Baze podataka

Tema za sem. rad iz BP

Maximus pon 27.10.2008 16:36

Pozdrav svima,

Evo pitanje za one koji se bave bazama podataka, naime trebam temu za seminarski rad vezanu za modeliranje baza podataka ... odnosno vas savjet koju temu je dobro uzeti, za koju ima dosta literature i slicno...

Problem je sto temu prijavljujemo odmah na pocetku, prije odslusanog kolegija, pa ne znam sta da uzmem ...

naxeem pon 27.10.2008 16:52

Ovisi o tome što ti gradivo pokriva, ali s obzirom da si na fakultetu i da se kolegij tako zove, najvjerojatnije se radi o osnovama i vrlo ograničenom programu.

Za temu stoga uzmi nešto jako jednostavno; neku malenu bazu podataka kao katalog MP3 glazbe za ukućane s profilima (da svaki ima svoje informacije i zapise) ili nekakav telefonski imenik s detaljnim informacijama ili neku bazu zaposlenika i njihovih adresa, manji web shop i sl.

Maximus pon 27.10.2008 17:20

Da budem precizniji, kolegij se zove Baze podataka 2. Hvala na prijedlogu, medjutim vise bi mi odgovarala neka tema vezana za teoretski dio, tipa "Transakcije", "MySQL" ... jedino ogranicenje je da ima veze s modeliranjem BP, odnosno ne mora biti strogo vezana za gradivo koje obuhvaca kolegij ...

Tracer pon 27.10.2008 21:17

Recimo, mehanizmi zaključavanja (optimistic, pessimistic, batch-optimistic) bi bila dobra tema, tj. data concurrency problem i kako se rješava. A možeš i o samim metodama spajanja na bazu (stalna konekcija te njeni prednosti i nedostatci, konekcije u vrijeme zahtjeva, lokalni [xml] i memorijski dataset-ovi)... ili i o tehnologijama poput ADO i ODBC.

Čak se možeš uhvatiti i složenijih tema u profesionalnim bazama poput stored procedura i triggera. Sve ovisi koliko imaš volje.

dado2202 uto 28.10.2008 08:49

Isto tako bi ti možda preporučao da radiš analizu pojedinih "osnovnih" operacija koje se odvijaju nad BP, njihovu brzinu, o čemu ovisi brzina, koju je bolje koristiti u kojim uvijetima. Kako optimizirati SQL kod itd. Neznam ali mislim da je to dobra tema koja ti i kasnije može dosta pomoći. Neznam sad koliko literature ima o tome, ali mislim da bi se našlo dosta za jedan poveći seminarski.

s.a.y sri 12.11.2008 17:22

BCNF, 4NF i 5NF su teme koje su već obrađene.

danas sam prezentirao XML baze sa frendom.

uzmi si sadržaj kolegija ( imaš na moodlu ), uzmi neku temu, googlaj ju, nađi neki dio iz te teme i obradi ju.

i asistent ne voli dosadne teme.