Bug

Stari brojevi BUG u PDF formatu

Miro pon 18.2.2008 18:20
RaZZoR kaže...

Inače, ako niko iz bug-a nema ništa protiv, mogu stavit prve brojeve scanirane...

P.S. Nije moj scan...

Aha - ti to znači raspračavaš! Viče

Prvo pošalji nama u redakciju, na prosudbu - ako je kvalitetno, stavit ćemo i sami na web, a ako nije - onda bolje to ni ne dijeliti...
Antizyclon sri 20.2.2008 13:34

Prvi BUG sam kupio onaj sa zadnjom disketom ako se ne varam (u njoj je bio TBAV antivirus) poslije toga su presli na CD.

Volio bi vidjeti stare BUGove na PDF na DVD ali kako vidim nista od toga, a sto se tice zadnji 8 godina imam ih sve osim broja 97 i 99.

Pozdrav BUGovcima i svim citateljima BUGa.

Alen2 ned 26.7.2009 22:52

ja imam sve brojeve. osim broja 1 nažalost. a imam i onaj jedan broj Games mastera.

a imam i sve diskete, CD-ove i DVD-ove koji su dolazili uz časopis. 3 stara CD-a su

nečitljiva ali takve sam dobil s časopisom. kad sam dobil i 4-ti nečitljivi, otišel sam

na kiosk i kupil još jedan BUG i u tom je bil ispravan...

sve savršeno očuvano i spremljeno. i ne pada mi na pamet da ih bacam ili poklanjam.

to se čuva ko bakino srebro...Smijeh

mogu ih, eventualno, posuditi za potrebe skeniranja, uz pismeno obećanje da bum ih

dobil natrag u takvom stanju u kakvom sam ih i posudil...Osmijeh

da, ljepo bi ih bilo imati u PDf-u...

Danny_HR pon 27.7.2009 11:10

Da ne bi bilo zabune, kupim BUG svaki mjesec, ali isto tako i skinem svaki mjesec pdf čisto zato što je lakše za čuvati. Unazad 3 godine imam sve brojeve u ormaru, ali kako se selim u mali stančić, mislim da će svi u smeće ili ako netko želi da mu poklonim. (javite se zainteresirani)

Što se pak tiče pdf-a, postoji dečko kojeg znam pod nadimkom DavorAlfa. On mi je dao sve skenove. Od prvog pa sve do zadnjeg broja.

EDIT: Ne dajem niti šaljem linkove za pdf skenove časopisa. Potražite ih sami ako želite. Nudim samo da poklonim časopise u papirnatom obliku budući da ću ih u suprotnom baciti.

loky4i4 pon 27.7.2009 11:29
Alen2 kaže...

ja imam sve brojeve. osim broja 1 nažalost. a imam i onaj jedan broj Games mastera.

a imam i sve diskete, CD-ove i DVD-ove koji su dolazili uz časopis. 3 stara CD-a su

nečitljiva ali takve sam dobil s časopisom. kad sam dobil i 4-ti nečitljivi, otišel sam

na kiosk i kupil još jedan BUG i u tom je bil ispravan...

sve savršeno očuvano i spremljeno. i ne pada mi na pamet da ih bacam ili poklanjam.

to se čuva ko bakino srebro...Smijeh

mogu ih, eventualno, posuditi za potrebe skeniranja, uz pismeno obećanje da bum ih

dobil natrag u takvom stanju u kakvom sam ih i posudil...Osmijeh

da, ljepo bi ih bilo imati u PDf-u...

pa imas u novom bug-u 1 broj u pdf-u

dado pon 27.7.2009 12:07

Vi ste u grafickoj industriji - tako da sigurno znate za pojam "rotacijski skener" ;-) koji bi taj posao odradio bez muke; ako imate vise primjeraka starih brojeva (posto ih treba "odvezati" radi brzhe obrade.

RaLe ned 4.4.2010 18:55
Miro kaže...

Radi se na tome. Svjesni smo da je takvo nešto trebalo odavno ponuditi (kao i ovaj forum), ali ne želimo istrčati s polovičnim rješenjem...

Tako da za sada mogu samo reći - molio bih još malo strpljenja!

Pozdrav

dugo se ovdje nije pisalo, a bas me zanima hoce li biti sto od prvih 20-30 brojeva Buga u pdf formatu? :)

win32 čet 8.4.2010 12:10

Smatram da bi bilo lijepo da BUG nama vjernim (i onim manje vjerinim "padobrancima)) citateljima na legalan nacin ponudi sve stare brojeve u pdf-u ili u nekome drugome obliku....jer nije istina da se to ne da napravit.

Ako ih ima po torrentima i neki Jurica ih moze skenirat list po list....vjerujem da se i na malo "profesionalniji" i kvalitetniji nacin da to sve napraviti te sve lijepo spakirati na jedan DVD koji bi dosao sa nekim novim BUG-om.....ako nista drugo bar u sklopu BUG-a koji izlazi pred Bozic pa da ispadne kao poklon koji bi bio koristan, a i mnoge bi razveselio.

