Baze podataka

Microsoft sql server upit za default tablice

SeaCucumber2 pon 25.3.2019 19:57

admin pardon ako sam krivo otvorio temu, ako jesam slobodno se obrise ili premjesti

 

radi se o slijedećem, imam instaliran sms sql management, dakle server i bazu, na to se logam bez problema sa userom i pass, dakle sve radi, mogu pisati kod. vjv sam tj. sigurno sam logan sa admin pravima. sad kad otvorim neku skriptu ili knjigu da ucim problem je sto nemam defaulte tablice. dakle neka select naredba tipa za 'zaposlenike' meni nece raditi jer nemam tu tablicu, kao niti sve ostale. 

 

davno sam bio instalirao oracle bazu, prvi put i imao sam navedeno, zatim sam opet instalirao jednu oracle i sad ovu i nemam.

 

dakle problem je sto ne mogu pratiti neki primjer jer nemam tablicu. u jednu ruku nije to ni lose, mogu se natjerati napraviti je sam i uciti od pocettka cijeli kod, ali vec imam neko znanje te bi prvo osnovne operacije radio ovako po vec gotovom primjeru te onda napravio novu konekciju usaera i sve te sam sve ispocetka.

 

pitanje je malo zamrseno, sry nemam strucnu terminologiju te sve zvuci pomalo glupasto.

 

svaki odgovor bi dobrodosao

 

hvala

SeaCucumber2 sri 27.3.2019 16:28

pa recimo koje god prijere gledam vecina select naredbi je za zaposlenike, gradove, placu itd itd

sry mozda sam ja u krivu pa stvarno te tablice ne postoje po defaultu, ali ako se dobro sjecam na faksu smo instalirali oracle bazu i imao sam te tablice ili slicne za vjezbanje jel

ovako izgleda kad se ja connectam na server i bazu

 

SeaCucumber2 sri 27.3.2019 20:04

nez u cemu grijesim, nece mi izvrsi onu skriptu prije downloada, nece mi ni attacha mi kad rucno skinem northwind file i prebacim ga u DATA file, otpakiram ga prije

 

dodjelio si prava, cak i pravio i novog usera i granta sva prava, pokretao sql server kao admin...

 

po ovoj slici bi ja trebao biti admin zar ne, dakle da imam sva prava

jzrile čet 28.3.2019 08:40

Moraš malo detaljnije opisati, nakon izvršenja skripte mora dati neku informaciju, grešku itd. Znači downloadaš onaj instnwnd.sql, u SSMS-u File - Open - File - instnwnd.sql i onda Execute. Što se tada dogodi?

 

SeaCucumber2 pet 29.3.2019 16:24

napokon uspio

samo ne kuzim kako upadte funkcionira, dakle javi mi da ima dostupan update ili mogu na tools pa check update, da li moram skidati ponovno cijelu verziju ssms ili ide recimo kao updae wins ili bilo koje druge aplikacije?

 

uspio sam pokrenuti skriptu kad sam kursor stavio na prvi redak skripte a ne da stoji opcenito na prvom retku, na komentaru gore, pocetak skripte. slika ispod, sad imam tablice

 

jedno pitanjce, da li su te tablice povezane, ili su samo tablice obicne. nekako dok sam malo u accessu radio imao je dobar pregled na tablice koje su povezane, dobar gui da se tako izrazim.

 

da li postoji koja knjiga koja opisuje i sam ssms?

 

Bobobo-bo Bo-bobo da li ovaj tvoj prijedlog sadrzi isto kao i northwind?

 

 

ugl decki hvala, mozda zvuci glupo (ili sam samo bio lijen) ovo je jedan od razloga zasto sam stalno odgadao pocetak ucenja sql-a, jer sam stalno mislio da nesto krivo instaliram

 

hvala jos jednom

jzrile pet 29.3.2019 17:29

Ne moraš provjeravati update, sam će javiti. Obično ponovo instalira cijelu verziju ali ostavi parametre. Nije nužno da ga stalno update-aš. SSMS je samo interface za bazu, u ovom slučaju database engine na lokalnom kompjuteru. Sa SSMS se možeš spajati i na Azure i na druge servere itd. Na database engine se možeš spajati i s drugim programima, Accessom, Visual Studiom itd. SSMS često ni ne treba. 

 

Tablice su naravno povezane. U Database Diagrams možeš dodati sve tablice, pospajat će se po ključevima. 

 

Sigurno ima helpova na MSDN-u i microsoftu s detaljima za rad sa SSMS-om. 

 

Za T-Sql (mada idu u mirovinu coursevi):

 

https://mva.microsoft.com/en-us/training-courses/querying-with-transact-sql-10530?l=TjT07f87_9804984382

https://mva.microsoft.com/en-us/training-courses/sql-database-fundamentals-16944?l=w7qq6nAID_6805121157