Baze podataka

Izrada baze za mali obrt.

Horatio_Hornblower sub 4.7.2020 23:28

Znaci trebam savjet

Trebalo bi napravit bazu podataka prijatelju koja bi morala sadrzavati listu stvari koji su potrosna roba i koje bi on recimo narucivao na tjednoj bazi. 

Parametar je da toj bazi uz njega treba imati pristup i druge kolege koje isto ce narucit.

Kako nemam bas iskustva u bazama koji program je dobar za to instalirao sam Microsoft visual studio i sql server menagment. Ali iskreno nemam bas ideju kako to implementirat pa ako mi netko moze dat ideju kako započeti... 

ihush ned 5.7.2020 09:33

.. klasični početnik :) ali u pozitivnom smislu, tj takav je svaki početak.

-realno ne znaš ništa, nemaš ideju, nemaš znanje-rutinu i čak ni 'strah' što je zapravo za početnike ok, pozitivno jer kad znaš što te sve čeka pola odustane (oni koji završe projekt, proizvod imaju šansu ostati u branši, recimo 1%..).

-počni, primi se posla. Otrkivat ćeš što trebaš u hodu, rješavati probleme (ili odustati). Teoretski bi trebao to naučiti školovanjem, ali većina je naučila ovako, primiš se posla, napraviš. Kako? Čime? .. primijeti da zapravo nemaš pitanje u postu, osim što nemaš ni ideje kako to na kraju sve treba izgledati.

 

-to je ok, tj ne znaš što sve treba u poslu, ne znaš kakva računala-mrežu, opremu, pa izmjene koje će u hodu doći kao želje 'e-daj mi sad ovo, ono..' kao i to da ćeš par puta krenuti od nule kad vidiš problem tj da si krenuo pogrešnim putem (i to je važno prepoznati, to nije odustajanje, naprotiv, jer ako si na pogrešnom putu tad ne možeš do cilja)

 

-itd.. tj nećeš sad dobiti recept kako se postaje programer, jednako kao nogometaš, kuhar, astronaut.. baviš se time godinama, nema prečice, nema ideje tj nije to copy-paste ili download, odnosno, naravno da postoji app koja možda odgovara ali tad ne treba tebe-programera, tad treba 'pirata' a googlati može svatko.

 

-npr naravno da počinješ na win platformi i s VSom, možeš i s linuxom, tj o tome ćeš brinuti kasnije tj ovisno o broju licenci pa i možda zanimanju (jer ne možeš legalno raditi proframe softwareom bez licence a poslovno moraš za sve imati 'papire'..) moraš naučiti osnove računovodstva, skladišta, moraš naučiti 'čitati' ljude tj želje i prevesti ih u strojno moguće, moraš daleko više od dobiti ideju ili smisliti pitanje tj moraš sve to a to traje, par godina dok ovo što ti se tek rađa kao ideja dođe do cilja. Naravno, šanse su male, ovise o tebi, dok odgovore nećeš naći online, tj tu možeš naći sintaxu, software, hw, ali ne ideju-rješenje, to moraš ti i za to trebaš vrijeme, nema prečice.

ihush ned 5.7.2020 12:11

-da, jer nema male-velike firme ili baze, tj pravila su ista, zahtijevi.. a tek kad započneš znaš kako dalje tj kad vidiš probleme-potrebe.

-možeš krenuti s accessom, možeš 'pravom' bazom, može vs, može server.. možda bolje na MSu, no moraš misliti na licence pa i linux-php .. ili bilo koja druga 'prava' baza. Za početak idejno može i excelica ali tad to krene na idući korak i tad trebaš bazu pri čemu je os čak sporedan jer sve je mreža-baza-podaci manjeviše neovisno o osu jer je 'isto' ispod haube. Samo zbog početne dostupnosti ćeš uzeti ms-win+vs.. no kao vožnja auta u autoškoli nije važan auto, nego vozačka, znaš ili ne.

-probaj, što god za početak.. imaš u vs primjere, klasične wizarde knjižnica-videoteka i sl. primjeri što ti da ideju no na kraju sve napraviš štrikanjem koda (jer samo tad znaš, klikati next može svaki tudum.. a to traži vrijeme pa ako se vidiš u tome za pola godine ćeš imati nešto upotrebljivo... ako imaš ostatak potrebnog minimuma znanja). Svi su tako počeli, srednja-fax i do diplome si već zano jesi li za taj fah ili nešto treće, pa jedino po tome kasniš tj mada misliš da znaš, tek ćeš za recimo 5god razumjeti što sve trebaš znati pod uvjetom da uopće započneš nešto.. sviranje gitare je slično, bilo koji posao tj nešto što nije hobistički nego ekšli radi + po pravilima struke itd.. (banalno, možeš biti električar ali ti struju u kući mora atestirati ovlašteni-elekra kao što možeš biti doktor ali samo ovlašteni izdaje recepte i liječi, nezaposlen ne itd..)