Bicikli i električni romobili

Biciklizam, bicikli, oprema, staze...

zlaya31 uto 28.2.2017 17:21

Dobio sam preporuku da pogledam na njuskalu bicikle da mogu puno bolje proci, kako se ja ne razumijem previse uspio sam nesto naci, molio bi preporuku da li se to isplati:

http://www.njuskalo.hr/mtb-bicikli/mtb-cube-kao-nov-29gume-23rama-oglas-21185410

http://www.njuskalo.hr/mtb-bicikli/razni-dijelovi-bicikli-danas-manje-cijene-oglas-20500439

http://www.njuskalo.hr/mtb-bicikli/bulls-king-cobra-oglas-21843060

Jos jednom moja visina 203cm i kilaza (120-130kg ovisi o sezoni treninga)

Pero Dinamit sri 1.3.2017 09:00
flpmyslf kaže...

Yo ekipa, zanima me kako odrzavate bajk? 2 mjeseca mi je bajk bio vani na balkonu, pokriven ''kabanicom'' i sada se lagano vracam na cestu, a to uvjetuje i odrzavanje bajka na pravi nacin. Da li ga sami odrzavate ili ga saljete na servis?

Ja ga više manje sam održavam ako mogu. Provjeri žbice, a ležajeve i viljušku podmaži s odgovarajućim mastima/uljima prije te prve vožnje.

toma20 kaže...

ovako bicikl koji imam trenutno nisam vozio duze vrijeme,uglavnom imam problema sa hrđom na amortizerima,kako je skinuti? probao sam wd-om,coca cola mozda?

Probaj možda s kolom, samo pazi da ti ne uđe u donje noge. Malo proguglaj pa vidi kako se ljudi toga rješavaju da ne bi nešto zeznuo.

kbenzema kaže...

Puče lanac danas pa mi treba preporuka za neki kvalitetan, a da nije nešto preskup, ne znam ni sam kolko bi para trebao dati da dobijem nešt kvalitetno...

U pitanju je ovaj bajk https://www.evanscycles.com/trek-6000-d-2012-mountain-bike-EV148954 

Može bike discount, rose bikes, a može i kod nas al pretpostavljam da su cijene duple naspram dotična dva dućana. 

Ja gledam bilo koji 10-brzinski lanac, mislim da sam bio uzeo ovaj KMC čisto zato što mi je i prošli bio taj. Bitno da odgovara broj brzina, ostalo koliko ti misliš dati love...

edit:

zlaya31 Ovaj Cube je odličan, probaj spustiti malo cijenu. Ili onaj Focus, malo je možda stariji ali je dobra oprema na njemu.

ez art pon 13.3.2017 23:52

Obzirom da ne znam kome se obratiti u svezi odabira bicikla, a trgovcima u ducanu bas i ne vjerujem jer mislim da nisu uvijek dovoljno kompetentni. Iz navedenih razloga obraćam se vama!

Što mislite o ovom biciklu, uloženo-dobiveno, cijena i specifikacije...

Bicikl bi koristio vise-manje za otic do posla i nazad sad u ljetnim danima, do maksimira, malo na sljeme ako mi se bude dalo i sl. Znaci prosjek, znam da bi mozda mogo i jeftinije proc obzirom na koristenje, al ovaj mi se svidio, a i ono sta znam o biciklima(ne znam puno) cini mi se da je ovo i vise nego dobro za cijenu za koju se nudi.

Ako neko ima bolji prijedlog max bi iso do 4k i to je plafon pa eto navalite

quickr uto 14.3.2017 10:50
ez art kaže...

Obzirom da ne znam kome se obratiti u svezi odabira bicikla, a trgovcima u ducanu bas i ne vjerujem jer mislim da nisu uvijek dovoljno kompetentni. Iz navedenih razloga obraćam se vama!

Što mislite o ovom biciklu, uloženo-dobiveno, cijena i specifikacije...

