Minneyar čet 27.3.2025 14:16
Inochulum kaže...
Minneyar kaže...

Pa svi su ti procesori sposobni za daleko vise od 80 fps. Sve od i5 10600k nadalje i svi Ryzen 5xxx, 7xxx, 9xxx. Cak i s 9070 XT, ako negdje i padnem na 80-90 fps (vrlo vrlo rijetko), to nije radi proca nego radi grafickih detalja. Kad slusas odredene ljude tu s foruma reklo bi se da se nemoguce igrati na icem ispod 7800X3D, ko da su svi competitive FHD all low igraci kojima treba 500 fps. 

Imaš pravo nije teško gurat 80fpsa u većini igara, ali kad već imaš hrr monitor, onda je šteta da grafa nije napucana do kraja.

Ali je. Znaci doslovno sam usporedivao 4 igre (i hrpu bencheva) izmedu svojeg 5800X i 9070 XT i konfe s 9800X3D i 9070 XT, na 2k max detaljima (i to bez RT jer ga ne koristim), i rezultati su mi svugdje jedno 2-3 FPS ispod tih s 9800X3D. A i ta razlika je rekao bih prije do PCIE 3.0 vs PCIE 5.0 nego do razlike u procesorima.

Svi se boje tog bottlenecka ko babaroge a cini mi se da jako malo ljudi kuzi o cemu se zapravo prica nego ne shvacajuci tematiku ponavljaju nesto sto su vidjeli na internetu, a sto je vrlo cesto totalno drugi i isforsirani scenarij u svrhu reviewa procesora i slicno.

toxic čet 27.3.2025 14:20
Minneyar kaže...
Inochulum kaže...
Minneyar kaže...

Pa svi su ti procesori sposobni za daleko vise od 80 fps. Sve od i5 10600k nadalje i svi Ryzen 5xxx, 7xxx, 9xxx. Cak i s 9070 XT, ako negdje i padnem na 80-90 fps (vrlo vrlo rijetko), to nije radi proca nego radi grafickih detalja. Kad slusas odredene ljude tu s foruma reklo bi se da se nemoguce igrati na icem ispod 7800X3D, ko da su svi competitive FHD all low igraci kojima treba 500 fps. 

Imaš pravo nije teško gurat 80fpsa u većini igara, ali kad već imaš hrr monitor, onda je šteta da grafa nije napucana do kraja.

Ali je. Znaci doslovno sam usporedivao 4 igre (i hrpu bencheva) izmedu svojeg 5800X i 9070 XT i konfe s 9800X3D i 9070 XT, na 2k max detaljima (i to bez RT jer ga ne koristim), i rezultati su mi svugdje jedno 2-3 FPS ispod tih s 9800X3D. A i ta razlika je rekao bih prije do PCIE 3.0 vs PCIE 5.0 nego do razlike u procesorima.

Svi se boje tog bottlenecka ko babaroge a cini mi se da jako malo ljudi kuzi o cemu se zapravo prica nego ne shvacajuci tematiku ponavljaju nesto sto su vidjeli na internetu, a sto je vrlo cesto totalno drugi i isforsirani scenarij u svrhu reviewa procesora i slicno.

Ako igraš native nema razlike... Razlika ti nastaje cim upalis bilo koji upscaler na 4k.. Dosta ljudi igra na DLSS Balanced na 4k jer im daje dodatan broj slicica ali u tom slucaju ako nemas dovoljno jak proc imaš i BN

Minneyar čet 27.3.2025 14:28
hahhaajaads kaže...

Razlika je od igre do igre, a pogotovo postavkama i rezoluciji. Ak imas BF2042 onda probaj njega, smanji rezoluciju na 1440p i stavi low postavke, tu ces vidjet kak ce tipa 9800x3d POKIDAT 5800x.

To mi je jasno, ali kao sto rekoh vec masu puta, to je specifican scenarij. Ne igram takve igre, a i da igram ne bih ju igrao na low nego na max postavkama. Zatim, apsolutno mi je svejedno dal cu imati na tim postavkama 120, 150 ili 700 fps. S Freesyncom i monitorom od 165 Hz sve iznad 100 mi je jednako dobro. Ne tvrdim da je bottleneck nemoguc i da nema scenarija di do njega dolazi. Samo ja evo osobno jos nisam naisao na taj scenarij a imam sad vec prilicno star i zamisli non-X3D procesor. I dalje stoji ona dobra stara da je za vecinu korisnika pametnije uloziti pare ili u bolju grafu ili u bolji monitor nego u procesor od 600 EUR.

EDIT: E da, ocekujem prvi pravi bottleneck u GTA 6. Slicno je bilo s GTA V s tadasnjim procesorom, dotad je sve islo ko podmazano al GTA V ga je ubijao na 100% skoro konstantno.

