Administriranje IT sustava

Win Server 08, Active Directory, Domain

cromiki čet 13.11.2008 00:51

Imam neke ideje i ambicije sto se tice slaganja jedne mreze i tako...

Do sada nemam iskustava sa Win Serverom. (iako u princpu poznajem teoriju ovog sto mi treba) - a to je da imam server s kojeg se vuku profili usera na par kompjutera koji su u njegovoj domeni i da za njih postavim restrikcije...

Instalirao sam MS Win Server 08, Active Directory i domenu na tom kompjuteru, međutim, ne mogu svoj stroj uklopiti u domenu.

E sad, posto bas ne znam o tome, a googlao sam satima, odlucio sam ovdje potraziti odgovor.

Ima li itko tko zna o ovome i da je voljan pomoci?

Jesam li preskocio neki dio, fali li mi nesto?

Komentari tipa: "ne znas? sta radis onda?!" su suvisni...

Pozz

tnakir čet 13.11.2008 07:51

Jesi siguran da ti klijent vidi domenu, jesi u redu postavio ip-eve, znas isto tako da moras imati CAL-ove za win server (client access licence). To su ti licence koje moras kupiti da bi se opce spojio na WinServer. Imas ih... da ne nabrajam sada koje su razlike... i koliko ih ima. Postoje nacini za to "zaobici". Potrazi na netu.

Perica čet 13.11.2008 08:11

Predpostavljam da si Win server 08 dobro instalirao i da je kod instalacije Acitve Directory-a instaliran i DNS. Pošto ne spominješ DHCP servis znači da ga nisi digao, onda na PC-u staviš ručno IP adresu. Ako je Server 192.168.1.1 onda na PC staviš bilo koju između 192.168.1.10 - 192.168.1.255 (subnet je predpostavljam stavljen 255.255.255.0). Za gateway isto ake se ide preko tog servera na internet a ako ne onda adresu uređaja koji omogučava vezu na internet (router predpostavljam). Pod DNS staviš adresu servera. Zatim u Control Panel - Performance and Maintenance - System otvoriš Computer Name i klikneš na Change, promjeniš Member of sa Workgroup na Domain i upišeš ime domene koje si postavio (najčešće nekoime.local), zatim če ti tražiti username i password od administratora domene, to upišeš i resetiraš PC i prije logiranja klikneš na Options promjeniš Log on to: sa Imekompjutera (this computer) u ime Domene. Ako si na Serveru definirao usere logiraš se kao user i to je to.

cromiki čet 13.11.2008 10:02

Server i moj kompjuter su spojeni na isti router.DHCP na routeru je pogasen. Rucno sam dodjelio IP adrese. Router ima 192.168.1.1, server 192.168.1.100, moj kompjuter 192.168.1.101.

Subnet mask je na oba 255.255.255.0. A gateway je IP routera. Pod DNS nisam nista upisao, jer ne znam sto ide. Mislim da je on sam upisao 127.0.0.1. i ja mogu pingati sa svakog - svakog i to radi.

Ja pokrenem wizard za pristup domeni, ali kaze mi da ju ne vidi. Imam definiran i Computer i User u AD, i instakiran DNS.

Nisam znao da moram imati CAL za svoj PC... Ako netko ima rijesenje, moze na PM.

tnakir čet 13.11.2008 10:11
cromiki kaže...

Server i moj kompjuter su spojeni na isti router.DHCP na routeru je pogasen. Rucno sam dodjelio IP adrese. Router ima 192.168.1.1, server 192.168.1.100, moj kompjuter 192.168.1.101.

Subnet mask je na oba 255.255.255.0. A gateway je IP routera. Pod DNS nisam nista upisao, jer ne znam sto ide. Mislim da je on sam upisao 127.0.0.1. i ja mogu pingati sa svakog - svakog i to radi.

Ja pokrenem wizard za pristup domeni, ali kaze mi da ju ne vidi. Imam definiran i Computer i User u AD, i instakiran DNS.

Nisam znao da moram imati CAL za svoj PC... Ako netko ima rijesenje, moze na PM.

DNS postavis isto IP rutera.

moras dodati usera na serveru... jer se drugacije neces moc zakacit (kao sto je gore napisao netko).

kako si napravio domenu? jel mozes pingat server ako pingas samo domenu? jesi komp uopce dodao u domenu (ne na workgroup, nego na domenu, properties na mycomp pa tamo imas negdje to mijenjati, neznam napamet)
Perica čet 13.11.2008 10:40
cromiki kaže...

Ako sam dobro shvatio
server:
ip: 192.168.1.100
sub: 255.255.255.0
gateway: 192.168.1.1
dns: 127.0.0.1
kompjuter:
ip 192.168.1.101
sub: 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1
dns: 192.168.1.100
Ako pingaš sa kompjutera kad si logiran lokalno dali vidiš server i router.
Sa serverom obično dolaze 5 CAL-ova.
Perica čet 13.11.2008 16:47

Probaj bez wizarda.

