AMD Navi

Što sam duže u ovom hobiju to mi je više apsurdna potreba da netko samog sebe tapša po leđima jer je kupio ovaj ili onaj brand.
AMD, Intel i NV vam nisu prijatelji niti članovi obitelji. To su proizvođaći potrošačke elektronike i izuzetno je primitivno busati se o prsa jer je netko kupio određeni brand.
U jednom kompu imam AMD proc i AMD grafu, u drugom Intel proc i NV grafu i oba sam složio kako jesam jer su u datom trenutku davali smislene performanse za svoju cijenu.
Nvidia niti AMD nemaju program vjernosti, ne daju kupone niti nagrade onima koji kontinuirano kupuju njihove proizvode tako da ako njih nije briga, zašto bi nasumičnu osobu na forumu trebali impresionirati vjernošću određenom brandu?
AMDu trenutno zamjeram slabu podršku za FSR4 i nesposobnost da naprave override koji bi svaku igru sa upscaling podrškom upgradeao aktualnu FSR verziju kao što Nvidia to može u svom appu.
Očekivao sam da ću imati podršku u KCD2 jer je igra na služenom popisu podržanih igara, no marketing im laže kako bi uspjeli staviti bar neku trenutno relevantnu i aktualnu igru na taj mizeran popis podržanih.
Tako je. FSR4 je trenutno apsolutno loše podržan i tu sam se razocarao... U Cyberpunku 2077 sam implementirao optiscaler i koliko god to bilo bolje, meni to nije to dok nije službeno... Navodno ako to napravis u nekoj multiplayer igri mozes dobiti ban...
Pratim Nvidiu na društvenim mrežama i doslovno dodaju svaki dan poneki naslovu koji podržava DLSS4...
Za FSR4 je bilo receno da sve igre to mogu podržat out of the box jer je to kao 3.1 e sada se pitam zašto nije...

Tako je. FSR4 je trenutno apsolutno loše podržan i tu sam se razocarao... U Cyberpunku 2077 sam implementirao optiscaler i koliko god to bilo bolje, meni to nije to dok nije službeno... Navodno ako to napravis u nekoj multiplayer igri mozes dobiti ban...
Pratim Nvidiu na društvenim mrežama i doslovno dodaju svaki dan poneki naslovu koji podržava DLSS4...
Za FSR4 je bilo receno da sve igre to mogu podržat out of the box jer je to kao 3.1 e sada se pitam zašto nije...
Točno to, rekli su da će FSR 3.1 igre imati podršlku za 4 i to mi je bio razlog zašto sam požurio sa kupnjom 9070 XT.
Sad kad imam karticu u kompu vidim da sa to jednostavno nije točno.

Što sam duže u ovom hobiju to mi je više apsurdna potreba da netko samog sebe tapša po leđima jer je kupio ovaj ili onaj brand.
AMD, Intel i NV vam nisu prijatelji niti članovi obitelji. To su proizvođaći potrošačke elektronike i izuzetno je primitivno busati se o prsa jer je netko kupio određeni brand.
U jednom kompu imam AMD proc i AMD grafu, u drugom Intel proc i NV grafu i oba sam složio kako jesam jer su u datom trenutku davali smislene performanse za svoju cijenu.
Nvidia niti AMD nemaju program vjernosti, ne daju kupone niti nagrade onima koji kontinuirano kupuju njihove proizvode tako da ako njih nije briga, zašto bi nasumičnu osobu na forumu trebali impresionirati vjernošću određenom brandu?
AMDu trenutno zamjeram slabu podršku za FSR4 i nesposobnost da naprave override koji bi svaku igru sa upscaling podrškom upgradeao aktualnu FSR verziju kao što Nvidia to može u svom appu.
Očekivao sam da ću imati podršku u KCD2 jer je igra na služenom popisu podržanih igara, no marketing im laže kako bi uspjeli staviti bar neku trenutno relevantnu i aktualnu igru na taj mizeran popis podržanih.
Apsolutno se slažem. Imam isti modus operandi. Volio bih da AMD postane ozbiljan igrač i zapapri Nvidiji, ali neće ili nisu sposobni za to. Softver im je uvijek bio slaba točka. Kad kupuješ AMD znaš da ćeš se zezati sa softverom. Oni su uvijek bili spori, čak i kad su bili ATI. Dobro je da im drugih koji će napraviti posao za njih.