Gemmy čet 27.3.2025 14:29

Da proc je radio na 100% kada sam upalio fsr, quality koji bi trebao biti 1440p.

Kada ne koristim radi na 30-40%.

Uz 3080 mi proc niti jednom nije bio na 100% uz dlss.

Ali nisam brisao win, nego samo ddu iz safe moda, pa je možda do toga. I nisam brisao ručno shader cache.

toxic čet 27.3.2025 14:33
Minneyar kaže...
hahhaajaads kaže...

Razlika je od igre do igre, a pogotovo postavkama i rezoluciji. Ak imas BF2042 onda probaj njega, smanji rezoluciju na 1440p i stavi low postavke, tu ces vidjet kak ce tipa 9800x3d POKIDAT 5800x.

To mi je jasno, ali kao sto rekoh vec masu puta, to je specifican scenarij. Ne igram takve igre, a i da igram ne bih ju igrao na low nego na max postavkama. Zatim, apsolutno mi je svejedno dal cu imati na tim postavkama 120, 150 ili 700 fps. S Freesyncom i monitorom od 165 Hz sve iznad 100 mi je jednako dobro. Ne tvrdim da je bottleneck nemoguc i da nema scenarija di do njega dolazi. Samo ja evo osobno jos nisam naisao na taj scenarij a imam sad vec prilicno star i zamisli non-X3D procesor. I dalje stoji ona dobra stara da je za vecinu korisnika pametnije uloziti pare ili u bolju grafu ili u bolji monitor nego u procesor od 600 EUR.

EDIT: E da, ocekujem prvi pravi bottleneck u GTA 6. Slicno je bilo s GTA V s tadasnjim procesorom, dotad je sve islo ko podmazano al GTA V ga je ubijao na 100% skoro konstantno.

Imat ces ga i npr u Delta Force igri 100%

Mad Ant čet 27.3.2025 17:05
hahhaajaads kaže...

Ne znam jel isto tko primjerio i dal je to normalno kod AMDa, kad mi je UV nestabilan (dok sam bacao random offset kad sam klokao), ekrani se zacrne na onak 5sec i resetira postavke ali se komp ne resetira, dok na 1660ti svaka nestabilnost je bila restart. Top 

To klapne display driver i restarta se, a postavke ti vrati na default čisto sigurnosti radi ako je zbog toga nestabilnost (i dobiješ notifikaciju u Adrenalinu). Naravno, snimiš UV/OC postavke u fajl i kada treba samo loadaš nazad.

Inochulum čet 27.3.2025 19:44
Minneyar kaže...
Inochulum kaže...
Minneyar kaže...

Ma 5800x nije nimalo slabašan procesor šta ti je. Svakako da će napunit 9070xt na 2k max. No evo primjer r5 5600 sa 9070xt... bottleneck do yaya. 

https://www.youtube.com/watch?v=WXnczLQDUwA

Boris grozni čet 27.3.2025 19:58
Inochulum kaže...
Minneyar kaže...
Inochulum kaže...
Minneyar kaže...

Ma 5800x nije nimalo slabašan procesoršta ti je. Svakako da će napunit 9070xt na 2k max. No evo primjer r5 5600 sa 9070xt... bottleneck do yaya. 

lol, u videu su ultra detalji bez ikakvog skaliranja, da je stavio to ili recimo medium detalje gpu bi bio na jedno 30%, 5800x nema tu kaj traziti s tom grafom, bacene pare i fps

Inochulum čet 27.3.2025 20:04
Boris grozni kaže...
Inochulum kaže...
Minneyar kaže...
Inochulum kaže...
Minneyar kaže...

Ma 5800x nije nimalo slabašan procesoršta ti je. Svakako da će napunit 9070xt na 2k max. No evo primjer r5 5600 sa 9070xt... bottleneck do yaya. 

lol, u videu su ultra detalji bez ikakvog skaliranja, da je stavio to ili recimo medium detalje gpu bi bio na jedno 30%, 5800x nema tu kaj traziti s tom grafom, bacene pare i fps

Tebi bi bio savršen na tom 60hz bogovskom panelu bez premca. ;-)

dery čet 27.3.2025 23:37
Boris grozni kaže..

Kredibilitet ti je na nuli koliko mijenjaš hardware ko čarape ali đaba nisi opro noge. Asociraš me na personu koja preskače ogradu, a vrata otključana.

MewCore pet 28.3.2025 08:16

Poslao sam AMDu pitanje oko FSR 4 u KCD2 i support im je poprilično shizofren.

Prvi odgovor na moje pitanje:

I understand that you are trying to enable FSR4 in Adrenalin 25.3.2 drivers on Windows 11, as the game is listed on AMD's supported games list. However, FSR4 support is not available, and there is no option to enable it in the drivers.

