bajunko sub 30.5.2009 17:01

Tema: Naplata autoceste

Znaci moze uci na autocestu jednokratni korisnik koji uzima karticu na ulaznoj postaji i preplatnik koji ima svoju karticu gdje zabilježi prolazak korz ulaznu postaju.
Jednokratni korisnik izlazlazi na izlaznoj postaji i na osnovu kartice (pomoću kategorije vozila i cijene km za odrecenu kategoriju vozila) plaća račun koji mu izdaje zaposlenik na izlaznoj postaji. Preplatnik zabilježi prolazak kroz izalaznu postaju i na kraju mejseca mu zaposelni šalje račun za preplatu. Zanima da li sam dobro zamislio ovaj ER dijagram, kako napraviti da dobivam cijenu na osnovu kategorije vozila i pređenih kilometra...

Evo neki entiteti:

- Naplatne rampe (ime)
- Udaljenosti izmedju rampi (id_rampa1, id_rampa2, udaljenost)
- Dionica (attr: ulazna_rampa_id, izlazna_rampa_id, tip_korisnika, id_pretplanika (ukoliko postoji), tip_vozila, id_radnika)
- Pretplatnici (osobni podaci, osobni_ident_kod (ili tablica))
- Racuni (id_dionica, nacin_placanja, placenja)
- Tipovi vozila (naziv, koeficijent mnozenja)
- Radnici (osobni podaci, id_rampe)

detalje tipa vrijeme_ulaza, vrijeme_izlaza, adresa_rampe i slicno nisu navedeni,

Bili mi mogli pomoci nacrati EER diagram? jos bilo kakve sugestije, prijedloge???

Kiki ned 31.5.2009 20:41

Pa naravno da možemo pomoći.

iako mi se čini da ti je to malo povelik zalogaj, ako ti je ovo prvi put da radiš tako nešto.

Daj da vidimo šta si do sada napravio i gdje si zapeo pa čemo pomoći.

ako ti treba neki lakši zadatak za učenje i vježbu, javi se pa ću ti poslati.

za sada ovako:

za izračun cijene možeš imati entitet "cijenik" gdje ćeš imati cijene za svaku kategoriju i dionicu posebno.

ako ti je izralun cijene tipa PrijeđeniKilometri*BaznaCijena*KoeficjentKategorije tada možeš entitet s baznom cijenom (koeficjent 1) i koeficjentima za kategorije i drugi entitet s cijenama gdje je naplata cestarine jedna od stavki (tu mogu biti još neka razno razne stavke kao npr kartice i sl.).

bajunko ned 31.5.2009 22:42

Ma da ovaj model sa kao i kasnije citavu bazu moram napraviti na temu naplate na autocesti. Ma da i je mi tezak zadatak jer nisam neke lakse primjere prije radio, jer sam slusao i cisto teoreski citao o modelima, normalizacije, kjucevima, itd. Svakako bi dobro doslo par laksih primjera da bolje razumim problematiku modeliranja logickog djela?

Ma da svakako cu nastojati nesto osmisliti na ovu temu.....ps  Kakav bi izgleda tvoj model na ovu temu? Cool

bajunko pon 1.6.2009 14:24

U Entitet Udaljenosti, u atribute ulazna i  izlazna postaja stavljam ID_naplatne, i ulazna i izlazna pamtimm kao jedan slog. Pa takio sada mogu naparviti sve udaljenosti između postaja i zanati kojem paru ualza i izlaza pripada koje ime atuo ceste. npr: Bisko - Dugopolje 10 km ime dionice autoceste A1 itd. A u entitet Voznje pratim ove parametre vrijeme i mjesto ulaza i izlaza i kategoriju vozila i koji je radnik radio tada i kategoriju vozila ili za jednokratog korisnika ili za preplatnika. Sada neznam da li sam dobro izveo. Jeli mogu sada na racun dobiti cijenu na osnovi udaljenosti*cijena za kategriju vozia..... i da vodim zapise za jednokratnog korisnika koji odmah placa racun i za preplatnika kojem se salje racun na adresu naravno sa nekim popustom.....?????????

Kiki sri 3.6.2009 17:12

OK, ovo bi moglo funkcionirati.

probaj napraviti tablice, unesi pozvoljne podatke pa probaj izvršiti nekoliko upita pa vidi ako ti radi.

pogleda sliku za izgled cijenika. naravno umjesto imena postaja češ koristiti šifru postaje.

Ovo što si napravio nije ER diagram već je Database Model diagram. savjetujem ti da prvo radiš ER diagram (notaciju po P.Chenu), a potom da radiš prijevod u relacijski model. Možda ti se čini nepotrebno tako, ali ima prednosti čim se sustav malo poveća jer imaš manje mogućnosti za pogrešku.

Pogledaj si malo http://www.veleri.hr/~mkaluza/pages/sustavi-baza-podataka.php za još malo teorije o bazama podataka.