Nije ni dlss 4 savršen, niti radi plug and play s grafama koje nisu zadnja serija, nego moraš se jebavat s dlss swaperom.
A za seriju 5 moraš platiti dosta vise.
S 3080 niti jedna igra mi nije radila s dlss 4 bez kemijanja.

Čitam godinama o AMD-u i godinama "stižu, bude se, evo samo što nisu" i svaki put nVidia nekako uvede nešto da su taman ispred.
Imam osjećaj da je AMD-u slaba točka to što nVidia zna sve što rade prije nego predstave, pa generaciju ispred uvedu novu tehnologiju i sa nekoliko partnera predstave igru koja podržava.
Imali su onaj TWIMTBP program, uopće više ni ne znam imaju li što takvo formalno, ali stalno je bilo nešto, od Physx, G-Sync, ... zadnje RTX i DLSS. Taman kad AMD u ovoj ili slijedećoj generaciji ispegla to, izletit će glasno nešto novo.
Doduše, teže je i nVidiji sad više sa svime što je izbačeno, ali AMD se uvijek mučio sa partnerima, naprosto nema sredstva financirati studije, ni približno kao nVidia, da prate njih i većina naslova, ako se prilagođava ikome, to je nVidia.
Navijao sam da AMD stigne, ili čak prestigne, misleći da će cijene padati, znam samo, kroz godine iskustva, da se to neće desiti, jer dokle god ljudi plaćaju, cijeneće ići gore.
Iz tog razloga se ne zamaram, ni GPU, ni CPU, koji je tabor... kad kupujem, cost/benefit, u trenutku kada kupujem, za ono što mi treba, trenutno su to AM5 platforma jer možeš nekoliko generacija "živjeti" na istoj platformi, a GPU što naleti.
Iskreno FSR4 je cool stvar, nema odmah podršku, bit će sa vremenom, ne koči sve ni AMD, siguran sam da im je u interesu popeglati što prije, pitanje je samo kad nešto funkcionalno izbace, koliko brzo dolazi game update koji to sje.
9070 xt i 5070 ti su "tu negdje", sigurnu prednost ima nVidia (u smislu podrške, količine podržanih naslova, relativno bolji RTX, ali izbacili Physx za stare naslove), ali cijene... nVidia je cca 200€ skuplja koliko vidim. Nekome je bitnije 200€ uštediti, nekome je bitnije da sve radi bez problema.
AMD doduše može biti "više" jeftiniji od tih 200€ , kako naletite.

Fundamentalni problem AMDa na GPU tržištu je što isključivo prate i korpiraju NV te shodno tome mogu samo kaskati.
Skoro sve njihove tehnologije su jednostavno odgovor na ono što NV trenutno gura.
DLSS -> FSR
Reflex -> Antilag
SLI -> Crossfire
G-Sync -> Freesync
Frame Generation -> Fluid Motion Frames
NVENC -> AMF
...

Fundamentalni problem AMDa na GPU tržištu je što isključivo prate i korpiraju NV te shodno tome mogu samo kaskati.
Skoro sve njihove tehnologije su jednostavno odgovor na ono što NV trenutno gura.
DLSS -> FSR
Reflex -> Antilag
SLI -> Crossfire
G-Sync -> Freesync
Frame Generation -> Fluid Motion Frames
NVENC -> AMF
...
Zato sto je NVIDIA ipak donedavno gurala naprijed i inovirala hrpu toga, al u ove zadnje dvije generacije pokazuju neku tendenciju da postanu Intel iz tik-tok razdoblja. Ako se malo ne trgnu, nije nemoguce da se i u GPU marketu dogodi kao s procesorima di je sada Intel godinama daleko od AMD.