Bicikl bi koristio vise-manje za otic do posla i nazad sad u ljetnim danima, do maksimira, malo na sljeme ako mi se bude dalo i sl. Znaci prosjek, znam da bi mozda mogo i jeftinije proc obzirom na koristenje, al ovaj mi se svidio, a i ono sta znam o biciklima(ne znam puno) cini mi se da je ovo i vise nego dobro za cijenu za koju se nudi.

Ako neko ima bolji prijedlog max bi iso do 4k i to je plafon pa eto navalite

Ja sam nedavno kupio u DSG-u na povećem popustu. Definitivno preporuka dućana ali onog na Ilici ne u Novom Zagrebu. Usluga je odlična, djelatnici educirani i fino sve objasne, a bajs eto, nije nešto star i nisam nabio neku kilometražu ali sam prezadovoljan. 

rambox uto 14.3.2017 13:58
lllnuclearlll kaže...
Fake_Alert kaže...

Koje ulje ide u osovinu tj na kuglice i to? ( pogonska osovina ). Skinuo sam i savinula se poluga osovine.. Pa bi sad kupio polugu osovine i kuglice te stavio mast, ali ne znam koja ide?

https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-grease-125ml-tube-135821/wg_id-529

Zašto kupovat kod Švaba(ko če platit cjenu dostave), pa ti si očito zaboravil da DSG več odavno u ponudi ima Finish Line proizvode.Dakle mast za lagere, ali ne samo za lagere to se može iskoristit za svakakve potrebe.

http://www.dsg.hr/proizvod.asp?sifra=26&cate=4

http://www.dsg.hr/proizvod.asp?sifra=5584&cate=4

Igzy20 pet 17.3.2017 18:49

Ekipa, upadam malo kao padobranac, ali pitanje jedno.

Koristi netko od vas Thule ClipOn High nosač bicikala za stražnja vrata? Planiram uzeti taj nosač, pošto nemam autokuku na autu za nosače na kuku, a ne želim one koji idu na krov. Po netu sam čitao reviewowe, no htio bih čuti informaciju iz prve ruke ako ga netko ima.

rambox pet 17.3.2017 19:35
ivan91 kaže...

Pozdrav, nisam strucan u ovom podrucju te molim za savjet.

Prepruka za bicklu u rangu od 2500-3000 kn. Visina 191cm, 95kg, 90% vremena asfalt, rekreativno.Nije bitno novo ili polovno.

Isplate li se ovi modeli u decathlona, u smislu cijene i dobivenog?

http://www.decathlon.hr/p/8350582_brdski-bicikl-rockrider-520.html#/196-413-s

Hvala.

Decathlon model to je MTB, tebi treba Treking/gradski bajs sa 28 kotačima gdje su najoptimalnije 700 X 35C gume.Ako je novo do 3000kn jel, s obzirom na tvoju visinu Superior RX540/2015 to je odličan izbor.

Superior model ima puno bolje djelove, ili preciznije ovo dole to su one glavne tehnikalije.

- stražnji Shimano Acera mjenjač

- prednji Shimano Altus mjenjač

- Shimano Acera pogon

- 27 brzina

http://www.ciklo-centar.hr/new/artikli.asp?ID=539

Nemam poima iz kojeg si djela Hrvatske, eto ovaj rabljeni bajs/21brzina sa Shimano Alivio stražnjim mjenjačem i Shimano Tourney pogonom.Za tu cijenu to je itekak dobar izbor. Rama je 23inch=58cm veličine, pa ako je bajs ispravan samo još uložiš 200kn u kvalitetnije gume i eto nema frke.

http://www.njuskalo.hr/gradski-bicikli/bulls-aluminijski-oglas-22017201

Drugi izbor iako je rabljeno, to je izgleda kao novo ili onako mizerno malo biciklirano.Nakamura ima 24 brzine/rama 63cm, stražnji Shimano Acera mjenjač a tu je i suspenzija u sic štangi.

http://www.njuskalo.hr/gradski-bicikli/nakamura-platinum-40-osijek-oglas-22014985