The Man čet 8.4.2010 12:38
Dado_ZG78 kaže...

Ja se ponosim upravo 'pravom' kolekcijom od broja 1. Papirnata izdanja iz originalnih godišta su ipak nekako naj 'opipljiviji' medij za vračanje u prošlost ili bilo kakve reference iz minulih vremena. Moram se pohvaliti kako sam i svoj diplomski rad bazirao djelomično na tekstovima iz Bug-a, uz proširivanje tematike iz drugih izvora (tema je bila 'Povijest Windows OSa') Smijeh  Polica sa Bugovima (te uokviren poster 'BUG-deset godina' sa naslovnicama Bug-ova) će zauvijek ostati dio moje sobe za komp, te svojevrstan 'vremeplov' u koji ću rado kročiti s vremena na vrijeme.

Zašto lažeš? Zar te majka nije naučila da je laganje grijeh? Srami se!
PureEntity čet 8.4.2010 12:48

Jos jedan glas za digitalno izdanje, DVD kupujem sigurno - downlaod kojekavih privatnih scanova ne podržavam.

Prioritet na kvaliteno odrađen posao, sve lijepo indeksirano sa smexy pretrazivacem i luksuznim suceljem - BUG style.

Novci spremni... :)

Matozan čet 8.4.2010 13:12
PureEntity kaže...

Jos jedan glas za digitalno izdanje, DVD kupujem sigurno - downlaod kojekavih privatnih scanova ne podržavam.

Prioritet na kvaliteno odrađen posao, sve lijepo indeksirano sa smexy pretrazivacem i luksuznim suceljem - BUG style.

Imaš i moj glas!

Jedva čekam (a tek moja supruga!Namigiva) da izbacim stare brojeve iz podruma (šupa od max. 2 m^2). Osmijeh

Samo da BUG-ovci popuste našim molbama/željama i odrade to kako spada, u što ne sumnjam.

Pupi čet 29.4.2010 03:50
Miro kaže...

Prije 15 godina je način pripreme časopisa za tisak bio bitno drugačiji, pa tako i ne postoji bilo kakva digitalan arhiva iz tog perioda (imamo filmove! Osmijeh)

A to bi značilo da "današnji" časopisi postoje u digitalnom obliku?

Možda ne bi bilo zgoreg pokrenuti kakvu forumsku akciju, u kojem bi svi sudjelovali u izradi digitalizacije arhive. Grupa sa kvalitetnim skenerima bi skrenirala; druga grupa sa vrlim znanjem u Photoshopu bi izrezivala slike i ilustracije, te ih obrađivala; treća grupa bi vršila OCR tekstualnog dijela; četvrta grupa bi to sve spajala u jednu cjelinu, primjerice pdf datoteku; a vrlo BUGovo uredništvo bi to sve zaprimilo na pregled i doradu te daljnju distribuciju i objevljivanje (online ili na DVDu).

Zvuči predobro da bi bilo istinito (ostvarivo)? :D

Jedini problem je što se tako ne bi mogao prenijeti onaj osebujan miris časopisa. ;)

exe pon 28.6.2010 19:06
Matozan kaže...
PureEntity kaže...

Imaš i moj glas!

Jedva čekam (a tek moja supruga!Namigiva) da izbacim stare brojeve iz podruma (šupa od max. 2 m^2). Osmijeh

Samo da BUG-ovci popuste našim molbama/željama i odrade to kako spada, u što ne sumnjam.

potpisujem, tebi podrum a moj tavan samo što se nesruši, moja će isto biti sretna jer zadnje kad smo selili sam slomio kralježnicu nosajući bugove pa me je zezala: eto ti tvoj bug, vidiš da je znanje teško, uf baba,a nedaj bože da dođe do požara, vatra bi se s marsa vidjela :) pa bez obzira na digitalizaciju bih svejedno želio okrenut stranicu starog bug-a, nisam nikad pitao ali jel ima kakva knjižnica ili čitaonica gdje bi se mogli posuditi stari brojevi, ako nema, zašto ih nema?

Miro uto 29.6.2010 01:07
exe kaže...

nisam nikad pitao ali jel ima kakva knjižnica ili čitaonica gdje bi se mogli posuditi stari brojevi, ako nema, zašto ih nema?

Naravno da ima - NSK sigurno, a valjda drže i knjižnice na tehničkim fakultetima, odnosno srednjim školama (puno ih je pretplaćeno)...

mikica1 uto 29.6.2010 23:22

Prema Zakono o knjižnicama u glavi "Obvezni primjerak" svaki izdavač u Republici Hrvatskoj dužan je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici dostaviti određeni broj primjeraka od kojih ona zadržava, mislim 2, a ostale ih šalje po drugim sveučilišnim i znanstvenim knjižnicama u RH. Tako da određene knjižnice, a i veliki broj narodnih ima arhivu BUG-a, a koliko znam nacionalna i sveučilišna knjižnica je krenula s digitalizacijom( imaju navodno zvijer od skenera) no krenuli su sa starom građom, periodikom iz 19 stoljeća tako da će za BUG još pričlekati digitalizacija.