Amd trenutno nema taj market/mind share da bi uvodio nove tehnologije pa prati sve što nvidia radi jer zna da će gejmeri to prihvatit. Izbacili su AFMF i bili popljuvani jer to objektivno izgleda dosta loše, ali takav je bio i prvi dlss pa i rtx. Nvidija to može progutati jer ionako proda sve što napravi, dok si amd još uvijek ne može to dozvoliti jer bi samo nestao sa scene.

Radeon se vrača , uhhh da imaju još nižu cijenu bilo bi drž gaće:

hahhaajaads dobio si vjerovatno cancel od Amazona...
Meni upravo sad poništena narudžba.
Ja ću loviti prvu za 800 ili one 5070ti što bljesnu za 950. 100-150e mi se isplati više dat za Nvidiju.
Onaj bot je zakon, samo je muka što je sve na Njemačkom jeziku, tako da sam izmučio s regom.
A vidi ovo...
1350

hahhaajaads dobio si vjerovatno cancel od Amazona...
Meni upravo sad poništena narudžba.
Ja ću loviti prvu za 800 ili one 5070ti što bljesnu za 950. 100-150e mi se isplati više dat za Nvidiju.
Onaj bot je zakon, samo je muka što je sve na Njemačkom jeziku, tako da sam izmučio s regom.
A vidi ovo...
https://www.arlt.com/Hardware/PC-Komponenten/Grafikkarten/NVIDIA/GeForce-RTX/RTX-5080/Zotac-GeForce-RTX-5080-SOLID-OC-White-Edition.html
1350
Je, dobra stvar je sta je lova bila rezervirana nonstop tak da je odma vracena. I ja sam na istom putu, ako nema 9070XT premium modela DO 810€€, jednostavno cu onda pricekat tu 5070ti za 150€ vise.
Btw, nas par je natjeralo XFX da stopira narudzbe Mercury non OC modela (i da nismo mi ponistili, oni sami bi to napravili), cak sam postao detaljan post na Gamers Nexus subredditu i netko ga je tagao, i onda se XFX staff javi u komentarima, vata ih prpa da tech jesus ne dodje do tog primjerka

To je onaj demanti da nema vapor chamber, silver, ... šta sve ne?

Je da, ali jos uvijek ne govore nista o vapor chamberu i manjem hladnjaku.. govore samo o tome da su stavilli krivo pakiranje i da je kartica 2x8, znaci djelomicno su priznali krivicu.

Je da, ali jos uvijek ne govore nista o vapor chamberu i manjem hladnjaku.. govore samo o tome da su stavilli krivo pakiranje i da je kartica 2x8, znaci djelomicno su priznali krivicu.
I na sajtu krivo označili 3x8 pin što su ispravili poslije.
Da bude još veća fora - ljudi prigovaraju na backplate i čudan položaj "šarafa".
Da skratimo dugu priču - fuš proizvod.
Možda bi bilo dobro strpiti se do Uskrsa - vjerujem da će stock od Nvidije biti pun.
Malo im je AMD zapaprio.

Evo stigla moja XFX quicksilver 9070 XT. Prvi put u životu sam napravio downgrade i nakon okruglo 5 Nvidia vratio se na AMD. Hladnjak je overkill, kartica ima mislim 35cm i 3.5 slota tako da je čak malo tiša od RTX 4090 kad ju se bencha što je i za očekivati s dosta manjim TDP-om.
Bio sam tužan i par put si još razmislio prije prodaje. ali sad mi je lakše :)
Nemam vremena za igrati kao prije par godina i zadovoljan. Jasno, sporija je, ali ne TOLIKO koliko sam mislio, a za 779eur i 3 godine gare je no-brainer. Mislim da su napravili HD4870 potez.

Evo stigla moja XFX quicksilver 9070 XT. Prvi put u životu sam napravio downgrade i nakon okruglo 5 Nvidia vratio se na AMD. Hladnjak je overkill, kartica ima mislim 35cm i 3.5 slota tako da je čak malo tiša od RTX 4090 kad ju se bencha što je i za očekivati s dosta manjim TDP-om.
Bio sam tužan i par put si još razmislio prije prodaje. ali sad mi je lakše :)
Nemam vremena za igrati kao prije par godina i zadovoljan. Jasno, sporija je, ali ne TOLIKO koliko sam mislio, a za 779eur i 3 godine gare je no-brainer. Mislim da su napravili HD4870 potez.
Prešao si sa 4090 na 9070 XT ? :-|

Da. Ono jednom u 2 mjeseca sam po 2-3 dana odigrao nešto ZAHTJEVNO.