Moj odgovor na to:

Why is Kingdom Come Deliverance 2 listed as FSR4 supported since it is not supported in drivers?
Then will the support be added?
Njihov odgovor na to:
It is supported in current driver.

kindly provide the following reports to assist with further investigation:
dxdiag(in .txt format)
msinfo32 (in .NFO format)

U međuvremenu nije izašao nikakav novi driver i podrške jednostavno nema kao što su i sami napisali u prvom odgovoru, ali sad pišu da podrške...ima i da im šaljem info o svojoj konfiguraciji :-|

DarthMarkus pet 28.3.2025 12:26

Stigla

Dojmovi su :

Good : Super zapakirano, sag holder u paketu, kartica je masivna i uopće nije ružna

Bad : Ventovi su umjereno glasni pod loadom - ali ni blizu kao što sam imao na 7800xt, coil whine je tu, ali nije strašan, baš moraš prislonit uho na kućište da bi ga čuo i to samo pod loadom 100%

Idući tjedan ću se pozabavit undervoltom i fan curveom

Sve u svemu za sada sam zadovoljan

dery pet 28.3.2025 16:17
forumaš kaže...

Ispali joj ventilatori...ili si za tu lovu morao još i raditi da bi ih ugradio na karticu. kad sam ja kupio karticu za puno manje novaca imala je ugrađene ventilatore.

Ništa ti ne razumiješ striptease se plača , ako ti smetaju skineš dva,tri imaš tišinu i grijanje zimi.

hahhaajaads pet 28.3.2025 19:44
Huurux kaže...

pozdrav ,

Može prijedlog gdje naručiti rx9700 xt ? computer universe ili ima povoljnije? 

Hvala

Sve je to tu negdje oko 800injak€. Samo racunaj da computer universe ima dostavu za HR ali je 59.99€, po meni preskupo. Najbolje bi bilo da i ako uzimas izvana onda najbolje narucit preko mailboxa, osim ako se radi o amazonu.

maks0806 pet 28.3.2025 21:09
picajzla0707 kaže...
Najnaprednije, a pinovi vetilatora joj stružu po kružnim konektorima cca 1500 okretaja u minuti... nekako se mislim da ima i naprednijih rješenja

Bio sam ciničan, izgubilo se u tipkanju

DarthMarkus sub 29.3.2025 19:18
mirzet1976 kaže...
hahhaajaads kaže...

Stigla 9070XT Mercury OC  

Moja isto danas stigla, slike su mrakk 

Kako si zadovoljan ventovima ? Jesi uspio naštelat curve do prihvatljive buke ? 

Koliko vidim ljudi na redditu imaju bolje rezultate sa vertikalnim mountom (kao kod tebe).

Baš mi je čudna kartica. Jebem se cijeli dan sa curveom i nikako na zelenu granu. Full stop - 25% i onda rompa max (kolko ga limitiram).

Temp su super, ali bi to moglo tiše definitivno.

MewCore sub 29.3.2025 21:03
DarthMarkus kaže...
mirzet1976 kaže...
hahhaajaads kaže...

Stigla 9070XT Mercury OC  

Koliko vidim ljudi na redditu imaju bolje rezultate sa vertikalnim mountom (kao kod tebe).

Baš mi je čudna kartica. Jebem se cijeli dan sa curveom i nikako na zelenu granu. Full stop - 25% i onda rompa max (kolko ga limitiram).

Ma joj pusti curve, nek hladi kolko treba. Jezgra nije vruča al bogme memorija zna prokuhat.

Ja sad držim UV -60mv i power limit na -20%. Testiranjem u 3d marku došao do toga da sam izgubio 3% performansi u odnos na stock, a grafa vuće 60W manje.

Lupam Cyberpunk na ultra detaljima sa RTom bez path tracinga, zaključao na 120 fpsa @1440p i jedva čujem da mi je upaljen komp.

DarthMarkus sub 29.3.2025 21:28
MewCore kaže...
DarthMarkus kaže...
mirzet1976 kaže...
hahhaajaads kaže...

Stigla 9070XT Mercury OC  

Ma joj pusti curve, nek hladi kolko treba. Jezgra nije vruča al bogme memorija zna prokuhat.

Ja sad držim UV -60mv i power limit na -20%. Testiranjem u 3d marku došao do toga da sam izgubio 3% performansi u odnos na stock, a grafa vuće 60W manje.

Lupam Cyberpunk na ultra detaljima sa RTom bez path tracinga, zaključao na 120 fpsa @1440p i jedva čujem da mi je upaljen komp.

Fin skorić pajdo.

Znači ništa ostalo nisi dirao ? Samo undevolt i pl ? Stock ti je memorija i core ? Koliko boosta ?