No, što se tiče papirnatog izdanja, sigurno ga ima veliki broj knjižnica.

Vojkovic pet 2.7.2010 20:10
Pupi kaže...

Jedini problem je što se tako ne bi mogao prenijeti onaj osebujan miris časopisa. ;)

Pa postoji jedan takav primjer - Hrvatski planinar je kompletno digitaliziran, preko 100 godišta (sic!) časopisa, uredno u bazu uključene ključne riječi za svaki članak i sve dostupno online. Napisao sam noticu o tome u jednoj Mreži.

A postoji i projekt digitalizacije starih časopisa i novina: http://dnc.nsk.hr/

Znači, sve se može. :)

win32 sub 3.7.2010 09:54
Vojkovic kaže...
Pupi kaže...

Pa postoji jedan takav primjer - Hrvatski planinar je kompletno digitaliziran, preko 100 godišta (sic!) časopisa, uredno u bazu uključene ključne riječi za svaki članak i sve dostupno online. Napisao sam noticu o tome u jednoj Mreži.

A postoji i projekt digitalizacije starih časopisa i novina: http://dnc.nsk.hr/

Znači, sve se može. :)

Gle, evo otvoreno...ako neki Pero sa xyz trackera moze sam skenirat sve brojeve BUG-a i uploadat ih, onda to moze i ekipa profesionalaca i to daleko bolje.

No do onda sa zadovoljan i sa ovime sto imam jer sam poceo cuvati samo brojeve od zadnje dvije godine posto mi se nakupilo toliko casopisa da sam izgledao kao neki ludak i nisam vise imao kuda sa njima + sveke nedjelje kupujem knjige na Britanskom te onda mozes mislit koliko polica i mjesta moram imati!

Ovako bi bilo ok da bar neke casopise imam u digitalnom obliku (no i imam ih zapravo).....jer mi ne pada na pamet npr. micati knjige radi casopisa ili njih imati u nekom pdf-u!

bokile pet 9.7.2010 21:01

Ja bug citam od skora, i cuvam....neke sam pogubio (kad svi vole da ga citaju), ali imam ja fotokopirano sve ono sto je meni najvaznije, tako da te kopije lepo arhiviram za slucaj gubitka bug-a imam lepo u fascikli koju lepo cuvam, zasticeno, pakovano u celofan.  Inace da sam znao ranije, mnoooogo ranije da je bug tako dobar magazin, pre bi i kupovao, a ovako od skora..tako da bi meni pdf verzija bila super, jer bi imao sve i one propustene i one izgubljene, samo postoji jedan problem.....vise od 150 stranica u jedan pdf bi bilo mnoooogo, razmislite samo koliko bi to bilo megabajta.

Lazarus Long pet 9.7.2010 22:59

Ja se potpuno slazem sa redakcijom da sve to mora biti potpuno profesionalno odradeno. Na primjer takvi pdf BUG-ovi bi bili pretrazljivi uz to i mali (u bajtima) i naravno moraju imati zastitu od stampanja na pr. nevidljivi watermark koji se pojavi prilikom stampanja i koji, kada se radi o mnogo strana, se tesko skida.

mikica1 sub 10.7.2010 10:13
Lazarus Long kaže...

Ja se potpuno slazem sa redakcijom da sve to mora biti potpuno profesionalno odradeno. Na primjer takvi pdf BUG-ovi bi bili pretrazljivi uz to i mali (u bajtima) i naravno moraju imati zastitu od stampanja na pr. nevidljivi watermark koji se pojavi prilikom stampanja i koji, kada se radi o mnogo strana, se tesko skida.

Uopće se s time ne slažem. Kakve zabrane, kakav water mark, kakvo tesko skidanje. pa valjda je cilj da se to sto kvalitetnije napravi i bude dosptupno sto vecem broju korisnika i čitača BUG-a.

Pa ne treba valjda jos da se to i naplaćuje.

Bug radimo svi mi skuša, predlažemo teme, Bugovci to gledaju, slušaju puls javnosti što se želi, a što ne želi čitati.

U globalu, možemo biti zadovoljni da imamo jhedan ovakav kvaliettan i profi lčasopis.

Ali, nikakve zabrane, pa danas svaki član akademske zajednice + sva djeca u osnovnoj i srednjoj školi imaju zaporku na CARNET-u i mogu jedan drugi konkurentnski časopis čitati kompletan u pdf-u.

Tako da bi bilo jako lijepo da to naprav i BUG, jer kvaliteta je ono čime se mopže podičiti, a stariji brojevi se trebaju dati ljudima free. I po meni jest poanta da do njega dopre veći broj čitača.....znači, potpuno besplatno, a na zadovoljstvo vjernih čitača.