Fotoaparati

Fotografska dodatna oprema - tutorijal

Oly_E3 čet 2.4.2009 21:14

Obično kada kupujemo fotoaparat, bilo kompakt ili DSLR, tražimo dodatnu opremu za njega. Napravio sam osnovni tutorial na tu temu i nadam se da će Vam pomoći!

 

Battery Grip (nosač baterija) - Najbolji je izbor za dugotrajna snimanja. Zato što koristi dvije baterije, gotovo udvostručeno je vrijeme trajanja baterija i može se snimati i preko 1000 fotografija sa jednim punjenjem. Još jedna prednost nosača baterija je ta što olakšava okomito držanje fotoaparata i fotografiranje u tom položaju. Mana toga za neke korisnike je što otežava fotoaparat, pogotovo ako se nalazi na nekom manjem tijelu (npr. Pentax k200).

 

Flash (blic) – Vrlo važan dio fotografskog arsenala je zbog toga ako se nađete u slabo osvjetljnoj prostoriji a vaš aparat radi loše u slabom svjetlu, blic postaje izvor svjetla. Većina današnjih aparata ima ugrađeni blic koji može koristiti vrlo dobro. Najme ugrađeni blic se može koristiti i po danu za portretiranje. Efekt koji napravi je smanjenje sijena po licu objekta. Ali zašto onda treba vanjski blic? Pa zato što nudi različite mogučnosti usmjerivanja snopa svjetlosti u objekt da se dobije kreativan učinak i vrlo dobro dođe u macro ili close-up fotografiji da osvijetli i naglasi objekt koji snimamao.


Tripod i monopod – Isto važan dio fotografske opreme. Tripod je najbolji za duge ekspozicije (iako se može ikoristiti neki čvrsti predmet, ali samo u nuždi) i za izradu panoramskih fotografija. Najbolji su tripodi sa posebno prilagodivim nogama jer nude veću fleksibilnost prilagodbe terenu. Monopodi imaju samo jednu nogu što znači da ga morate pridržavati. Oni služe uglavnom za montiranje velikih telefoto objektiva i nama olakšava da ne držimo stalno fotoaparat nego ga naslonimo na monopod. Monopod je omiljen među sportskim fotografima i fotografima svijeta divljine.

 

Torba – Vrlo je važna jer će te u nju skladištiti vašu foto opremu. Jedan od najboljih proizvođača je LowePro, Vanguard i Kata i ima vrhunsku ponudu za sve „male“ i „velike“ fotografe. Torba se bira po potrebi i preporučam da sami izaberete torbu za Vas. Kod izbora pazite na kvalitetu i da bude otporna na vanjske utjecaje. Obično je naglašeno koliko SLR tijela i objektiva može stati (npr. 1 SLR + 5 Lens and accessories). Obično svaka torba nudi prilagodive pretince koje možemo prilagiditi po potrebi.

 

Memorijske kartice – Na njih svi fotoaparati pohranjuju podatke. Večina DSLR-ova koristi CF (Compact flash) kartice ili SD (Secure Digital) kartice kod novijih jeftinijih modela (EOS 450D, 500D, Nikon D60, D90 itd.). Kompakti obično koriste xD kartice (Olympus, Fujifilm), SD (Canon, Nikon....), Memory stick (Sony). Kod odabira memorijske kartice uvjek je dobro kupiti manje kapacitete (2, 4GB),jer u slučaju havarije velike kartice gubimo sve podatke na njoj. I još jedna važna stvar je brzina kartice koja je označena u brzini zapisivanja i čitanja (mb/s).

 

Konvertske predleće – Ako imate kompaktni fotoaparat koji ih podržava nije ih loše imati. Recimo imate Olympus SP-350 sa 38-114mm. Taj objektiv je vrlo ograničen na široki kut tako i na telefoto. Za taj fotoaparat postoje široki konvertor i tele konvertor. Široki konvertor ima faktor od 0.7 puta što znači da će postojeću žarišnu daljinu od 38mm pomnožiti sa 0.7 i dobiti približno 27mm. Sada imamo objektiv od 27-80mm. Ako stavimo telekonvertor sa faktorom 1.7x dobit de mo fiksni telefoto objektiv od skoro 200mm. Tako dobijemo tri objektiva:standardni 38-114mm, širokokutni 27-80mm i fiksni tele objektiv od 200mm. Inače pogledajte da li vaš fotoaparat posjeduje mogućnost korištenja konvertskih predleća.

 

Daljinski okidač- Dobar je za vrijeme dugih ekspozicija ili u macro fotografiji i služi da se izbjegne potresanje fotoaparata na stativu. Milimetarska greška može biti pogubna u macro fotografiji i zato je dobro imati ga.


Pribor za čišćenje leća i senzora – Leće se dosta prljaju na fotoaparatima i potrebno ih je očistiti. Pribor za čišćenje leća može se kupiti u bilo kojoj trgovini sa foto opremom, a još mogu poslužiti i mokre maramice za naočale jer sadrže alkohol (etanol) i dobro se da očistiti sa njima. Današnji gotovo svi DSLR fotoaparati posjeduju mehanizam za čišćenje senzora. Ipak nekada se zna dogoditi da se čestica prašine zalijepi za filter prašine i nemože nikamo. Jedino što nam preostaje je otići u dučan sa foto opremom i kupiti set za čišćenje senzora. Da bi ste očistili senzor morate tu opciju odabrati u fotoaparatu. Pogledajte upustva da saznate kako očistiti senzor.