DiRT ned 19.3.2017 00:44

Pozz

Ima tko iskustva sa Nakamura Catch 50 iz Intersporta za 3400kn? Sad su došli novi modeli, tj drugačija boja i stvarno mi se sviđa. Prošli mi nije bila dobra boja rame pa sam čekao. Bicikl mi se stvarno za te novce čini vrhunski. Neki bicikli koji su puno skuplji u drugim dućanima mi niš bolji ne djeluju, čak su mi i lošiji. Uskoro planiram uzeti tako nešto, ako može koji savjet, iskustvo sa navedenim biciklom ili nešto drugo do te cijene. Hvala!

evang ned 19.3.2017 12:35

A Nakamura ko brend ti nije nest posebno dobar niti los,to ti je Intersportova marka ali po mome misljenju ovaj konkretno model je dosta love ,pogledao bi spec. bic ducane kakva je ponuda uzevsi u obzir da ce proljece i bit ce akcija.

Veci problem je po mom misljenju kod ducana tipa Intersport,Hervis ili Dechatlon je to sto to nisu specijalizirani ducani pa pitanje tko i kako slazu bajkove prije prodaje,ne mislim da su bajkovi sami po sebi losiji od konkurencije.

Ja da uzmem takav bajk ili bi sam napravio nulti servis ili bi ga odfuro kod provjerenog majstora da ga pregleda pa makar platio.

Opet,smatram da je izgled vrlo vazan faktor tak da ak ti je lijep bajk,brate kupi ga bit ce ti zakon!

Sretno.

lllnuclearlll ned 19.3.2017 14:56
quickr kaže...

To je savjet koji su meni dali. Ne kupovati bajsove u ne specijaliziranim dućanima tipa dechatlon ili hervis. Isto kao da kupuješ novi laptop u konzumu ili pevecu. 

Ja kupio odličan bicikl u Hervisu prije godinu i pol. Naišao na ponudu koja se ne odbija i uzeo.

KTM Peak XT

4450kn je bio.

Deore shifteri i prednji mjenjač, XT zadnji mjenjač, BR-395 kočnicei. Pogon sam zaboravio koji je točno model od shimana, al je sasvim solidan.

Takvog bicikla nije bilo u specijaliziranim dućanima tada ispod 6000-6500kn. 

Prodaju oni i bolje bicikle, Hervis recimo KTM drži par modela, ali cijena im je uvijek previsoka pa treba naletit ako imaju kakvu rasprodaju i sl.

Nakamuru doduše, xFact i ostala sranja ne bih kupio nikad...

Bajk kad sam uzeo sam ga nosio majstoru svom na nulti servis (100kn) i to je to.

rambox ned 19.3.2017 17:04
lllnuclearlll kaže...

Nakamuru doduše,xFact i ostala sranja ne bih kupio nikad...

Bajk kad sam uzeo sam ga nosio majstoru svom na nulti servis (100kn) i to je to.

Eto vidiš sad ja moram bit malo grub, Nakamuru nikako ne moš smjestit u isti koš sa XFack bajsovima=okvirno skoro pa kao Pevecikli.Ko kaže da je Nakamura sranje, taj realno svojim rukama nikad nije niti vozil neki bicikl.

Između Nakamure ili recimo Authora/Dema/Superior bajsova, tu nema nikakve razlike a bitne su samo komponente na biciklu.Na Nakamuri bajsu dobiješ ono, kaj ti zvučna prenapuhana marka nikad neče dat dakle kvalitetnije komponente.

