Audio i video alati

Problem s driverom za zvučnu karticu

pinelic pon 14.6.2010 12:08

Pozdrav!

Kada želim slušati pjesmu u winampu pojavi mi se Error koja glasi:

Bad DirectSound driver. Please install proper drivers or select another device in configuration. Error code: 88780078

Probala sam vidjeti u Device manageru da li je sve u redu, i pored nečega (sad se ne sjećam čega) mi je bio onaj žuti uskličnik, onda sam kliknula desnim klikom na to i odabrala: scan for hardware changes i tada mi je nestao taj žuti uskličnik, ali skupa s tim PC mi više ne prepoznaje nikakav hardware za zvuk (kada odem u CP , sound and audio devices piše mi: No audio device i ne mogu ništa podesiti, sve mi je "sivo").

E sad, pretpostavljam da trebam ponovno instalirati driver za zvučnu karticu, no nikako ga ne mogu naći, pa molim nekoga da mi pomogne. Ovo je izvještaj iz Everesta:

Matična ploča:
Procesor AMD Athlon XP, 1600 MHz (12 x 133) 1900+
Naziv matične ploče MSI KT3 Ultra (MS-6380E) (5 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 3 DIMM, Audio)
Chipset na matičnoj ploči VIA VT8367 Apollo KT333
Sistemska memorija 1024 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Tip BIOS-a AMI (05/24/02)
Komunikacijski port Communications Port (COM1)
Komunikacijski port Communications Port (COM2)
Komunikacijski port ECP Printer Port (LPT1)

Informacije o chipset sabirnici:
Tip sabirnice VIA V-Link
Širina sabirnice 8 bit
Osnovna frekvencija 67 MHz (QDR)
Efektivna frekvencija 267 MHz
Propusnost 267 MB/s

Fizičke informacije:
Broj podnožja / utora za nadogradnju procesora 1
Broj utora za nadogradnju 5 PCI, 1 AGP, 1 CNR
Broj memorijskih utora 3 DIMM
Integrirani uređaji Audio
Oblik / veličina ATX
Dimenzije 230 mm x 300 mm
Chipset na matičnoj ploči KT333
Dodatne funkcije Fuzzy Logic 3

ihush pon 14.6.2010 12:46

- koji OS? Recimo WinXP?

Procedura, na stranici proizvođača (u ovom slučaju MBO MSI, onboard audio) pronađeš konkretnu MBO = MSI KT3 Ultra (MS-6380E) i pod Drivers, odaberi potrebne.

Usput, možeš i 4in1 ..

Ako je neki drugi OS kao Win-7, OSX, Linux itd.. googlaj za ''VIA AC97 PCI Sound Drivers''. Samo pripazi za verziju OSa.

Samo pripazi trebaš AC97, ne HDA

Većina RealTekovih drivera sadrži sve potrebne drivere, možeš pokušati. Iz tog vremena je i CMI-xxxx chip.

ihush pon 14.6.2010 15:48

-prvo provjeri s tim driverom. Ako se ponaša jednako -onda je vjerojatno audio neispravan..

ipak provjeri u BIOSu dali je upaljen. Ako je, onda znači da je neispravno, pa možeš isključiti i ubraditi dodatnu zvučnu karticu.

Rjetko ih ima po trgovinama, od 60kn (vjerojatno ima skupljih modela), brže ćeš pronaći neku polovnu.