AA punjive baterije-Uvjek dobro dođu pogotovo ako je to napajanje za blic ili primarni izvor energije za fotoaparat. Dobro je uzeti punjive baterije sa više od 2500 mAh (mili amper sati).

 

Polarizacijski filteri-Filter koji može naglasiti boje kod izrazito "maglovitih" krajolika. Najme koristiti ga se može uvijek samo što je najučinkovitiji kod malo maglovitih krajolika, bijelo nebo obojati će u tamno plavu pozadint, dok se neće vidjeti razlika između "normalnih" uvjeta u Zemljinoj atmosferi. Također će samnjiti refleksije na refleksnim površinama. Zato što je taman može uzeti dvije ili tri ekspozicijske brzine. Najbolje da pogledate ovaj video tutorijal: How to use polarizing filter

elkarrde pet 3.4.2009 00:14
Oly_E3 kaže...

Obično kada kupujemo fotoaparat, bilo kompakt ili DSLR, tražimo dodatnu opremu za njega.

čitaj: trošimo lovu na jeftinije stvari upitne korisnosti jer nemamo lovu za Ono Pravo I Jedino Bitno - objektive. ;)

(u kompakte se takiovak ne isplati ulagati)

Bara sub 4.4.2009 02:26

Ono tamo si valjda mislija da da battery grip tribaš kad moraš priko 2000 slika opslit, za 1000 ti je valjda dovoljna i jedna(bar na D300 je).

 

Doda bi još da za fototorbe su LowePro i vanguard jako dobri proizvođači, ali da je Kata još puno bolja.

damir_zg sri 8.4.2009 23:17
Oly_E3 kaže...
damir_zg kaže...

odličan link za polarizacijski filter, hvala!

 Hvala, inače na tim stranicama imaš još video tutorijala (blenda i ostalo)
 da skužio sam, site je zlatni rudnik
draenei sub 25.4.2009 10:10
Ivan Bajlo kaže...

Zašto strani linkovi, pa ima hrpa domaćih sajteva sa uputama i vježbama Namigiva

 

Polarizacijski filter i upotreba u fotografiji - i još puno toga

fot-o-grafiti

škola fotografije - html

F.A.Q. by Beović.(odakle su neke stvari već kopirane, hmm)

pojmovnik - fotozine

 pa kad si ne znaju sami naći!! Izlanuo se
ja kažem 'guglaj' a netko kaže 'gugl nađe svašta al to je meni prestručno, ja to ništa ne kužim'  Smijeh

e da, i onda kad ja kažem da je to lijenost u pitanju, onda me poklope i nađu se uvrijeđeni  Neodlučan
Amber pon 15.6.2009 14:49

postoje li npr. određeni brandovi čije su SD mem.kartice kvalitetnije i koje preferirate?  i koja brzina kartice bi bila optimalna ukoliko imam aparat koji snima video u rezoluciji 1280x720 i želim dobru kvalitetu tog videa i brzu pohranu slika?

D-Style pet 28.8.2009 14:29

evo da se i ja priheftam... korisnik sam olympus e-510 i dva kit objektiva dakle standarna 14-42mm i 40-150mm

dva stakalca polarizacijski i UV.

flash fl-36r, extension tube za makro i jedna dodatna baterija

za sada ...jako zadovoljan ,

a u planu je 70-300 mm objektiv.. dodje oko 3200kn

 

Asta sri 22.9.2010 11:54

A koji objektiv za slikanje detalja predmeta je best buy?

Ako nije previše off-topic - koja podešenja korsititi za slikanje izbliza u zatvorenom prostoru...?

Znam samo da moram korsititi ISO 100 ili 200, podesiti Whitebalance te imati dodatni blic za moje potrebe, a drugo?

Kakva su vaša iskustva?

BlackMoon sri 22.9.2010 14:21
Asta kaže...

A koji objektiv za slikanje detalja predmeta je best buy?

Ako nije previše off-topic - koja podešenja korsititi za slikanje izbliza u zatvorenom prostoru...?

Znam samo da moram korsititi ISO 100 ili 200, podesiti Whitebalance te imati dodatni blic za moje potrebe, a drugo?

Kakva su vaša iskustva?

 Mislim da bi ti za to najviše odgovarao objektiv 50mm 1.4 ili 1.8. Prednost mu je u jako plitkom dofu. Preporučam za slikavanje izbliza u zatvorenom što više otvoriti blendu i što manje koristiti blitz ako to uvjeti dozvoljavaju. White balance drži na automatic,jer ćeš tako dobiti najbolje rezultate a korekcije uvijek možeš napraviti u softveru kod obrade RAW-a ili TIFF-a.

Asta čet 23.9.2010 08:06
eterna luchar kaže...
Ja sam jako bio zadovoljan s Canonovim 100mm f/2.8 Macro za macro :P a za rasvjetu bi bilo lijepo imati "prsten" koji ide oko objektiva

Hvala.

Jel to ovaj ?  Znači blizu 1000 dolara na ebayu.

Prsten oko objektiva, može pojašnjenje?

Asta čet 7.10.2010 13:47

Jel netko koristi YN 460 II Flash Speedlight bljeskalicu s Canon-om i koji ISO hot shoe Radio Trigger koristite u kombinaciji?

 

Da li vrijedi Softbox Flash Diffuser for YONGNUO YN460 II tih 9 dolara? 

 

Vezano uz on-camera flash , da li koristite kakve bouncer-e npr. Pocket Bouncer (LQ-101) jer košta $US 40 s dostavom a nemaš ga kaj vidit.... 

 

hvala