Eto ti jedan "simpatičan smrdljivi primjer", Kona Dew 2016 koja ima Shimano Tourney ručice mjenjača+kočnice koje imaju plastične ručkice.Ali najbitnije da je Kona jel, za 3000soma kuna stražnji Altus mjenjač + Shimano Tourney jeftina plastična uživancija.

http://www.ciklo-centar.hr/new/artikli.asp?ID=539

http://2016.konaworld.com/dew.cfm

Suprotni primjer je sranje od Nakamure, spletnom okolnosti eto znam kolko je taj bajs koštal kao novi.Suma sumarum koštal je 3200kn(muški ili ženski model), da dobro vidiš to je stražnji Shimano Alivio mjenjač.Ručice mjenjača su Shimano Altus, a kočnice/ručice su gle čuda aluminijske ili standardni Tektro model.

http://www.njuskalo.hr/gradski-bicikli/ctb-28-nakamura-platinum-40-1.900kn-oglas-20012381

Još jedan dobar primjer, inače jedan od dva najprodavanija bicikla ovake klase uopče dakle Trek FX 7.2.Nekad su dolazili sa stražnjim Shimano Alivio mjenjačima, danas više nema šanse zaboravi Trek štedi.Ručice mjenjača Shimano Altus, a kaj se tiče pogona to je najeftinija Shimano Tourney serija.Na tom polju i Kona dere ovaj model, jer Kona ima Shimano Altus pogon dakle bitni su detalji.

http://www.rog-joma.hr/bicikli_detalj.php?i=16410

Kolko ja vidim ti uopče ne pratiš bajs industriju, koja svage godine radi uštede sve više osiromašuje/ubacuje sve jeftinijih djelove u razne klase bicikla.

Jel ti uopče pratiš kaj se ranije pisalo, meni se čini da slabo pratiš pa pišeš samo onako usput.Dakle dolnji link jel, Superior RX540/2015 Shimano Acera pogon vs slavni i poznati Trek FX 7.2 Shimano Tourney pogon.Za sve one koji ne znaju detalje, Acera je dvije klase iznad osnovne ili jefitne Shimano Tourney serije.Prosječan kupac kupit če Trek model, jer eto kupac nema poima pa misli da je kupil bolji bajs zato jer je to slavna Trek FX 7.2 serija.

http://www.bug.hr/forum/topic/automobili-motori-bicikli/biciklizam-bicikli-oprema-staze/11835.aspx?page=784&jumpto=5337866&sort=asc&view=flat

Kako se sklapaju koji bicikli u kojim dučanima, o tome nema potrebe previše raspravljat, jer u raznim dučanima je bilo svakakvih izdarija ili grešaka.Sječam se jednog slučaja od prošle godine, vrlo poznati i dobar ZG bic dučan ime je nebitno jer ko radi taj i griješi sve je moguče.Kratko i jasno jel, eto nekako ipak nisu dobro zašrafili pa je na novom/složenom Merida bajsu nakon par kilometara otpala desna poluga sa pedalom.

lllnuclearlll pon 20.3.2017 08:48
rambox kaže...
lllnuclearlll kaže...

Nakamuru doduše,xFact i ostala sranja ne bih kupio nikad...

Eto vidiš sad ja moram bit malo grub, Nakamuru nikako ne moš smjestit u isti koš sa XFack bajsovima=okvirno skoro pa kao Pevecikli.Ko kaže da je Nakamura sranje, taj realno svojim rukama nikad nije niti vozil neki bicikl.

Između Nakamure ili recimo Authora/Dema/Superior bajsova, tu nema nikakve razlike a bitne su samo komponente na biciklu.Na Nakamuri bajsu dobiješ ono, kaj ti zvučna prenapuhana marka nikad neče dat dakle kvalitetnije komponente.

A jbg... Imam malo drugačiju perspektivu. 

Ne vozim jeftine bicikle pa ih onda i gledam tako. Ne bih kupio više nikad bicikl s nižom klasom od Deorea (kad se gledaju sve komponente). Dakle bajkove ispod 6500-7000kn ne bih ni pogledao. 

Vozio sam ja i Tourney, Acera, Alivio i sl. Ali ne mogu takvi bicikli dugo izdržati moju količinu i način vožnje.

Osobno smatram da se debelo isplati kupit bicikl u rangu 6000+ kn. Takav bicikl će jako dugo trajati, neće ga biti potrebno servisirati svaki čas i možeš s njim kud želiš.