I onda ćeš kad izađe nešto zahtjevno što ti se dopada opet kupovat jaču grafu :-|
Vrlo bizarna odluka.

I onda ćeš kad izađe nešto zahtjevno što ti se dopada opet kupovat jaču grafu :-|
Vrlo bizarna odluka.
imam 50-60% slabiju grafu od te njegove nove i igram sve i jednu zahtjevnu igru koja postoji bez problema na viskim detaljima i 4K TV-u.
Bizarno je kupovati preskupe grafe pogotovo ako se ne igraš ili slabo igraš.

Vrlo bizarna odluka.
Ako igra Call of duty Black Ops 6 onda nije naporavio downgrade :)

Vrlo bizarna odluka.
Pa nisam kupio 6600XT ili gtx 1660 itd... Evo sad s laganim undervoltom ide 3-4fpsa-a više, a ne grije se nešto. Što će ti jače od 9070XT na 2K. Da imam 4K display, drukčije bih razmišljao. Neću kupovati ništa par godina sigurno (osim ako ova krepa mojom krivnjom ili nešto).

imam 50-60% slabiju grafu od te njegove nove i igram sve i jednu zahtjevnu igru koja postoji bez problema na viskim detaljima i 4K TV-u.
Bizarno je kupovati preskupe grafe pogotovo ako se ne igraš ili slabo igraš.
Dobro da se razvoj grafike zaustavio i da više nikad neće izlaziti zahtjevnije igre.
I da ne postoje monitori sa vecim refresh rateom koji mogu dat fluidnije iskustvo gaminga.
Lika je pojeo hype pa je išao sa bolje grafe na lošiju.
Čak i da pare nisu nikakav faktor - kaj, imao je previše frameova pa nije mogao podnjet da mu nije stalno opterećena 100%?
Stari moj kaj ljudi rade.

Dobro da se razvoj grafike zaustavio i da više nikad neće izlaziti zahtjevnije igre.
I da ne postoje monitori sa vecim refresh rateom koji mogu dat fluidnije iskustvo gaminga.
Čak i da pare nisu nikakav faktor - kaj, imao je previše frameova pa nije mogao podnjet da mu nije stalno opterećena 100%?
Ja mislim da je tebe malo pojelo "tuđa posla".
Nije me pojeo nikakav hype, šta te boli tko je što prodao i kupio... Pa valjda svatko za sebe zna što mu (ne)treba. I nisam ti nikakav "lik".

Možda je spasio sebi i cijeloj zgradi živote izbacivši tu bombu iz kompa.

Vrlo bizarna odluka.
Pa nisam kupio 6600XT ili gtx 1660 itd... Evo sad s laganim undervoltom ide 3-4fpsa-a više, a ne grije se nešto. Što će ti jače od 9070XT na 2K. Da imam 4K display, drukčije bih razmišljao. Neću kupovati ništa par godina sigurno (osim ako ova krepa mojom krivnjom ili nešto).
Priznaj da su ti falili ROPs-i pa si zato prodao

Ja mislim da je tebe malo pojelo "tuđa posla".
Nije me pojeo nikakav hype, šta te boli tko je što prodao i kupio... Pa valjda svatko za sebe zna što mu (ne)treba. I nisam ti nikakav "lik".
Ha ok, imam slobodu na forumu napisat mišljenje o tome kako i apsolutno svi neprestano to rade pa i hoću.
Veli mi lik nije on meni lik, koji lik haha

Hm. Ja pak imam drugacije misljenje. Rekao bih da je on odlucio kada je vidio kakve su cijene Nvidia kartica a samim time i rtx 4090 je cijena narasla.
Covjek je odlucio prodati kartica mozda za manje nego je platio pa je za razliku ulovio prakticki 9070XT nesto sitno dodao.
Po meni ako mu 4090 nije trebala napravio je prodaju u savršenom trenutku.