji je glavni selling point za zelenjavu.
Jedino ako imaš i5 k/kf ili na gore onda ti vjerojatno i treba 700w inače ni blizu toliko

Boris je još malo i u Petar HW kategoriji

Ajoj, teško. Je da ga mlati ali samo pro Intel/Nvidija/60hz. Petar je kudikamo šireg dijapazona trolanja.

Definitivno dva Forrest Gumpa ovog foruma.

Blesav stav ili ne, na službenoj stranici lijepo piše "Minimum 700 Watt Power Supply", meni dovoljno da me odbije od iste: https://www.sapphiretech.com/en/consumer/pulse-radeon-rx-7700-xt-12g-gddr6#Specification
Ne zanimaju me nikakvi kalkulatori, niti išta, nego se držim onoga što se preporuča na službenoj stranici, iako sam svjestan da je situacija drugačija, ali ne želim imati uopće u primisli da sam možda na knap s napajanjem ukoliko stavim jednu rx 7700xt na neko napajanje od 550-600w koje ću uz grafu kupiti.
Prije sam se igrao sa clockovima, voltažom i svim, ali mi se više jednostavno neda na to gubiti vrijeme, ta čačkanja su me i maknula u startu od gaminga na kompu jer sam se više tome posvetio nego onome zbog čega sam kupio grafu, a to su igre.
Nećete me pridobiti u crveni tabor i dalje, imala je neke potencijalne šanse jedino rx 9070 dok nisam vidio cijenu iste.

Blesav stav ili ne, na službenoj stranici lijepo piše "Minimum 700 Watt Power Supply", meni dovoljno da me odbije od iste: https://www.sapphiretech.com/en/consumer/pulse-radeon-rx-7700-xt-12g-gddr6#Specification
Ne zanimaju me nikakvi kalkulatori, niti išta, nego se držim onoga što se preporuča na službenoj stranici, iako sam svjestan da je situacija drugačija, ali ne želim imati uopće u primisli da sam možda na knap s napajanjem ukoliko stavim jednu rx 7700xt na neko napajanje od 550-600w koje ću uz grafu kupiti.
Prije sam se igrao sa clockovima, voltažom i svim, ali mi se više jednostavno neda na to gubiti vrijeme, ta čačkanja su me i maknula u startu od gaminga na kompu jer sam se više tome posvetio nego onome zbog čega sam kupio grafu, a to su igre.
Nećete me pridobiti u crveni tabor i dalje, imala je neke potencijalne šanse jedino rx 9070 dok nisam vidio cijenu iste.
Znači da napišu da skočiš u bunar ti bi skočio? Za to ti je 600w prosječne kvalitete sasvim dovoljno uz tvoj cpu i da je opterećeno 50-60% u gamingu, neće se ni čuti...

Pa ako ćeš dati istu lovu za manje performanse to je tvoj izbor i pravo ALI kupovato napajanja od 550-600w u 2025. nema smisla, cijenom su u nekoliko eura od napajanja od 650/700w pa čak nisu tako daleko ni od 750w ako pričamo o kvalitetnijim napajanjima sa 80+ bronze certifikatima.
Npr MSI MAG A650BN 650W 80+ Bronze 5 godina jamstva 58€
Ili FSP HYPER 80+ PRO 80+ Bronze 5 godina jamstva 58€
Na tim napajanjima voziš RX7700XT bez problema.
Dodatni plus kod jačih napajanja od onog što trebaš je manje buke i zagrijavanja jer ti rade pod manjim opterećenjima.

Lobotomac pa nitko te ne žli navući nigdje, uzmi što hočeš, no ako kupuješ već napajanje kud 600w tud i 750w samo to ti ljudi govore, malo čudan stav, no Ok, ti kako želiš....inače ako imaš koga vani po bijelom svijetu rx 9070 su po 650e nove

Moje 6 godina staro Zalman 650w koje sam imao s 10700k OC-anim i 7900XT je to guralo bez ikakvih problema tako da neko kvalitetno 600w napajanje za 7700 je i vise nego dovoljno...
Ali btw koja je fora da se ne ide na jaca napajanja ? Ako imaš iste komponente i stavis unutra 1000w postoji sansa da ce ti isto racunalo trositi i manje nego sada :) radi bolje efikasnosti. Tako da ne kuzim tu foru ne zelim vise od 600w :)

Žena mu neda no
https://www.youtube.com/watch?v=J3mOFg4uVNg
More missing ROP-s, ovaj puta na laptop grafama
Što bi rekao Mamić za NVIDIA-ne pokušaje da nam proda manje silicija pod navodima da je jak kao 4090:
"Prestani. Lagat. Ovaj napaćeni narod! Nemaš to pravo!