Naravno pričam o MTB.

Što se tiče Nakamure... Imao ju je frend 2-3 mjeseca, nakon što ju je razvalio u rekordnom roku kupio je Trek Fuel EX7 

Ali da, slažem se s tobom, u tom cjenovnom rangu bolje Nakamura s boljom opremom nego ovi poznatiji s lošijom.

dax-lax pon 20.3.2017 09:47
lllnuclearlll kaže...

A jbg... Imam malo drugačiju perspektivu. 

Ne vozim jeftine bicikle pa ih onda i gledam tako. Ne bih kupio više nikad bicikl s nižom klasom od Deorea (kad se gledaju sve komponente). Dakle bajkove ispod 6500-7000kn ne bih ni pogledao. 

Vozio sam ja i Tourney, Acera, Alivio i sl. Ali ne mogu takvi bicikli dugo izdržati moju količinu i način vožnje.

Osobno smatram da se debelo isplati kupit bicikl u rangu 6000+ kn. Takav bicikl će jako dugo trajati, neće ga biti potrebno servisirati svaki čas i možeš s njim kud želiš.

Naravno pričam o MTB.

Što se tiče Nakamure... Imao ju je frend 2-3 mjeseca, nakon što ju je razvalio u rekordnom roku kupio je Trek Fuel EX7 

Ali da, slažem se s tobom, u tom cjenovnom rangu bolje Nakamura s boljom opremom nego ovi poznatiji s lošijom.

S ovim se slažem u potpunosti. Jeftin bajk može bit trajan jedino ako stoji u garaži i lagana vožnjica po asfaltu. Za sve ostalo će stalno bit nešto s njim. 6-7k kn tek kreću kvalitetni bajkovi. 10-12k se već moš spuštat sa sljemena bez da ga prije i poslje svake vožnje moraš servisirat. Na svom speš epicu jedino što se kroz godine servisira je brain shock, uštelavanje mjenjača i pivot ležajevi kao na svakom fullyju.

lllnuclearlll pon 20.3.2017 12:04
dax-lax kaže...

S ovim se slažem u potpunosti. Jeftin bajk može bit trajan jedino ako stoji u garaži i lagana vožnjica po asfaltu. Za sve ostalo će stalno bit nešto s njim. 6-7k kn tek kreću kvalitetni bajkovi. 10-12k se već moš spuštat sa sljemena bez da ga prije i poslje svake vožnje moraš servisirat. Na svom speš epicu jedino što se kroz godine servisira je brain shock, uštelavanje mjenjača i pivot ležajevi kao na svakom fullyju.

Meni je XT zadnji mjenjač izdržao 5000km zasad bez da sam ga štelao. Jednom sam mislim poštelao sitno na sajlu, i to u hodu. Brojim dalje, ali nema tu nekog štelanja velikog... A sjećam se da sam Acera/Alivio štelao nakon svakog boravka u šumi i malo blata na lancu.

Evo sad sam taman prije sezone otvorio i podmazao nabe, promijenio mast/ulje na vilici, podmazao malo bužire, stavio nove gume i kazetu i miran sam opet godinu dana uz redovne izmjene lanca/pakni.

Dex.pwn pon 20.3.2017 14:28
lllnuclearlll kaže...
dax-lax kaže...

Meni je XT zadnji mjenjač izdržao 5000km zasad bez da sam ga štelao. Jednom sam mislim poštelao sitno na sajlu, i to u hodu. Brojim dalje, ali nema tu nekog štelanja velikog... A sjećam se da sam Acera/Alivio štelao nakon svakog boravka u šumi i malo blata na lancu.

Evo sad sam taman prije sezone otvorio i podmazao nabe, promijenio mast/ulje na vilici, podmazao malo bužire, stavio nove gume i kazetu i miran sam opet godinu dana uz redovne izmjene lanca/pakni.

Gdje ga ti tjeraš uopće?