Fotoaparati

Trajanje video snimanja na fotoaparatima

guslac pet 10.1.2020 00:27

Pozdrav!

 

S obzirom da za jednu udrugu trebam nabaviti nekakvu kameru koja će snimati okrugle stolove, radionice i slično, imam pitanje - da li još uvijek fotoaparati imaju neko vremensko ograničenje u snimanju videa? Ono, max 20min da se senzor ne skuri, ili je to rastegnuto na malo više, recimo par sati?

 

mbaksa pet 10.1.2020 01:46

Većina fotoaparata ima ograničeno na 30 minuta (zapravo koju sekundu kraće od 30 minuta), a primarni razlog za to je što se uređaj koji u komadu može snimati 30 minuta smatra videokamerom. Detalje oko ovog je teško pronaći - ono što sam uspio naći na belgijskoj stranici je da se na videokamere (ili fotoaparate koji snimaju dulje od 30 minuta) s dodatnim ulazom plaća namet od 3,5%, koji se ne plaća na fotoaparate.

 

Oni koji snimaju kraće, kod njih je snimanje ograničeno zbog pregrijavanja aparata (senzora i/ili procesora slike). A i oni koji snimaju 30 minuta, pogotovo recimo ako se radi o malim mirrorlessima, tih 30 minuta iako je formalno vezano uz porez, zapravo im dobro dođe i zbog mogućnosti pregrijavanja.

 

Dakle, ako želiš da uređaj kontinuirano snima, najbolje je kupiti videokameru (ako zadovoljava standard kvalitete) ili ćeš morati kupiti neki skuplji aparat koji nema ograničeno snimanje, kao što je to slučaj s nekim top i specijaliziranim modelima Panasonicovih fotoaparata.

ATJLučko pet 10.1.2020 15:56

Osobno imam SONY a7R IV, koji je do dolaska modela a9 II bio jedini iz SONY ponude foto aparata/kamera 

Za model a9 II nisam ziher može li snimati preko pola sata, ustvari neograničeno, ali a7R IV može! 

Isto tako, neznam za te neke "namete" što su spomenuti, ali ako si certificirani snimatelj, ne vidim gdje bi trebao biti problem?! 

Budem porazgovarao sa nekim ljudima koji snimaju i brend fotografi su, pa ti kada saznam nešto javim na PP! 

guslac sub 11.1.2020 10:32

Zanimljivo, nisam znao da je tu u pitanju nekakva pravna formalnost, mislio sam da je isključivo vezano uz hardver i njegove mogućnosti. Nekako sam i pretpostavljao da je još uvijek za ono što ja trebam možda bolje kupiti neku video kameru, pronjuškat ću malo što ima u ponudi. Vjerojatno mi se ne isplati gledati dalje od sonyja, canona i panasonica.

sbcreation sub 18.1.2020 21:38

Za takve stvari koristim Sony Alpha a7iii.

Spojen je na capture card i vanjsko napajanje.

U stanju je snimati tj streamati doslovno cijeli dan bez ikakvog zagrijavanja. Snimam direktno u OBS-u.

Savršena stvar.

Imam i Sony Alpha a7ii no kod njega je problem što se ne puni dok koristiš uređaj. Rješenje bi možda bila externa baterija...