Otvori Control Panel - System and Maintenance - System klik na Change settings i u novom prozoru klik na Change promjeni Member of sa Workgroup na Domain, upiši ime domene  i trebalo bi raditi. Ako javi da ne vidi Domenu onda nešto nije u redu na Serveru.

Perica čet 13.11.2008 17:18

Sa Windows Serverom 2008 sa malo tanak tako da tu baš ne mogu pomoći. Trebalo bi provjeriti dali su AD i DNS dobro konfigurirani.

Ako na serveru pingaš 192.168.1.100 dali ti da ime servera, i obratno ako pingaš ime servera dali ti da IP adresu . Ako je to uredu onda DNS radi dobro, za drugo neznam.

Reah uto 8.3.2011 11:23

Imam pitanje vezano uz Active Directory Users and Computers.

Ovako molim vas ako netko zna koja je zadnja verzija AD trenutno? Ja koristim verziju 5, ali imam

dojam da je to jako stara verzija, pa bi novu htjela nabaviti, zato me zanima koja je aktualna verzija AD-a?

vlad0 uto 8.3.2011 11:39
Reah kaže...

Imam pitanje vezano uz Active Directory Users and Computers.

Ovako molim vas ako netko zna koja je zadnja verzija AD trenutno? Ja koristim verziju 5, ali imam

dojam da je to jako stara verzija, pa bi novu htjela nabaviti, zato me zanima koja je aktualna verzija AD-a?

- WS 2000 = schema v. 13
- WS 2003 = schema v. 30
- WS 2003 R2 = schema v. 31
- WS 2008 = schema v. 44
- WS 2008 R2 = schema v. 47

EDIT:

Verzija AD scheme se ne gleda na Help - About MMC konzole. {#}

EDIT 2:

Ali ajde... Pošto kažeš da ti ispiše 5-icu, to znači da voziš WS 2003 (= AD schema v. 30/31). Verzija iste konzole na WS 2008 je 6. Sama ADU&C MMC konzola po sebi ne znači ništa - ono što je važno je AD schema, a to dobivaš sa WS 2008+ (v. 44/47).

W1ck3d8u2z pet 14.10.2011 09:16
cromiki kaže...

Komentari tipa: "ne znas? sta radis onda?!" su suvisni...

Pozz

Vidi, ne možeš tako. Napravio si hrpetinu grešaka prilikom konfiguracije AD-a i još k tome dobio jako puno netočnih odgovora koji su sasvim slučajno riješili samo dio tvojih problema. Moj savjet ti je da istražiš koje ispite je potrebno položiti za stjecanje MCITP: Server Admin certifikata te nabaviš potrebne knjige preko online knjižare, ako već nemaš novaca za upis na akademiju.

Koliko računala planiraš imati u toj svojoj mreži? Isplati li ti se podizati domenu/dhcp/dns za to?

W1ck3d8u2z pet 14.10.2011 13:27
Langsdorff kaže...

Sad baš čitam thread od početka i vidim da ga je tnakir fino zbunio rečenicom da pod DNS server upiše adresu routera.

Ali da si baš morao dizati staru temu... {#}

Kužimo se. :)

Ma bilo je još greški tipa ne-konfiguriranje DHCP Servera, statičke ip adrese na klijentima, izrada korisničkih računa bez poznavanja uloga organizacijskih jedinica, korisničkih grupa i group policyja, itd itd. Da ne čitam sad sve ispočetka. Šta nije najbolje uputiti čovjeka na dobru literaturu nego da kasnije spozna da je sve krivo radio?

Lijepo je što ima ideje i ambicije, to se traži. Teško je radit nešto što te ne zanima, to i nema baš previše smisla.

W1ck3d8u2z pet 14.10.2011 14:10
Langsdorff kaže...

Naravno da je, ali vidiš da je pitanje postavio prije gotovo tri godine. Do sad već mora rasturati.

Iiiiiiideš! Nisam uočio taj detalj. :)

Sva sreća pa nisam ja reanimirao topic. :) Bio mi je na prvoj stranici, pri vrhu! :)

vlad0 pet 14.10.2011 17:16
cekpi kaže...

mislim da je vlad0 ovo bil postal:

Hehe (jesam jesam)... {#}

Langsdorff kaže...

Što je najtragičnije, slika je istinita u potpunosti. {#}

Zbog čega je to tragično? Nas u 4/4 slučajeva doživljavaju točno onako kako i želimo da nas dožive, a onaj posljednji 1/1 slučaj je direktna posljedica onih 4/4. Ja to zovem uspjehom! {#}